• BIST 100

    17132,20%0,11
  • DOLAR

    43,72% 0,19
  • EURO

    51,92% -0,02
  • GRAM ALTIN

    7075,01% 2,56
  • Ç. ALTIN

    11673,05% -0,41

"Kumar; hırsın, öfkenin ve suçluluk duygusunun birleştiği bir psikolojik çöküşün tetikleyicisidir"

15 Kasım 2024, Cuma 16:42
15 Kasım 2024, Cuma 16:42
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Kumarın başlangıcından bağımlılığa dönüşen sürecin tehlikelerine dikkat çeken Psikolojik Danışman Fatma Kaya, arkadaş tavsiyesiyle başlayan bu sürecin, kazançların verdiği heyecanla kişiyi nasıl bağımlı hale getirdiğini, kayıpların telafi edilmek istener

Kumar, genellikle arkadaş tavsiyesiyle başlar ve hızla bağımlılığa dönüşen bir tuzaktır. İlk kazançlar, "Bir şans daha" dedirtirken, kayıplar ise daha fazla oynamaya zorlar. Ancak bu yolun sonu yoktur. Borçlar birikir, faizler katlanır, evler satılır, aileler yıkılır. Kumar, sadece parayı değil, kişinin tüm hayatını çalan bir çıkmaza dönüşür.

Bu süreç, yalnızca maddi kayıplara yol açmakla kalmaz; aynı zamanda derin bir psikolojik çöküşe de neden olabilir. Depresyon, suçluluk, öfke ve hırsın birleşimi, sağlıksız duygusal sonuçlar doğurur. Kişi, kaybettikçe daha fazla hırslanır ve bu, psikolojik dengenin bozulmasına yol açar. Sonuçta kumar, sadece finansal yıkımla kalmaz, aynı zamanda ailevi sorunlar, borçlar, kredi kartı borçları, b faizleri, ev ve araba satışı gibi ciddi maddi problemlerle de baş başa bırakabilir.

Konuyla ilgili Psikolojik Danışman Fatma Kaya, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamalarda, kumarın başlangıcından bağımlılığa dönüşen sürecin tehlikelerine dikkat çekti.

Kaya, arkadaş tavsiyesiyle başlayan bu sürecin, kazançların verdiği heyecanla kişiyi nasıl bağımlı hale getirdiğini, kayıpların telafi edilmek istenerek maddi ve psikolojik yıkıma yol açtığını vurguladı. Ayrıca, kumarın sadece maddi kayıplara değil, psikolojik çöküşlere de neden olduğunu belirterek, bağımlılıkla mücadele etmek için profesyonel desteğin önemine değindi.

"Kumarın bağlayıcı başlangıcı kısa yoldan kazanma hırsı"

Fatma Kaya

Kumar illetine kapılanların büyük bir çoğunluğunun erkeklerden oluştuğunu belirten Kaya, "Daha çok iddia, kumar, bahis, bu tarz internet ortamlarında ve sanal ortamlarda oynatılan oyunlar aracılığıyla kısa yoldan para kazanma arzusuyla başvuruyorlar. Çoğunlukla, arkadaş ortamında birinin tavsiyesiyle, 'ben oynadım, beş bin lira attım, otuz bin lira kazandım' gibi konuşmalar yapılır. Bu tarz ifadelerle kişiler, 'ben de şansımı deneyeyim, ben de yapabilirim' düşüncesiyle işe başlıyorlar. Bu tür sitelerde, önce kişiyi kendine çekebilmek, ona bağlanabilmek için genelde kazanmasına yol açacak bir karşılık veriliyor." dedi.

"Kumar, arkadaş tavsiyesiyle başlayan ve bağımlılığa dönüşen bir döngüdür"

Kumarın birkaç kez oynandığında, kendi içinde bir döngüsü olduğunu söyleyen Kaya, "İki kazan, bir kaybet şeklinde kişi kaybettiğinde, onu geri kazanabilmek adına tekrardan kumar oynama ihtiyacı duyuyor. Gelenlerden aldığımız dönüşlerde, 'bu şekilde arkadaş ortamlarından tavsiye yoluyla denedim, ilkinde de kazandım. Kaybettikten sonra, onu geri almak istemiştim; sadece amacım buydu, aslında bir hırs yapmamıştım' şeklinde dönüşler oluyor. Bunlar bağımlılık kapsamında olduğu için, bu sanal ortamda kişi, kendisine para kazanabilmek açısından oynayan kişiyi kendine bağımlı hale getirmek amacıyla, öncelikle karşı tarafın kazancını göz önünde bulundurup sonrasında kendine bağımlı hale getirerek kişinin artık oraya, yani sürekli bir kaybı telafi etmek adına yatırım yapmasına itebiliyor." diye belirtti.

"Borçlar, yıkım ve çıkmaz döngüsü"

Kumarın maddi sonuçlarının ağırlığının altından çıkmanın imkansız olduğunu ifade eden Kaya, "Bin lira, iki yüz lira, beş yüz lira, beş bin lira ya da elli bin lira, yüz bin lira gibi kişiden kişiye değişen yatırımlar olabiliyor. Kayıplar olabiliyor. Kimisi bunu sadece nakit yoluyla yaparken, kimisi kredi kartlarıyla, kredi çekerek, limitlerini harcayarak yatırım yapabiliyor. Bunları da kaybettiği takdirde, blara borçlanma, faizin binmesi, işin içinden çıkamadığı takdirde aileden borç alma, o borçları geri ödeyememe, varsa evini satma, varsa arabasını satma ve tefeciye başvurma gibi birçok olumsuz kayıplara yol açabiliyor. Tefeciye bulaştığı takdirde, bu işin daha farklı bir boyutuna yol açıyor." dedi.

"Depresyon, hırs ve öfke bir araya geldiğinde sağlıksız sonuçlar doğurabilir"

Kumar nedeniyle kişinin psikolojik anlamda büyük bir çöküntüye doğru gittiğini vurgulayan Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Depresyon dediğimiz, suçluluk psikolojisi, kaybetmenin vermiş olduğu yoğun üzüntü, kazanma arzusunun vermiş olduğu hırs ve öfke duygusu, bunlar birbirlerine eşlik ettiği takdirde ortaya çok da sağlıklı olmayan sonuçlar çıkabiliyor." (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Çanakkale açıklarında 37 düzensiz göçmen yakalandı

Şanlıurfa’da bağımlılığa karşı yürüyüş ve basın açıklaması düzenlendi

Göktaş: Şehitler bu davanın haklılığının ve sürekliliğinin en güçlü şahitleridirler

Memiş: Şehadet, iman iddiasının ispatıdır

İlahiyatçı-Yazar Tutak: Şehadet bir bilinç ve direniş çağrısıdır

Konya’da kayıp Alzheimer hastası için arama çalışmaları sürüyor

Arjantin’de Milei karşıtı protestolarda sokaklar savaş alanına döndü

Japonya’da bıçaklı saldırı: 1 ölü, 2 yaralı

Mersin’de Ramazan ayının gelişi coşkuyla karşılandı

Şanlıurfa'da tarım işçilerini taşıyan minibüs kaza yaptı: 15 yaralı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar’dan Mersin'e ziyaret

Batman'da baraj kapakları açılıyor, yetkililerden uyarı geldi

Cansuyu Derneği'nden Ramazan öncesi 400 aileye yardım

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BAE Devlet Başkanı Al Nahyan ile görüştü

Muğla’da kuvvetli fırtına hayatı olumsuz etkiledi

Güney Afrika'da şap salgını: Ulusal afet hali ilan edildi

Nijerya'da yolcu otobüsüyle kamyonun çarpıştı: 11 ölü, 27 yaralı

Grönland gerilimi Münih Güvenlik Konferansı'na taşındı

Mardin’de evde çıkan yangında 3 kişi dumandan etkilendi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır DEİK Dijital Teknolojiler İş Konseyi ile bir araya geldi

Umman'da başlayan nükleer müzakerelerin ikinci turu Cenevre'de

Meteorolojiden Ege Bölesi için toz taşınımı uyarısı

Orban ile Zelenskiy arasında AB üyeliği gerginliği

Kazakistan Anayasa değişikliği için referanduma hazırlanıyor

Bursa için toz taşınımı uyarısı

NATO: Savaştan sonra Rusya daha tehlikeli hale gelecek

Ankara için toz taşınımı uyarısı

Ürdün, Gazze'de mobil ev projesi başlattı

Antalya'da freni boşalan tır otomobile çarptı: 1 ölü, 3 yaralı

Çin'de havai fişek mağazasında patlama: 8 ölü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Çanakkale açıklarında 37 düzensiz göçmen yakalandı

Şanlıurfa’da bağımlılığa karşı yürüyüş ve basın açıklaması düzenlendi

Göktaş: Şehitler bu davanın haklılığının ve sürekliliğinin en güçlü şahitleridirler

Memiş: Şehadet, iman iddiasının ispatıdır

İlahiyatçı-Yazar Tutak: Şehadet bir bilinç ve direniş çağrısıdır

Konya’da kayıp Alzheimer hastası için arama çalışmaları sürüyor

Arjantin’de Milei karşıtı protestolarda sokaklar savaş alanına döndü