• BIST 100

    16041,75%1,46
  • DOLAR

    43,99% 0,09
  • EURO

    51,15% -0,12
  • GRAM ALTIN

    7239,38% -0,24
  • Ç. ALTIN

    11873,13% -0,94

Kollarınızda veya bacaklarınızda şişlik varsa nedeni lenfödem olabilir!

21 Kasım 2025, Cuma 18:50
21 Kasım 2025, Cuma 18:50
Kollarınızda veya bacaklarınızda şişlik varsa nedeni lenfödem olabilir!
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Lenf dolaşımının doğuştan veya sonradan ortaya çıkan bazı durumlar nedeniyle bozulması sonucu proteinden zengin sıvının dokular arasında birikmesiyle oluşan lenfödem, tüm dünyada önemli bir sağlık sorunu olarak öne çıkıyor.

Genellikle kol veya bacaklarda şişlik ve dolgunluk hissiyle kendini gösteren bu hastalık, tedavide gecikildiğinde oluşan enfeksiyonlar, ağrı, ağırlık hissi ve ciltte derin yaralar gibi önemli sorunlara yol açması nedeniyle hastaların yaşam kalitelerini düşürüyor.

Hastalık ilerlediğinde kıyafet seçimi zorlaşırken, yazı yazmak, yürümek ve ayakkabı giymek gibi basit işler bile güçleşebiliyor.

Lenfödemin sadece fiziksel değil, psikolojik yönü de önemli. Hastalar, estetik kaygılar veya hareket kısıtlılığı nedeniyle sosyal ortamlardan uzaklaşırken, aile ve iş hayatında da sorunlarla karşılaşabiliyor.  Tüm bunlar kaygı bozukluğuna ve depresyona yol açabiliyor.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meltem Vural, erken tanının lenfödem tedavisinden etkin sonuç alınmasında kritik bir öneme sahip olduğuna dikkat çekerek önemli uyarı ve tavsiyelerde bulunud.

Vural, “Erken tanı için kol veya bacak  bölgesinde hassasiyet, dolgunluk,  ağırlık hissi veya hafif bir şişlik olduğunda mutlaka bir hekime başvurulmalıdır. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı bu ilk adımda hastanın öyküsü ile detaylı bir fizik muayene, ihtiyaç halinde laboratuvar tetkikleri ve görüntüleme yöntemleriyle lenfödemi tespit edebilmektedir. Erken tanı sayesinde, ciltte enfeksiyon ve derin yaralar gibi gelişebilecek olan sorunlara yönelik önleyici tedbirler alınabilmektedir. Erken tanı ve tedavinin yanı sıra hastaların kontrollerini düzenli olarak yaptırmaları tedavinin başarısı için çok önemlidir.” dedi.

Dünyada yaklaşık 250 milyon kişi bu sorunu yaşıyor!

Bebeklik döneminden itibaren her yaşta görülebilen lenfödemin dünyada ve ülkemizde   yaygın görülen bir sorun olduğunu vurgulayan Vural, "Öyle ki dünya çapında yaklaşık 250 milyon insanın lenfödemden etkilendiği belirtiliyor. Ülkemizde de benzer şekilde yaygın görülen bu hastalık son yıllarda daha sık teşhis edildi. Bunun en önemli nedeni ise kanser gibi hastalıkların artmasıdır. Bu hastalıklarda uygulanan cerrahi, kemoterapi ve radyoterapi gibi tedaviler sonrasında ikincil sebeplerle lenfödem gelişebilmektedir.” bilgisini verdi.

Vural, "Lenfödem; lenf bezleri ile damarlarının gelişim sorunları ve lenfatik akım bozuklukları nedeniyle oluşuyor. Sıklıkla kol veya bacaklarda görülse de genital bölge, baş ile boyun gibi vücudun farklı bölgelerinde de rastlanabiliyor. Cerrahi girişimler, radyoterapi, travma veya enfeksiyon gibi sebeplerin yanı sıra doğuştan da görülebiliyor." diye ekledi.

Ancak, kanser hastalarının en yüksek risk grubunda olduğuna işaret eden Prof. Dr. Meltem Vural, sözlerine şöyle devam etti:

“Kanserle ilişkili lenfödem sebebi olarak en sık meme kanseri karşımıza çıkmaktadır. Meme kanseri sonrasında lenfödem gelişme oranı yaklaşık yüzde 25 civarındadır. Hastalarda tedavi sonrasında çoğunlukla  kol, önkol ve el bölgesinde lenfödem gelişebilmektedir. Bu durum genellikle lenf nodlarının alınması veya radyoterapi sonrasında ortaya çıkmaktadır. En önemli nedeni, işlemler sebebiyle dokularda oluşan etkilenmeler sonucunda lenfatik akımın bozulması ve dokular arasında lenf sıvısının birikmesidir.”

Tedavisinde gecikmeyin, çünkü!

Prof. Dr. Meltem Vural, lenfödemin genellikle etkilenen kol veya bacak bölgesinde; şişlik, dolgunluk, hassasiyet ve ağırlık hissiyle kendini gösterdiğini belirterek, “Örneğin, yüzük veya kıyafetler dar gelmeye başlamışsa, dikkatli olunmalıdır. Şişlik ve dolgunluk hissi başlangıç evresinde hafifken; zamanında müdahale edilip tedavi edilmezse karşımıza daha ciddi bulgular çıkabilir. Şişlik artabilir, ciltte renk değişiklikleri, kalınlaşmalar, ağrı ve enfeksiyonlar gelişebilir.” dedi.

Prof. Dr. Meltem Vural, ilerleyen durumlarda ciltte yaraların, derinlemesine çukurların, papillom  adı verilen kabartıların ve skar dokularının da oluşabileceğine işaret ederek, “Gelişen bu sorunlar nedeniyle elde, kolda veya bacakta fonksiyon kaybı sonucunda; ellerini kapatma, bir şeyi kavrama, kaldırma, itme, çekme, yürüme ve oturup-kalkma  gibi aktivitelerde hareket kısıtlılıkları oluşabilmektedir.” ifadelerini kullandı.

Erken tedaviyle kontrol altına alınabiliyor!

Lenfödem tedavi edilebilir olmakla birlikte tamamen ortadan kaldırılabilen bir hastalık değil. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meltem Vural, lenfödemin erken tanı ve tedaviyle önemli ölçüde kontrol altına alınabildiğini ve ilerlemesinin önlenebildiğini vurgulayarak, “Lenfödemin tüm dünyada altın standart tedavi yöntemi; lenfödem rehabilitasyonu, yani  hastaların eğitimi, manuel lenf drenajı, çok tabakalı bandaj,  kompresyon giysileri, egzersiz ve cilt bakımıdır. Hastaların düzenli takip ve tedavilerinin yapılması da vazgeçilmezdir.” diye konuştu.

Bazı özel durumlarda  veya ileri evrelerde cerrahi müdahale gerekebildiğini ifade eden Prof. Dr. Meltem Vural, “Süper mikrocerrahi teknikleri, lenf sıvısının dolaşıma kazandırılmasını sağlayarak şikayetleri azaltabilmektedir. Lenfovenöz anastomoz (LVA) ve lenf nod transferi (LNT) gibi yeni cerrahi yöntemler, lenfödem tedavisinde uygulanabilmektedir.” bilgisini verdi.

Lenfödeme karşı 10 önemli öneri!

Lenfödem açısından riskli olan kişilerin veya lenfödem sorunu yaşayan hastaların kol ve bacak gibi uzuvlarına çok dikkat etmeleri gerekiyor. Prof. Dr. Meltem Vural, lenfödeme karşı alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

"Sorunlu olan kol veya bacağınıza yönelik zorlayıcı aktivitelerden kaçının. Ağırlık kaldırma, itme veya çekme gibi güç gerektiren hareketler yapmayın.

Etkilenen kol bölgesinden tansiyon ölçümü yapmayın. Damar yolu açılacaksa lenfödem sorunu olduğunuzu bildirin, bu durumda işlem diğer kolunuzdan yapılacaktır.

Cilt temizliğine ve kuruluğuna önem verin. Etkilenen bölgeye uygun PH içeriğine sahip temizleyici ürünlerle yıkanın. Ardından, cildinizi nazik bir şekilde kurulayın ve yağsız dermatolojik nemlendiriciler ile nemlendirin. Tırnaklarınızı cildinize zarar vermeyecek şekilde kısaltın.

İlgili bölgelerinizi güneşten koruyun, yüksek faktörlü güneş kremlerini tercih edin.

Etkilenen uzuvlarınızı böcek ısırmalarına, yara ve çiziklere karşı koruyun.

Sıkı ve dar giysilerden, takılardan kaçının.

Uyurken, etkilenen uzvun altta kalmamasına dikkat edin.

Uçak yolculuklarında basınç değişimlerine karşı bası giysileri giyin.

Dengeli beslenin ve kilo kontrolüne özen gösterin.

Hekiminizin önerileri doğrultusunda; tempolu yürüyün,  temiz olduğu bilinen denizde yüzün, lenfödeme yönelik egzersizler ve nefes egzersizleri yapın. Ayrıca, uzun süre hareketsiz kalmamaya çalışın." (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Diyarbakır'da 2 ayrı trafik kazasında 20 kişi yaralandı

İşgal ordusundan, Lübnan'ın güney sakinlerine "boşaltın" yoksa "ölürsünüz" tehdidi

Kuzey Kore'den yeni stratejik seyir füzesi denemesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile görüştü

Rusya ve Ukrayna'dan yeni esir takası

Laricani: Binlerce ölü ve esirle sonuçlanacak ABD kara harekatını bekliyoruz

ABD'den Irak'taki vatandaşlarına ülkeyi terk edin çağrısı

Erakçi, İran'ın Nahçıvan'a füze fırlattığı iddialarını reddetti

Samsun'da zincirleme kaza: 3 yaralı

Lübnan, İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun faaliyetlerini yasaklayacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü

İstanbul’da darp edilen çocuk olayına ilişkin soruşturma başlatıldı

ABD petrolden sonra Venezuela'nın altınlarına da el koyuyor

Turistik Doğu Ekspresi kış sezonunu tamamladı

Son cemre toprağa düştü

Devrim Muhafızları: Amerikan F-15 savaş uçağını düşürdük

Ağrı Cumhuriyet Caddesi’nde silahlı kavga: 1 yaralı

Mersin'de binlerce tarihi eser ele geçirildi: 6 tutuklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malezya Başbakanı İbrahim ile görüştü

Karanfil: Mukabele geleneğiyle Kur’an ile meşgul olmak kalplerimizi temizler

Konya’da duyulan patlama seslerine ilişkin Valilikten açıklama

Peygamber Sevdalıları, İzmir'de İran'a saldırılara karşı basın açıklaması yapacak

Gaziantepli vatandaşlar ceza yememek için kuyruk oldu

Gaziantep'te tefecilik operasyonu: 3 şüpheli tutuklandı

Malatya'da 11 milyon ton enkaz ayrıştırılacak

Malatya'da buğday tarlalarında hastalık denetimi

67 ilde uyuşturucu operasyonu: 638 şüpheliden 266’sı tutuklandı

Umut Kervanı ve Peygamber Sevdalıları'ndan ortak iftar programı

Türkiye’den Nahçıvan’a yönelik İHA saldırılarına kınama

İzmir’de ev sahibi-kiracı kavgası cinayetle bitti

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Diyarbakır'da 2 ayrı trafik kazasında 20 kişi yaralandı

İşgal ordusundan, Lübnan'ın güney sakinlerine "boşaltın" yoksa "ölürsünüz" tehdidi

Kuzey Kore'den yeni stratejik seyir füzesi denemesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile görüştü

Rusya ve Ukrayna'dan yeni esir takası

Laricani: Binlerce ölü ve esirle sonuçlanacak ABD kara harekatını bekliyoruz

ABD'den Irak'taki vatandaşlarına ülkeyi terk edin çağrısı