• BIST 100

    16214,01%0,29
  • DOLAR

    44,08% 0,04
  • EURO

    51,26% 0,10
  • GRAM ALTIN

    7356,45% 0,02
  • Ç. ALTIN

    11864,39% 0,00

Lisanslı depoların kuruluş ve kapasite izinlerine yeni düzenleme

11 Mart 2026, Çarşamba 10:43
11 Mart 2026, Çarşamba 10:43
Lisanslı depoların kuruluş ve kapasite izinlerine yeni düzenleme
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Tarım ürünleri lisanslı depo işletmelerine kuruluş, şube açılışı ve kapasite artışı izinlerine ilişkin usul ve esaslar belirlendi. Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan tebliğ Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan “Lisanslı Depo İşletmelerine Kuruluş İzni Verilmesi Hakkında Tebliğ”, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğ ile tarım ürünleri lisanslı depo işletmelerine kuruluş izni, şube açılış izni ve kapasite artış izni verilmesine ilişkin başvuru, değerlendirme ve yenileme süreçleri düzenlendi.

Yeni düzenlemeye göre lisanslı depo yatırımı için başvurular yatırım yapılmak istenen ilçe düzeyinde gerçekleştirilecek ve başvurular il müdürlüğünün evrak sistemine giriş sırasına göre değerlendirilecek. Başvuru takip sırası her yıl oluşturularak güncellenecek.

Başvuruların değerlendirilmesinde yatırım yapılacak il veya ilçedeki üretim miktarı, mevcut lisanslı depo sayısı ve kapasiteleri, faaliyetteki depoların doluluk oranları, bölgenin sanayi ve ticaret yapısı ile liman veya organize sanayi bölgesi gibi unsurlar dikkate alınacak.

Kuruluş, şube açılış veya kapasite artış izni için yapılan ancak sonuçlandırılmayan ya da reddedilen başvurular için her yıl talep yenileme döneminde yeniden başvuru yapılabilecek. Yenileme başvuruları 1 Ekim ile 15 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Bakanlık ayrıca her yıl ocak ayında kuruluş, şube açılışı ve kapasite artış izni verilmeyecek il ve ilçelerin listesini internet sitesinde yayımlayacak. Gerekli görülmesi halinde bu liste güncellenebilecek.

Tebliğin yürürlüğe girmesinin ardından kuruluş izni alınması veya daha önce izin alınmasına rağmen inşaata başlanmamış olması durumunda, 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu kapsamında tanımlanan organize sanayi bölgeleri içinde lisanslı depo yatırımı yapılamayacak.

Kuruluş izni alan şirketlerin, en geç bir yıl içinde depo tesislerinin yapılacağı taşınmaza ilişkin kira sözleşmesini Bakanlığa sunması zorunlu olacak. Ayrıca tesislerde lisans kapasitesine dahil olmayan silo veya betonarme depo bulunamayacak.

Bunun yanı sıra lisanslı depo sahalarının başka işletmelerle fiziki bağlantısı olmayacak, giriş kapıları bağımsız olacak ve ürün giriş-çıkışında kullanılan ekipmanların birbirinden ayrı olması gerekecek. Lisans kapsamı dışında kalan siloların otomasyon sisteminden tamamen çıkarılması da zorunlu tutulacak. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Ticaret Bakanı Bolat, Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Sorg ile görüştü

Küçük Yasin'den Gazze'ye anlamlı bağış

Mardin’de polis zırhlı aracı devrildi: 3 yaralı

"Vefa Hakikat Hürriyet - Mehmet Akif Ersoy" kitabının tanıtımı gerçekleştirildi

Şanlıurfa'da Bediüzzaman Said Nursî için mevlid programı düzenlenecek

Malatya Havalimanı'nda son 2 ayda 140 bin 838 yolcuya hizmet verildi

CHP'li Mersin Büyükşehir Belediyesinde rüşvet ve ihale soruşturması: Gözaltılar var

Malatya'da "İyilik Haftası" kapsamında öğrenciler ve özel gereksinimli bireyler iftar sofrasında buluştu

Isparta’da aranan firari hükümlü yakalandı

Bursa'da 700 kilo tüketilmesi sakıncalı sucuk imha edildi

Doğu’da kış etkisini sürdürüyor: 114 yerleşim yerinin yolu kapalı

Denizli’de işletmede bulunan 3 örümcek maymunu koruma altına alındı

Gaziantep'te "Ramazanda Sağlık Programı" düzenlendi

Avukat Kanat: Ramazan ayında suç oranlarında düşüş gözlemliyoruz

Adana’da kaçakçılık operasyonu: 37 gözaltı

Brent petrol fiyatları gerilemeye devam ediyor

Ankara’da 3,9 büyüklüğünde deprem

Manisa Akhisar'da bıçaklı kavga: 2 ölü, 1 yaralı

İsviçre’de otobüs yangını: 6 ölü, çok sayıda yaralı

Stratejik petrol rezervleri ne zaman kullanılır?

Döşemealtı Belediyesi soruşturmasında 22 kişi hakkında gözaltı kararı

Ticaret satış hacmi yıllık yüzde 7,6 arttı

Gözler Merkez Bsı'nda: Faiz kararı yarın açıklanacak

Şanlıurfa’da yetim ve öksüz çocuklar için iftar programı

Lisanslı depoların kuruluş ve kapasite izinlerine yeni düzenleme

Toplam ciro yıllık yüzde 35,8 arttı

Çorum’daki işletmeye hayvan refahı ihlali nedeniyle para cezası

Afyonkarahisar’da 9 kilogram uyuşturucu ele geçirildi

Netanyahu ve Smotrich, Haredi Yahudilerin askerlikten muafiyetini şimdilik durdurdu

Yılın ilk 2 ayında 10 ilin ihracatı 1 milyar doları aştı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Ticaret Bakanı Bolat, Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Sorg ile görüştü

Küçük Yasin'den Gazze'ye anlamlı bağış

Mardin’de polis zırhlı aracı devrildi: 3 yaralı

"Vefa Hakikat Hürriyet - Mehmet Akif Ersoy" kitabının tanıtımı gerçekleştirildi

Şanlıurfa'da Bediüzzaman Said Nursî için mevlid programı düzenlenecek

Malatya Havalimanı'nda son 2 ayda 140 bin 838 yolcuya hizmet verildi

CHP'li Mersin Büyükşehir Belediyesinde rüşvet ve ihale soruşturması: Gözaltılar var