• BIST 100

    17218,55%-0,18
  • DOLAR

    43,76% 0,08
  • EURO

    51,76% -0,18
  • GRAM ALTIN

    7032,99% 2,56
  • Ç. ALTIN

    11636,31% 0,68

Kur’an ayı Ramazanın ilk mukabele geleneği eşsiz manevi atmosferle başladı

18 Şubat 2026, Çarşamba 17:46
18 Şubat 2026, Çarşamba 17:46
Kur’an ayı Ramazanın ilk mukabele geleneği eşsiz manevi atmosferle başladı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Mukabele geleneği, her yerde olduğu gibi Mardin’de de başladı. Yıllardan beri gelenek hâlini alan ve Ramazanın başlangıcına işaret eden mukabele, bu yıl da manevi atmosferiyle başladı.

Mardin Şakir Nuhoğlu Camii’nde okunan mukabeleye ilk günden yoğun katılım oldu. Camiye akın eden onlarca Müslüman, öğle namazının ardından mushaflarını ve rahlelerini alarak pür dikkat okunacak olan Kur’an-ı Kerim’i dinledi.

Mukabeleye katılanlar, Ramazan arifesinde ilk gün oluşan manevi atmosfer hakkındaki duygularını İLKHA mikrofonuna dile getirdi.

Şakir Nuhoğlu Camii İmamı Abdullatif Bilgin, oruç ayı hakkında konuşarak, "Malum olduğu üzere Ramazan ayı Kur’an ayıdır; tabii ki en önemlisi de oruç ayıdır. Yüce Allah, ayet-i kerimede geçmiş kavimlere farz kıldığı gibi, Kur’an’ın nazil olduğu Ramazan ayında Muhammed ümmetine de orucu farz kılmıştır. Ramazan hem oruç ayıdır hem Kur’an ayıdır; aynı zamanda manevi atmosferi en güçlü olan aydır. Genel anlamda oruç; fecirden iftar vaktine kadar yemekten ve içmekten uzak durmaktır. Ancak oruçta asıl önemli olan açlık değil; sabır ve maneviyattır. İnsan gözünü, elini, ayağını, bütün organlarını haramdan korumalıdır. Bu açıdan bütün organlarımızla oruç tutmamız gerekir." dedi.

"Kur’an-ı Kerim’i sadece okumak değil; maneviyatını hissetmek ve anlamak gerekir"

Mukabelenin önemine vurgu yapan Bilgin, "Hazreti Cebrail Aleyhisselam ile Hazreti Muhammed Aleyhisselam arasında özellikle Ramazan ayında karşılıklı Kur’an okumaları (mukabele) olmuştur. Peygamber Efendimiz Aleyhisselam, son Ramazanında Kur’an’ı karşılıklı olarak baştan sona gözden geçirmiştir. Mukabele bu şekilde sünnet olarak yerleşmiştir. Biz de onun ümmeti olarak bu geleneği sürdürüyoruz. Bazı yerlerde sadece öğle vakti, bazı yerlerde ikindi vakti mukabele okunmaktadır. Mardin genelinde ise öğle ve ikindi vakitlerinde yarımşar cüz olmak üzere Kur’an-ı Kerim okunmaktadır. Kur’an-ı Kerim’i sadece okumak değil; maneviyatını hissetmek ve anlamak gerekir. Kur’an’ı anladığımızda, ne anlama geldiğini ve niçin indirildiğini daha iyi kavramış oluruz. Hazreti Muhammed Aleyhisselam’ın ümmeti olmakla şeref bulduğumuz gibi, Kur’an’ı da sadece okumakla değil, hayatımıza yansıtmakla gerçek anlamda anlamış oluruz." ifadelerini kullandı.

"Ramazan ayı, birlik ve beraberliğe, sevgiye ve yardımlaşmaya vesile olan bir aydır"

Mukabele sünnetini yerine getirmeye çalıştıklarını belirten Abdullah Cücü, "Hazreti Peygamber Aleyhisselam’a Kur’an-ı Kerim nazil olduğu dönemlerde Hazreti Cebrail Aleyhisselam ile karşılıklı okumalar yapılmıştır. Biz de bu anlamda o sünneti yerine getiriyoruz. Bilindiği gibi Ramazan-ı Şerif’te sevaplar katlanır. Kur’an’ın her bir harfinin sevabı normal zamanlarda bire on ise, Ramazan-ı Şerif’te daha fazladır. Bu büyük bir manevi kazanç kapısıdır. Ayrıca Ramazan-ı Şerif’te Kadir Gecesi vardır; bu gece bin aydan hayırlıdır. Ramazan ayı, birlik ve beraberliğe, sevgiye ve yardımlaşmaya vesile olan bir aydır. Elimizden geldiği kadarıyla birbirimize dua edeceğiz, birbirimizin yardımına koşacağız. Özellikle bu ayda yardımlaşma, şefkat ve merhamet duygularını artıracağız; fakir fukarayı, muhtaçları ve akrabalarımızı gözetleyeceğiz." şeklinde ifade etti.

Gazze hakkında da konuşan Cücü, "Gazze, dünya çapında büyük bir kıyıma maruz kalmaktadır. Onlara gece gündüz dua ediyoruz. Beş vakit namazlarımızda ve gece namazlarımızda Gazze ve Filistin’deki kardeşlerimize dua ediyoruz. Dua ederken yardımı da ihmal etmiyoruz. Zulüm asla devam etmez; elbet bir sonu olacaktır. Gazze’de yaşanan sıkıntıların, felaketlerin ve acıların büyük hayırlara vesile olacağına inanıyoruz." dedi.

Halit Bilgin ise, "Mukabele; Mardin’in bütün camilerinde Ramazan ayının başlamasıyla birlikte öğle namazından sonra yarım cüz, ardından ikinci oturumda da yarım cüz okunarak otuz gün içinde Kur’an-ı Kerim’in tamamlanmasıdır. Ramazan ayının gelmesiyle birlikte Mardin’in bütün camilerinde mukabele geleneği devam etmektedir. Mukabele kelimesi Arapça olup ‘karşılıklı’ anlamına gelir. Kur’an okunurken cemaatin de takip etmesiyle mukabele gerçekleşmiş olur. Önemli olan Kur’an’ı tecvitli okumak, anlamak ve anladıktan sonra hayatımıza geçirmektir. Oruç ise dinimizin temel ibadetlerinden biridir. Oruç sayesinde fakirlerin hâlini anlamak, nefsin terbiyesini sağlamak ve yardımlaşma bilincini artırmak mümkündür. Ramazan ayı; huzur, sevgi ve dayanışma ayıdır." diye konuştu.

"Gazze'de yaşananlar kadar İslam âlemindeki dağınıklık da bizleri üzmektedir"

Gazze’de yaşanan zulme ve İslam ümmetinin sessizliğine vurgu yapan Bilgin, "Gazze’de yaşananlar bütün İslam âlemini derinden yaralayan bir zulümdür. Ancak yaşananlar kadar İslam âlemindeki dağınıklık da bizleri üzmektedir. Yüce Allah Kur’an-ı Kerim’de ‘Allah’ın ipine sımsıkı sarılın ve ayrılığa düşmeyin’ buyurmaktadır. Bu emri hayatımıza tam anlamıyla geçirebilsek, birçok sıkıntının önüne geçebiliriz. Ümit ediyoruz ki birlik ve beraberlik güçlenecek ve daha güzel gelişmeler yaşanacaktır. Bu temennilerle hayırlı Ramazanlar diliyorum."ifadelerini kaydetti. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Adana’da rahmet ayı Ramazan için evlerini süslediler

Yeşilyurt Belediyesi, Ramazan boyunca iftar verecek

Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş: Ramazan, bunalan gönüllerimize inşirah mevsimidir

HÜDA PAR Sözcüsü Ramanlı: Enflasyon hedefi ilk aydan çöktü, bedelini sabit gelirli ödüyor

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Milli Dayanışma Komisyonu'nda değerlendirmede bulundu

Konya'da 40 camide hatimle teravih namazı kılınacak

Uşak’ta midesinde uyuşturucu taşıyan 2 kişi tutuklandı

Ramazan öncesi hurma fiyatları geriledi

Moskova ve Tahran, İran'da yeni nükleer santral blokları inşa etmeyi planlıyor

Kur’an ayı Ramazanın ilk mukabele geleneği eşsiz manevi atmosferle başladı

Avukat Çetin Acu: Zorunlu aşı düzenlemesi anayasal hakları tartışmaya açabilir

İDEV Gaziantep Temsilcisi Taş: Ramazan mümin için bir eğitim ve şuur ayıdır

Şanlıurfa’da Karacadağ Kavşağı’nda kaza: Yaralılar var

HAMAS: İmam ve hatiplerin uzaklaştırılması Mescid-i Aksa’ya yönelik yeni bir saldırı

Mersin’de fırtına etkili oldu

Şanlıurfa valiliğinden kurumlara Ramazan hazırlığı talimatı

Batman Valiliği ve Batman Belediyesi'nden afiş gerginliğiyle ilgili açıklama

Yapıcıoğlu: Şiddet eylemlerini tamamen terk etmiş örgütleri de kapsayan hukuki çerçeve oluşturulmalı

HAKSİAD'tan Ramazan mesajı: Gerçek bereket helal kazançtadır

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Eğer bir evde iftar yemeği pişmiyorsa, bu vebali ne siz ne de biz taşıyabiliriz

HÜDA PAR Milletvekili Demir’den "Epstein" olaylarındaki kayıp çocuklar iddialarıyla ilgili Bakan Çiftçi’ye soru önergesi

Ramazan bereketi çarşıya canlılık getirdi

Mardin’de 17 yaşındaki çocuğa şiddet: Şüpheli serbest bırakıldı

Emeklilerden Ramazan öncesi imsakiye dağıtımı

Yeşilyurt Belediye Başkanı Geçit'ten Ramazan ayı mesajı

Halka sorduk, Ramazan'da işletmeler açık olsun mu?

YÖK Başkanı Özvar: Bilim, dört duvar arasına sığmayacak kadar hayati bir değerdir

HÜDA PAR Batman İl Başkanı'ndan Ramazan ayı mesajı

Balıkesir Sındırgı’da 3.8 büyüklüğünde deprem

Batman'da patlayan telefon evi küle çevirdi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Adana’da rahmet ayı Ramazan için evlerini süslediler

Yeşilyurt Belediyesi, Ramazan boyunca iftar verecek

Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş: Ramazan, bunalan gönüllerimize inşirah mevsimidir

HÜDA PAR Sözcüsü Ramanlı: Enflasyon hedefi ilk aydan çöktü, bedelini sabit gelirli ödüyor

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Milli Dayanışma Komisyonu'nda değerlendirmede bulundu

Konya'da 40 camide hatimle teravih namazı kılınacak

Uşak’ta midesinde uyuşturucu taşıyan 2 kişi tutuklandı