Konut fiyatları nereye koşuyor?

Tarih: 22.04.2022 20:22 Güncelleme: 22.04.2022 20:22
Konut fiyatları nereye koşuyor?
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült
Haberi Sesli Oku

Konut fiyatları nereye koşuyor?

Duygu Erdoğan - Türkiye’de arz daralmasından dolayı oldukça hızlı bir yükseliş gösteren konut satış fiyatlarının piyasaya yansıması da hızlı oluyor. Teknoloji odaklı gayrimenkul değerleme platformu Endeksa.com, her ay ortalama konut fiyatını birinci ve ikinci el konut satış fiyatı verileriyle işliyor. Türkiye genelinde yapılan değerlendirmede son dört ayda yaşanan farklar oldukça dikkat çekici. Buna göre 2021 yaz aylarından kasım ayına kadar Türkiye genelinde konut satış fiyatı ortalaması büyükşehirlerin ve sahil şehirlerinin etkisiyle 450 bin lira bandında bulunuyor. Ancak aralık ayında hızlı bir artış görülüyor. Buna göre ülke genelinde ortalama konut satış fiyatı bir anda 680 bin liraya çıkıyor. Mart ayında ise yeni bir dalga geliyor. Buna göre martta Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı 998 bin lira ile yeni bir tarihi seviye gösteriyor. 

İstanbul sırtladı

Ekim 2021’de İstanbul’da ortalama konut fiyatı 585 bin iken Aralık 2021’de 690 bin liraya çıkıyor. 570 bin lira olan İzmir’deki ortalama ise 658 bine yükseliyor. Aydın’da ortalama fiyat 695 binden 821 bine çıkarken, Antalya’da da 537 binden 639 bine yükseliyor. Bu artış oranının, Ocak 2022’de de devam ettiği görülüyor. Türkiye’de ortalama konut fiyatı Ocak 2022’de 736 bine çıkıyor. Asıl sıçrama ise mart ayında yüzünü gösteriyor. Piyasadaki arz yetersizliğinden faydalananların ikinci el piyasayı hızla yukarı çektiği bu rakamlarda daha net göze çarpıyor. Aradan geçen iki aylık süreçte öne çıkan illerde ortalama konut fiyatlarının 2 katına çıktığı görülüyor. Buna göre, Ocak 2022’de İstanbul’da ortalama konut fiyatı 730 bin iken, Mart 2022’de 1 milyon 400 bin liranın üzerine çıkıyor. İzmir’de ocakta 693 bin olan ortalama konut fiyatı ise 1 milyon 220 bini aşıyor. Ankara’da bu ortalama 397 binden 720 bine yükseliyor. 

Arz sınırlı kaldı

Bir taraftan pandemi öncesi azalmaya başlayan yeni konut üretiminin 2 yıllık pandemi sürecinde oldukça durağan bir seyir izlemesi, ardından artan maliyetlerin fiyatlara yansıması birinci el piyasada İstanbul genelinde yeni projelerde metrekare fiyatlarını 30 bin liranın üzerine çıkardı. Türkiye’nin yıllık 700 bin yeni konut ihtiyacı olduğu hesaplanırken, hızla artan talebe karşılık üretim oldukça daraldı. İkinci el piyasada ise mevcut konutlar, piyasadaki artışa paralel olarak önlenemez bir yükseliş gösteriyor. Bitmiş hatta eskimiş konutlar, yeni maliyetlerle üretilmemiş olsa da, piyasanın her hareketinde seyrini yükseltiyor. Konut satışı yapan internet sitelerindeki ilanlarda fiyatlar bazen günlük olarak bile artışlarla yenileniyor.  

İzmir’de 10 bin TL’nin üzerinde

Son dönemdeki artışların nedenleri olarak, pandemi etkisi, döviz kurundaki dalgalanmalar, inşaat maliyetlerinin (ham madde) artması, enflasyonun seyri, yeni konut arzının talebin altında kalması olarak değerlendiren Endeksa CEO’su Görkem Öğüt, “TÜİK verilerine göre bina inşaatı maliyet endeksi, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 87.91 arttı. Son 3 yıldır yeni konut üretimi talebin altında kalırken, arz yetersizliği nedeniyle 2021 yılında evlerin satış fiyatları yüzde 97, kiralama fiyatları yüzde 83 oranında arttı. Pandemi nedeniyle özellikle yazlık bölgelerde astronomik artışlar yaşandı” dedi.

ALB Yatırım Araştırma Uzman Yardımcısı Ahmet Deniz Yağbasan’ın analiz ettiği bir başka veri olan TCMB çalışmasına göre ise şunlar ifade edildi: 

“Pazartesi günü TCMB tarafından açıklanan verilere göre şubatta bir önceki aya göre yüzde 13.5 oranında artan konut fiyat endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 96.4 arttı. Konut fiyatları İstanbul’da yüzde 106.3, Ankara’da yüzde 97.1, İzmir’de ise yüzde 90.1 artış kaydetti. İzmir’de tarihte ilk kez metrekare fiyatı 10 bin liranın üzerine çıktı.”

Hazreti Muhammed'e hakaret eden derginin yazı işleri müdürü gözaltına alındı

Bingöl Kent Konseyi’nden 4 temel sorun için ortak çözüm çağrısı

Lübnan'da işgal bir aracı bombaladı: Bir şehit

Balıkesir'de uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı

Çin ve Rusya'dan stratejik işbirliğini artırma kararı

ABD'den Kanada'ya yüzde 35 gümrük tarifesi kararı

Batman'ın göbeğinde susuzluk krizi yaşayan mahalle halkı isyanda: Belediye nerede?

Leman Dergisi’nin Yazı İşleri Müdürü havalimanında gözaltına alındı

Mescid-i Aksa'da 50 bin kişi cuma namazını kıldı

Rusya, Polonya'nın Kaliningrad Başkonsolosluğunu kapattı

Batman'da sağlıkta yüzde 80 rahatlama öngörülüyor

Ankara için sıcaklık uyarısı

HÜDA PAR’dan ‘Srebrenitsa Soykırımı’ mesajı

Batman'da 3 öğrenci LGS'de Türkiye birincisi oldu

Kamu işçileri: KÇP her geciktiğinde onurumuz kırılıyor

Gaziantep’ten LGS’de 23 Türkiye birincisi

Siirt’te 15 Temmuz şehitleri dualarla anılacak, milli birlik yürüyüşü düzenlenecek

Karpuzun tarladaki fiyatı 2,5 TL'ye düştü, üretici zararına satış yapıyor

Adıyaman'da nitelikli dolandırıcılık operasyonu: 57 gözaltı

HÜDA PAR’dan Memur-Sen Bingöl Şubesine ziyaret

Bingöl'de 8 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

PKK'nın silah bırakma aşamasının ilki gerçekleşti

Bingöl’de 843 kök kenevir ele geçirildi

Şahin: Sıcaklara karşı küçük önlemlerle büyük risklerin önüne geçin

Malatya Çamlıca Koleji'nden 5 Türkiye birinciliği

TESK Genel Başkanı Palandöken: Esnaf ayakta kalmakta zorlanıyor, yeni yapılandırma şart

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Srebrenitsa Soykırımı dolayısıyla mesaj yayımladı

Belediye Başkanı Geçit: Hizmetlerimizin ilk sırasında temizlik ve çevre düzenlemesi geliyor

Gaziantep'te hırsızlık yapan 31 kişi yakalandı

Türkiye ile Libya arasında askeri anlaşma

Yükleniyor