• BIST 100

    9486,56%0,12
  • DOLAR

    39,20% -0,11
  • EURO

    44,64% -0,54
  • GRAM ALTIN

    4175,09% -1,44
  • Ç. ALTIN

    6833,74% 0,00

Kronik ağrılar depresyonu tetikliyor

GÜNDEM 11.09.2023 10:35:12 0
Kronik ağrılar depresyonu tetikliyor

Kronik ağrılar depresyonu tetikliyor

Uzman Psikolog Tülinay Seçkin, ruhsal sıkıntılar yaşayan kişilerde birtakım bedensel sıkıntıların da ortaya çıkabileceğini belirterek, 'Ruh ve beden sağlığının bir bütün olduğunu düşünürsek, ruh sağlığımızı etkileyen her şey beden sağlığımızı da etkileyecektir. Aynı şekilde kendimizi ruhsal olarak iyi hissetmiyorsak buna bedensel problemlerde etki edecektir” dedi.
Memorial Hastanesi Psikoloji Bölümü, Uzman Psikolog Tülinay Seçkin Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesinde yapılan araştırmada vücuttaki kronik ağrı, herhangi bir fizyolojik kökeni olmayan kronik ağrıların, depresyonu arttırdığını, tetiklediğini ve aynı şekilde depresyon yaşayan kişilerinde fazla ağrılarının olduğunu söyledi.
Cilt reaksiyonları, kronik ağrılar ve nefes almada güçlük gibi kötü ruh sağlığının zamanla bağışıklığı da azaltan bir durum olduğunu söyleyen Seçkin “Vücudun fonksiyonlarını azaltıp fiziksel rahatsızlıklara karşı savunmasız hale getiriyor. Herhangi bir fiziksel rahatsızlık olduğundan daha ağırlaştırabiliyor. Anksiyete, depresyon, uykusuzluk, sindirim sıkıntıları, sırt ve kas ağrıları gibi sorunlara da yol açıyor” diye konuştu.
Araştırmalar ruhsal bozuklukların fiziksel hastalıkları, fiziksel hastalıkların da ruhsal hasatlıkları etkilediğine dikkat çeken Seçkin, bunun bir döngü olduğunu söyledi. Seçkin, 'Doğru tutum ve gerekli tedaviyle üstesinden gelmek mümkün. Fiziksel ve ruhsal sağlık arasındaki dengeyi korumak çok önemli. Vücutta herhangi bir stres varsa, özellikle bu stres kronik bir hale gelmişse, beyin kimyasında da bazı değişikliklere sebep oluyor. Bu inme, kalp hastalıkları, kronik hastalıklar gibi sorunları da tetikleyebiliyor. O yüzden burada dikkat etmemiz gereken biraz daha ruh ve beden sağlığını, negatif duyguların ya da kötü bir zihinsel durumun bizi nasıl etkilediğini, mesela kronik bir hastalık da kişiyi etkileyebilir” şeklinde konuştu.
Sağlıksız bir bedenin ruhsal sağlığı da etkilediğini belirten Seçkin, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Obezite olan insanda panik atak olur, kaygı bozukluğu olur kabul görmeme, kötü görüntü gibi bu kişinin ruhsal sağlığını da etkileyebilen bir durum oluyor. Aslında bu bir döngü. Ruhsal ve fiziksel sağlık bir bütün o yüzden bunu ele alırken de ikisinde bütünsel yaklaşmak gerekmekte. Peki, burada neler yapılabilir? İlk olarak kişinin duygularını ifade etmesi, duygularını dışa vurması önemli. Özellikle egzersizlerden, sporsal aktivitelerden faydalanmasını öneriyoruz. Kişinin egzersizlere yönelmesi vücudundaki bağışıklığı olumlu anlamda etkileyebilecek, kan dolaşımını artıracak. Buda stres hormonlarının azalmasına neden olacak. Burada kendisine iyi gelecek aktiviteleri yapmasını öneriyoruz”.

Kurbanlık satıcıları şikayetçi: Kurbanlıklar elimizde kaldı, satışlar durma noktasına geldi

Seyir halindeki araçta çıkan yangın maddi hasara yol açtı

Adana'da ağaçlık alanda yangın

Ankara'da "15. Geleneksel Ümmet Bayramlaşması" gerçekleştirildi

Gazze'de yeni bir katliam: En az 15 şehit, 50'den fazla yaralı

Diyarbakır'daki yangın faciasında gözaltı sayısı 5'e yükseldi

Bayramın ilk gününde 692 trafik kazası: 7 kişi hayatını kaybetti, 1128 kişi yaralandı

Otomobil şarampole yuvarlandı: 5 yaralı

Şanlıurfa'da silahlı kavga: 1 ölü

Çocuk kavgası taşlı, sopalı çatışmaya dönüştü: 5 yaralı

Bingöl'de uyuşturucu satıcısı yakalandı

Bayramda gezmek yerine sınava hazırlanmayı tercih ettiler

Umut Kervanı, Bursa’da kurban bağışlarını ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor

Hacılar, teşrik günlerinin ilkinde cemreleri taşladı

BM: israil, uluslararası gazetecilerin Gazze'ye girişini engelleyerek gerçeklerin üzerini örtüyor

AB'den siyonist rejime kısmi yaptırım sinyali

Madleen gemisi bugün Gazze'ye ulaşacak

UNICEF'ten acil çağrı: Gazze'de çocuklar yok ediliyor, derhal ateşkes ilan edilmeli

BM: "Gazze İnsani Vakfı" yardımları savaş aracı olarak kullanıyor

Sivas'ta KKKA nedeniyle ölenlerin sayısı 6'ya yükseldi

Yahudiler ekini ve nesli ifsad etmeyi sürdürüyor

Kurbanlık hayvanların derisini satmak caiz mi?

Han Yunus ve Refah'ta bu sabah 17 şehit

İşgalcinin yeni oyunu: Gazze'de yerel çetelerle direnişi parçalama taktikleri

Gazze'de adım adım işgal: Kuzeyde zorunlu göç emri

Meteorolojiden 10 kente sağanak uyarısı

Uluslararası Çalışma Örgütü'nden tarihi karar: Filistin'e "gözlemci devlet" statüsü verildi

Ebu Ubeyde: Daha fazla tabut karşılamaya hazırlanın

Gazze'de direniş: Siyonist rejim 4 askerinin öldürüldüğünü, 17'sinin yaralandığını kabul etti

Siyonist rejim El-Cezire'nin Ramallah bürosunu kapattı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ