• BIST 100

    9395,39%0,06
  • DOLAR

    34,60% 0,50
  • EURO

    36,70% 1,14
  • GRAM ALTIN

    2904,75% 2,40
  • Ç. ALTIN

    4873,83% 1,89

KTÜ Jeofizik Mühendisliği’nden Kahramanmaraş depremi açıklaması

GÜNDEM 11.02.2023 09:40:02 0
KTÜ Jeofizik Mühendisliği’nden Kahramanmaraş depremi açıklaması

KTÜ Jeofizik Mühendisliği’nden Kahramanmaraş depremi açıklaması

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeofizik Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri tarafından Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem ile ilgili değerlendirmelerin yer aldığı açıklama yayınlandı. Uzman sismologlar tarafından yapılan açıklamada, iki büyük ve şiddetli depremin Anadolu, Arap ve Afrika Levhaları kesişmesinden meydana geldiğinin anlaşıldığı belirtildi.
Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem, 10 ilde ağır yıkıma yol açtı. Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde büyük yıkımlara ve can kayıplarına neden olan deprem ile ilgili Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü öğrenim görevlileri tarafından açıklama yapıldı. Prof. Dr. Nilgün Sayıl, Prof. Dr. Hakan Karslı, Dr. Öğretim Üyesi Kaan Hakan Çoban ve Dr. Öğretim Üyesi Özgenç Akın tarafından yapılan açıklamada, Kahramanmaraş’ta merkezli meydana gelen depremin Türkiye’de son 100 yılda, büyüklükleri ve şiddetleri bakımından 27.12.1939 Erzincan depreminden sonra yaşanan en büyük depremler olduğu belirtilerek, “Birbirinden bağımsız fay parçaları üzerinde gerçekleşen bu iki depremden ilki olan Sofalaca-Gaziantep depreminden açığa çıkan enerji diğer bir faya transfer olarak (yani onu tetikleyerek) bu fayı hareketlendirmiş ve hemen hemen aynı büyüklükte yeni deprem meydana gelmiştir. Bu fiziksel olarak mümkün olmakla birlikte, dünya üzerinde çok nadir olacak biçimde bu kadar kısa süre içinde, aynı kırık bölgesinde, birbirine yakın mesafede (yaklaşık 150 km) büyüklüğü 7.5’in üzerinde iki depremin meydana gelmesi yerbilimleri açısından da oldukça önemlidir ve ne yazık ki yaşanan afetin boyutlarını da artırmıştır. Ana depremlerden sonra büyüklüğü 6.0’nın üzerinde (Mw 6.0 ve 6.6) 2 artçı deprem ve 6.0’dan küçük yüzlerce artçı deprem meydana gelmiş olup, halen devam etmektedir. Bu hareketlilikler en az 3 ay kadar süreyle çok etkin olmakla birlikte birkaç yıl devam edecektir” ifadelerine yer verildi.

“Meydana gelen ilk deprem sonucunda pik ivme (PGA) değerlerinin, Türkiye Deprem Tehlike Haritası’nda verilen değerlerden çok daha yüksek olduğu gözlenmiştir”
Her iki depremin oluştuğu bölgenin genel olarak Doğu Anadolu Fay Zonu ve nispeten Ölü Deniz Fay Zonu’nun etkisi altında olduğunun vurgulandığı açıklamada, “MTA tarafından 2011 yılında hazırlanan Türkiye Diri Fay Haritasında da görüleceği gibi Doğu Anadolu Fay Zonu Kahramanmaraş ilinin güneydoğusundan geçmektedir. Ayrıca Güneydoğu Anadolu Fay Zonu ve güneyde Ecemiş ve Karataş-Yumurtalık Fayları bölgedeki önemli tektonik yapılardır. İl sınırlarını D-B yönlü ikiye bölen Çardak Fayı, Pazarcık, Türkoğlu, Gölbaşı, Çelikhan-Sürgü Fayları bölgedeki aktif faylar olup, genelde ana tektonik yapılar KD-GB gidişlidir. Meydana gelen ilk deprem sonucunda pik ivme (PGA) değerlerinin, Türkiye Deprem Tehlike Haritasında verilen değerlerden çok daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Bu yüksek PGA değerlerinin yaşanan hasarın boyutlarının yüksek olmasına neden olduğu da açıktır. Meydana gelen Mw 7.5 büyüklüğündeki Ekinözü-Kahramanmaraş depreminin Trabzon ilinde bulunan 1601 kodlu kuvvetli yer hareketi istasyondaki yatay (NS) bileşenindeki PGA değeri 6.815 cm/sn2 (0.0068 g) olarak ölçülmüş oldu” bilgisi verildi.

“Bu iki büyük ve şiddetli depremin üç ayrı tektonik levhanın Anadolu, Arap ve Afrika Levhaları kesişmesinden meydana geldiği anlaşılmaktadır”
Bu iki büyük ve şiddetli depremin üç ayrı tektonik levhanın Anadolu, Arap ve Afrika Levhaları kesişmesinden meydana geldiğinin anlaşıldığının belirtildiği açıklamada, “Bu üç levhanın da etkisi ile mekanizma daha karmaşık hala gelmiş ve daha büyük depremlerin meydana gelmesine neden olmuştur. Ayrıca, depremlerin sığ derinliklerde olmuş olması yıkıcı gücü daha da artırmıştır. Bunun sonucunda, Doğu Anadolu Fay sistemi içerisinde gerçekleşen bu depremler, sağlam olmayan zeminlerde yapılmış binaların inşasındaki ihmaller, deprem odaklarından yaklaşık 500 kilometrelik bir dairesel alan içinde kalan ve 10 ilimizi kapsayan geniş bir coğrafyada çok fazla can kaybına ve büyük yıkımlara yol açmıştır” ifadelerine yer verildi.
Açıklamada ayrıca, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerin Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Sismoloji Laboratuvarı’nda kurulu olan ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ile ortak olarak işletilen KTUT istasyondaki 3 bileşen kayıtları da paylaşıldı.
[gallery ids=',104120,104121,104122']

Kuyumcuya silahlı saldırı: 28 mermi isabet etti

Van'da çobanların üzerine kaya parçaları düştü: 1 ölü

DSÖ: Lübnan'da 136 sağlık tesisine saldırı düzenlendi

Malatya'da bir kişinin ağır yaralandığı tırların çarpışma anı kamerada

Şırnak'ta PKK operasyonunda 4 kişi tutuklandı

İşgal rejiminin Lübnan'a saldırılarında şehit sayısı 3 bin 516'ya yükseldi

Yolcu treni hemzemin geçitte otomobil ile çarpıştı: 1 yaralı

Ağrı'da 16 kilogram metamfetamin ele geçirildi

Batman’da 2024 Türkiye Geneli Zeka Oyunları Dama Şampiyonası Sona Erdi!

İstanbul'da tekstil atölyesinde yangın

Akaryakıtta zam veya indirim var mı? 

Terörist Netanyahu, Gazze'de ateşkes anlaşmasını desteklemeyeceğini açıkladı

Patates ve soğan çuvalına gizlenen 2 bin sentetik ecza ele geçirildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Zirvesi'nin ilk oturumuna katıldı

Osmaniye'de yolcu minibüsü devrildi: 6 yaralı

Uzman Doktor Tokmak: "Sigara ve alkol kullanımını bırakmak zatürre açısından önemlidir"

Çöken binanın enkazında kalan kepçe operatörü kurtarıldı

Ermenistan'da istifa depremi!

Kemal Advan Hastanesi'nden devam eden işgal ablukasına karşı uyarı

Altının kilogram fiyatı 3 milyon 23 bin liraya yükseldi

Balıkesir'de bir haftada 258 düzensiz göçmen yakalandı

Rusya'da bir bebek dişli dünyaya geldi

Batman'da güvenlik nedeniyle bırakılan demir bariyerler kaldırılmaya başlandı

Düşen çığ nedeniyle 6 köy yolu ulaşıma kapandı

Gazze'de bir eve düzenlenen saldırıda 17 kişi şehit oldu

HAMAS Siyasi Bürosunun Türkiye'ye taşındığı iddialarına yalanlama

Rusya'dan Google'a 3,8 milyon ruble ceza

Mardin'de bir ayda 64 bin 185 kişi havayolunu kullandı

Oduncular: “Odun satışları gün geçtikçe azalıyor”

Malatya'da bir bina yıkım esnasında çöktü: Bir kişi enkaz altında

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku