• BIST 100

    9203,37%1,11
  • DOLAR

    39,62% 0,16
  • EURO

    45,68% 0,20
  • GRAM ALTIN

    4296,95% 0,15
  • Ç. ALTIN

    6933,62% 0,33

Konserve yaparken dikkat edilmesi gerekenler

04 Eylül 2024, Çarşamba 12:22
04 Eylül 2024, Çarşamba 12:22
Konserve yaparken dikkat edilmesi gerekenler
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Evlerde konserve yapılmasının güvenli olmadığını belirten uzmanlar tekniğine uygun üretim yapılmazsa felç ve hatta ölüme sebebiyet veren zehirlenmelerin görülebileceği konusunda uyarıyor.

Kullanılan gıdanın ve ekipmanların kalitesinden temizliğine, dolum şeklinden saklanma koşullarına kadar her adımın önemli olduğunun altını çizen Gıda Mühendisi Öğr. Gör Selen Akbulut, günümüzde neredeyse her evde yapılan konservelerin güvenliği hakkında açıklamalarda bulundu.

Konserve hazırlarken bunlara dikkat!

Gıda güvenliği gereği evlerde konserve yapılmasının pek güvenli olmadığını belirten Gıda Mühendisi Selen Akbulut, “Tekniğine uygun üretim gerçekleşmezse felç ve hatta ölüme sebebiyet veren çok riskli bir ürün oluşturmak mümkün.” uyarısında bulundu.

Konserve hazırlarken dikkat edilmesi gereken noktalar olduğuna dikkat çeken Gıda Mühendisi Selen Akbulut, bu konuları şöyle açıkladı:

“İyi nitelikte bozulmamış bir hammaddenin kullanılması çok önemli. Gerekli ayıklama/sınıflandırma ve üzerindeki kirlilik unsurlarını uzaklaştırmak için etkin bir yıkama yapılması gerekir. Kullanılan tüm alet ve ekipmanlar sıcak su ile yıkanmalı. Tüm konserveler için yeni kapak kullanılmalı. Kullanılmış bir kapak tekrar vakum sağlayamayacağı için riskli bir ürün oluşturmuş oluruz. Kavanoz içleri de yine kaynar su ile steril edilmeli.

azırlanan konserve malzemesi sıcak dolum ile kavanoza doldurulup ağzı sıkı bir şekilde kapatılmalı. Konserveyi açıldıktan sonra tüketmek önemli. Bu nedenle büyük değil tek porsiyonluk kavanozlar tercih edilebilir. Konserveler serin, kuru ve direkt olarak güneş ışığı almayan bir yerde saklanmalı.”

Konserve zehirlenmesi felç ve hatta ölümle sonuçlanabilir

Konservelerin gıda mikrobiyolojisi açısından en riskli ürünler kategorisinde değerlendirilebileceğinin altını çizen Gıda Mühendisi Selen Akbulut, konserve ve benzeri ürünlerin zehirlenmelere nasıl yol açtığını şöyle açıkladı:

“Konservelerde risk oluşturan mikroorganizma ‘Clostridium botulinum’ olarak bilinen mutlak anerobik (sadece oksijensiz ortamda gelişim gösteren) karakterli, intoksikasyona (toksin oluşturarak zehirlenmenin gerçekleşmesi) neden olan bir patojendir. Bu mikroorganizma uygun ortam koşulları sağlandığında nörotoksin niteliğindeki toksinini sentezler. Toksinli gıdanın tüketiminden sonraki 18-36 saat arasında ortaya çıkar.

Zehirlenmenin erken belirtileri; belirgin halsizlik, zayıflık ve baş dönmesidir. Bulanık görme ve çift görme, ağız kuruluğu, konuşma ve yutkunmada zorluk, kalp atımında azalma, tansiyon düşüklüğü, nefes alıp vermede zorluk, bulantı, kusma ve kabızlık genel belirtileri arasında yer almaktadır.  Bu toksinin çok düşük gramları bile kişilerde felç ve ölüm ile sonuçlanabilmektedir.”

Bazı sebzeler konserve için uygun olmayabilir

Konserve yapılırken sıcak dolum ile kapağın 3 ileri 1 geri tekniğine göre kapatılması gerektiğine dikkat çeken Akbulut, “Bu teknikle tam kenetlenme ve istenen vakum sağlanacaktır. Ayrıca kesinlikle bombe yapmış ve vakumu bozulmuş konservelerin tadına dahi bakmadan imha edilmesi gıda güvenliği ve tüketici sağlığı bakımından elzemdir.” dedi.

Konserve kavanozlarının ağız kısmındaki dişlilerin sağlam olup olmadıklarının da kontrol edilmesi gerektiğini dile getiren Gıda Mühendisi Selen Akbulut, sözlerini şöyle tamamladı:

“Dişlilerde zedelenme görülmesi halinde o kavanozlar kesinlikle kullanılmamalıdır. Muhakkak bir dolum sınırı uygulamalıyız. Kavanozları ağzına kadar doldurmamalıyız. Ürünle kapak arasında en az 1 parmak mesafe olmalı. Özellikle sıfır kapak ve sıfır kavanoz kullanmak konserve üretiminde dikkat edilmesi gereken en hassas noktadır. Kapakta darbe olmamalı ve kavanoza kapak tam oturmalı. Konservecilikte pH 4,5 değeri kritiktir. Bu nedenle özellikle ülkemizde en çok konservesi yapılan domates soslarına orta boy kavanoza yaklaşık 1 tatlı kaşığı limon suyu eklemek istenen asitliğin sağlanmasına yardımcı olacaktır.

Konservelerin kapaklarında bombe var ise, kavanozu açtığınızda köpürme, taşma gibi durumlar gözlemleniyorsa, tat ve kokusunda belirgin bir değişim var ise kesinlikle tüketilmeden imha edilmelidir. Bunu dışında son zamanlarda sosyal medyada da karşılaştığım taze fasulye, bamya gibi mevsim sebzelerinden konserve yapmayı uygun bulmuyorum. Bu sebzeler yüksek pH değerine sahip olduklarından konserve olarak saklanmasında zehirlenme riski domates soslarına göre çok ama çok daha fazladır. Bu sebzeleri konserve olarak değil derin dondurucu da saklamak gıda güvenliği açısından daha uygun bir yöntemdir.

Tüm bu konulara hassasiyetle dikkat edildiği takdirde oda sıcaklığında 2 sene dayanım sağlanır.” (İLKHA)

Savaşın 10'uncu gününde gözler Hürmüz Boğazı'na çevrildi

ABD'yi kasırga vurdu: 3 ölü

Çin uzaya yeni uydu gönderdi

Ukrayna'nın kritik hedeflerine İHA saldırısı

HÜDA PAR’dan İslam İşbirliği Teşkilatı’na çağrı: Ümmetin onurunu koruyacak “Ortak Savunma Kuvveti” acilen hayata geçirilmeli

Muğla açıklarında 21 düzensiz göçmen kurtarıldı

Uluslararası öğrenciler mezuniyet programı gerçekleştirildi

Çin'den acil ateşkes ve çatışmanın sonlandırılması çağrısı

Davet ve Gençlik Hareketi Bağlar'daki park etkinliğinde buluştu

Rusya-Ukrayna savaşında son gelişmeler

Ordu'da trafik kazası: 7 yaralı

Yemen Ensarullah: ABD İran'a saldırırsa Kızıldeniz'deki gemilerini hedef alırız

Gazze'de yardım bekleyenlere saldırılarda 450 kişi şehit oldu

Manisa'da orman yangını

Brezilya'da sıcak hava balonu düştü: 8 ölü, 13 yaralı

İslam İşbirliği Teşkilatı İran Özel Oturum'u İstanbul'da başladı

Çin'de sel felaketi nedeniyle 53 bin kişi tahliye edildi

Siyonist rejimden İran'ın iki kritik kentine saldırı!

İslami STK'lardan "siyonist azgınlığa sessiz kalma" çağrısı

İranlı nükleer bilimci evinde katledildi

Sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği otomobil bariyerlere çarptı: 1 ölü, 2 yaralı

İran ilk defa İHA ile vurdu, Demir Kubbe engelleyemedi

İran'dan "israil ajanlarına yarına kadar teslim olun" çağrısı

Brezilya'da şiddetli yağışlar sele yol açtı: 3 ölü

Panama'da protestoların şiddetlenmesi üzerine OHAL ilan edildi

İki otomobil çarpıştı: 3 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Dışişleri Bakanı Arakçi'yi kabul etti

TYT sonrası öğrenciler duygularını paylaştı

Bursa’da sağlıkçılardan ortak tepki: Sessiz yürüyüşle zulme dikkat çektiler

İran Sağlık Bakanlığı: israil saldırılarında 3 hastane ve 6 ambulans hedef alındı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Savaşın 10'uncu gününde gözler Hürmüz Boğazı'na çevrildi

ABD'yi kasırga vurdu: 3 ölü

Çin uzaya yeni uydu gönderdi

Ukrayna'nın kritik hedeflerine İHA saldırısı

HÜDA PAR’dan İslam İşbirliği Teşkilatı’na çağrı: Ümmetin onurunu koruyacak “Ortak Savunma Kuvveti” acilen hayata geçirilmeli

Muğla açıklarında 21 düzensiz göçmen kurtarıldı

Uluslararası öğrenciler mezuniyet programı gerçekleştirildi