Kulak sağlığınızı tehdit eden kireçlenmeye dikkat!

Tarih: 23.09.2024 14:51 Güncelleme: 23.09.2024 14:51
Kulak sağlığınızı tehdit eden kireçlenmeye dikkat!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült
Haberi Sesli Oku

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yavuz Selim Yıldırım, kulak kireçlenmesi hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Kulak kireçlenmesinin en yaygın belirtisi, genellikle azalma şeklinde duyma kaybıdır. Hastalar, zamanla bir veya nadiren her iki kulakta duyma azlığı ya da kaybı yaşayabilir; bu durum çınlama ile de kendini gösterebilir. Başlangıçta, hastalar genellikle düşük tonlu sesleri duyamadıklarını bildirirler. Kulak kireçlenmesini iki ana kategoriye ayırmak mümkündür: Otoskleroz (iç kulak kireçlenmesi) ve Timpanoskleroz (orta kulak kireçlenmesi). Otoskleroz, özellikle kadınlarda daha sık görülür ve doğum sonrası dönemde belirtiler artabilir. Bunun, gebelikteki hormonal değişimler ve bağışıklık sisteminin zayıflaması ile ilişkili olabileceği düşünülmektedir.

Otoskleroz, genellikle üzengi kemiğinin ön kısmından başlayarak işitme kaybını artırır; bu durum cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilmektedir. Öte yandan, Timpanoskleroz durumunda ise orta kulaktaki tüm kemikçikler kireçlenir ve hareket etmez hale gelir. Geçirilmiş viral kulak enfeksiyonları, bu duruma yol açan faktörlerden biri olarak öne çıkmaktadır. Ne yazık ki, orta kulak kireçlenmesinin cerrahi tedavi seçenekleri oldukça sınırlıdır.

Teknolojinin gelişimi ile birlikte, kulak kanalından endoskopik yöntemler kullanılarak orta kulağa ulaşmak ve kireçlenmiş kemikçikleri tespit edip çıkarmak mümkün hale geldi. İşitme işlevini yeniden sağlamak için küçük protezler kullanılıyor. Bu protezler, kulak muayenesinde dahi fark edilmiyor ve hastaların yaşam kalitesini etkilemiyor. Örneğin, uçak yolculuğu, havuza girme veya spor yapma gibi sosyal aktiviteler hastalar için sorun oluşturmuyor.

Prof. Dr. Yavuz Selim Yıldırım, "Otosklerozun nedenleri arasında genetik faktörler öne çıkmaktadır. Viral hastalıklar ve gebelik de hastalığın tetikleyicileri arasında yer alabilir. Kulak kireçlenmesi, ilerleyici bir hastalıktır ve tedavi edilmediği takdirde kötüleşecektir. Bu nedenle, hastaların mevcut işitme seviyelerini korumak adına tedavi süreçlerini ihmal etmemeleri gerekmektedir. En etkili tedavi yöntemi Stapedektomi ameliyatıdır. Bu tedaviye uygun olmayan hastalar için ise işitme cihazları veya hastalığın ilerlemesini durduran ilaç tedavileri alternatif olarak sunulabilir." dedi. (İLKHA)

İşgal rejimi ve ABD İstanbul'da protesto edildi

HÜDA PAR Milletvekili Demir: İklim Kanunu'nun alelacele kabul edilmesini rasyonel bulmuyoruz

Rusya ve Ukrayna arasında yeni esir takası

Gaziantep'te ilk defa kalça artroskopisi ameliyatı yapıldı

Şanlıurfa’da “Çağın Kerbelası Gazze” programına davet

DUS yerleştirme sonuçları açıklandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye ve İran'a saldırılarının arka planında Filistin halkına diz çöktürme siyaseti yatıyor

Kerbelâ'dan Gazze'ye: Aşure Günü'nün anlamı ve Müslümanların ortak sorumluluğu

Şanlıurfa’da cami çıkışı silahlı saldırı: 2 yaralı

Hz. Nuh'u anma programı Cizre Hz. Nuh Camii'nde başladı

Umut Kervanı, Hatay’daki yangın mağdurlarının yanında

Bursa Valiliği'nden sıcak hava uyarısı

Siirt’te mahalle buluşmalarının 11’incisi Dumlupınar Mahallesi’nde gerçekleştirildi

Zebihullah Mücahid: Rusya Afganistan'ı tanıyarak cesur bir adım attı

Saman yükleyen işçilerin sıcak, ağırlık ve yorgunlukla imtihanı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ile görüştü

Molla Şenlik: Günümüz Kerbela'sında Hüseyinler Gazze'de şehid ediliyor

Geçit: "Çilesiz semt pazarına market ve kütüphane kazandıracağız"

Siirt'te silahlı aile kavgası: 3 kişi yaralandı

Gazze'de kullanılan silahlar "sahada denenmiş" etiketiyle pazarlanıyor

IAEA uzmanları İran'dan ayrıldı

Gazze direnişinden yeni darbe: 3 işgalci öldü, çok sayıda yaralı var

Peygamber Sevdalılarından karikatür tepkisi: Rezaletin adı İslam düşmanlığıdır

Alçaklığa sessiz kalmadılar: Adana’da Leman’a öfke

Tüp fiyatları el yakıyor: Vatandaş bahçede ateşle yemek yapma noktasına geldi

Gaziantep "Dünyanın En İyi 100 Yemek Şehri" listesinde yer aldı

Çiftçiye 344 milyon lira tarımsal destek

Şanlıurfa’da Peygamberimize yapılan hakarete ve Gazze’deki zulme tepki

Gaziantep'te 213 bin 939 araç denetlendi

Çek Cumhuriyeti'nin bir kısmı elektriksiz kaldı

Yükleniyor