• BIST 100

    16905,64%1,24
  • DOLAR

    43,64% 0,03
  • EURO

    51,99% 0,33
  • GRAM ALTIN

    7106,10% -0,42
  • Ç. ALTIN

    11713,83% -0,29

Lejyoner hastalığına karşı özellikle klima bakımını ihmal etmeyin!

29 Haziran 2025, Pazar 00:18
29 Haziran 2025, Pazar 00:18
Lejyoner hastalığına karşı özellikle klima bakımını ihmal etmeyin!
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Lejyoner hastalığına neden olan bakterilerin toprakta ve doğal sularda yaşayıp ürediğini belirten uzmanlar, temel olarak akciğeri etkileyen bir enfeksiyon hastalığı olduğunu söylüyor.

Lejyoner hastalığının, özellikle yaz aylarında suyla çalışan sistemlerde rahatlıkla üreyebildiğine dikkat çeken Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, özellikle yaz aylarında klima kullanılan ortamlarda üreme ve yayılma ihtimali bulunan, Lejyoner hastalığına neden olan Legionella bakterisinin bulaşma yolları, belirtileri, risk grupları ve önlenme yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Bakteri 25-55 derece arası sularda daha hızlı ürüyor!

Lejyoner hastalığının temel olarak akciğeri etkileyen bir enfeksiyon hastalığı olduğunu dile getiren Atamer, “Kronik belirtiler olarak ateş, kas ağrıları, nefes darlığı, baş ağrısı ve göğüs ağrılarıyla kendini belli eder. Gastroentertinal sistem olarak da ishal, bulantı, kusma gibi şikayetlere de neden olabilir.” dedi.

Legionella Pnömonisi etkeninin toprakta ve doğal sularda yaşayan bir bakteri olduğunu kaydeden Atamer, “Banyolar, havuzlar, saunalar, hamamlar klimalar jakuziler su ile çalışan soğutma ve ısıtma sistemleri gibi sistemlerde kirlilik sayesinde hızla çoğalabilir. Bakterinin 25-55 derece arası sularda daha hızlı ürediği saptanmıştır. Bunun en büyük nedeni sıhhi tesisatın temizlenme sıklığının seyrek olmasıdır. Özellikle yaz aylarında klima kullanımı artmakta bu nedenle klima bakımı yapılması bu hastalığın yayılmasını önlemek açısından önemli bir etken.” açıklamasını yaptı.

Erken müdahale hayat kurtarabilir!

Hastalığın bakteri alındıktan 2-10 gün sonra belirtilerinin ortaya çıktığını ifade eden Prof. Dr. Aytaç Atamer, “Erken tanı konulmadığında ya da müdahale edilmediğinde ölüm kaçınılmaz olur. Lejyoner hastalığının nedeni olan mikrop bakteridir. Bu bakteri hafif ateşli bir hastalığa yol açtığı gibi ölümcül bir zatürreye dönüşme riskini de taşır.” dedi.

Lejyoner hastalığının solunum yoluyla bulaşabildiğine vurgu yapan Atamer, “Kalabalık ortamlarda daha sık bulaştığı gözlemlenmiştir. Alt solunum yoluyla tüm bünyeye sistematik bir şekilde etkileyebilir ve hastaları ağır komaya sürükleyebilir.

Öncelikle üst solunum enfeksiyonu şeklinde başlar. Alt solunuma geçtiği zaman şikayetler ağırlaşır. Bu nedenle teşhisinde kan tahlili, idrar tahlili yapılır. Gerekirse balgam kültürü, röntgen, akciğer tomografisi gibi yöntemler ile teşhis konur. Ortaya çıkan semptomların ağırlığına göre bulantı, kusma, karın ağrısı da görülebilir.” şeklinde konuştu.

Bazıları için risk daha yüksek!

Lejyoner hastalığına karşı daha fazla risk altında olan kişilere de değinen Prof. Dr. Aytaç Atamer, sözlerini şöyle tamamladı:

“İlk olarak sigara kullanan, kronik obstrüktif akciğer hastası, koahı, amfizemi olan hastalarda daha sık görülür. 50 yaş üstünde, beraberinde böbrek yetmezliği, akciğer yetmezliği, astımı olan, kanser hastalarında uzun süre kortizon tedavisi alan kişiler risk altındadır. Özellikle sindirim semptomları gösterenler önlemlerini almalıdır. Koruması için bir iğne yoktur.” (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

BARAT Başkanı Çiftçi’den 13 şubat dünya radyo günü mesajı

Diyarbakır sokaklarında kar ve su çekilince çöken yollar gün yüzüne çıktı

Merkez Bsı rezervleri 207,5 milyar dolara geriledi

Almanya'daki grev nedeniyle yüzlerce uçuş iptal edildi

Malatya'da TÜBİTAK 4006 sonuçları açıklandı

Esir komutan Abdullah El-Berğusi, Gilboa Hapishanesi’nde maruz kaldığı saldırıda yaralandı

Battalgazi Belediye Başkanı Taşkın: Eski Malatya'da eğitime yeni bir merkez kazandırdık

Bursa’da silahlı saldırıda yaralanan 1 kişi öldü: Güvenlik kamerası kayıtları ortaya çıktı

ABD, gizli operasyonlar yürütecek 2 uyduyu fırlattı

İran-ABD gelişmelerinde son durum

BAMEC ilk olağan genel kurulunu gerçekleştirdi

İstanbul’da sahte pasaport operasyonu: 12 şüpheli yakalandı

Kahramanmaraş’ta çok kuvvetli yağış uyarısı

Batman daha yeşil bir geleceğe yürüyor

Gazprom, Baltık ülkelerindeki tek depolama tesisinde doğalgaz kıtlığı yaşandığını bildirdi

BTD Başkanı Yılmaz: TÜVTÜRK tüketiciyi mağdur ediyor, denetim acilen güçlendirilmeli

Fidan: İran'ın füze programını müzakerelere dahil etmek yeni bir savaşa yol açar

Malatya'da şantiyede çıkan yangın konutlara sıçradı

Bakan Şimşek ile Avrupa Konseyi Kalkınma Bsı Başkanı Monticelli görüştü

BAB-GED Başkanı Demir: Radyolar hak ettikleri destek ve değeri görmüyor

İzmir açıklarında göçmen botu battı: 3 ölü, 4 kişi kayıp

Yetimler Vakfı’ndan Kobani’de sivil halka insani yardım

Prof. Dr. Aydemir: Şehadet bilinci hazırlık, üretim ve güç inşasıyla düşünülmelidir

TPAO, İngiliz enerji şirketi bp ile mutabakat zaptı imzaladı

Şanlıurfa’da eski muhtarın evi ve aracına silahlı saldırı

Küresel çip rekabeti kızışıyor: Dev yatırımlar ve stratejik ortaklıklar

Şehadetinin 77'nci yılında İmam Hasan el-Benna

Macaristan'dan AB'ye: Ukrayna'ya fon aktarmayı durdurun

Kayseri’de okul servisi tırla çarpıştı: Bir ölü, 7 yaralı

MSB: israilin Batı Şeria kararlarını kınıyoruz

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


BARAT Başkanı Çiftçi’den 13 şubat dünya radyo günü mesajı

Diyarbakır sokaklarında kar ve su çekilince çöken yollar gün yüzüne çıktı

Merkez Bsı rezervleri 207,5 milyar dolara geriledi

Almanya'daki grev nedeniyle yüzlerce uçuş iptal edildi

Malatya'da TÜBİTAK 4006 sonuçları açıklandı

Esir komutan Abdullah El-Berğusi, Gilboa Hapishanesi’nde maruz kaldığı saldırıda yaralandı

Battalgazi Belediye Başkanı Taşkın: Eski Malatya'da eğitime yeni bir merkez kazandırdık