• BIST 100

    16834,12%0,95
  • DOLAR

    43,82% 0,16
  • EURO

    51,69% 0,16
  • GRAM ALTIN

    7182,08% 2,07
  • Ç. ALTIN

    11729,31% 0,51

Lapis Lazuli Koridoru bakanları yarın İstanbul'da toplanıyor

02 Ekim 2024, Çarşamba 15:37
02 Ekim 2024, Çarşamba 15:37
Lapis Lazuli Koridoru bakanları yarın İstanbul
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Orta Koridor geçişlerinden birini oluşturan Lapis Lazuli Koridoru Bakanlar Toplantısının Türkiye, Afganistan, Türkmenistan, Azerbaycan ve Gürcistan’ın katılımı ile İstanbul’da gerçekleştirileceğini bildird

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Lapis Lazuli Koridoru Bakanlar Toplantısı’nın yarın Afganistan, Türkmenistan, Azerbaycan ve Gürcistan’ın katılımı ile İstanbul’da gerçekleştirileceğini söyledi.

Program kapsamında Lapis Lazuli Koridoru’nun etkin şekilde kullanılması için alınabilecek tedbirlerin görüşüleceğini kaydeden Bakan Uraloğlu, toplantıda koridorda kullanılmak üzere tarifelerin oluşturulmasını ve alınabilecek güvenlik tedbirlerini konuşacaklarını belirtti.

Uraloğlu, "Toplantıda koridor kapsamında Afganistan’daki ulaştırma ve altyapı yatırımlarını, ihracat-ithalat ve transit yük potansiyeli ile ürünlere ilişkin potansiyelin tespitini ve koridor üzerindeki lojistik ve altyapı eksikliklerini ele alacağız." ifadelerini kullandı.

"Lapis Lazuli Avrupa’ya uzanan ticaret hacmini artırma potansiyeline sahip"

Lapis Lazuli Koridoru’nun Afganistan, Türkmenistan, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye arasında ticaret ve ulaşım için stratejik bir bağlantı sağladığının altını çizen Bakan Uraloğlu, bu önemli ulaşım güzergahının, Güney Kafkasya, Orta Asya ve Avrupa'yı bir araya getirerek bölgesel ticareti teşvik etmeyi, enerji kaynaklarını daha geniş pazarlara ulaştırmayı ve altyapıyı geliştirmeyi hedeflediğini söyledi, Uraloğlu, "Koridor, Hazar Denizi üzerinden Bakü'ye ardından Türkiye'ye ve nihayetinde Avrupa'ya uzanan transit yolları ile ticaret hacmini artırma potansiyeline sahiptir." dedi.

2017 yılında imzalanan anlaşma ile koridorun gelişimi hız kazandı

Lapis Lazuli koridorunun 2017 yılında Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan-Türkmenistan ve Afganistan’ın katılımıyla gerçekleştirilen "Afganistan için Bölgesel Ekonomik İş Birliği Konferansı"nda atılan imzalar ile açıldığını anımsatan Bakan Uraloğlu, "İmzalanan Ulaştırma, Ticaret ve Transit İş Birliği Anlaşması ile bu koridorun gelişimi hız kazandı. Koridor, sadece ticaret değil, aynı zamanda bölgedeki ülkeler arasında ekonomik iş birliği ve entegrasyonu destekleyen bir platform olarak da öne çıkıyor. Orta Koridor geçişlerinden birini oluşturan Lapis Lazuli Koridoru gerek denize çıkışı olmayan Afganistan için büyük önem taşımakta gerekse bölgesel entegrasyon ve bağlantısallığın geliştirilmesine, ekonominin çeşitlendirilip büyümesine ve bölgesel istikrar ve refahın tesisine yönelik çalışmalarımızın somut bir neticesini teşkil etmektedir." ifadelerini kullandı.

"Afganistan bu güzergâh sayesinde doğal kaynaklarını uluslararası pazarlara ulaştırma fırsatı bulacaktır"

Lapis Lazuli Projesi’nin, Afganistan için de stratejik ve ekonomik açıdan büyük bir öneme sahip olduğunu ifade eden Bakan Uraloğlu, "Bu proje, Afganistan'ı Orta Asya ile Hazar Denizi Bölgesindeki enerji ve ticaret yollarına bağlayarak, ülkenin ekonomik kalkınmasını desteklemeyi hedefliyor. Afganistan bu güzergâh sayesinde doğal kaynaklarını uluslararası pazarlara ulaştırma fırsatı bulacaktır. Ayrıca, bu proje sayesinde istihdam yaratılması, altyapının geliştirilmesi ve bölgesel iş birliğinin artırılması gibi sosyal faydalar da sağlanacak." şeklinde konuştu.

Bölgenin geleceği için kritik bir öneme sahip

Gelecek perspektifleri açısından, bölge ülkelerinin daha fazla iş birliği yaparak ortak standartlar geliştirmesi ve dijitalleşmeyi hızlandırmasının önem arz ettiğini vurgulayan Bakan Uraloğlu, "Lapis Lazuli Koridoru, yalnızca bölgesel iş birliğini güçlendirmekle kalmayıp Asya ve Avrupa arasındaki ticaret akışını kolaylaştırarak ekonomik kalkınmanın anahtarı olma potansiyeline sahiptir. Bu fırsatlardan yararlanmak için atılacak adımlar, bölgenin geleceği açısından kritik bir öneme sahiptir." dedi. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Sigara bırakma polikliniklerine başvurular yüzde 60 arttı

Karasal ve sucul istilacı türlere ilişkin yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı

Erzurum’da 363 işletme denetlendi

Yalova'da dolandırıcılık operasyonunda 2 tutuklama

Yapılan denetimlerde yaklaşık 44 ton su ürünü ele geçirildi

Muğla’da 44 düzensiz göçmen kurtarıldı

Almanya ve İsveç vatandaşlarını İran'ı terk etmeye çağırdı

Yolcu otobüsünde 6 bin 692 adet sentetik ecza hap ele geçirildi

Almanya'dan vatandaşlarına İran'ı acilen terk etme çağrısı

Malatya'da mobilya ve kereste sektörü tek çatı altında toplanıyor

BM Batı Şeria'ya dikkati çekti: israil güçleri ve israilli yerleşimcilerin şiddeti artıyor

Malatya Bilim Merkezi projesi için imzalar atıldı 

Güney Kore'den tartışmalı adacıklarda hak iddia eden Japonya'ya protesto

Afganistan'da 5,8 büyüklüğünde deprem

Samsun'da yolcu otobüsü kaza yaptı: 7 yaralı

İran'dan uranyum zenginleştirme açıklaması

Rusya Ukrayna'da 8 yerleşim yerinde kontrolü sağladığını duyurdu

Filipinler'de şiddetli yağışlar sele yol açtı: 7 ölü

Polonya, Ottawa Sözleşmesi'nden çekildi

Rusya ve ABD savaş uçakları Alaska açıklarında karşı karşıya geldi

Gazze'de abluka devam ediyor: İnsani yardımların ulaştırılmasına yönelik kısıtlamalar sürüyor

Avrupa'nın savaş uçağı projesi fiilen sona erdi

İslam'a aşık bir genç: Şehit Muhammed Said Bozkurt

ABD ve Endonezya arasında ticaret anlaşması

Şili’de gaz yüklü tanker patladı: 4 ölü, 17 yaralı

AB: Rusya'ya yeni yaptırımlar yolda

ABD'nin "Barış Kurulu" Gazze çözümü konusunda endişelerle karşı karşıya

Arjantin'de Milei karşıtı gösteri: Binlerce kişi çalışma reformu yasa tasarısını protesto etti

Lavrov ile Arakçi'den telefonda görüşmesi

Trump, nisanın başında Çin'i ziyaret edecek

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Sigara bırakma polikliniklerine başvurular yüzde 60 arttı

Karasal ve sucul istilacı türlere ilişkin yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı

Erzurum’da 363 işletme denetlendi

Yalova'da dolandırıcılık operasyonunda 2 tutuklama

Yapılan denetimlerde yaklaşık 44 ton su ürünü ele geçirildi

Muğla’da 44 düzensiz göçmen kurtarıldı

Almanya ve İsveç vatandaşlarını İran'ı terk etmeye çağırdı