-
BIST 100
14328,17%-1,22
-
DOLAR
48,49% 0,03
-
EURO
56,39% -0,09
-
GRAM ALTIN
6773,01% -1,28
-
Ç. ALTIN
10828,34% -1,15
Londra, Batı Şeria’daki yerleşim yaptırımlarına yönelik tavrını daha da sertleştirdi
-
A+Buyut
-
A-Kucult
İngiltere Başbakanı Andy Burnham, hükümetinin işgal altındaki Batı Şeria’daki işgalci siyonist rejim yerleşimlerinden yapılan ticareti yasaklama kararını savunarak, Londra’nın zorla yerinden edilmeye, yerleşimci şiddetine ve Filistinlilerin temel hakları
Burnham, Parlamento’da yaptığı açıklamada, İngiltere’nin adaletsizlik karşısında sessiz kalamayacağını belirterek "İnsanların evlerinden zorla çıkarıldığı durumlarda adalete karşı değil, adaletten yana durmalıyız. Her zaman mağdurun yanında olacağız ve onları desteklemek için elimizden geleni yapacağız." dedi.
İngiltere hükümeti salı günü, işgalci siyonist rejimin işgal altındaki Batı Şeria’da kurduğu yerleşimlerden gelen tüm malların ithalatını yasaklayacağını ve şirketlerin bu yerleşimlere finansman, inşaat, altyapı, gayrimenkul ve reklam dahil hizmetler sunmasını engelleyeceğini açıkladı. Kararın yürürlüğe girmesinin 9 aya kadar sürebileceği bildirildi.
İngiltere Dışişleri Bakanı Ed Miliband ise Batı Şeria’da Filistinlilere yönelik saldırılar gerçekleştiren radikal yerleşimcileri "yerleşimci teröristler" olarak nitelendirerek, uygulanan politikaların Filistinlilerin topraklarından sürülmesine ve bölgenin demografik yapısının değiştirilmesine yol açtığını söyledi.
Miliband, Batı Şeria’da Filistinlilere ait evlerin yıkıldığını, yolların ve kamu altyapısının tahrip edildiğini ve ailelerin yaşadıkları yerlerden zorla çıkarıldığını belirtti.
İngiltere’nin kararı, işgalci siyonist rejimin Batı Şeria’daki yerleşim faaliyetlerini hızlandırdığı ve Filistinlilere yönelik yerleşimci saldırılarının arttığı bir dönemde geldi.
İngiltere’den işgalci siyonist rejime karşılık
İşgalci siyonist rejim İngiltere’nin kararına tepki gösterdi. İşgalci siyonist rejimin sözde Dışişleri Bakanı Gideon Saar, kararı kınarken İngiltere’nin Gazze’deki ateşkesin izlenmesi için oluşturulan ortak askeri merkezdeki temsilcilerini çıkaracağını ve Filistin Yönetimi güvenlik güçlerine yönelik İngiliz eğitim faaliyetlerini sonlandıracağını açıkladı.
İşgalci siyonist rejim ayrıca aralarında bazı İngiliz milletvekillerinin de bulunduğu çok sayıda İngiliz vatandaşının ülkeye girişini yasakladı. Saar, söz konusu kişileri antisemitik ve işgalci siyonist rejim karşıtı faaliyetlere dahil olmakla suçladı.
Miliband ise işgalci siyonist rejimin tepkisinden duyduğu hayal kırıklığını dile getirerek, hükümetin antisemitizmle mücadele ederken aynı zamanda Filistinlilerin haklarını ve İngiliz değerlerini savunabileceğini söyledi.
İngiltere’deki Hahambaşı Ephraim Mirvis, hükümetin kararını "jest siyaseti" olarak nitelendirerek bunun hedef alınan aşırılığı güçlendirebileceğini savundu. Miliband ise antisemitizmle mücadelenin sürdürülmesiyle Filistinlilerin haklarının savunulmasının birbirine alternatif olmadığını vurguladı.
Avrupa'dan artan destek
Miliband, Danimarka, Finlandiya, İzlanda, Polonya, Portekiz ve İsveç'in de yerleşimlere karşı daha ileri adımları destekleme sözü verdiğini açıkladı. Hollanda, İrlanda, Belçika, İspanya ve Norveç ise yerleşimlerden gelen mallara yönelik yasaklar uyguluyor veya benzer düzenlemeler üzerinde çalışıyor.
İngiltere ayrıca Gazze'de kullanılmak üzere işgalci siyonist rejime yönelik silah ihracatı kısıtlamalarını genişleterek, Filistin topraklarının işgaline maddi katkıda bulunan silahları da kapsam içine aldı.
Eski İrlanda Cumhurbaşkanı Mary Robinson ve eski Yeni Zelanda Başbakanı Helen Clark da İngiltere'nin kararını destekleyerek Avrupa Birliği ülkelerine benzer adımlar atmaları çağrısında bulundu.
İngiltere'nin kararının doğrudan ekonomik etkisinin sınırlı kalması beklenirken, Londra'nın hamlesi, işgalci siyonist rejimin özellikle Gazze savaşı ve Batı Şeria'daki yerleşim politikaları nedeniyle giderek artan uluslararası baskıyla karşı karşıya olduğuna işaret eden önemli bir siyasi mesaj olarak değerlendiriliyor. (İLKHA)
İzmir’de 57 yaşındaki hastanın böbreğinden 2,5 kiloluk kitle çıkarıldı
Çin'in Jiangxi eyaletinde heyelanlar: Ölü sayısı 16'ya yükseldi
NATO'dan Almanya'ya destek, Rusya'ya tepki
Alsancak’ta kazı çalışmaları esnafı isyan ettirdi
Küba’da elektrik ve su krizi derinleşirken ABD baskısı sürüyor
Psikolojik Danışman Eseoğlu: Okula uyum sürecinde öğretmen-veli iletişimi önemli
Cezayir, BAE ile diplomatik ilişkileri kesti
Uzmanından öğrencilere yeni eğitim yılı öncesi önemli tavsiyeler
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un olası halefine ilişkin tartışmalar sürüyor
Antalya Umut Kervanından onlarca çocuğa kırtasiye desteği
Herekol Dağı’nda zorlu çalışma: Doğan köyüne su götürecek hattın yarısı tamamlandı
Zelenskiy'nin uçağı Moldova'da drone alarmı nedeniyle gecikti
Iğdır’da 9 bin litre kaçak akaryakıt ele geçirildi
Maltepe’de ev sahibi-kiracı kavgası kanlı bitti: 2 ölü, bir ağır yaralı
HÜDA PAR: Kamu kurumlarına personel alımında uyuşturucu testi zorunlu olmalı
Batman'da asırlardır yaşatılan gelenek: Seyit Bilal'i anma şenlikleri başladı
Pazarlarda turşu sezonu hareketliliği
2026-2027 döneminde sürücü kursları ve ehliyet sınav sisteminde köklü değişiklikler yapılacak
Afyonkarahisar’da 16 yıl 6 ay hapis cezasıyla aranan şahıs yakalandı
İstanbul’da kiralık sosyal konut dönemi başlıyor
Umut Kervanından Kocaeli’de öğrencilere kırtasiye yardımı
Siirt-Kurtalan yolunda seyir halindeki otomobil alev aldı
Gaziantep'te uyuşturucu ve kaçakçılık operasyonunda 166 şüpheli yakalandı
Türkiye’den Çin’e defne yaprağı ihracatının önü açıldı
Anthropic araştırmacısı, yapay zeka güvenliği endişeleri nedeniyle şirketten ayrılıyor
Siirt’te zabıta denetimlerinde 450 iş yeri kontrol edildi
Huawei hakkında ABD'de "organize suç" davası başladı
Eğil'de otopark çilesi: Ziyaretçiler ceza, esnaf müşteri kaybediyor
Boykot edilen ürünlere yerli alternatif: "Hepsinin karşılığı var"
Malatya Ticaret Borsası'ndan TEKNOFEST'e kayısı ikramı
Yükleniyor







