• BIST 100

    11110,25%1,94
  • DOLAR

    42,44% -0,13
  • EURO

    49,42% 0,20
  • GRAM ALTIN

    5794,55% 0,55
  • Ç. ALTIN

    9327,10% 0,02

Kongo Demokratik Cumhuriyeti, 16'ncı Ebola salgınının sona erdiğini duyurdu

02 Aralık 2025, Salı 00:19
02 Aralık 2025, Salı 00:19
Kongo Demokratik Cumhuriyeti, 16
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Demokratik Kongo Cumhuriyeti, son vakanın ardından geçen 42 gün sonra Ebola virüsü hastalığı salgınının sona erdiğini ilan etti.

Son hastanın 19 Ekim 2025'te tedavi merkezinden taburcu edilmesinden bu yana geçen 42 günde yeni vaka bildirilmemesinin ardından bugün Kasai Eyaletindeki Ebola virüsü hastalığı salgınının sona erdiği ilan edildi.

Ülkenin Halk Sağlığı, Hijyen ve Sosyal Refah Bakanı Dr. Samuel Roger Kamba, "Hükümet adına ve virüsün bulaşma zincirinin kırıldığını doğrulayan tüm bilimsel ve operasyonel göstergeleri göz önünde bulundurarak, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki 16'ncı Ebola salgınının resmen sona erdiğini ilan ediyorum." dedi.

Sağlık Bakanlığı'nın Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve ortaklarının desteğiyle hızlı ve koordineli müdahalesi, sınırlı yol ve telekomünikasyon altyapısına sahip kırsal bir yerleşim olan Bulape Sağlık Bölgesi'ni etkileyen virüsün yayılmasını durdurmada çok önemli bir rol oynadı. Salgında toplam 64 vaka (53 doğrulanmış, 11 olası) ve 45 ölüm kaydedildi.

Toplamda 112 DSÖ uzmanı ve ön saflardaki müdahaleci, ulusal yetkililerin müdahaleyi hızla artırmasına ve sürdürmesine destek olmak üzere görevlendirildi ve sağlık çalışanlarını ve toplulukları korumak için 150 tondan fazla tıbbi malzeme ve ekipman teslim edildi. 

DSÖ Afrika Bölge Direktörü Dr. Mohamed Janabi, "Bu Ebola salgınını üç ay içinde kontrol altına alıp sona erdirmek olağanüstü bir başarı. Ulusal yetkililer, ön saflardaki sağlık çalışanları, ortaklar ve topluluklar, ülkenin ulaşılması zor bölgelerinden birinde hız ve birlik içinde hareket etti." dedi.

Janabi, "DSÖ, müdahaleyi desteklemekten ve temiz sudan daha güvenli bakıma kadar, salgın sona erdikten uzun süre sonra bile toplulukları koruyacak daha güçlü sistemler bırakmaktan gurur duyuyor." diye ekledi.

Bir salgın sırasında ilk kez, daha güvenli ve hasta dostu bakımı desteklemek amacıyla Bulaşıcı Hastalık Tedavi Modülü (IDTM) olarak bilinen yenilikçi bir tedavi tesisi kuruldu.

Toplulukları ve sağlık çalışanlarını korumak için 47 bin 500'den fazla kişi Ebola'ya karşı aşılandı. Aşılama başlangıçta virüsle doğrulanan kişilerin temaslarını hedef aldı ve daha sonra Bulape ve çevresindeki topluluklara genişletildi.

Aşı İttifakı Gavi, Gavi tarafından finanse edilen küresel stoktan 48 binden fazla aşı dozunun hızla dağıtımını sağlayarak müdahalenin desteklenmesinde kilit bir rol oynadı. Bu destek ayrıca, Uluslararası Aşı Tedarik Koordinasyon Grubu'nun dozları önceden belirlemesini ve ülkede küçük bir stok bulundurmasını sağladı ve DSÖ ve Sağlık Bakanlığı ile ortaklaşa aşı faaliyetleri, temel soğuk zincir ve lojistik destek için teslimat finansmanı sağladı. 

Müdahale zorlukları arasında, Bulape hastanesine klinik kullanım için güvenilir temiz su temininin olmaması da yer alıyordu. DSÖ ve ortakları, hastaneye borulu su sistemi ve halka açık musluklar kurdu ve bu sistem önümüzdeki yıllarda topluma temiz su sağlamaya devam edecek. Ayrıca, hastane ve diğer tesislerde uzun vadeli sağlık sistemi dayanıklılığını artırmak için yeniden yapılanma ve rehabilitasyon çalışmaları devam ediyor.

Bu salgın, hastalığın 1976'da tespit edilmesinden bu yana ülkede görülen 16'ncı salgın oldu. Kasai Eyaleti'nde daha önce 2007 ve 2008 yıllarında salgınlar yaşanmıştı. 

Ebola virüsü hastalığı, insanlarda nadir görülen ancak ciddi ve genellikle ölümcül bir hastalıktır. İnsandan insana bulaşma, Ebola hastası veya Ebola'dan ölmüş bir kişinin kanı veya vücut sıvılarıyla doğrudan temas yoluyla veya Ebola hastası veya Ebola'dan ölmüş bir kişinin vücut sıvılarıyla kirlenmiş nesneler ve yüzeyler yoluyla gerçekleşir. (İLKHA)

Polonya Başbakanı, Alman mevkidaşına savaş tazminatını hatırlattı

İzmir açıklarında 26 düzensiz göçmen kurtarıldı

HAMAS: Gazze’ye giren tırlar, temel ihtiyaçların asgari düzeyini dahi karşılamıyor!

HÜDA PAR Milletvekili Dinç'ten Mersin'de temaslar

Kongo Demokratik Cumhuriyeti, 16'ncı Ebola salgınının sona erdiğini duyurdu

Denizli’de “Yolumuzu Aydınlatan Yıldızlar” programı düzenlendi

Macron ile Trump, Ukrayna'yı görüştü

Amasya'da cezaevi aracının da karıştığı zincirleme kazada 23 kişi yaralandı

Aksaray’da gıda denetimleri sıklaştı

Konya’da kaçak kazı operasyonunda 8 şüpheli yakalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İster Sünni-Şii, ister Kürt-Arap olsun, başımız dara düştüğünde birbirimizin kapısını çalacağız

Güney Afrika'da hafif uçak düştü: 2 ölü

Karadeniz’de saldırıya uğrayan "VIRAT" gemisi İstanbul açıklarına ulaştı

Konya’da 55 dolandırıcılık şüphelisinden 26’sı tutuklandı

Aydın’da Yunanistan tarafından itilen 31 düzensiz göçmen kurtarıldı

Malatya-Kayseri kara yolunda yoğun kar yağışı etkili oldu

Bakan Bayraktar, Sakarya Gaz Sahası Faz-2 çalışmalarını inceledi

Ney Müzesi ve Üretim Merkezi projesi Hatay’da ele alındı

Malatya'da konteyner işyerinde yangın

Rusya'nın Çin vatandaşlarına yönelik vizesiz politikası yürürlüğe girdi

İzmir’de 2 milyon 309 bin sentetik ecza hap ele geçirildi

Bakan Tekin: Öğrencilerin yüzde 43'ü mesleki ve teknik eğitim veren liseleri tercih etti

Endonezya'da sel ve heyelan: Ölü sayısı 604'e yükseldi 464 kişi kayıp!

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: “Malatya için şeffaf ve adil bir yönetim anlayışıyla çalışıyoruz”

Siirt İl Müftüsü Pinal, cami ve Kur’an kursu inşaatlarını yerinde inceledi

Alzheimer hastalarına yaklaşımda empati ve sabır önemli!

Antalya’da son bir haftada 1834 kişi yakalandı

UNRWA: İşgalcilerin elinde Gazze'ye 3 aylık gıda yardımı yapabilecek 6 bin tır bulunuyor

Ankara’daki pitbull saldırısında köpeğin sahibi tutuklandı

Yapay zekâ hain bir arkadaştan daha da tehlikeli olabilir!

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Polonya Başbakanı, Alman mevkidaşına savaş tazminatını hatırlattı

İzmir açıklarında 26 düzensiz göçmen kurtarıldı

HAMAS: Gazze’ye giren tırlar, temel ihtiyaçların asgari düzeyini dahi karşılamıyor!

HÜDA PAR Milletvekili Dinç'ten Mersin'de temaslar

Kongo Demokratik Cumhuriyeti, 16'ncı Ebola salgınının sona erdiğini duyurdu

Denizli’de “Yolumuzu Aydınlatan Yıldızlar” programı düzenlendi

Macron ile Trump, Ukrayna'yı görüştü