• BIST 100

    14153,58%-0,33
  • DOLAR

    42,72% 0,07
  • EURO

    50,12% -0,16
  • GRAM ALTIN

    5928,74% 0,34
  • Ç. ALTIN

    9560,88% 0,43

Kuraklık ve yangın arıcılığı tehdit ediyor, sektör temsilcileri endişeli

11 Eylül 2025, Perşembe 13:10
11 Eylül 2025, Perşembe 13:10
Kuraklık ve yangın arıcılığı tehdit ediyor, sektör temsilcileri endişeli
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Bursa Arı Yetiştiricileri Birliği (BAYBİR) Başkanı Umut Buğra Kavas, bu yıl yaşanan kuraklık ve çıkan orman yangınlarının arıcılık faaliyetlerini ciddi şekilde olumsuz etkilediğini belirterek, özellikle Bursa'nın neredeyse tüm ilçelerinde meydana gelen y

Türkiye'de arıcılık sektörü kuraklık ve orman yangınlarıyla mücadele ediyor. Özellikle yaz aylarında artan sıcaklıklar, azalan yağışlar ve peş peşe çıkan orman yangınları, arıların yaşam alanlarını daraltırken, bal üretimini de olumsuz etkiledi.

Arıcılar, hem doğal kaynakların azalmasından hem de pazar erişimindeki zorluklardan dolayı zor bir sezon geçiriyor. Sektör temsilcileri, üretimin sürdürülebilirliği için devlet desteklerinin artırılmasını ve yanan orman alanlarının "bal ormanlarına" dönüştürülmesini talep ediyor.

Bursa Arı Yetiştiricileri Birliği (BAYBİR) Başkanı Umut Buğra Kavas, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl yaşanan kuraklık, artan sıcaklıklar ve orman yangınlarının arıcılık faaliyetlerini ciddi şekilde olumsuz etkilediğini söyledi.

Kurak geçen sezonun, hem arıların gelişimini hem de bal verimini düşürdüğüne dikkat çeken Kavas, arıcıların bu süreçte hem üretim hem de ekonomik açıdan büyük zorluklar yaşadığını ifade etti.

"Kuraklık nedeniyle bal hasadında düşmeler oldu"

Bal hasadının başladığını belirten Kavas, "Bal hasadı mayıs ayında başlayıp ağustos ayına kadar sürüyor. Bu yıl iklimlerin kurak gitmesi sebebiyle arıcılar, ağustos ayıyla beraber kurak bir zaman geçirdi. Kuraklık nedeniyle bal hasadında düşmeler oldu. Temmuz ayında kestane balı sezonumuz iyi geçti. Bu yıl, bal hasadında yüzleri güldüren kestane ağırlıklı bölgeler oldu." diye belirtti.

"Bu yıl kuraklık nedeniyle arıcılar sıkıntıda"

Bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle arıcılarda maddi sıkıntılar olacağını vurgulayan Kavas, "Bu nedenle arıcılarımıza desteğin artırılması, ihtiyaçların giderilmesi için devletin desteğini bekliyoruz. İlgili bakanlık, balın satışı konusunda bal üreticilerine yardımcı olmalıdır. Aktif olarak binlerce bal üreticisi var. Onlar balını satamıyor. Zincir marketler ballarını satabiliyor. Onlar balsa, o zaman bal üreticisinin elindeki bal değil mi? Bu konuda daha çok üreticiye inilmeli, üreticinin elindeki balla ulaşılmalıdır. Bakanlığımız bu konuda fiyatlara değer katarak, pazar payı oluşturarak birliklerin arkasında durmalıdır. Bu konuda pazar payında üreticiler olarak genişlemek isteriz. Bu yöntemle sahte balın önüne geçebiliriz." dedi.

"Bursa'nın her bölgesinde çıkan yangınlar, arıcıların alanını kısıtladı"

Bu yıl Bursa'nın her bölgesinde yangınlar çıktığını hatırlatan Kavas, "Yangının çıkmadığı hiçbir ilçe kalmadı. İklim kurak geçiyorken, orman yangınlarının olması doğal olarak arıcıların hareket alanını kısıtladı. Yanan ormanların yerine "bal ormanlarına" çevirebilirsek, arılara ve bal üretimine faydası olacak ağaç türleri ekilirse, ormanları zenginleştirebiliriz. Bursa, meyvecilik sektörünün başında geliyor. Bu nedenle, doğal olarak ilaçlamanın en ağır olduğu illerden bir tanesidir. İlaçlamanın ağır olduğu illerde arıcılar konaklama yapamıyor. Ormanlara ve ilaçlamanın olmadığı yerlere gitmek zorundalar." şeklinde konuştu.

"Bal ormanları kurulmalı"

Ormanlarda çıkan yangınlar nedeniyle arıcıların hareket alanı kısıldığını ifade eden Kavas, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu nedenle hareket alanları çoğaltılmalıdır. Orman Bölge Müdürlüğü ve Tarım ve Orman Bakanlığı, yanan yerlerin tekrardan dönüştürülmesi konusunda 'bal ormanları' kurmalıdır. Bal ormanları, yangın riskine karşı hızlı bir şekilde müdahale etme fırsatı veriyor. Hem de arıcıların hareket alanını genişletip, balların çeşitliliğini artırmış olacağız." ifadelerini kullandı.

"İklim değişikliği arıcılık sektörünü etkiliyor"

İklim değişikliği arıcılık sektörünü etkilediğini belirten arı yetiştiricisi Hasan Cengiz, "Çünkü arı, bitkideki polen ve nektarla varlığını sürdürüyor. Yavru yapması için de polene ihtiyacı var. Bal üreticileri, balla beraber birçok ürün üretiyorlar. Türkiye’de, dünyayla entegre olmuş bir arıcılık var. Türkiye, bal üretiminde ikinci sıradadır. Ama ürün bakımından biraz sıkıntılar var. Sıkıntının en önemli sebeplerinden bir tanesi iklimdir" dedi.

"Son yıllarda iklimlerdeki değişiklik, arılarda önemli kayıplara neden oldu"

İklim sıkıntısı giderilmezse, yaz ve ilkbahar mevsiminde yağış olmazsa, arılar gelişemeyeceğini vurgulayan Cengiz, " Son yıllarda iklimlerdeki değişiklik, arılarda önemli kayıplara neden oluyor. Arıcılar ormanlardan faydalanmalıdır. Hem arıların gelişmesi için hem de bal alma açısından ormanların içinde mutlaka olmaları gerekir. Balların olabilmesi için, ormanların olması gerekir. Ormanların yangınlarda zarar görmemesi için tedbirler almalıyız. Ormanlar hem arıcılar hem de diğer hayvancılık sektörleri için çok değerlidir." diye konuştu. (İLKHA)

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Emiroğlu: Bingöl’ün hak ettiği yer bu değil

Asgari ücret için ikinci tur toplantı bugün yapılacak

M23 isyancıları, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin doğusundaki Uvira'dan çekilmeye başladı

Tekirdağ’da narkotik operasyonlarında 178 kişi hakkında işlem yapıldı

Gazze'deki çadırların yüzde 90'ı son yağışlarla birlikte sular altında kaldı

İzmir’de su ürünlerine yönelik denetimlerde 516 kilogram balığa el konuldu

Malatya'da tır ile otomobil çarpıştı: 3 yaralı

Antalya’da 24 papağan ele geçirildi

Ordu’da 164 yatırımcıya kırsal kalkınma desteği

Direniş liderlerinin sürgündeki zaferi Mercu'z Zuhur 33'üncü yılında

Tayland-Kamboçya çatışmalarında 19 Tayland askeri öldü

MKE tüfeğin kalifikasyon süreçleri başarıyla tamamlandı

IHO EBRAR, Etiyopya'da ihtiyaç sahiplerine umut oldu

Karabük’te çöplerle dolu evden 10 kamyon atık çıkarıldı

Malatya'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Hz. Mevlâna’nın 752'nci Vuslat Yıl Dönümünde Gülbang Duası okundu

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan "Mevlana’nın 752. Vuslat Yıl Dönümü” mesajı

Kırıkkale’de 3 servis aracı çarpıştı: 10 yaralı

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Yerli üretimi destekleyen ve adil bir ekonomik yapıyı önceleyen her çalışmanın yanındayız

Lavrov: İran'la askeri-teknik işbirliği geliştiriyoruz

Konya’da peçeteye emdirilmiş sentetik bonzai ele geçirildi

Macron, yapay zeka tarafından üretilen darbe videosunu kaldırtamadı

Konya AKOM’dan çiftçilere zirai don uyarısı

AB, Rusya'dan doğalgaz ithalatını aşamalı olarak sonlandıracak

Bingöl’de trafik kazası: 2 yaralı

Soykırım, kıtlık ve kaybettirilme: 2025 yılı Filistinli çocuklar için felaket yılı oldu

Türkiye Taşkömürü 263 yeni personel alacak

Gaziantep'te hırsızlık suçundan aranan hükümlü yakalandı

Çevre, Şehircilik Bakanlığının, 2026 bütçesi TBMM’de kabul edildi

İsra Holding’den HAKSİAD’a iade-i ziyaret

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Emiroğlu: Bingöl’ün hak ettiği yer bu değil

Asgari ücret için ikinci tur toplantı bugün yapılacak

M23 isyancıları, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin doğusundaki Uvira'dan çekilmeye başladı

Tekirdağ’da narkotik operasyonlarında 178 kişi hakkında işlem yapıldı

Gazze'deki çadırların yüzde 90'ı son yağışlarla birlikte sular altında kaldı

İzmir’de su ürünlerine yönelik denetimlerde 516 kilogram balığa el konuldu

Malatya'da tır ile otomobil çarpıştı: 3 yaralı