• BIST 100

    11136,53%0,18
  • DOLAR

    42,41% -0,03
  • EURO

    49,31% 0,03
  • GRAM ALTIN

    5733,85% -0,81
  • Ç. ALTIN

    9307,67% -0,23

Kurtulmuş: Filistin meselesiyle ilgili belki uzun yıllar sürecek yeni bir diplomatik mücadele dönemi başlıyor

02 Aralık 2025, Salı 19:39
02 Aralık 2025, Salı 19:39
Kurtulmuş: Filistin meselesiyle ilgili belki uzun yıllar sürecek yeni bir diplomatik mücadele dönemi başlıyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Duşanbe'de yaptığı konuşmada "Önümüzdeki süreçte Filistin meselesiyle ilgili belki uzun yıllar sürecek yeni bir diplomatik mücadele dönemi başlıyor. Tabi bunun en başında gelen konu, 1967 sınırlarında tam manasıyla bağımsız,

TBMM Başkan Numan Kurtulmuş, resmi ziyaret gerçekleştirdiği Duşanbe’de, Tacikistan Ali Meclisi Temsilciler Meclisi Başkanı Faizali İdizoda ile bir araya geldi.

Kurtulmuş ve İdizoda, Buston Sarayı’nda ilk olarak baş başa görüşme gerçekleştirdi, ardından da heyetler arası görüşmeye başkanlık yaptı.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, görüşmede, Türkiye’den “Meclis Başkanı” seviyesinde Tacikistan’a ilk resmi ziyareti gerçekleştirmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bu ziyaretin Türkiye-Tacikistan ilişkilerinin geliştirilmesine vesile olmasını, ülkeler arasındaki dostluğun ve kardeşliğin daha da artmasını diledi.

Duşanbe’deki temasları kapsamında gerçekleştirdiği görüşmelerde hem ikili ilişkiler hem bölgesel meseleleri konuşma fırsatı bulduklarını belirten Kurtulmuş, Tacikistan’la mevcut olan iyi ilişkileri ileriye götürme kararlılığını vurguladı.

Dünyanın kurulmakta olan yeni dengesinde çok kutupluluk ve çok merkezliliğin en temel denge olacağını ifade eden Kurtulmuş, Orta Asya'nın da yeni dünyanın dengeleri arasında önemli bir güç merkezi oluşturma potansiyeline sahip olduğunu, bunun için de gayretle Orta Asya ülkelerinin gelişmesinin temin edilmesi gerektiğini söyledi.

Tacikistan’ın özellikle son yıllarda ciddi bir kalkınma ve istikrar içerisinde olduğunu gördüklerini, bundan da memnuniyet duyduklarını belirten Kurtulmuş, Tacikistan’ın hem bölge ülkeleriyle sorunlarını azaltarak yoluna devam ettiğini hem de iş birliklerini güçlendirdiğini dile getirdi.

Tacikistan ile her sahada mevcut olan iyi ilişkileri daha da ileriye götürme kararlılığında olduklarının altını çizen Kurtulmuş, “Türkiye’nin birçok alanda önemli tecrübeleri var. Turizm, savunma sanayi, tekstil, ulaştırma gibi alanlarda Tacikistan ekonomisine katma değer üretecek ortak çabaların içinde olmaya hazır olduğumuzu ifade etmek isterim. Hem Türk iş adamlarının Tacikistan’da yatırımlarını geliştirmesi hem de Türk-Tacik ortak yatırımlarının yapılması 1 milyar dolar olarak iki ülkenin liderleri tarafından tespit edilen ikili ticaret hacminin gerçekleşmesine katkıda bulunacaktır. Ayrıca eğitim, kültür, spor gibi alanlarda Türkiye ve Tacikistan’ın çok daha yakın çalışmasını arzu ederiz.” dedi.

Parlamentoların müşterek çalışmasının da yararlı olacağını belirten Kurtulmuş, bu ziyaretinin, iki ülkenin parlamentoları arasındaki ilişkileri artırmasını ve genişletmesini diledi.

Kurtulmuş, “Parlamentolar arasındaki ilişkilerimizin ahdi boyutunu ortaya koyacak olan bir mutabakat zaptı meclislerimiz arasında imzalanabilir. Ayrıca dostluk grupları ve ihtisas komisyonlarının karşılıklı olarak iş birliğini artırabilirler. Özellikle üyesi olduğumuz uluslararası kuruluşlarda müşterek hareket etmeyi başarabiliriz.” dedi.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, 15-19 Nisan 2026 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek olan Parlamentolar Arası Birlik (PAB) 152. Genel Kurulu’na Tacikistan Ali Meclisi Temsilciler Meclisi Başkanı davet etti.

Tacikistan Filistin meselesindeki duruşunu takdirle karşıladıklarını da dile getiren Kurtulmuş, şunları kaydetti:

“Önümüzdeki süreçte Filistin meselesiyle ilgili belki uzun yıllar sürecek yeni bir diplomatik mücadele dönemi başlıyor. Tabi bunun en başında gelen konu, 1967 sınırlarında tam manasıyla bağımsız, başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletinin kurulması mücadelesidir. Filistin devletini tanıyanların sayısı da her gün artıyor. 3-5 sene önce İngiltere’nin, Fransa’nın Filistin’i tanıyacağını söyleseydiniz herhalde buna inanmazdık ama şartlar öyle bir noktaya getirdi ki Filistin'i tanımak mecburiyetinde kaldılar. Şimdi sıra, Filistin’in sadece kağıt üzerinde tanınması değil gerçekten fiilen var olan, bağımsız olan bir devletin inşa edilmesine geldi. İkinci alan ise israil hükümetinin uluslararası alanda yalnızlaştırılmasıdır. Bunun ilk adımı da Netanyahu ve çetesinin Uluslararası Ceza Mahkemesinde yargılanarak ceza almasını sağlayacak sürece destek olmaktır. Ümit ediyorum ki bu iki alanda çalışmalarımızı hep beraber yoğunlaştırarak sonuç alırız ve Filistin halkına verdiğimiz destek, böylece anlamlı, somut, görünür bir noktaya taşınmış olur.”

Görüşmede, Türkiye-Tacikistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı AK Parti Ankara Milletvekili Murat Alparslan, Türkiye-Özbekistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı AK Parti Bursa Milletvekili Osman Mesten, MHP Aksaray Milletvekili Ramazan Kaşlı, YÖK Başkanı Erol Özvar ile Türkiye’nin Duşanbe Büyükelçisi Umut Acar da yer aldı. (İLKHA)

Mersin Limanı’nda konteynerde 44 düzensiz göçmen yakalandı

Çoban koyunları ile tipiye yakalandı

Gazze Direniş Güvenliği, Şeyh Muhammed Ebu Mustafa suikastında işgalci ajanların rolünü ortaya koydu

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er: Eskimalatya'yı hak ettiği yere getireceğiz

Kurtulmuş: Filistin meselesiyle ilgili belki uzun yıllar sürecek yeni bir diplomatik mücadele dönemi başlıyor

Mardin’de engelliler günü programı düzenlendi

Ankara Valisi Vasip Şahin’den 3 Aralık Dünya Engelliler Günü mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hukukun önünde herkes eşittir, kimse layüsel değildir

HÜDA PAR Milletvekili Dinç'ten Diyarbakır’da düzenlenecek "Madde Bağımlılığı" paneline ilişkin açıklama

YÖK Başkanı Özvar, Tacikistan Eğitim ve Bilim Bakanı Saidzoda ile görüştü

Çocuklar mikroplarla doğal yollarla tanışmalı!

HÜDA PAR Şırnak İl Başkanı Yalçın: Modern kölelik biçimleri insanlığın yüz karasıdır

Siirt’te yangın merdiveninde çıkan yangın paniğe neden oldu

Mersin’de uyuşturucu operasyonlarında 25 şüpheli tutuklandı

HÜDA PAR Kızıltepe İlçe Başkanı Kavan'dan ilçede yaşanan üzücü olaylar hakkında açıklama

Tarsus Yeni Devlet Hastanesi’ndeki mescit tuvaletlerindeki bakımsızlık tepki çekti

Sağlık Bakanlığı aday memur eğitim sınavları Siirt’te iki oturum halinde gerçekleştirildi

Battalgazi Belediyesi aralık ayı meclis toplantısı birinci birleşimi yapıldı

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Engelsiz bir Malatya için çalışıyoruz

Psikolojik dayanıklılık "engel"leri aşmayı kolaylaştırıyor!

Malatya'da silahlı saldırı: Bir yaralı

Türkiye, Pakistan’da 5 sahada petrol ve doğal gaz arayacak

Darende'de balıkçı esnafı satışlardan memnun

İran’ın en büyük barajlarından birinde şiddetli su çekilmesi yaşanıyor

Belediye Başkanı Geçit: Engelli bireylerimizin yanındayız

Tavuk yüklü kamyon devrildi: Yüzlerce hayvan telef oldu, sürücü yaralandı

Bursa'da çalınan Tiny House’un kamera görüntüleri ortaya çıktı

Engelliler: Sorunlarımızı görmezden gelmeyin, haklarımızı gasp etmeyin!

Siirt’te evlerin bulunduğu alanda odunluk yangını

Ev sahibi haftalardır evinin altında yaşayan siyah ayıyla mücadele ediyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Mersin Limanı’nda konteynerde 44 düzensiz göçmen yakalandı

Çoban koyunları ile tipiye yakalandı

Gazze Direniş Güvenliği, Şeyh Muhammed Ebu Mustafa suikastında işgalci ajanların rolünü ortaya koydu

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er: Eskimalatya'yı hak ettiği yere getireceğiz

Kurtulmuş: Filistin meselesiyle ilgili belki uzun yıllar sürecek yeni bir diplomatik mücadele dönemi başlıyor

Mardin’de engelliler günü programı düzenlendi

Ankara Valisi Vasip Şahin’den 3 Aralık Dünya Engelliler Günü mesajı