-
BIST 100
15977,01%-0,92
-
DOLAR
44,36% 0,06
-
EURO
51,42% 0,24
-
GRAM ALTIN
6337,81% -1,33
-
Ç. ALTIN
10612,00% -3,04
Küresel enerji krizinde Asya modeli öne çıkıyor
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Asya ülkeleri, küresel enerji krizine karşı soğukkanlı ve toplum odaklı politikalar geliştirirken, Batı ve Avrupa ülkelerinde yaşanan koordinasyonsuzluk ve panik dikkat çekiyor. İran İslam Cumhuriyeti’ne yapılan hukuksuz saldırılar sonrası ortaya çıkan y
Asya, Hürmüz Boğazı üzerinden geçen petrolün büyük bölümünü tüketen bir bölge olarak krizin merkezinde yer alsa da, bölge ülkeleri hızlı ve rasyonel adımlarla süreci yönetmeye odaklanmış durumda. İran İslam Cumhuriyeti’nin stratejik hamleleri, küresel enerji dengelerini yeniden şekillendirirken, Batı’nın yıllardır sürdürdüğü dışa bağımlı politikaların zayıflığı da açıkça ortaya çıktı.
Uluslararası Enerji Ajansı’nın önerileri doğrultusunda Asya ülkeleri, enerji tasarrufu ve verimlilik konusunda halkı bilinçlendiren politikaları gündemine aldı. Güney Kore başta olmak üzere birçok ülke, uzaktan çalışma gibi esnek çözümleri değerlendirerek hem ekonomik sürekliliği hem de enerji tasarrufunu hedefliyor.
Filipinler, Pakistan ve Sri L gibi ülkeler ise kamu düzenini koruyarak enerji tüketimini optimize eden uygulamaları devreye soktu. Çalışma saatlerinin düzenlenmesi, tatil günlerinin artırılması ve eğitim faaliyetlerinin geçici olarak yeniden planlanması gibi adımlar, kriz yönetiminde Asya’nın pragmatik yaklaşımını ortaya koyuyor.
Singapur ve Tayland gibi bölgesel merkezler ise enerji verimliliğini artıran teknolojilere yönelerek uzun vadeli çözümler üretme yolunda ilerliyor. Bu yaklaşım, kısa vadeli panik önlemleriyle yetinen Avrupa’dan belirgin şekilde ayrışıyor.
Öte yandan Japonya gibi güçlü ekonomiler, vatandaşlarını korumaya yönelik doğrudan destek paketleri açıklayarak sosyal dengeyi gözeten politikalar uyguluyor. Buna karşılık Avrupa ve Batı’da artan yakıt fiyatları karşısında halkın yeterince korunamaması, yönetimlere yönelik eleştirileri artırıyor.
Avustralya ve Yeni Zelanda’da ise arz sorunları ve fiyat artışları, Batı bloğunun krizlere karşı hazırlıksız yakalandığını bir kez daha ortaya koydu. Özellikle Avrupa’da enerji bağımlılığı nedeniyle yaşanan dalgalanmalar, ekonomik istikrarı tehdit eder hale geldi.
Uzmanlar, enerji fiyatlarındaki artışın küresel ekonomiler için ciddi bir sınav olduğunu belirtirken, Asya ülkelerinin dengeli ve planlı yaklaşımının bu süreçte daha sürdürülebilir sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekiyor. Buna karşın Batı’nın kısa vadeli ve tepkisel politikalarının, krizi derinleştirme riskini artırdığı ifade ediliyor.
Son gelişmeler, küresel güç dengelerinde Asya’nın yükselen rolünü ve İran İslam Cumhuriyeti’nin bölgesel etkisini daha görünür hale getirirken, Avrupa’nın enerji politikalarındaki zafiyetler uluslararası kamuoyunda giderek daha fazla sorgulanıyor. (İLKHA)
Almanya, ABD’nin tedarik zincirlerindeki zayıf noktalarını tespit ederek baskı kurmayı hedefliyor
İstanbul’da baraj doluluk oranı yüzde 53,12 seviyesinde
Türk Akım ve Mavi Akım açıklaması: Türkiye, Ukrayna'yı etkileyebilir mi?
İran'dan yoğun füze misillemesi: Siyonist bölgelerde ölü ve yaralılar, Tel Aviv'de patlamalar
İhraç edilen ortopedi doktorları için adli süreç başladı
Yüzyılın Beyin Cerrahı Prof. Dr. Gazi Yaşargil’in adını taşıyan uluslararası ödüle başvurular başladı
Konya savunma sanayisinde Türkiye üçüncüsü
Çüngüş HÜDA PAR İlçe Başkanı Güldoğdu: Sağtepe'nin altyapı ve eğitim sorunları giderilmeli
Siyonist rejimin Gazze’ye saldırılarında şehit sayısı 72 bin 267’ye yükseldi
Güney Lübnan'da çatışmalar şiddetlendi: Hizbullah operasyonlarını artırdı, işgalciler kayıp verdi
Diyarbakır'da Mevlid-i Nebi Etkinliği 19 Nisan'da gerçekleştirilecek
Konya Umut Kervanı Ramazanda ihtiyaç sahibi ailelere yardımda bulundu
İŞKUR aracılığıyla Konya’da 700 kişiyi istihdam edilecek
Batman'da Genç Sadâ Hafızlık Yarışması düzenlendi
Diyarbakır’da üreticiye tarım ve altyapı desteği
Eczacı Akdağ: Spesifik hastalık ilaçlarında zaman zaman yokluk yaşanmakta
İngiltere'de Filistin'e destek veren doktorlar hedefte
Gaziantep'te 16'ncı GAPTARIM fuarı kurulacak
Konya’da kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı
Eski Taipei Belediye Başkanı Ko Wen-je’ye yolsuzluk suçundan 17 yıl hapis cezası
Trump'ın oğlu savaş bahislerinin merkezinde: Kritik tarihler önceden bilindi
Akaryakıt zamları sürücüleri zorluyor: Kazandığımız mazota gidiyor
Hürmüz krizi ile beraber Fransa ekonomisinin kırılganlığı
Antalya’da 3,8 büyüklüğünde deprem
Buca, Avrupa’da hava kirliliğinde üst sıralarda
Şanlıurfalı gençler, ‘Sorunlar çözülmezse gelecek kaygımız artıyor’
Yahudi çeteler Batı Şeria'da 5 günde 109 saldırı düzenledi
Türkiye’den 11 üniversite QS 2026 alan bazlı sıralamada ilk 500’e girdi
Diplomasi, finans ve skandal: Rothschild ve Epstein ilişkileri mercek altında
Gaziantep'te kurşunlama olaylarına yönelik operasyonda 9 şüpheli yakalandı
Yükleniyor







