• BIST 100

    17568,26%1,33
  • DOLAR

    44,73% 0,11
  • EURO

    52,77% 0,37
  • GRAM ALTIN

    6872,13% 0,87
  • Ç. ALTIN

    10987,71% 1,06

Lapis Lazuli Koridoru bakanları yarın İstanbul'da toplanıyor

02 Ekim 2024, Çarşamba 15:37
02 Ekim 2024, Çarşamba 15:37
Lapis Lazuli Koridoru bakanları yarın İstanbul
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Orta Koridor geçişlerinden birini oluşturan Lapis Lazuli Koridoru Bakanlar Toplantısının Türkiye, Afganistan, Türkmenistan, Azerbaycan ve Gürcistan’ın katılımı ile İstanbul’da gerçekleştirileceğini bildird

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Lapis Lazuli Koridoru Bakanlar Toplantısı’nın yarın Afganistan, Türkmenistan, Azerbaycan ve Gürcistan’ın katılımı ile İstanbul’da gerçekleştirileceğini söyledi.

Program kapsamında Lapis Lazuli Koridoru’nun etkin şekilde kullanılması için alınabilecek tedbirlerin görüşüleceğini kaydeden Bakan Uraloğlu, toplantıda koridorda kullanılmak üzere tarifelerin oluşturulmasını ve alınabilecek güvenlik tedbirlerini konuşacaklarını belirtti.

Uraloğlu, "Toplantıda koridor kapsamında Afganistan’daki ulaştırma ve altyapı yatırımlarını, ihracat-ithalat ve transit yük potansiyeli ile ürünlere ilişkin potansiyelin tespitini ve koridor üzerindeki lojistik ve altyapı eksikliklerini ele alacağız." ifadelerini kullandı.

"Lapis Lazuli Avrupa’ya uzanan ticaret hacmini artırma potansiyeline sahip"

Lapis Lazuli Koridoru’nun Afganistan, Türkmenistan, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye arasında ticaret ve ulaşım için stratejik bir bağlantı sağladığının altını çizen Bakan Uraloğlu, bu önemli ulaşım güzergahının, Güney Kafkasya, Orta Asya ve Avrupa'yı bir araya getirerek bölgesel ticareti teşvik etmeyi, enerji kaynaklarını daha geniş pazarlara ulaştırmayı ve altyapıyı geliştirmeyi hedeflediğini söyledi, Uraloğlu, "Koridor, Hazar Denizi üzerinden Bakü'ye ardından Türkiye'ye ve nihayetinde Avrupa'ya uzanan transit yolları ile ticaret hacmini artırma potansiyeline sahiptir." dedi.

2017 yılında imzalanan anlaşma ile koridorun gelişimi hız kazandı

Lapis Lazuli koridorunun 2017 yılında Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan-Türkmenistan ve Afganistan’ın katılımıyla gerçekleştirilen "Afganistan için Bölgesel Ekonomik İş Birliği Konferansı"nda atılan imzalar ile açıldığını anımsatan Bakan Uraloğlu, "İmzalanan Ulaştırma, Ticaret ve Transit İş Birliği Anlaşması ile bu koridorun gelişimi hız kazandı. Koridor, sadece ticaret değil, aynı zamanda bölgedeki ülkeler arasında ekonomik iş birliği ve entegrasyonu destekleyen bir platform olarak da öne çıkıyor. Orta Koridor geçişlerinden birini oluşturan Lapis Lazuli Koridoru gerek denize çıkışı olmayan Afganistan için büyük önem taşımakta gerekse bölgesel entegrasyon ve bağlantısallığın geliştirilmesine, ekonominin çeşitlendirilip büyümesine ve bölgesel istikrar ve refahın tesisine yönelik çalışmalarımızın somut bir neticesini teşkil etmektedir." ifadelerini kullandı.

"Afganistan bu güzergâh sayesinde doğal kaynaklarını uluslararası pazarlara ulaştırma fırsatı bulacaktır"

Lapis Lazuli Projesi’nin, Afganistan için de stratejik ve ekonomik açıdan büyük bir öneme sahip olduğunu ifade eden Bakan Uraloğlu, "Bu proje, Afganistan'ı Orta Asya ile Hazar Denizi Bölgesindeki enerji ve ticaret yollarına bağlayarak, ülkenin ekonomik kalkınmasını desteklemeyi hedefliyor. Afganistan bu güzergâh sayesinde doğal kaynaklarını uluslararası pazarlara ulaştırma fırsatı bulacaktır. Ayrıca, bu proje sayesinde istihdam yaratılması, altyapının geliştirilmesi ve bölgesel iş birliğinin artırılması gibi sosyal faydalar da sağlanacak." şeklinde konuştu.

Bölgenin geleceği için kritik bir öneme sahip

Gelecek perspektifleri açısından, bölge ülkelerinin daha fazla iş birliği yaparak ortak standartlar geliştirmesi ve dijitalleşmeyi hızlandırmasının önem arz ettiğini vurgulayan Bakan Uraloğlu, "Lapis Lazuli Koridoru, yalnızca bölgesel iş birliğini güçlendirmekle kalmayıp Asya ve Avrupa arasındaki ticaret akışını kolaylaştırarak ekonomik kalkınmanın anahtarı olma potansiyeline sahiptir. Bu fırsatlardan yararlanmak için atılacak adımlar, bölgenin geleceği açısından kritik bir öneme sahiptir." dedi. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Trump'tan "savaş bitiyor" mesajı: İran için "büyük anlaşma" şartları masada

İran petrolü için geçici izin yenilenmeyecek

ABD ordusunda rekor asker alımı

Gazze'de 16 şehit: Siyonist rejim ateşkesi hiçe saydı

Isparta'da 25 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Avrupa'daki hava yolu şirketleri yakıt için AB'den yardım istedi

Elazığ'da kamyonet ve otomobil çarpıştı: 5 yaralı

Osmaniye'de bağımlılıkla mücadelede uygulama süreçleri ele alındı

Norveç ve Ukrayna’dan İHA üretiminde işbirliği kararı

2025 yılında mobilya ihracatı 4,6 milyar dolara ulaştı

Hatay’da 28 köy evi depremzedelere teslim edildi

Polonya Parlamentosu’nda Nazi sembollü bayrak krizi

BM Genel Sekreteri Guterres: Diplomasiye dönülmeli

Çin'de Licien-1 roketiyle 8 uydu yörüngeye gönderildi

işgalci rejim ile Lübnan doğrudan müzakerelere başlıyor

İtalya'da olumsuz hava koşulları nedeniyle 2 kişi öldü

Mersin’de güvenlik ve kamu hizmetleri toplantılarında son veriler paylaşıldı

Arakçi ve Fidan müzakere sürecini görüştü

ABD, İran savaşında tüm PrSM füzelerini tüketme noktasına ulaştı

Pezeşkiyan’dan işgalci rejim karşıtı tutumlara destek

Tunus'ta sel felaketi: Bazı bölgelerde eğitime ara verilirken, 1 kişi hayatını kaybetti

Trump: İran görüşmeleri Pakistan’da yeniden başlayabilir

İran: Yeni müzakere turu için anlaşma yok

Adalet Bakanı: Vatandaş adliyede güven duymalı

BM: Orta Doğu'da müzakerelere devam edilirken ateşkes de devam etmeli

Doğum izni 24 haftaya çıkarılıyor

Pamukta genetik devrim: Bin yıllık süreç birkaç yıla indi

Sivas'ta TAKE Projesi kapsamında tohum dağıtımı yapıldı

Çin'de elektrikli otomobil üreticisi fabrikada yangın

İBB davasında Ongun’dan ilk savunma

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Trump'tan "savaş bitiyor" mesajı: İran için "büyük anlaşma" şartları masada

İran petrolü için geçici izin yenilenmeyecek

ABD ordusunda rekor asker alımı

Gazze'de 16 şehit: Siyonist rejim ateşkesi hiçe saydı

Isparta'da 25 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Avrupa'daki hava yolu şirketleri yakıt için AB'den yardım istedi

Elazığ'da kamyonet ve otomobil çarpıştı: 5 yaralı