• BIST 100

    10640,86%0,61
  • DOLAR

    42,22% 0,03
  • EURO

    48,99% 0,11
  • GRAM ALTIN

    5705,34% 1,78
  • Ç. ALTIN

    9299,55% -0,01

Küresel güçler Türkiye için sıraya girdi

30 Mart 2021, Salı 08:38
30 Mart 2021, Salı 08:38
Küresel güçler Türkiye için sıraya girdi
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Küresel güçler Türkiye için sıraya girdi

Son dönemde Türkiye’nin, Balkanlar, Kafkasya, Orta Doğu, Karadeniz ve Doğu Akdeniz'de artan etkisi uluslararası camiada geniş yankı uyandırırken, ABD, Çin ve Rusya gibi küresel güçler de Türkiye ile her alanda iş birliği yapmak için girişimlerini artırdı. Türkiyesiz bölgede oyun kuramayacağını anlayan AB ise iş birliğinden yana olduğunu açıkladı. Türkiye’nin jeopolitik konumu ve son yıllardaki diplomasi hamleleri söz konusu ülkeler için vazgeçilmez bir ortak olduğunu bir kere daha ortaya koydu.
 

AB'den son dakika Türkiye açıklaması!


ÇİN’LE STRATEJİK ORTAKLIK

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi’nin geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği Türkiye ziyaretinde ekonomik iş birliği başta olmak üzere pandemi ile mücadele, Kuşak Yol Projesi, ileri teknoloji, 5G, yapay zekâ gibi birçok alanda iki ülke arasında atılacak adımlar ele alındı. Bu ziyaret önceki ziyaretlerin aksine ilk defa Çin'in geleneksel rutin konularının ötesinde farklı alanlarda yeni açılımlar sundu. Daha önceki ziyaretlerde genelde ticaret hacmi, kültürel iş birliği gibi konular konuşulurken ilk defa Çin, Türkiye ile uluslararası sistemin, küresel düzenin ve BM sisteminin yeniden kurgulanması üzerine iş birliği yapmak istediğini açıkça belirtti. Türkiye ile politik alanda da birlikte olmak istediklerinin mesajını veren Çin, Orta Doğu'da barış ve istikrar için Türkiye ile birlikte çalışmak istediğini gündeme getirdi.
 

ABD Dışişleri Bakanından Türkiye ve S-400 açıklaması


ABD yönetiminden ise son günlerde Türkiye’nin bölgedeki güçlü pozisyonuna dikkat çeken açıklamalar geldi. Diğer taraftan Suriye, Libya ve Karabağ gibi çatışma bölgelerinde Türkiye ile sıkı bir teması bulunan Rusya, Ankara ile iş birliği yelpazesini genişletmek istiyor. Bu doğrultuda enerji, savunma ve ticaret başta olmak üzere ilişkiler her geçen gün çeşitli alanlara yayılıyor. Özellikle bölgesel krizlerde yapıcı bir rol üstlenen iki ülke; Akkuyu Nükleer Santrali ve TürkAkım projesi gibi kritik alanlarda önemli iş birliklerine imza attı. S-400 anlaşması ile savunma alanında önemli bir işbirliği de geliştiren Ankara ve Moskova önümüzdeki süreçte savunma alanında yapılan işbirliğinin genişleyeceği sinyallerini de veriyor.

AB, MÜEYYİDELERİ GÖZE ALAMADI

İçerisinde Türkiye karşıtı ülkeler bulunsa da AB, Türkiye’nin bölgedeki en önemli ülke olduğunu biliyor ve iş birliği istiyor. Türkiyesiz bölgede oyun kuramayacağını anlayan AB liderleri, son yaptıkları zirvede Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin baskılarına rağmen Doğu Akdeniz meselesi sebebiyle Türkiye'ye karşı uzun süredir dillendirdiği müeyyideleri göze alamadı, aksine iş birliğini artırma isteklerini ifade etti.

Türkiye Gazetesi

Yunanistan unsurlarınca geri itilen 20 düzensiz göçmen kurtarıldı

Gümüşhane’de düzensiz göç denetimleri sıklaştırıldı

Trabzon’da il afet risk azaltma planı toplantısı gerçekleştirildi

Gümüşhane’de kış öncesi trafik tedbirleri gözden geçirildi

Irak ve Kürdistan Bölgesi seçimlerinin ilk sonuçları açıklandı

Sındırgı esnafına faizsiz deprem kredisi sağlanacak

Uşak’ta 16 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Prof. Dr. Tarhan: Ailedeki yangını iyilik söndürecek

Rusya: Kiev son esir takası anlaşmalarını bozdu

Kocaeli’de kozmetik fabrikası yangını soruşturmasında 7 kişi tutuklandı

"Uluslararası Gazze İnsani Yardım Zirvesi" sonuç bildirgesinin okunmasıyla sona erdi

İstanbul'da bir binada patlama

Ağrı'da 415 kilogram etiketsiz sucuk ele geçirildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gürcistan Cumhurbaşkanı Kavelashvili ile görüştü

Malezya-Tayland göçmen teknesi kazasında ölü sayısı 25'e yükseldi

Ordu’da göçük altında kalan işçinin cansız bedenine ulaşıldı

Bakan Fidan: Gazze, Filistin'in bir parçasıdır

Gaziantep'te hatalı şerit değiştiren 813 sürücüye cezai işlem uygulandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mısır Dışişleri Bakanı Abdulati’yi kabul etti

Cizre Adliyesi önünde silahlı saldırı: Bir ölü bir yaralı

DMM, "Türkiye'nin, Hindistan'daki terör eylemiyle bağlantılı olduğu" iddiasını yalanladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Askerî kargo uçağımızın karakutusu bulunmuş, incelemeler başlatılmıştır

Hindistan'da fabrika yangını: 2 ölü 20 yaralı

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Uyuşturucu ile mücadele konusunda caydırıcı bir kanun teklifi hazırlıyoruz

Malatya'da torbacı operasyonu: 11 tutuklama

Tarsus’ta otoyolda zincirleme kaza: 1 kişi yaralandı

Akdeniz'de 5.4 büyüklüğünde deprem

Gazze'ye Yardım Eli: 18'inci İyilik Gemisi Mersin'den yola çıktı

Emlak vergisine düzenleme yapılacak

Malatya Havalimanı'nda son 8 ayda 707 bin 55 yolcuya hizmet verildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Yunanistan unsurlarınca geri itilen 20 düzensiz göçmen kurtarıldı

Gümüşhane’de düzensiz göç denetimleri sıklaştırıldı

Trabzon’da il afet risk azaltma planı toplantısı gerçekleştirildi

Gümüşhane’de kış öncesi trafik tedbirleri gözden geçirildi

Irak ve Kürdistan Bölgesi seçimlerinin ilk sonuçları açıklandı

Sındırgı esnafına faizsiz deprem kredisi sağlanacak

Uşak’ta 16 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı