GÜNDEM 31.10.2024 17:23:25 0

Kütüphaneler, yaşam boyu öğrenmeyi teşvik eden kurumlardır

Kütüphaneler, yaşam boyu öğrenmeyi teşvik eden kurumlardır
Haberi Sesli Oku

Mardin’de geçtiğimiz günlerde depreme dayanıklık testinden geçememesi nedeniyle kapatılan İl Halk Kütüphanesi'nin yerine yapılacak yeni kütüphane projesi onaylandı. Yeni kütüphanenin hizmete gireceği bu süre zarfında gezici kütüphane ile halkın ihtiyaçla

Mardin İl Halk Kütüphanesi’nin depreme dayanıklık raporundan geçmemesi, beraberinde birçok sorunu getirdi.

Yıkılan halk kütüphanesi yerine inşa edilecek olan yeni kütüphane projesi için bakanlıktan onay alındığını belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü Ayhan Gök, gezici kütüphane hizmetinin devreye girdiğini, bununla beraber Mardin halkının beklentilerini karşılayacak donanımlı bir kütüphanenin inşa edileceğini kaydetti.

Gök, yeni projenin, 8 katlı ve 8 bin metrekarelik geniş bir alan üzerinde halkın hizmetine sunulacağını, projenin tamamlanacağı süre zarfında ise yeterli olmasa da gezici kütüphanenin Merkez Artuklu ilçesi, köy ve mahallelerde belirli rotalar üzerinden hizmetin devam ettiğini aktardı. Ayrıca tüm ilçelerde kütüphane hizmetinin aralıksız bir şekilde devam ettiğini belirtti.

İl Halk Kütüphane Müdürü Vekili Fatma Pulat ise, kırsal alanlarda gezici kütüphane hizmetiyle kitap ödünç alma işlemlerinin yanında okullara yönelik farklı etkinliklerin de devam ettiğini ifade etti.

“Kütüphane binasının yıkılmasının ardından alternatif çözümler oluşturduk”

Eski il hak kütüphanesinin kapanma sürecine değinen Gök, “Mardin’de geçtiğimiz süre zarfında il halk kütüphanesi kapandı. Kütüphanenin kapanma nedeni ise depreme dayanıksız raporu çıktığından dolayı gerçekleşti. Kütüphane ile ilgili yapılan çalışma sonucunda ve korona dönemi sonrasında da çıkan sonuçlar neticesinde kütüphanenin yıkılmasına karar verildi. Yıkılma sürecinde de yeni kütüphane projesi için kabul aşamasına girilmişti. Kütüphanenin yıkılmasıyla yerine bir nebze de olsa geçici olarak alternatif çözümler oluşturduk. Artuklu ilçesinde belli bir noktada gezici kütüphane hizmet vermeye başladı. Bu geçici çözümle en azından okuyucu hizmetlerimizi aksatmamak için bu tür bir alternatif adım atıldı.” şeklinde ifade etti.

Gezici kütüphane alternatifinin yeterli olmadığını belirten Gök, “Gezici kütüphane elbette ki yeterli bir çözüm değildir. Ancak belli rotalar oluşturarak, ihtiyaç duyulan yerlerde hizmet etmeye devam ediyor. Bunun dışında da geçtiğimiz günlerde ilimizde kütüphanesi bulunmayan tek ilçe Mazıdağı’nda da kütüphane açılışını gerçekleştirdik. Şu an 11 ilçemizde de kütüphanelerimiz aktif durumda. Burada ilköğretim ve ortaöğretimdeki aşamasındaki okullara öğretmenler, çocukların okumaları için yönlendirme noktasında gayret sarf ediyor. Ancak yeni neslin problemlerinden biri kitap okumaktan çabuk sıkıldıklarından kitaplardan uzaklaşabiliyorlar.” ifadelerini kullandı.

Gök, yapılacak olan yeni kütüphane projesi hakkında bilgi vererek, “Öğrencilerin sevdiği yazarlarla imza günleri yapıp kütüphanenin bilirliğini arttırmak, yine aynı şekilde okullarla anlaşarak ilkokul, ortaokul ve lise seviyesini kütüphaneye getirip onları kütüphanenin imkânlarından faydalandırmak için önümüzdeki dönemlerde bu tür çalışmaları gerçekleştireceğiz. Mardin Valisi de bu konuyu çok yakından takip ediyor. Şu an yeni kütüphane projemiz geçtiğimiz ay bakanlığımızca revizesi kabul edildi. Tarih vermek için henüz erken ama bütçeleme noktasında inşallah bu süreç fazla uzamadan Yenişehir’deki halk kütüphanesini hizmete sunacağımıza inanıyoruz. Bina olarak 8 katlı, içinde konferans salonu olan büyük bir yapıyla okuyuculara hizmet verilecektir.” şeklinde aktardı.

Kütüphane eksikliğinden dolayı halktan gelen şikâyetlere değinen Gök, “Mardin gibi bir kentte özellikle çok çocuklu ailelerin, çocukların ders çalışmak için kütüphaneleri kullandıklarını biliyoruz. Özellikle kış dönemlerinde çocukların ders çalışma noktasında adeta bir sığınak halini alıyor. Bu anlamda insanların bu noktada belli bir hassasiyeti var. Yeni kütüphane için süreç biraz uzadı ama çok kısa bir zamanda yeni binamızda hizmet vermeye başlayacağız inşallah.” dedi.

Mardin İl Halk Kütüphane Müdürü Vekili Fatma Pulat, yıkılan eski il halk kütüphanesiyle beraber alternatif çözümlere odaklandıklarını belirterek, “Birtakım nedenlerden dolayı il halk kütüphanemiz kapalı kalmak durumunda kaldı. Ancak okuyucu hizmetimiz gezici kütüphane ile devam ediyor. Ödünç alma-verme alışverişimiz okuyucumuzla devam etti. Şu an aktif olarak yeni taşındığımız İl Halk Kütüphanesi, Eski Hükümet Konağı, Sakıp Sabancı Müzesi yanında hizmet etmeye devam ediyor.” dedi.

Pulat ifadelerini şöyle sürdürdü: “Ders çalışma açısından, mağduriyet yaşandı. Ancak yeni il halk kütüphanesi projesi tamamlana kadar taşındığımız binada hizmetin aksamamsı adına çalışmalar devam ediyor. Bulunduğumuz binada; yetişkin salonu, çocuk bölümü, hafta içi 08.00-17.00 saatleri arasında çalışma salonları aktif bir şekilde kullanıma açık. Yetişkin salonu 44 kapasitede olup çocuk bölümümüzde de 30 okuyucuya hizmet verebilecek kapasite mevcut. Okuyucularımız, çocuk, yetişkin genç 65 ve yaş üstü halk kütüphaneleri yaşam boyu yaşam boyu öğrenmeyi destekleyen kurumlar olduğu için ödünç alma-verme işlemi devam ediyor. Okuyucularımız 15 günlük bir süreyle aynı anda 3 kitap alabiliyor. Kitapları bitiremedikleri takdirde 15 gün daha süresini uzatabiliyorlar. Köylerde de gezici kütüphane aracımız hizmet vermekte. Talep ve ihtiyaçlara göre köy okullarına kütüphane aracımızda kitap ödünç alma-verme etkinlik bazında zekâ oyunları gibi aktivitelerimiz de devam ediyor.”

“Kütüphaneler, yaşam boyu öğrenmeyi teşvik eden kurumlardır”    

Kütüphanelerin yaşam boyu öğrenmeyi teşvik eden kurumlar olduğunu vurgulayan Pulat, “Kütüphaneler, bebeklikten başlayarak genç, yaşlı grubuna kadar yaşam boyu öğrenmeyi destekleyen, geliştiren ve bu İhtiyaca cevap vermeye çalışan kurumlardır. Kütüphaneler, yaşam boyu öğrenmeyi teşvik eden kurumlardır. İl Halk Kütüphanesi olarak nüfusa uzak bir yerdeyiz. Yenişehir'de yapılacak olan il halk kütüphane projesi devam etmekte olup 8 bin 392 metrekare alana sahip. Dolayısıyla büyük bir kompleks, sosyal alana sahip olacak. En kısa zamanda hizmete girecek inşallah.” şeklinde konuştu.

Pulat, hizmet verdikleri binada kitap ve üye sayısı hakkında bilgi vererek, “Bulunduğumuz İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü binasında kitap sayısı; 40 bin 850 adet yetişkin ve çocuk kitap sayısı mevcut. 33 bin 95 kitabımız roman, yabancı dil kaynakları, felsefe, psikoloji, din, edebiyat, tarih gibi alanları kapsıyor. Çocuk kitapları7 bin 735 adet materyalden oluşuyor. Yetişkin üye sayısı 11 bin 289, çocuk üye sayısı bin 615 kişiden oluşuyor. Diğer yandan Mardin ile ilgili Mardin'i simgeleyen, anlatan kitapları, materyalleri, fotoğrafları derleyip bir Mardin Kitaplığı oluşturma çalışması da devam ediyor. Bakanlığın ve Kütüphane Yayınlar Genel Müdürlüğü'nün çalışmaları neticesinde artık süreli yayınlar okuyucuya ödünç verilebiliyor. Bu konuda talep çok fazlaydı. Bu konuda emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.” şeklinde kaydetti. (İLKHA)

"Huzur İstanbul" uygulaması: 982 gözaltı

İşgal ordusu, Refah'taki çatışmalarda iki siyonistin öldürüldüğünü kabul etti ve ayrıntıları açıkladı

Batman’da İnşaatta Tehlike Saçan Görüntüler

Batman, mercimek üretiminde Türkiye üçüncüsü oldu

Kassam, Refah'ta işgalcilere ait iki birliği vurdu: 19 ölü ve yaralı

Balkondan düşen bebek hayatını kaybetti

DSİ'den uyarı: Su yapılarına girmek tehlikeli ve yasak

Fransa İçişleri Bakanı Retailleau üniversitelerde başörtüsü yasağını savundu

BBC'ye Gazze soykırımı protestosu: Batı basını gerçekleri gizliyor

Altın fiyatları güne yükselişle başladı

Döviz kurlarında son durum

Meteoroloji'den sağanak yağış uyarısı

Meteoroloji'den sağanak yağış uyarısı

Dışişleri Bakanlığı'ndan Sudan'a yönelik seyahat ve güvenlik uyarısı

Yahudi çeteler Filistinli çocukları kaçırıyor

Trump'tan Suudi Arabistan'a "nükleer" onayı: Tel Aviv'le normalleşme şartı yok

Eski esir Mu'tasım Raddad şehit oldu

Gazze'deki yardım kuruluşları: Tüm siyasi, diplomatik ve ekonomik yollar denenmeli, insanlığımızı kaybediyoruz

Gazze'de katliam devam ediyor: 16 şehit, sayısız yaralı

ABD ile Japonya F-35 anlaşmasını duyurdu

Kongo'da M çiçeği virüsü vaka sayısında artış

Karabük'te tarihi eser operasyonu

HÜDA PAR Antalya İl Başkanlığından, ailenin korunmasına dair kanun teklifi için STK'lara ziyaret

Bakan Bayraktar: Suriye'ye günlük 6 milyon metreküp doğal gaz gönderilecek

Yeni Kaledonya’da yeni kriz!

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Demir: Gazze için güçlü ve net bir duruş ortaya koymalıyız

BM: Gazze'de israil'in ablukası nedeniyle durum hızla kötüleşiyor

Zehirlenme şüphesiyle 126 kişi hastaneye başvurdu

Almanya iltica talebinde bulunanları geri çevirecek

Çıkan yangında bina sakinleri mahsur kaldı

Yükleniyor