DÜNYA 24.04.2025 15:27:07 0

Kuveytli vaizin cihadı yok sayıp Gazze direnişine hakaret etmesi tepki çekti

Kuveytli vaizin cihadı yok sayıp Gazze direnişine hakaret etmesi tepki çekti
Haberi Sesli Oku

Kuveytli vaiz Lafi el-Azmi’nin, Filistin’de cihadın olmadığını iddia etmesi ve Gazze’deki direnişçileri “tünellerdeki fareler” şeklinde tanımlaması İslami çevrelerde ve sosyal medya platformlarında geniş çaplı tepkilere neden oldu.

Kuveytli vaiz Lafi el-Azmi’nin, siyonizme hizmet eden son açıklamaları "mücahitlerin şerefine bir hakaret, fedakarlıklarının küçümsenmesi ve düşman anlatılarına örtülü bir şekilde uyum sağlama" olarak değerlendirildi.

Özellikle Gazze’nin 7 Ekim’den bu yana topyekûn bir soykırım saldırısına maruz kaldığı bir dönemde bu tür sözlerin dile getirilmesi tepkileri daha da artırdı.

"Mücahitlerin kıymetini ancak hakiki alimler bilir"

Tepkiler arasında ilk dikkat çeken, yine Kuveytli vaiz Adil el-Azmi’den geldi. El-Azmi, “X” platformundaki hesabından yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Tüneller kazmak ve orada korunmak korkaklık değil, dahiyane bir zekadır. Gazze’deki mücahitlerin uçakları yok, tankları yok; ama yokluktan silah, karanlıktan aydınlığa bir yol ürettiler. Tüneller, kaçışın değil, üstünlük ve direnişin bir aracı olmuştur.”

Sözlerine Lafi el-Azmi’yi doğrudan hedef alarak devam eden Azmi, “Asıl fare, ümmete destek vermeyi bırakıp imalarda bulunan, lafla mücahitleri karalayan kişidir. Oysa mücahitler en ön saflarda yer alıyor, evlatlarını ve canlarını Allah için feda ediyorlar.” dedi.

El-Azmi ayrıca şunları ekledi:

“Mücahitlerin kıymetini ancak hakiki alimler bilir. Onlar mücahitlerde ümmetin zirvesini görür, silahlarında izzeti, kanlarında ümmetin hayatını görürler. Ne bozuk medya onları kandırır ne de küçük insanların ortaya attığı şüpheler. Çünkü bilirler ki bu insanlar ümmetin seçkinleridir, kahramanlarıdır, bu zillet çağında izzetin adıdırlar.”

"Gazze’deki direnişçilere saldırmayı bir şöhret yolu sandılar"

Vaiz Feyz el-Kandari ise “X” platformunda yaptığı kısa açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Dinlerini, namuslarını ve topraklarını savunan mücahitleri fare olarak nitelendiren kişi, o tanımı onlardan daha çok hak edendir.”

Öte yandan, akademisyen Ali El Sened, doğrudan Lafi el-Azmi’yi ismini vermeden sert bir şekilde eleştirerek şunları söyledi:

“Bazı isimler… Şer’i ilim kisvesine bürünmüş, onu dünya çıkarları ve nefsani arzularını tatmin için ticarete dökmüşler. Ne ilim sahibi oldular, ne de bir değer kazandılar.

İlimde ve fazilette yüksek mertebelere ulaşamayınca, Gazze’deki direnişçilere saldırmayı bir şöhret yolu sandılar. İnsanlar ne ilimde bir geçmişlerini bilir, ne de toplumsal bilinçte bir katkılarını… Faziletle anılamayınca, hakaretle tanınmayı tercih ettiler. Onlara dair anılan her şey, insanların alay ve küçümsemesi oldu.” diye ekledi.

Çabaları boşa çıktı. Ne dine hizmet ettiler ne dünyaya eriştiler. Hem hüsrana uğradılar hem de rezil oldular. Ne kötü bir iş yaptılar!"

Sosyal medya platformlarında yayılan bir videoda, Kuveytli vaiz Lafi el-Azmi’nin Filistin’de cihad olmadığını öne sürdüğü ve Gazze’deki savaşçıları “tünellerdeki fareler" gibi nitelediği görülmüştü. (İLKHA)

Geleneksel UMID Gençlik Buluşması coşkulu bir şekilde gerçekleşti

HAMAS'tan ABD-israil çifte vatandaşı esiri serbest bırakma kararı

Bangladeş, Rusya ile MiG-29 için anlaşıyor

Hakkari'de şap karantinası

İstanbul Gazze'deki soykırıma tepki için yürüdü

Arnavutluk'ta oy verme işlemi sona erdi

Kırıkkale'de trafik kazası: 1 ölü, 2 yaralı

Samsun'da uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

Zelenskiy: Putin ile perşembe günü Türkiye'de görüşeceğim

İran'dan nükleer program açıklaması

Trump'tan Ukrayna'ya: Putin'in İstanbul'da müzakere teklifini derhal kabul etmeliler

Sakarya'da Filistin'e destek

Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplandı

Otomobil şarampole yuvarlandı: 5 yaralı

HAMAS: israil'in açlık politikasıyla sivilleri hedef alması çifte savaş suçudur

Bangladeş, devrik başbakan Hasina’nın partisinin faaliyetlerini yasakladı

Port Sudan'da yangınlar söndürüldü, elektrik hizmeti normale döndü

Minibüs yayaların arasına daldı: 1 ölü, 5 yaralı

Kuzey Lübnan'da belediye ve yerel seçimlerin 2. turu yapıldı

Venezuela Devlet Başkanı Maduro, Çin Devlet Başkanı Şi ile görüştü

UNRWA, ablukanın uzamasıyla Gazze’de telafisi mümkün olmayan hasarlar konusunda uyardı

ABD-Çin ticaret müzakerelerinde ikinci gün

Suriye’nin kıyı kesimlerinde orman yangını: 30 hektardan fazla alan yandı

HAKSİAD'dan İnşaat Sektörü Buluşması: İnşaatla değil, irade ile kalkınırız

Meteorolojiden 10 il için sarı kodlu uyarı

Edirne'de trafik kazası: 5 yaralı

İran ile ABD arasındaki dördüncü tur görüşmeler sona erdi

Sanatçılardan Gazze vurgusu: Bu coşku Gazze’ye kadar ulaşsın istiyoruz

ABD Dışişleri Bakanı Rubıo Türkiye'ye geliyor

Gülsever: Çüngüş'ün baraj, içme suyu, yol ve elektrik sorunu çözülmeli

Yükleniyor