• BIST 100

    15873,27%-1,56
  • DOLAR

    44,35% 0,03
  • EURO

    51,27% -0,01
  • GRAM ALTIN

    6266,11% -2,44
  • Ç. ALTIN

    10614,40% -3,08

Lityum pil teknolojisinde önemli atılım: Menzili iki katına çıkarabilir

23 Mart 2026, Pazartesi 12:03
23 Mart 2026, Pazartesi 12:03
Lityum pil teknolojisinde önemli atılım: Menzili iki katına çıkarabilir
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Çinli araştırmacılar lityum pil teknolojisinde önemli bir atılım gerçekleştirdi. Araştırmacılar, mevcut lityum pillerin menzilini iki katına çıkarmayı ve düşük sıcaklık performanslarını önemli ölçüde iyileştirmeyi hedefliyor.

Çinli bilim insanları, ülkenin temel lityum pil teknolojisinde bir atılımı işaret eden yeni bir elektrolit türü geliştirdi.

Bilim ve Teknoloji Gazetesi'nin bildirdiğine göre Şanghay Uzay Teknolojisi Akademisi (SAST) ve Ni Üniversitesi araştırmacılarının ortaklaşa gerçekleştirdiği araştırma, mevcut lityum pillerin menzilini iki katına çıkarmayı ve düşük sıcaklık performanslarını önemli ölçüde iyileştirmeyi hedefliyor. İlgili bulgular yakın zamanda Nature dergisinde yayınlandı.

Gazeteye göre lityum pillerde pozitif ve negatif elektrotları birbirine bağlayan kritik ortam olan elektrolit, iyon iletimi için bir "otoyol" gibi işlev görür. Enerji verimliliğini, çalışma istikrarını ve sıcaklık uyumluluğunu belirlemede vazgeçilmez bir rol oynar.

Piyasada bulunan geleneksel elektrolitler, çözücü olarak ağırlıklı olarak oksijen ve azot bazlı ligandlar kullanmaktadır. Bu bileşikler lityum tuzlarını etkili bir şekilde çözse de, yük transferini engeller ve enerji yoğunluğunu ve düşük sıcaklık performansını artırmada sürekli darboğazlar oluşturur.

Veriler, geleneksel lityum pillerin oda sıcaklığında yaklaşık 300 watt-saat/kilogram enerji yoğunluğuna ulaştığını, bu değerin eksi 20 santigrat derecede 150 watt-saat/kilogramın altına düştüğünü göstermektedir.

Bu sınırlamaların üstesinden gelmek için araştırma ekibi, viskoziteyi önemli ölçüde azaltırken oksidatif kararlılığı ve düşük sıcaklık iyonik iletkenliğini artıran ve böylece yüksek enerji yoğunluklu lityum pillerin düşük sıcaklık enerji çıkışını yükselten hidroflorokarbon elektrolitler geliştirdi.

SAST araştırmacısı Li Yong, bu gelişmenin lityum pillerin oda sıcaklığında kilogram başına 700 watt-saati aşan bir enerji yoğunluğuna ulaşmasını ve hatta eksi 50 derecede bile kilogram başına yaklaşık 400 watt-saatlik bir enerji yoğunluğunu korumasını sağladığını belirtti.

Birçok sektörde büyük umut vaat ediyor: Menzil iki katına çıkarılabilir

Li, "Aynı kütleye sahip lityum pillerin oda sıcaklığındaki enerji depolama kapasitesinde iki ila üç kat veya daha fazla artışla, elektrikli araçların menzili 500-600 kilometreden 1.000 kilometrenin üzerine çıkarılabilir. Dikkat çekici bir şekilde, bu piller eksi 70 derece gibi aşırı koşullarda bile normal şekilde çalışmaya devam ediyor." dedi.

Uzmanlara göre bu teknolojik atılım, birçok sektörde büyük umut vaat ediyor. Yüksek teknoloji uygulamalarında, soğuk ortamlarda çalışan uzay araçları, dronlar ve akıllı robotlar için güvenilir dayanıklılık ve yük taşıma kapasitesi sağlayabilir.

Ayrıca günlük tüketiciler için, soğuk koşullar altında elektrikli araçların menzilinde ve akıllı telefonların bekleme süresinde önemli iyileştirmeler vaat ederek, pil kapasitesi ve sıcaklık uyumluluğu hakkındaki yaygın endişeleri etkili bir şekilde gideriyor. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Kapıkule'de 2 yolcunun montunda 12 kilo uyuşturucu yakalandı

Pezeşkiyan'dan bölgedeki ABD üslerini hedef almalarına ilişkin İslam ülkelerine çağrı

Doğu Akdeniz'de fırtına bekleniyor

Türkiye'den Karadeniz'de Türklerin işlettiği gemiye yönelik saldırıya tepki

Mersin'de metruk bina park halindeki aracın üzerine çöktü

Belediye Başkanı Taşkın: Önümüzdeki hafta 3 bin işyeri hemşerilerimizle buluşacak

Ordu'da sahile insansız deniz veya hava aracı vurdu

İran, ABD'nin 15 maddelik dayatmasına resmi yanıtını iletti

İstanbul’da mevzuata aykırı uzatma ağlarına el konuldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Saldırganların nazarında Şii veya Sünni olmamızın bir farkı var mı?

Malatya'da şap alarmı: TİGEM işletmesi karantinaya alındı

HÜDA PAR Milletvekili Dinç, Meclis'te Ali Şükrü Bey'i andı

Muş’ta "dur" ihtarına uymayan sürücüye 215 bin TL ceza

Bakan Uraloğlu: 31 Mart’a kadar kapalı havalimanlarına uçuş yapılmayacak

Ukrayna krizi derinleşiyor: Kiev’den belirsiz suçlamalar ve Donbas pazarlığı

Enfeksiyon Uzmanı Dr. Demir: Çamurlu suda enfeksiyonların bulaşma riski yüksek

Milli Eğitim Bakanlığı Kültür Eserleri Çalıştayı Bursa'da yapıldı

Şanlıurfa'da otomobil şarampole yuvarlandı: 1 yaralı

Prof. Dr. Çağın: Bağırsak sağlığı ihmal edilmemeli

Fırtına nedeniyle Gökçeada ve Bozcaada feribot seferleri iptal edildi

Malezya, yükselen petrol fiyatları nedeniyle yakıt kontrol önlemleri açıkladı

Lukaşenko’dan Kim Jong Un’a dikkat çeken silah hediyesi

Rusya: Ukrayna görüşmelerinde kilit konularda ilerleme yok

Sağlıkçılardan Avrupa Parlamentosu’na tepki: Göç denetiminin bir aracı olmayı reddediyoruz

Bakan Işıkhan: Gençliğe yapılan yatırım, geleceğe yapılan en değerli yatırımdır

Şanlıurfa'da ücretsiz psikolojik destek hizmeti sürüyor

HÜDA PAR Bursa teşkilatları kongreye gidiyor

ABD’nin “barış” söylemi inandırıcılığını yitiriyor: Körfez ülkeleri artık Trump’a güvenmiyor

Ateş çemberindeki dünyaya karşı bilim vurgusu

Cizre’de seyir halindeki tanker alev topuna döndü

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Kapıkule'de 2 yolcunun montunda 12 kilo uyuşturucu yakalandı

Pezeşkiyan'dan bölgedeki ABD üslerini hedef almalarına ilişkin İslam ülkelerine çağrı

Doğu Akdeniz'de fırtına bekleniyor

Türkiye'den Karadeniz'de Türklerin işlettiği gemiye yönelik saldırıya tepki

Mersin'de metruk bina park halindeki aracın üzerine çöktü

Belediye Başkanı Taşkın: Önümüzdeki hafta 3 bin işyeri hemşerilerimizle buluşacak

Ordu'da sahile insansız deniz veya hava aracı vurdu