• BIST 100

    10729,49%-0,92
  • DOLAR

    41,25% 0,24
  • EURO

    48,39% 0,66
  • GRAM ALTIN

    4769,81% 1,67
  • Ç. ALTIN

    7652,82% 1,73

Kurbanlıklar pazara çıktı, gözler bayram satışlarında

02 Haziran 2025, Pazartesi 16:07
02 Haziran 2025, Pazartesi 16:07
Kurbanlıklar pazara çıktı, gözler bayram satışlarında
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Batman Canlı Hayvan Pazarı'nda Kurban Bayramı hazırlıkları hız kazandı. Küçükbaş hayvanlara ilgi artarken, büyükbaş satışları ekonomik nedenlerle düşük seyrediyor. Besiciler, maliyetlerin yüksek, kazançların ise yetersiz olduğuna dikkat çekiyor.

6 Haziran Cuma günü başlayacak Kurban Bayramı öncesi Batman Canlı Hayvan Pazarı’nda hareketlilik arttı. Küçükbaş hayvanlar alıcı bulurken, ekonomik nedenlerle büyükbaş hayvanlara olan talep düşük kaldı.

Besiciler, hayvanların maliyetlerinin yükseldiğini, ancak satış fiyatlarının beklentilerin altında olduğunu belirtiyor.

Sabah namazının ardından pazara getirilen büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar, günün ilk ışıklarıyla birlikte alıcısını beklemeye başladı.

Bu yıl özellikle küçükbaş hayvanlara olan talebin arttığı gözlemlenirken, ekonomik sıkıntılar nedeniyle büyükbaş hayvan satışlarında düşüş yaşandığı ifade ediliyor.

Batman'da İLKHA mikrofonuna konuşan besiciler ise bir yandan zarar ettiklerini belirtirken, diğer yandan bayramın son günlerine kadar satışların artacağı umudunu taşıyor.

"Kurban Bayramı için hazırlıklarımızı tamamladık"

Kurbanlıklar için tüm hazırlıklarını tamamladıklarını ifade eden besici Nizamettin Keser, "Mesleğimiz hayvancılıktır ve işimiz alım ve satımdır. Yaylalardan getirdiğimiz hayvanları canlı hayvan pazarında satıyoruz. Geçen senelere göre piyasamız iyi değil; bu sene besicilerin çoğu zarar etti. Kurban Bayramı için hazırlıklarımızı tamamladık. Birkaç gündür pazarda bir hareketlilik var. Piyasada hayvan sıkıntısı yok. Saman ve arpa fiyatları geçen seneye göre iki katına çıktı; ama küçükbaş hayvan fiyatları pek değişmedi. Bayramdan sonra hayvan fiyatlarının yükseleceğini umut ediyoruz. Geçen sene Kurban Bayramı’nda her bir besici ortalama 100-120 civarında hayvan satmıştı. Bu sene ise ancak 30-40 civarında satabiliyor." dedi.

"Kurban için müşterilerimizi pazara bekliyoruz"

Hayvan pazarında bayram hareketliliğinin yaşanmaya başladığını belirten bir diğer besici Yusuf Kaya, "Pazarda kurban için iki-üç gündür bir yoğunluk başladı ve pazarda bayram havası oluşmaya başladı. Kurban Bayramı’nda gücü yeten herkes kurban vermeye çalışıyor. Şu anda pazarda hayvan alanların çoğu besicidir ve henüz vatandaşların satışı tam başlamış değil. Kurban kesmek çok faydalı olduğu gibi kaza ve belanın da önüne geçer. Durumu iyi olan her Müslümanın kurban kesmesi gerekir. Kurban için müşterilerimizi pazara bekliyoruz. Temennim, bu bayramda 200 tane küçükbaş hayvan satmaktır. Şu ana kadar satışlarımız iyi gidiyor ve daha da iyi olmasını bekliyoruz." şeklinde konuştu.

"Besici, hayvana verdiği emeğin karşılığını alamıyor"

Kurban Bayramı’na son 3-4 gün kaldığını ve ister küçükbaş, ister büyükbaş olsun, tüm hazırlıklarını tamamladıklarını söyleyen Besici Ali Atay ise şöyle konuştu:

"Bu sene yağışların az olması hayvanları olumsuz etkiledi. Bu durum, hayvan fiyatlarının düşmesine neden oldu. Besici, hayvana verdiği emeğin karşılığını alamıyor. Dinimiz İslam’a göre durumu olan her Müslümanın kurban kesmesi gerekir. Biz de çağrıda bulunuyoruz: Durumu olan kurban alsın ki bizlerin de yükü hafiflesin. Kurban Bayramı’nın son gününe kadar kurbanlık hayvanlarımızla beraber burada olacağız."

"Kurban satışlarımız bayramın son gününe kadar devam edecek"

Besici Sıddık Tik, "Bu sene kurban fiyatları diğer senelere göre uygundur. Aile olarak her bayram dört kurban kesmekteyiz. Kış aylarında yağmurlar az yağdığı için buğday, arpa ve mercimekler olumsuz etkilendi. Bu sene hayvan sayısı da oldukça fazla. Bayramın son gününe kadar burada olacağız. Şu anda hayvan sayısı çok, ancak az paraya satılıyor. Hayvanlar, değerinin altında fiyatlarla elden çıkıyor." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Arap Birliği'nden "büyük israil projesi"ne karşı tüm dünyaya baskı çağrısı

DSÖ: Gazze'deki durum böyle devam ederse daha da kötü bir insani felakete yaşanabilir

ABD'de küçük uçak düştü: 2 ölü

İran'dan siyonist rejimin nükleer cephaneliğine sessiz kalan Batı'ya tepki

Batman’ın Raylı Geleceği: BatRay Tanıtıldı, Hızlı Tren Umudu Devam Ediyor

Şanlıurfa'da trafik kazası: 4 yaralı

Motosiklet kazası yapan genç hayatını kaybetti

ABD'den İran'a yönelik yeni petrol yaptırımı

Bursa’da orman yangını kontrol altına alındı

Bahattin Temel: Şehit Selahaddin, zamanını asla boşa harcamaz, topluma yol gösterirdi

Yoldan çıkan minibüs şarampole devrildi: 7 yaralı

Meteorolojiden 8 il için sarı kodlu sağanak uyarısı

Azerbaycan ve Ermenistan, sınır ve mayın konularını görüştü

Rutte: Ukrayna'ya asker konuşlandırma kararı Kiev'indir

Rutte: Ukrayna'ya asker konuşlandırma kararı Kiev'indir

Kahire, Filistinlilerin Mısır topraklarına tehcir edilmesine karşıtlığını yeniden vurguladı

Samsun'da uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

İHO Ebrar’dan yetim öğrencilere kırtasiye desteği

Sivil Savunma: Yüksek binaların bombalanması sivillerin zorla göç ettirilmesi politikasıdır

Battalgazi Belediyesi eylül ayı meclis toplantısı tamamlandı

Büyükşehir Belediyesi'nden çiftçilere 70 milyon liralık destek

Gaziantep'ten Küresel Sumud Filosu'na destek çağrısı

Elazığ'da ormanlık alanda çıkan yangın büyümeden söndürüldü

HAKSİAD bölgesel sektör buluşmalarının ilki Adıyaman’da gerçekleştirildi

​Filistin Büyükelçisinden HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu’na ziyaret

Bakan Kurum: Depremzede kardeşlerimizin yüzde 70'i yeni yuvasına kavuşuyor

DSÖ maymun çiçeğine ilişkin uluslararası acil durumu kaldırdı

Batman'da kazada motokurye yaralandı

Japonya'yı Peipah Tayfunu vurdu

KPSS süreci 7 Eylül’de Genel Yetenek-Genel Kültür oturumuyla başlayacak

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Arap Birliği'nden "büyük israil projesi"ne karşı tüm dünyaya baskı çağrısı

DSÖ: Gazze'deki durum böyle devam ederse daha da kötü bir insani felakete yaşanabilir

ABD'de küçük uçak düştü: 2 ölü

İran'dan siyonist rejimin nükleer cephaneliğine sessiz kalan Batı'ya tepki

Batman’ın Raylı Geleceği: BatRay Tanıtıldı, Hızlı Tren Umudu Devam Ediyor

Şanlıurfa'da trafik kazası: 4 yaralı

Motosiklet kazası yapan genç hayatını kaybetti