• BIST 100

    9510,14%0,20
  • DOLAR

    38,42% 0,22
  • EURO

    43,64% -0,28
  • GRAM ALTIN

    4071,47% -1,40
  • Ç. ALTIN

    6645,73% 0,00

Kornea nakliyle yıllar sonra ışığa kavuştu

SAĞLIK 25.04.2025 14:06:33 0
Kornea nakliyle yıllar sonra ışığa kavuştu

Küçük yaşta bir gözünü kaybeden, diğer gözünü de üç yıl önce yitiren Hüseyin Kurt, Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapılan başarılı kornea nakliyle hayata yeniden ‘gözlerini açtı’.

Hakkari’de yaşayan 64 yaşındaki Hüseyin Kurt, geçirdiği başarılı kornea nakliyle yıllar sonra yeniden görmeye başladı. SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gerçekleştirilen ameliyatla, uzun süredir iki gözünü de kullanamayan Hüseyin amca için dünya yeniden aydınlandı.

Sağ gözünü küçük yaşta kaybeden 8 çocuk babası Hüseyin Kurt, 3 yıl önce geçirdiği hastalık sonrası ise tamamen karanlığa gömüldü.

Operasyonu gerçekleştiren Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Rumeysa Bilmez Tan, “Hakkari’de ikamet eden Hüseyin amca 3 sene öncesine kadar zaten tek gözüyle görüyordu. Çok küçük yaşta sağ gözünü kaybediyor aldığı travmadan sonra. Sol gözünü de 3 sene önce geçirdiği bir keratitten sonra kaybediyor. Yani her iki gözünde de görmesi çok çok düşük olan, ışığını kaybetmiş bir amca… Amcanın öncelikle sol gözüne kornea nakli planladık. Gerekli izinleri aldıktan sonra bakanlıktan kornea talep ettik. Korneamız geldikten sonra da nakil işlemini gerçekleştirdik. Ameliyattan sonra amcanın görme keskinliği yüzde 30’lara kadar çıktı. Bu da bizi ve hastayı oldukça mutlu etti.” ifadelerini kullandı.

“Kornea nakli Van’da yapılabiliyor”

 Op. Dr. Tan, bu önemli hizmetin Van’da verilmesinin hastalar açısından büyük kolaylık sağladığını vurgulayarak, “Amcanın sol gözünün takibi devam ediyor. Kornea nakli bir organ ve doku nakli olduğu için sadece nakilden, ameliyattan ibaret değil süreç. Elbette takibi çok önemli. Biz de amcayı sık sık görmeye devam edeceğiz. Sağ gözü için de ilerleyen süreçte nakil planlıyoruz. Kornea nakli, hastanın görme keskinliği artışı sağlayan önemli bir ameliyat. Bu ameliyatlarda hastaların ışığını tekrar kazanması, görme keskinliğinin artması, tekrardan görmeye başlaması mümkün. O yüzden hem insanların bağışta bulunması önemli hem de bu tarz ameliyatların hastanemizde yapılıyor olduğunu hastalarımızın bilmesi önemli. Çünkü bu tarz ameliyata ihtiyacı olan hastalar çoğu zaman başka merkezlere gitmek durumunda kalıyorlar. Bu ameliyata tekrar Van’da başlamış olmamız bölge insanımız için çok kıymetli. Çünkü dediğim gibi bu sadece bir ameliyattan ibaret değil, takibi de önemli. Ve takibine gidip gelebilmek de önemli. Kornea nakli bekleyen, kornea nakli olmak isteyen hastalarımızı hastanemize bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

“Babamın gözlerindeki ışık geri geldi”

Babasının yeniden görüyor olmasından duyduğu mutluluğu dile getiren Muzaffer Kurt da, “Bir iki yıldır babamı sürekli hastanelere getirip götürmekteyim. Son zamanlarda Van Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Rumeysa hoca ile tanıştık. Çok şükür babama kornea nakli ameliyatı yaptı. Şu an durumu gayet iyi çok şükür. Eskisi gibi değil, hiç olmazsa kendi ihtiyaçlarını kendisi karşılayabilecek. Hocamıza çok teşekkür ederiz, Sağlık Bakanlığımıza, hastanemize ve tüm emeği geçen arkadaşlara teşekkür ederiz.” dedi. (İLKHA)

MASKİ'den 300 milyon liralık altyapı yatırımı

HÜDA PAR İl Başkanı Gülsever: Silvan Barajı faaliyete geçerse Diyarbakır'ın tarım sorunu biter!

Malatya'da binlerce fidan toprakla buluştu

Siyonist katiller çadırda yaşayan 5 kişilik aileyi şehit etti

Mevlid-i Nebi etkinliğine katılanlar: Peygamber Efendimiz bizim her şeyimizdir, davası davamızdır

Dünya Gıda Programı: Gazze'de gıda stokları tamamen tükendi

Trump: Kırım Rusya'da kalacak

Otomobil ile minibüs çarpıştı: 3 yaralı

Malatya'da zirai don sonrası kayısıda ağaç ve bahçe bakımı toplantısı

Batman'da fıstıkta verimliliği artırmaya yönelik çalışmalar sürüyor

Gazze'deki hükümet: Kıtlık artık bir tehdit değil, acı bir gerçek

Malatya'da tefecilikten 3 tutuklama

Siirt-Bitlis kara yolunda tır şarampole devrildi: Sürücü hafif yaralandı

İzmir'de PKK/KCK'ya yönelik eş zamanlı operasyon

Üst düzey Rus yetkili bombalı saldırıda hayatını kaybetti

Çin'den vergi müzakeresi iddiasına cevap: Bunların hepsi sahte haberler

Pakistan’da bombalı saldırı: 4 ölü, 3 yaralı

Bingöl'de zincirleme kaza

Baharın şifası soryaz, kenger ve sirik tezgahlarda

Malatya'dan çağrı: Mersin Limanı'na gelecek Maersk Gemisi'ni engelleyin!

Tayland'da uçak kazası: 6 ölü

Ekvador'da 6,3 büyüklüğünde deprem

Gaziantep'te tarihi geçmiş ürün satan 6 işyeri kapatıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AYM Başkanı Özkaya'yı kabul etti

"Normal doğumda anne ile bebek arasındaki duygusal bağ daha hızlı gelişiyor"

Peygamber Sevdalılarından İstanbullulara "Mevlid-i Nebi" etikliğine katılma çağrısı

Gazze'deki açlığa dikkat çekmek isteyen Filistinli aktivist bir haftadır açlık grevinde

Belediye Başkanı Bayram Taşkın: Malatya'nın yeni yüzü burada yükseliyor

Malatya'da büyükbaş kurbanlık fiyatları açıklandı

Oto sanayi ustaları: Yaz geliyor, araç bakımı ihmal edilmemeli

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ