• BIST 100

    16193,56%0,17
  • DOLAR

    44,09% 0,06
  • EURO

    51,05% -0,29
  • GRAM ALTIN

    7327,04% -0,38
  • Ç. ALTIN

    11826,62% -0,32

Lokanta işletmecisi, 55 yıldır rızık endişesi taşımadan işini sürdürüyor

17 Kasım 2025, Pazartesi 16:24
17 Kasım 2025, Pazartesi 16:24
Lokanta işletmecisi, 55 yıldır rızık endişesi taşımadan işini sürdürüyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Henüz 10 yaşındayken esnaflığa adım atan Mardinli lokanta işletmecisi Murat Dumanhan, 55 yıldır helal kazançla, rızık endişesi taşımadan işini yapmaya devam ediyor. İşinde Allah’ın ve Resulü’nün istediği gibi çalışmanın önemine vurgu yapan Dumanhan, "Bir

Lokanta işletmecisi Murat Dumanhan, yaklaşık 55 yıldır esnaflık yaptığını belirterek, sektöre ve çalışma hayatına dair görüşlerini İLKHA mikrofonuna aktardı.

Dumanhan, büyüklerinden öğrendiği "Hiçbir zaman rızık endişesi taşıma" nasihatıyla yıllardır işini helal kazançla sürdürmeye çalıştığını ve çalışanlarıyla birlikte helal–haram konusunda büyük hassasiyet gösterdiklerini aktardı.

"İşçinin alın teri kurumadan ücretini veriniz." Hadis-i Şerifi'ni düstur edindiğini belirten Dumanhan, Müslüman bir esnafın Allah ve Resulü'nün istediği şekilde hareket etmesi gerektiğini, bu nedenle aza kanaat edilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle iş yerini sabahın erken saatlerinde açtığını söyleyen Dumanhan, gençlere tavsiyelerde bulunarak her gencin okulunun yanında bir sanata da yönelmesi gerektiğini ifade etti.

Dumanhan, "Yaklaşık 55 yıldır esnaflık yapmaktayım. Babamızdan kalan meslek kasaplıktı. Onu bırakıp lokanta işletmeye devam ediyoruz. Gençliğimiz, çocukluğumuz hep işle geçti. Eskiden yokluk vardı, şimdi ise çalışacak işçi bulamıyoruz. Herkes iş olarak masa başı istiyor. Dolayısıyla hizmet sektöründe en büyük sıkıntımız işçi bulmak. İş var ama işçi yok. Herkes kendi kafasına göre iş istiyor. 10 yaşımdan beri 55 yıldır esnaflık yapıyorum ve bu şekilde hayatımız devam ediyor." dedi.

"Helal malın hesabı, haram malın azabı var"

Atalarından öğrendiği nasihatleri hatırlatan Dumanhan, "Atalarımızın, babalarımızın bize öğrettiği 'Rızık endişesiyle yaşamayın' sözünü unutmayın. Çünkü yüce Rabbimiz ayet-i kerimede buyuruyor ki, 'Hiçbir canlı yoktur ki ben onun rızkını göndermeyeyim.' Dolayısıyla bir Müslüman rızkını helal yoldan kazanmalıdır. Çünkü helal malın hesabı, haram malın azabı var. Eninde sonunda hesaba çekileceğiz. Biriktirdiklerimizin tamamını da dünyada evlatlarımıza bırakıp o hesabı da biz ödeyeceğiz. Onun için helal lokmaya çok fazla dikkat edilmelidir. Rızık endişesiyle yaşamamak lazım." şeklinde konuştu.

Yanında çalışanların helale dikkat eden kişiler olduğunu söyleyen Dumanhan, "Benim yanımda çalışan bütün kardeşlerim helal süt emmiş çalışanlardır. Çok şükür hepsi namazında niyazında, helalin haramın ne olduğu bilincindeler. Lokantamıza Japon da gelse, Rus da gelse, yerlisi de gelse fiyatlarımızı aynı fiyattan veriyoruz. Kesinlikle bu konuda hassasiyet gösteriyoruz. Yerli ve yabancı bütün müşterilerimize misafir gözüyle bakıyoruz." ifadelerini kullandı.

İş hayatında kanaatin önemine değinen Dumanhan, "Bu ve diğer sektörlerde aşırıya kaçıldığında eninde sonunda o iş çuvallanır. Aza kanaat edilmelidir ki çok gelir elde edilecek. Aksi takdirde elde bulunan da kaybolur. Peygamber Efendimiz Aleyhisselam, 'Kanaat bitmeyen bir hazinedir.' buyurmaktadır. Bu konuda çok dikkat etmek lazım." dedi.

"Hiçbir işçinin kalbini kırmamaya çalışıyoruz"

Birçok gence istihdam sağladığını belirten Dumanhan, şu ifadeleri kullandı:

"Bu sektörde evlatlarımla beraber birçok gence istihdam sağladım. Şu anda aşçım kendisi emekli olmasına rağmen işten ayrılmasına müsaade etmiyoruz. İnşallah ben sağ olduğum müddetçe yanımızda çalışmaya devam edecek. Çünkü biz birbirimizden hep hoşgörüyü gördük. Aramızda patron-işçi ilişkisi yok, kardeş ilişkisi var. Peygamber Efendimiz Aleyhisselam, 'İşçinin alın teri kurumadan ücretini veriniz, yediklerinizden yediriniz.' buyruğuyla bu konuya dikkat etmeye çalışıyoruz. Bununla beraber hiçbir işçinin kalbini kırmamaya çalışıyoruz. Çünkü kalp kırmak Kâbe'yi yıkmaktan daha ağırdır. Çalışanlar bizim kölemiz değildir. Bizim evlatlarımızdır, kardeşlerimizdir. Bu tür konulara çok dikkat ediyoruz. Böyle olması gerek; yoksa böyle bir şekilde olmazsa bütün yaptıklarımız boşa gider. Önemli olan yaptığımız bütün işlerde Allah'ın rızasını gözetmektir. Onun rızası olduktan sonra gerisi boştur. Bir Müslüman işe başladığı zaman eğer helalinden düşünürse Peygamber Efendimiz Aleyhisselam buyuruyor ki, 'Ameller niyetlere göredir.' Bir insanın kalbinde iyi niyet varsa yüce Allah da ona göre kalbine verir. Kişi işinde kanaat ederse daha güzel şeyler olur. Dolayısıyla Allah'ın bizi sürekli gördüğünü, yaptıklarımızı bildiğini ve O'nu görüyormuşçasına ibadet etmemiz gerektiğini bilmemiz lazım."

Rızık ve başarı konusunda değerlendirmelerde bulunan Dumanhan, "Muvaffakiyet insanın elinde değildir. Muvaffakiyet ancak Allah'ın izniyledir. Çoğu insanın şu an tek derdi rızık endişesidir. Kişi elindekilerle kanaat ederse huzur bulur. Kişi akşam eve gittiğinde ürünleri fahiş fiyatla satmadığını bildiği zaman da huzurlu olacaktır. Peygamber Efendimiz Aleyhisselam, 'Sizlere iki şey bırakıyorum: Kur'an-ı Kerim ve sünnetimdir. Onlara tabi olunduğunda doğru yolu şaşırmanız mümkün değildir.' buyurmaktadır." dedi.

"Çocuk, okulda helali haramı, hayayı, edebi bilmezse onun ticaretinden de bir şey olmaz"

Son olarak gençlere tavsiyelerde bulunan Dumanhan, "Gençler okuyabildiği kadar okulunu okusunlar. Bununla beraber boş vakitlerini bir sanat öğrenmek için geçirmeleri lazım. Çünkü sanat altın bir bileziktir. Bugün 10 yıl okuyan bir genç üniversiteyi de bitiriyor ancak bir iş sahibi olamıyor. Bir taraftan onun yaşına gelen bir çırak çalışıyor, ev sahibi oluyor, çoluk çocuk sahibi oluyor. Herkes memur olacak diye bir kaide yoktur. Birçok zanaatın üniversitelerde de öğretilmesi lazım. Ayrıca günümüz gençlerinin düzelebilmesi için en başta eğitim sisteminin düzelmesi lazım. Bugün bir çocuk okulda helali haramı, hayayı, edebi bilmezse onun ticaretinden de bir şey olmaz. Öyle bir duruma geldik ki, evlatlarımızı ne kadar güzel yetiştirsek de okula başladığında çoğu güzelliği gidiyor. Çoğu insan Allah'ın razı olmadığı bir şekilde hayatını yaşıyor." dedi. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

İran, savaş sürecinde rekor petrol ihracatı yaptı

Çin Savunma Bakanlığı, İran'a yönelik saldırılarının durdurulması çağrısında bulundu

Romanya, ABD birliklerinin topraklarında geçici olarak konuşlandırılmasına onay verdi

Devrim Muhafızları: El Udeyri Üssü'ne yönelik saldırımızda 100 ABD personeli yaralandı

Avrupa Yetim Eli Gazze'de binlerce kişiye ulaşmaya devam ediyor

Cadde üzerindeki çukur tepki topladı: Vatandaş çözüm bekliyor

Batman girişinde tır devrildi: 1 kişi yaralandı

HÜDA PAR Elazığ Kadın Kollarından Gazze’de 1000 kişilik iftar

Van’da iki grup arasında bıçaklı ve sopalı kavga: 1’i ağır 3 yaralı!

Hafriyat kaldırma çalışması 4 binayı etkiledi: Bina sakinlerinden "mağduriyetimiz giderilsin" talebi

Sözleşmeli öğretmen ek atama sonuçları açıklandı

HÜDA PAR: İran’a yönelik saldırlar bölgesel felaketin habercisi

İran Devrim Muhafızları: Hürmüz Boğazı’nda ABD-siyonist rejime ait iki gemi füzelerle vuruldu

Batman'da fırın ve lokantalara sıkı takip

İstanbul’da "Yüzyılın Konut Projesi" için hak sahipleri bayram sonrası belirlenecek

Minik yürekler ilk seccadeleriyle namazla tanıştı

Sason Balı'nın AB tescili için toplantı gerçekleştirildi

İspanya, Tel Aviv'deki büyükelçisini geri çekti

Müftü Durmuş: İtikaf sünnetini ihya etmek büyük önem taşıyor

Pervari’de heyelan nedeniyle köy yolu ulaşıma kapandı

Malatya'da YKS adaylarına ücretsiz ve nitelikli eğitim sağlıyor

Bakan Gürlek: Mahkeme salonları siyaset arenası değildir, şov yapılamaz

İzmir’de 1 ton 346 kilogram skunk ele geçirildi

Bakan Fidan, Polonyalı mevkidaşı Sikorski ile görüştü

Siyonist rejimin Gazze'ye saldırılarında şehit sayısı 72 bin 135’e ulaştı

Kahramanmaraş’ta 4 büyüklüğünde deprem

TUS uzmanlık dalı değişikliği tercihleri başladı

DMM: İmam Hatip Lisesi’ndeki yurt projesine ilişkin iddialar asılsız

Elazığ’da uyuşturucu operasyonu: 14 tutuklama

Oto aksesuar esnafı: Bu yasakla dükkanlar kapanır

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İran, savaş sürecinde rekor petrol ihracatı yaptı

Çin Savunma Bakanlığı, İran'a yönelik saldırılarının durdurulması çağrısında bulundu

Romanya, ABD birliklerinin topraklarında geçici olarak konuşlandırılmasına onay verdi

Devrim Muhafızları: El Udeyri Üssü'ne yönelik saldırımızda 100 ABD personeli yaralandı

Avrupa Yetim Eli Gazze'de binlerce kişiye ulaşmaya devam ediyor

Cadde üzerindeki çukur tepki topladı: Vatandaş çözüm bekliyor

Batman girişinde tır devrildi: 1 kişi yaralandı