• BIST 100

    10366,2%-0,04
  • DOLAR

    40,35% 0,24
  • EURO

    46,92% 0,49
  • GRAM ALTIN

    4349,52% 0,54
  • Ç. ALTIN

    6958,85% 0,87

Lastikte  doğru kaplama nasıl olmalı?

27 Mayıs 2025, Salı 02:38
27 Mayıs 2025, Salı 02:38
Lastikte  doğru kaplama nasıl olmalı?
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

LASİD Genel Sekreteri Erdal Kurt, "Kaplama sertifikalandırılmış tesislerde, üstün teknoloji ve uzman ekipler tarafından yapıldığında sürdürülebilirliğe katkı sağlar, çevreyi korur. Sertifikası olmayan tesislerde kaplanan lastikler tehlike saçabilir." ded

Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği (LASİD) Genel Sekreteri Erdal Kurt, "Hangi lastiklere kaplama yapılmalı, doğru kaplama nasıl anlaşılır?’’ gibi kaplamaya ilişkin soruları yanıtladı.

Standartlara ve usulüne uygun yapıldığı takdirde kaplamanın çevrenin korunmasına katkı sağladığını belirten Kurt, "Kaplama sürdürülebilir bir yöntemdir. Günümüzde gelişen lastik teknolojisi; lastiklerin birkaç kez kaplanmasına olanak sağlar. Böylece lastiğin ömrü uzar. Standartlara uygun bir şekilde kaplanan lastik, yeni bir lastiğin kilometre performansına yakın bir performans sunar." dedi.

Kurt, "Kaplama sertifikalandırılmış tesislerde, üstün teknoloji ve uzman ekipler tarafından yapıldığında sürdürülebilirliğe katkı sağlar, çevreyi korur. Sertifikası olmayan tesislerde kaplanan lastikler tehlike saçabilir." ifadelerini kullandı.

Lastikler sertifikalı bir tesiste ve uzman eller tarafından kaplanmalı

Kaplamanın önemine dikkat çeken Kurt, şunları söyledi: "Şehirlerarası yollarda kimi zaman lastiğin deseninin yer aldığı zeminle temas eden sırt kısmının gövdeden ayrılmış şekilde yol üzerinde yattığını ve trafik güvenliğini tehdit ettiğini görürüz. Genellikle kaplama olduğu zannedilen bu parçalar çoğunlukla mekanik problemler, yoğun fren kullanımı vb. sebepler sonucu aşırı ısınma ile arıza vermiş hiç kaplanmamış lastiklere ait olmaktadır. Bu ve benzeri yanlış algılar ekonomiye ve çevreye büyük katkısı olan kaplamanın Türkiye'de gelişmesi önünde engel teşkil etmektedir."

Kurt, lastiğin nasıl ve hangi standartlarda kaplanması gerektiğini belirleyen yönetmelik ve sertifikaya dair ise şu bilgileri verdi: "Güvenli lastik kaplama standardı ilgili yönetmeliklerle belirlenmiştir. Kaplamanın Bakanlık tarafından UN / ECE R 108 veya R 109 standardına göre sertifikalandırılmış tesislerde yaptırılması gerekir. Ülkemizde çoğunlukla R109 sertifikalı tesisler mevcuttur. Bu tesislerde uzman eller tarafından doğru malzeme ile usulüne uygun yapılan kaplama güvenlidir. Lastiklerini kaplatmak isteyen araç sahiplerine; bu regülasyona uygun sertifikaya sahip tesislerde kaplama yaptırmasını öneriyoruz."

Kaplamanın doğru olduğunu nasıl anlarız?

Sertifikası olmayan merdiven altı tesislerde sırf daha ucuz diye yaptırılan kaplamaların trafikte tehlike oluşturduğuna dikkat çeken LASİD Genel Sekreteri Erdal Kurt, doğru ve usulüne uygun kaplama ile ilgili şu açıklamalarda bulundu: "Lastik kaplaması yapan tesisler Bakanlığımızın ilgili birimlerince düzenli olarak denetlenmekte, sertifikalı tesislerde yapılan kaplama lastiğin üzerine rahatça görünebilecek şekilde bir damga vurulur. Bu damga, kaplama lastiğin R109 sertifikalı bir tesiste kaplandığının göstergesidir. Trafikteki araçlarda bir lastiğin usulüne uygun kaplandığını anlamak için bu damga kontrol edilebilir.  Bakanlığın son zamanlarda sıkılaştırmaya gittiği kaplama tesis denetimleri ise büyük önem teşkil etmekte. Bu sıklaştırılmış denetimlerin kararlı şekilde devam ettirilmesi ve kapsamının genişletilmesi durumunda yalnızca güvenli kaplamalar yollarda olacak, trafik güvenliğine ve çevreye büyük katkı sağlanmış olacaktır."

Hangi lastiklere kaplama yapılıp hangilerine yapılmayacağı sorusuna da açıklık getiren Kurt, "Kaplama işlemi yapılacak lastiğin iskeleti olarak adlandırılan karkasın hasarsız ve düzgün olması, belli bir diş derinliğine sahip olması ve üretim tarihinden itibaren 5 yılı aşmamış olması gerekir." diye belirtti.

Havayolları da kullanıyor, hem güvenli hem çevreci bir yöntem

LASİD Genel Sekreteri Erdal Kurt, lastik üreticilerinin; geliştirilmiş ve onaylanmış son teknoloji ve ekipmanlarla konusunda uzman ekipler tarafından kaplamayı doğru şekilde yaparak çevreye katkı sağladığına dikkat çekerek doğru kaplamanın güvenli ve sürdürülebilir olduğunu kaydetti.

Kurt, "Genellikle kamyon, otobüs, iş makinası ve uçak lastiklerinde kullanılabilen kaplama lastik uygulaması ile uygun karkaslı lastiklerin kaplanması sayesinde ihtiyaç duyulan enerji ve hammadde ihtiyacı yaklaşık 5 kat azalır. Lastiğin ömrünü uzatan bu yöntemle kullanıcılar açısından lastiğin kilometre/maliyeti de azalmaktadır. Bu açılardan değerlendirildiğinde kaplama lastik; çevreyi korur cebimize de tasarruf sağlar. Doğru ekipman ve malzemelerle usulüne uygun şekilde yapılan kaplama lastiğin sağlamlık açısından kaplanmamış yeni bir lastikten bir farkı yoktur. Dünyanın hemen hemen bütün ticari havayolları filolarında yer alan yolcu uçaklarında kaplama lastikler yoğun olarak kullanılmaktadır. Bu da bizlere kaplamanın sağlamlığını kanıtlamaktadır. Vatandaşlarımız kaplama lastik konusunda bilgi almak istediğinde lastik üreticilerine, uzmanlara ve sertifikalandırılmış tesislere veya daha fazla bilgi ve soru için derneğimize başvurabilir." diye konuştu. (İLKHA)

Anahtar Kelimeler: lastikte  doğru kaplama nasıl olmalı?

Bursa'da trafik kazası: 8 yaralı

Gazze'de sözde yardım noktalarında kanlı tuzak: 89 şehit

Batman'da tonlarca uyuşturucu madde ele geçirildi, 703 kişi tutuklandı

Pakistan'da muson yağmurları bilançosu: 202 can kaybı, 600 yaralı

Camide namaz kılarken boğazından bıçaklanarak öldürüldü

Azerbaycan: Uçağımızı düşüren Rusya tazminat ödemeli

Fatıma Zehra Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi LGS'den sonra YKS'de de göz doldurdu

Zelenski'den Rusya'ya üçüncü tur müzakere teklifi

Vietnam'da tekne alabora oldu: 18 ölü

Batman'da saman yüklü kamyon devrildi: Sürücü saatlerce yardım bekledi

Kastamonu'da feci kaza: 3 ölü, 5 yaralı

Binanın giriş katında çıkan yangın paniğe yol açtı

Sağlık Bakanlığından "Dumansız Türkiye" kampanyası

İnsanlıktan utandıran görüntüler: Gazze'de kıtlık derinleşti

İnşaat malzemelerinin satıldığı bayide çıkan yangın kontrol altına alındı

Adıyaman'da 52 cami, 12 Kur'an kursu ve 4 gençlik merkezi açıldı

Başkan Er, Kale ilçesini ziyaret etti

YKS 2025’te Bursa’dan üç farklı alanda Türkiye birinciliği

Rusya: Ukrayna’daki askeri hedeflere hassas silahlarla grup saldırısı düzenlendi

İran'da Abadan petrol rafinerisinde yangın

Çanakkale açıklarında 27 düzensiz göçmen kurtarıldı

Suriye ordusu Süveyda'da yeniden konuşlanmaya başladı

Hafriyat kamyonunun tehlikeli manevrası kameralara yansıdı

YKS 2025 Türkiye birincisi Gaziantep'ten çıktı

Dorsesi çöken tır yolu kapattı, tonlarca parke yere savruldu

ABD'de polis eğitim merkezinde patlama: 3 ölü

Eğitim ve Araştırma Hastanesi yanındaki KYK inşaatında yangın

Polonya'nın tüm hava savunma unsurları en yüksek alarma geçirildi

Gazze'de can kaybı 58 bin 765'e yükseldi

Los Angeles'ta araç kalabalığa daldı: 30 yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bursa'da trafik kazası: 8 yaralı

Gazze'de sözde yardım noktalarında kanlı tuzak: 89 şehit

Batman'da tonlarca uyuşturucu madde ele geçirildi, 703 kişi tutuklandı

Pakistan'da muson yağmurları bilançosu: 202 can kaybı, 600 yaralı

Camide namaz kılarken boğazından bıçaklanarak öldürüldü

Azerbaycan: Uçağımızı düşüren Rusya tazminat ödemeli

Fatıma Zehra Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi LGS'den sonra YKS'de de göz doldurdu