• BIST 100

    11151,20%-1,99
  • DOLAR

    41,53% 0,20
  • EURO

    48,63% 0,36
  • GRAM ALTIN

    5028,37% 0,57
  • Ç. ALTIN

    8280,99% 0,98

Kur korumalı mevduatta şirketler daha kısa vade talep ediyor

13 Ocak 2022, Perşembe 12:33
13 Ocak 2022, Perşembe 12:33
Kur korumalı mevduatta şirketler daha kısa vade talep ediyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Kur korumalı mevduatta şirketler daha kısa vade talep ediyor

Yurtiçi yerleşik tüzel kişiler, Döviz tevdiat hesapları, döviz cinsinden katılım fonları ve altın hesaplarının TL vadeli mevduat ve katılma hesaplarına dönüşmesi halinde sağlanacak desteğe ilişkin esasları düzenleyen tebliğ kapsamına alındı.

Ancak, gerçek ve tüzel kişiler arasında vergilendirme farkı oluştu. Yapılacak bir düzenleme ile şirketlere kurumlar vergisi istisnası getirilecek.

Kur korumalı TL mevduat ürününde Merkez Bankası'nın desteklediği döviz mevduatından dönüşte faiz üst limiti uygulanmıyor. Bankalar TL'den dönüşe en fazla yüzde 17 faiz verirken döviz mevduatından dönüşüme yüzde 21'e kadar çıkıyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın da Türk lirasına dönüşümün desteklenmesi kapsamına alınan kurumların kur ve altın değerlemesinde oluşan kazanç farklarına kurumlar vergisi istisnası getireceği öğrenildi. Ancak dönüşümün 17 Şubat 2022'ye kadar yapılmasıyla birlikte 2021 yılı son geçici vergi dönemi için de bu istisnadan yararlanma imkanı getirilmesi, yeni tartışmalara yol açtı.

'DOLARI DÜŞÜRÜCÜ BİR ETKİ YARATABİLİR'

Konuya ilişkin son durum hakkında NTV canlı yayınında bilgi veren Dünya Gazetesi Temsilcisi Hakan Güldağ, 'Bizim gözlemlediğimiz, şirketler kesiminden bu yönde bir döviz bozumu henüz gelmiş değil. Kurun dün akşam saat 18'den sonraki belirgin hareketini tamamen buna bağlamak çok doğru değil. ABD enflasyon rakamları açıklanınca bir anda piyasa nasıl tepki vereceğini tam bilemedi. Denge arayışı oldu.

Kur korumalı mevduat faizleri şirketler kesimine gerçekten o şekilde çıkarsa, bu henüz kesinleşmedi. 17 Şubat'a kadar da vakit var. O çerçevede şirketlerin buna ilgisi var. Piyasada yüzde 21 civarında faiz var. Kredi faizleri de yüzde 30'lar civarında. Bunlar da dikkate alınacaktır' diye konuştu.

İhracatçılar için kurumlar vergisinden muaf olmanın onlara büyük bir avantaj sağlayacağının da altını çizen Hakan Güldağ, 'Yaklaşık 90 milyar dolar civarında tüzel kişilerin döviz tevdiat hesabı var, bunun 48 milyar doları vadeli, buradan bir bozuma gidilebilir. Orada bir başka konu daha var. Kur korumalı TL mevduatı sisteminde bireyselde vadeler 3,6,9,12 diye gidiyor. Şirketlerde ise şu anki düzenlemeye göre vadeler 6 ve 12 aylık belirlenecek. Şirketler orada da daha kısa vadeler olmasını talep ediyor. 3 aylık bir vade olmasını talep ediyorlar. Özellikle kurumlar vergisi istisnası olursa, kesinlikle şirketler bu düzenlemeye yoğun ilgi göstereceklerdir. Bu da doları daha düşürücü bir etki yaratabilir' dedi.

Siirt'te 11 yaşındaki çocuk boğularak hayatını kaybetti

Servis sürücüsünü öldüren "DEAŞ" mensuplarına Suriye'de operasyon: 8 ölü

Şanlıurfa’da aranan şahıslar yakalandı

Ankara'da Gazze ve ihtiyaç sahipleri için kermes düzenlendi

Bakan Şimşek, Batman'da açılışa katıldı

Adıyaman’da bıçaklı kavga: 2 yaralı

Şanlıurfa’da JASAT dedektifleri aranan 6 hükümlüyü yakaladı

Yakınlarının dilinden şehit Molla Şükrü ve Molla Muhittin

PKK'nın katlettiği Molla Şükrü ve Molla Muhittin kabirleri başında yad edildi

Diyarbakır'daki "Hayat Namazla Güzeldir" etkinliğinden birbirinden güzel kareler

İşgalciler, Gazze'de bir kuleyi daha yıktı

Ankara'da kayıp olan servis şoförünün cesedi Mersin’de bulundu

Mardin’de tır trafik ışıklarına çarptı: Yol trafiğe kapandı

Gaziantep'te kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Mardin'de iki otomobil çarpıştı: 3’ü çocuk 7 yaralı

"Hayat Namazla Güzeldir" etkinliğinin finali Diyarbakır'da gerçekleşti

STK'lardan Gazze için hükümete ortak çağrı: Söz değil icraat bekliyoruz

48 sporcu, işgal rejiminden futbolcuların müsabakalardan men edilmesi için başvurdu

Can Holding Başkanı Kemal Can tutuklandı

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısında en az 4 kişi öldü, 40 kişi yaralandı

Erzurum OSB’de boya fabrikasında yangın çıktı

Gerilim artarak devam ediyor: Venezuela'dan dev tatbikat

Batı Şeria'da aracıyla bir işgalciyi yaralayan Filistinli şehit edildi

Tarsus'ta tarım işçilerini taşıyan minibüs tıra çarptı: 3 ölü, 16 yaralı

Bitlis'te 11'i hafız 74 talebe icazet aldı

Kassam Tugayları iki ayrı operasyonda işgalcileri öldürüp yaraladı

Şırnak Valisi, kazada hayatını kaybedenlere taziye mesajı yayımladı

İşgal parlamentosu Filistinli esirlerin idamına ön onay verdi!

İstanbul Beyoğlu’nda otelde çıkan yangın söndürüldü

İran’a karşı uluslararası yaptırımlar yürürlüğe girdi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Siirt'te 11 yaşındaki çocuk boğularak hayatını kaybetti

Servis sürücüsünü öldüren "DEAŞ" mensuplarına Suriye'de operasyon: 8 ölü

Şanlıurfa’da aranan şahıslar yakalandı

Ankara'da Gazze ve ihtiyaç sahipleri için kermes düzenlendi

Bakan Şimşek, Batman'da açılışa katıldı

Adıyaman’da bıçaklı kavga: 2 yaralı

Şanlıurfa’da JASAT dedektifleri aranan 6 hükümlüyü yakaladı