• BIST 100

    10729,91%1,30
  • DOLAR

    40,48% 0,06
  • EURO

    47,71% 0,14
  • GRAM ALTIN

    4370,66% -0,80
  • Ç. ALTIN

    7007,31% -1,43

Lastik ustaları: İkinci el lastikler sürüş konforunu düşürdüğü gibi kaza riskini de artırıyor

28 Ocak 2025, Salı 03:18
28 Ocak 2025, Salı 03:18
Lastik ustaları: İkinci el lastikler sürüş konforunu düşürdüğü gibi kaza riskini de artırıyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Lastik ustaları, ikinci el lastik kullanımındaki artışa dikkat çekerek, bu durumun can güvenliği açısından büyük bir risk oluşturduğuna dikkat çekti.

Son dönemde ekonomik zorluklar nedeniyle vatandaşların ikinci el lastiklere yöneldiğini belirten Batman'daki oto lastik ustası Ahmet Sefa Rüzgar, ikinci el lastiklerin sürüş güvenliği açısından ciddi riskler taşıdığına dikkat çekerek araç sahiplerine sıfır lastik tercih etmelerini önerdi.  

İkinci el lastiklerin ya aşınmış ya da tamir edilmesinden dolayı yolda patlama riskini artırdığını belirten Rüzgar, sıfır lastiklerinin sürüş güvenliği ve konforu açısından önemine değindi.

"Önceliğimiz sıfır lastik olmalı"

Alım gücünün düşmesi nedeniyle vatandaşın sıfır lastik yerine ikinci el lastiklere yöneldiğini belirten Rüzgar, "İkinci el lastik satışında büyük bir artış yaşanması sıfır lastik satışlarını düşürdü. Bunun nedeni ise vatandaşların içerisinde bulunduğu ekonomik sıkıntılardır. Bu durum ikinci el lastiğe rağbeti artırıyor. Bu da hayati tehlikeleri artırıyor. Çünkü araç lastiklerinin kötü olması can güveliğinin tehlikede olması anlamına geliyor. O yüzden her zaman ilk önceliğimiz sıfır lastik olmalıdır. İkinci el lastikler çürümeye yakın ve sert olmasından dolayı aracın amortisörlerine zarar verdiği gibi sürüş kalitesini de düşürmektedir." ifadelerini kullandı.

"Lastik havası normal değerde olmalıdır"

Sıfır lastiğin hem sürüş kalitesini artırırdığını hem de kaza riskini azalttığını vurgulayan Rüzgar, "Lastiklerin kullanım ömürlerini artırmak için 2-3 haftada bir lastik havalarının kontrol edilmesi, 3-4 ayda bir balans ayarlarının yapılması ve rot ayarlarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Ayrıca lastik hava basınçları da çok önemlidir. Şayet lastik havaları düşük olursa lastiklerin yanlarında aşınma meydana gelir ve lastiğin ömrü kısalır. Tabi fazla olmaması da lazım, yoksa tabanda şişme olur. Lastik havasının düşük olması yakıt giderini artırır. Bundan dolayı lastik havası normal değerinde olması gerekmektedir." dedi.

"Araç lastikleri sürekli kontrol edilmeli"

Lastiklerin doğru bakımı ve hava basıncı kontrollerinin de araç güvenliği için hayati önem taşıdığını belirten Rüzgar, "Otomobillerde lastik havası 34 derece önerilirken daha büyük olan ticari araçlarda ise 40 ve 65 derece arasında değişebiliyor. Araç sürücülerine tavsiyemiz; araç lastiklerini sürekli kontrol etmeleridir. Lastik ihtiyacı için masraftan kaçınmamalıdırlar. Çünkü lastikler can taşıyor." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Çorum'da zincirleme trafik kazası: 3 yaralı

Muğla açıklarında düzensiz göçmen operasyonu

Gazze'ye yardım için yola çıkan Hanzala gemisiyle iletişim kesildi

İngiltere ve Hindistan serbest ticaret anlaşması imzaladı

Araç park tartışması silahlı kavgaya dönüştü: 2 yaralı

Motokuryenin çarptığı kadın hayatını kaybetti

Tayland ve Kamboçya'ya çatışmaları durdurma çağrısı

Macron: Filistin devletini eylül ayında tanıyacağız

Bolu’da orman yangını

"Gazze Ablukasını Kırın" imza kampanyasına davet

Güney Kore'de sıkıyönetim soruşturması sürüyor

Muğla'da uyuşturucu operasyonu: 8 tutuklama

BM: Gazze'de çocuklar açlık ve yetersiz beslenmenin faturasını en ağır şekilde ödüyor

Batman’da trafik kazası: 2 ölü, 4 yaralı

Güney Kıbrıs'ta orman yangını

İzmir’de orman yangını

Suriye ve Suudi Arabistan arasında 47 anlaşma imzalandı

Siirt’te AFAD gönüllülerine kimlik dağıtıldı, yeni ekipmanlar tanıtıldı

Ukrayna'dan Soçi'ye saldırı: 2 ölü, 11 yaralı

Batman-Beşiri yolunda kaza: 2 yaralı

ABD'den Ukrayna'ya 322 milyon dolarlık silah satışı

İran-Avrupa görüşmeleri yarın İstanbul'da yapılacak

Malatya’da kırsal konutlar istişare toplantısı düzenlendi

Fransa'yı karıştıran “Duplomb Yasası” kabul edildi

HAMAS yetkilisi Teysir Süleyman: Teslim olmayacağız direniş halkı savunuyor

Cizre en sıcak günlerinden birini daha yaşıyor

Kur'an hafızları: Hafızlık, tarif edilmesi imkansız bir duygudur

Umut Kervanı Mersin'de ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Gazze’de insanlar açlığa terk edilerek ölüme sürükleniyor

Direksiyon başında uyuyunca otomobil takla attı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Çorum'da zincirleme trafik kazası: 3 yaralı

Muğla açıklarında düzensiz göçmen operasyonu

Gazze'ye yardım için yola çıkan Hanzala gemisiyle iletişim kesildi

İngiltere ve Hindistan serbest ticaret anlaşması imzaladı

Araç park tartışması silahlı kavgaya dönüştü: 2 yaralı

Motokuryenin çarptığı kadın hayatını kaybetti

Tayland ve Kamboçya'ya çatışmaları durdurma çağrısı