• BIST 100

    15773,54%-2,14
  • DOLAR

    44,33% 0,07
  • EURO

    51,23% -0,12
  • GRAM ALTIN

    6026,41% -5,92
  • Ç. ALTIN

    11186,94% 0,00

Lapis Lazuli Koridoru bakanları yarın İstanbul'da toplanıyor

02 Ekim 2024, Çarşamba 15:37
02 Ekim 2024, Çarşamba 15:37
Lapis Lazuli Koridoru bakanları yarın İstanbul
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Orta Koridor geçişlerinden birini oluşturan Lapis Lazuli Koridoru Bakanlar Toplantısının Türkiye, Afganistan, Türkmenistan, Azerbaycan ve Gürcistan’ın katılımı ile İstanbul’da gerçekleştirileceğini bildird

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Lapis Lazuli Koridoru Bakanlar Toplantısı’nın yarın Afganistan, Türkmenistan, Azerbaycan ve Gürcistan’ın katılımı ile İstanbul’da gerçekleştirileceğini söyledi.

Program kapsamında Lapis Lazuli Koridoru’nun etkin şekilde kullanılması için alınabilecek tedbirlerin görüşüleceğini kaydeden Bakan Uraloğlu, toplantıda koridorda kullanılmak üzere tarifelerin oluşturulmasını ve alınabilecek güvenlik tedbirlerini konuşacaklarını belirtti.

Uraloğlu, "Toplantıda koridor kapsamında Afganistan’daki ulaştırma ve altyapı yatırımlarını, ihracat-ithalat ve transit yük potansiyeli ile ürünlere ilişkin potansiyelin tespitini ve koridor üzerindeki lojistik ve altyapı eksikliklerini ele alacağız." ifadelerini kullandı.

"Lapis Lazuli Avrupa’ya uzanan ticaret hacmini artırma potansiyeline sahip"

Lapis Lazuli Koridoru’nun Afganistan, Türkmenistan, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye arasında ticaret ve ulaşım için stratejik bir bağlantı sağladığının altını çizen Bakan Uraloğlu, bu önemli ulaşım güzergahının, Güney Kafkasya, Orta Asya ve Avrupa'yı bir araya getirerek bölgesel ticareti teşvik etmeyi, enerji kaynaklarını daha geniş pazarlara ulaştırmayı ve altyapıyı geliştirmeyi hedeflediğini söyledi, Uraloğlu, "Koridor, Hazar Denizi üzerinden Bakü'ye ardından Türkiye'ye ve nihayetinde Avrupa'ya uzanan transit yolları ile ticaret hacmini artırma potansiyeline sahiptir." dedi.

2017 yılında imzalanan anlaşma ile koridorun gelişimi hız kazandı

Lapis Lazuli koridorunun 2017 yılında Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan-Türkmenistan ve Afganistan’ın katılımıyla gerçekleştirilen "Afganistan için Bölgesel Ekonomik İş Birliği Konferansı"nda atılan imzalar ile açıldığını anımsatan Bakan Uraloğlu, "İmzalanan Ulaştırma, Ticaret ve Transit İş Birliği Anlaşması ile bu koridorun gelişimi hız kazandı. Koridor, sadece ticaret değil, aynı zamanda bölgedeki ülkeler arasında ekonomik iş birliği ve entegrasyonu destekleyen bir platform olarak da öne çıkıyor. Orta Koridor geçişlerinden birini oluşturan Lapis Lazuli Koridoru gerek denize çıkışı olmayan Afganistan için büyük önem taşımakta gerekse bölgesel entegrasyon ve bağlantısallığın geliştirilmesine, ekonominin çeşitlendirilip büyümesine ve bölgesel istikrar ve refahın tesisine yönelik çalışmalarımızın somut bir neticesini teşkil etmektedir." ifadelerini kullandı.

"Afganistan bu güzergâh sayesinde doğal kaynaklarını uluslararası pazarlara ulaştırma fırsatı bulacaktır"

Lapis Lazuli Projesi’nin, Afganistan için de stratejik ve ekonomik açıdan büyük bir öneme sahip olduğunu ifade eden Bakan Uraloğlu, "Bu proje, Afganistan'ı Orta Asya ile Hazar Denizi Bölgesindeki enerji ve ticaret yollarına bağlayarak, ülkenin ekonomik kalkınmasını desteklemeyi hedefliyor. Afganistan bu güzergâh sayesinde doğal kaynaklarını uluslararası pazarlara ulaştırma fırsatı bulacaktır. Ayrıca, bu proje sayesinde istihdam yaratılması, altyapının geliştirilmesi ve bölgesel iş birliğinin artırılması gibi sosyal faydalar da sağlanacak." şeklinde konuştu.

Bölgenin geleceği için kritik bir öneme sahip

Gelecek perspektifleri açısından, bölge ülkelerinin daha fazla iş birliği yaparak ortak standartlar geliştirmesi ve dijitalleşmeyi hızlandırmasının önem arz ettiğini vurgulayan Bakan Uraloğlu, "Lapis Lazuli Koridoru, yalnızca bölgesel iş birliğini güçlendirmekle kalmayıp Asya ve Avrupa arasındaki ticaret akışını kolaylaştırarak ekonomik kalkınmanın anahtarı olma potansiyeline sahiptir. Bu fırsatlardan yararlanmak için atılacak adımlar, bölgenin geleceği açısından kritik bir öneme sahiptir." dedi. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Sınır hattındaki demiryolu yeniden açılıyor

Moskova'da yangın: 3 ölü 4 yaralı

Batı Şeria’da 18 binden fazla saldırı: 34 şehit, 616 yaralı

İngiltere'de siyonist rejime silah desteğine karşı protestolar

Devrim Muhafızları: Her tehdide caydırıcılık seviyesinde karşılık vereceğiz

ABD "oyunun sonu"ndan söz ediyor, İran uzun savaşa hazırlanıyor

Hatem’ül‑Enbiya Karargâhı: Biz sadece kendimizi için savaşmıyoruz, ümmetin payını da savunuyoruz

Batman'da özel hastane ücretlerine tepki: Vatandaşlar mağdur ediliyor

Brent petrol 108,57 dolardan işlem görüyor

Enerji Ajansı Direktörü: Bölgedeki savaş küresel ekonomiyi büyük tehlikeye atıyor

Filistinlilerin araçları kundaklandı: Yahudi çeteler saldırılarını artırdı

Zelenskiy: Esir takası ihtimali var

Şanlıurfa'da elektrik direğini oyup kaçak hat çektiler

Tekirdağ’da uyuşturucu operasyonu: 6 gözaltı

Okullarda ikinci ara tatil sona erdi: 18 milyon öğrenci ders başı yaptı

Dolar ve Euro bugün ne kadar?

Erzurum’da kayganlaşan yolda kaza: 2 ölü, 5 yaralı

Altın sert çakıldı, 4 ayın dibini gördü

New York LaGuardia Havalimanı’nda uçak ile araba çarpıştı

Ülke genelinde yağışlı hava etkili olacak

Filistinli esirler sistematik işkence izleriyle özgürlüğe kavuştu

ABD'nin Hark Adası planına İran'dan sert uyarı: Misilleme genişler

Yahudi çeteler Batı Şeria'da Filistinlilerin köylerine saldırdı: 9 yaralı

Lübnan'da siyonist rejim saldırılarında 1029 kişi şehit oldu

Siyonist rejim Gazze'de polis aracını vurdu: 3 şehit

Trieste'de yüzlerce muhacir bir araya geldi

İran'dan misilleme: Tel Aviv çevresi vuruldu, ağır hasar oluştu

İşgal ordusu Lübnan'da fosfor bombası kullandı

MİT Başkanı Kalın, HAMAS heyetiyle görüştü

Hakkari'de eğitime bir gün ara verildi

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Sınır hattındaki demiryolu yeniden açılıyor

Moskova'da yangın: 3 ölü 4 yaralı

Batı Şeria’da 18 binden fazla saldırı: 34 şehit, 616 yaralı

İngiltere'de siyonist rejime silah desteğine karşı protestolar

Devrim Muhafızları: Her tehdide caydırıcılık seviyesinde karşılık vereceğiz

ABD "oyunun sonu"ndan söz ediyor, İran uzun savaşa hazırlanıyor

Hatem’ül‑Enbiya Karargâhı: Biz sadece kendimizi için savaşmıyoruz, ümmetin payını da savunuyoruz