• BIST 100

    9390,51%1,20
  • DOLAR

    38,74% 0,39
  • EURO

    43,40% 0,27
  • GRAM ALTIN

    4146,90% 1,06
  • Ç. ALTIN

    6711,63% -0,27

Kürtçe Gönüllüler Birliği'nden seçmeli Kürtçe ders çağrısı

EĞİTİM 8.02.2025 17:25:11 0
Kürtçe Gönüllüler Birliği

Kürtçe Gönüllüler Birliği (Yekîtiya Dildarên Kurdî) okullarda okutulacak seçmeli derslere ilişkin ailelere Kürtçe seçmeli ders seçimi hususunda hatırlatma yaparken tercihlerde öne çıkan şikayetleri kamuoyuyla paylaştı.

Kürtçe Gönüllüler Birliği; seçmeli ders seçimi, tercih süreci ve bu süreçte karşılaşılan bir takım eksiklikleri dile getirmek amacıyla basın açıklaması düzenledi.

Diyarbakır merkez Kayapınar ilçesindeki binalarında düzenlenen basın açıklamasını Erdoğan Alparslan okudu.

Seçmeli Kürtçe derslerin 2012 yılından bu yana verildiğini ve her sene bu derslerin seçimi için öğrencilere belli bir süre tanındığını hatırlatan Alparslan, "Bu sene seçmeli ders seçimleri 3 Şubat'ta başladı ve halen devam etmektedir. Seçmeli ders süreci 17 Şubat'ta son bulacaktır. Dolayısıyla 17 Şubata kadar öğrencilerimizin tercihlerini yapması gerekmektedir. Memleketimizde bu derslerin verilmeye başlanması Demokrasi açısından önemli bir gelişme sayılmalıdır." dedi.

"Asimilasyon tehdidinin önüne geçmenin en iyi yolu çocuklarımıza anadilleri ile eğitim vermektir"

Alparslan, "Her ne kadar seçmeli Kürtçe dersleri Anayasal bir düzenleme ile verilmiyor olsa da milletimiz için önemli bir imkandır. Bu imkânı işlevsel hale getirmek ilerisi için daha büyük imkanların doğmasına sebep olacaktır. Bizler STK lar olarak seçmeli ders süreçlerini dikkatlice takip ediyor ve sağlıklı bir tercih dönemi geçirilmesi için uğraşıyoruz. Geçmiş yıllarda da bu şekilde hareket ettik ve hem broşürler dağıtarak bu süreci topluma hatırlattık ve hem de velilerimizi seçmeli dersler ve tercihler konusunda aydınlattık. Böylece bir kamuoyu oluştuğunu gördük." ifadelerini kullandı.

Seçmeli dersleri önemli bir imkan olarak değerlendirdiklerini ifade eden Alparslan, şunları söyledi:

"Bu dersler Kürtçe anadilde eğitime giden yolda bir basamaktır çünkü bu yolla hem öğretmen kadroları oluşuyor hem de standart bir müfredatın ortaya çıkması sağlanıyor. Bu dersler mutlaka tercih edilmelidir zira yeni nesil arasında Kürtçe'nin konuşulma oranları hızla düşmektedir. Bu konuda anne babalara ve büyüklere çok iş düşmektedir. Asimilasyon tehdidi yerini yavaş yavaş oto-asimilasyona bırakıyor. Bunun önüne geçmenin en iyi yolu çocuklarımıza gerek okulda gerekse de evlerimizde kendi anadilleri ile eğitim vermektir. Bu amaçla çocuklarımız ile Kürtçe konuşmaya da özen göstermeliyiz. Bunu yapmadığımız takdirde binlerce yıllık bir mirası boşa harcamış ve çocuklarımıza karşı milli sorumluluklarımızı yerine getirmemiş oluruz. Dolayısıyla Kürtçe üzerine sivil çalışan STK'lar olarak bu ders seçiminin önemini kamuoyuna hatırlatmak istiyoruz."

"Çocukların kendi anadillerinde eğitim alamaması kabul edilemez"

Seçmeli Ders sürecinde yaşanan sorunları paylaşan Alparslan, "Bazı okul idarelerinin Kürtçe derslerinden imtina etmesi, velilerin seçmeli derslerden haberdar olmaması, öğretmen ve materyal eksikliği, kamuoyunda var olan önyargılar, okullarda Kürtçe ders öğretmeninin olmaması sebep olarak gösterilmesi, öğrencinin yeterli sayıda bu dersi seçmemesi bahanesi, okullarda dağıtılan dilekçede Kürtçe ders hanesine yeterince açıklık getirilmemesi ve ikinci kategoride bırakılması, Kürt ve Kürtçe üzerindeki siyasi baskıdan dolayı milletin korkması…"

Bu tür sebeplerden dolayı Seçmeli Kürtçe Dersleri ve tercihlerinin akamete uğradığının altını çizen Alparslan, "Dil dersine karşılık Din ve siyer dersini bir tercihe zorlanması kasti bir hatadır. Çünkü ikisi ayrı katagoride farklı iki seçmeli derstir. Bizler bu tür eksiklikleri önceki yıllarda raporlayarak ilgililere ilettik. Bu raporlarda özellikle belirtmek istediğimiz konulardan biri de Türkiye'nin Çocuk Hakları üzerine imzaladığı Uluslararası Sözleşmelerde Anadilde Eğitim için koyduğu çekincelerin kaldırılmasıdır. Anadil Eğitimi ve Anadilde Eğitim Kürt Çocuklarına verilmelidir, bu temel bir haktır. Demokrasiye bağlı ve insan haklarına saygılı olan bir hukuk devletinde çocukların kendi anadillerinde eğitim alamaması büyük bir çelişkidir ve bizce kabul edilemezdir. Bu tür sorunların ortadan kaldırılmasını ümit ediyoruz ve Anadilde eğitime giden bu yolu açmaya çalışıyoruz." dedi. (İLKHA)

İki otomobil kafa kafaya çarpıştı: 2 yaralı

Kuzey Kore’den ABD’ye savaş tehdidi

Kremlin: Ukrayna'da ateşkes için bize baskı yapmaya çalışmak oldukça faydasız

DSÖ: Suriye'de 16 milyon kişi acil insani sağlık desteğine muhtaç

Tarife savaşından sonra Çin ve ABD ilk kez masaya oturdu

Traktör ile otomobil çarpıştı: 4 yaralı

Hukukçular Derneği yeni başkanını seçti

Ekvador'da suç örgütüne yönelik operasyon: 8 asker öldü

Ukrayna Dışişleri Bakanı Sybiha: Rusya ile 30 günlük ateşkese hazırız

AB'den Rusya'ya ateşkes çağrısı

Mersin'de orman yangını

Eğitimci Polat: On binlerce Gazzeli, açlıktan, susuzluktan, ilaçsızlıktan ve soğuktan ölmektedir!

Muğla açıklarında 36 düzensiz göçmen yakalandı

Malatya'da zincirleme kaza: 6 yaralı

Bursa'da şiddetli dolu yağışı etkili oldu

Gazze susuzluktan ölen bir bölgeye dönüştü

Bursa'da 3 büyüklüğünde deprem

İstanbul'da metrobüs kazası: 1 ölü, 20 yaralı

Denizli'de uyuşturucu operasyonu: 22 gözaltı

Dışişleri Bakanlığı: Pakistan-Hindistan ateşkesinden memnunuz

Pakistan ve Hindistan ateşkes konusunda anlaştı

Şiddetli yağış sele neden oldu: 3 ölü

ÖNDER 60'ıncı Genel Kurulu gerçekleşti

HÜDA PAR Genç İlçe Gençlik Kolları’ndan engellilere yönelik duyarlılık çağrısı

Kasten yaralama suçundan aranan 2 şahıs yakalandı

Çiçekçiler: Dinimiz annelere hak ettiği değeri vermiştir

Kimyasal tesiste çıkan yangın nedeniyle 150 bin kişiye uyarı!

Gaziantep merkezli FETÖ operasyonu: 225 gözaltı

YKS öğrencilerine kritik uyarılar: Disiplin, devamlılık ve sınav modu başarıyı getirir

Gazze'de can kaybı 52 bin 810'a yükseldi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ