• BIST 100

    16663,31%2,5
  • DOLAR

    43,50% 0,22
  • EURO

    51,85% -0,32
  • GRAM ALTIN

    7218,55% -4,11
  • Ç. ALTIN

    12847,90% 0,00

Londra-Pekin temasları Washington’da endişe oluşturdu

30 Ocak 2026, Cuma 11:05
30 Ocak 2026, Cuma 11:05
Londra-Pekin temasları Washington’da endişe oluşturdu
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Trump, İngiltere ile Çin arasında ticaret ve yatırımı artırmaya yönelik anlaşmalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Açıklamalar, İngiltere Başbakanı Sir Keir Starmer’ın üç günlük Çin ziyareti kapsamında Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüşmesinin ardı

Trump, eşi Melania Trump hakkında çekilen bir belgeselin galasında, İngiltere’nin Çin’le iş ilişkilerini artırmasına dair görüşü sorulduğunda “Bunu yapmaları onlar için çok tehlikeli.” dedi.

Trump’ın açıklamalarına yanıt olarak Başbakanlık Ofisi (Downing Street), Washington’un bu ziyaret ve hedefleri konusunda önceden bilgilendirildiğini belirtti. Ayrıca ABD Başkanının nisan ayında Çin’i ziyaret etmesinin beklendiği hatırlatıldı.

Trump, İngiltere’nin Çin’le ilişkilerine dair daha fazla yorum yapmazken, açıklamalarını Kanada’ya yönelterek benzer bir uyarıda bulundu. Trump “Bence Kanada için bu daha da tehlikeli.” dedi. Kanada’nın ekonomik durumunun iyi olmadığını savunan Trump “Çin’e çözüm olarak bakamazsınız.” ifadesini kullandı.

ABD Başkanı, bu hafta başında Kanada Başbakanı Mark Carney’nin Pekin ziyareti sırasında Çin’le yapılan ekonomik anlaşmaların hayata geçirilmesi durumunda Kanada’ya gümrük vergileri uygulanabileceği tehdidinde bulunmuştu.

Trump’ın açıklamaları, Sir Keir Starmer’ın Pekin’deki Halk Büyük Salonu’nda Devlet Başkanı Şi Cinping ile yaptığı görüşmelerin ardından İngiltere-Çin ilişkilerinin iyi ve güçlü bir noktada olduğunu söylemesinin ardından geldi. Starmer, cuma günü yaptığı açıklamada, Şi ile yapılan “çok iyi görüşmelerin” beklenen düzeyde bir temas sağladığını ifade etti.

Starmer, Pekin’de Bank of China’da düzenlenen İngiltere-Çin İş Forumu’nda yaptığı konuşmada, İngiltere’nin Çin’e sunabileceği çok şey olduğunu ve görüşmelerde somut ilerleme kaydedildiğini söyledi.

Ziyaret kapsamında vizesiz seyahat tarifelerinin düşürülmesi ve AstraZeneca’nın Çin’de üretim tesisleri kurmak üzere 10,9 milyar sterlinlik yatırım yapması gibi anlaşmalar duyuruldu. Ayrıca organize suç ve yasa dışı göç gibi alanlarda iş birliğini artırmaya yönelik anlaşmalar açıklandı.

Çin’deki İngiliz Ticaret Odası Başkanı Chris Torrens, Starmer’ın Pekin ziyaretini “başarılı” olarak nitelendirdi. Torrens yaptığı açıklamada, Çin’in İngiltere’nin büyük ticaret ortaklarından biri olduğunu ve Londra’nın Çin’e yönelmesinin mantıklı olduğunu söyledi. Torrens, Batılı liderlerin Pekin’i ziyaret ettiğini ya da etmeyi planladığını, bunlar arasında nisan ayında Çin’e gitmesi beklenen Trump’ın da bulunduğunu belirtti.

Torrens, ABD’nin Çin’le anlaşma yapan ülkelere yaptırım ve gümrük vergisi uyguladığını ancak kendisinin de Çin’le bir anlaşma yapmasının muhtemel olduğunu ve bunun bu yıl gerçekleşebileceğini ifade etti.

Starmer’ın Çin ziyaretinin son durağının Şanghay olduğu, ardından Japonya’ya geçerek Japon mevkidaşı Sanae Takaichi ile bir çalışma yemeğinde bir araya gelmesinin planlandığı bildirildi.

Muhalefet milletvekilleri ise 2018’den bu yana bir İngiliz liderin Çin’e yaptığı ilk ziyaret olması nedeniyle Starmer’ı eleştirdi. Gölge İçişleri Bakanı Chris Philp, Starmer’ın Pekin’e “Devlet Başkanı Şi’ye boyun eğmek için gittiğini” savundu ve hükümeti ekonomik kazanç uğruna ulusal güvenliği riske atmakla suçladı.

İngiltere Ticaret ve İş Bakanlığı verilerine göre, ABD 2025 yılında İngiltere’nin en büyük ticaret ortağı olurken, Çin dördüncü sırada yer aldı. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

İŞKUR'dan dezavantajlı bireylere kendi işini kurma desteği

Aile Hekimi Dr. Sılay’dan çocuklarda yüksek ateş uyarısı

Gazze'de doğum oranları düşüyor: Sağlık Bakanlığı işgalin yalanlarını rakamlarla çürüttü

SpaceX, Starship’in 12. test uçuşu için mart ayını işaret etti

Küba'dan Trump'ın tehditlerine tepki

Guardiola’dan Gazze açıklaması: Onları yalnız bıraktık

Gaziantep'te uyuşturucu ve ruhsatsız silah operasyonu: 2 kişi yakalandı

Gaziantep Valiliğinden TAG otoyolundaki kazaya ilişkin açıklama

Bursa’da drift yapan sürücüye 58 bin TL ceza

Soykırımdan sonra direnişi silahsızlandırma dayatması

Şanlıurfa’da cinayet suçundan aranan şahıs yakalandı

İran, AB'nin Devrim Muhafızları'nı "terör örgütü" olarak tanımlama kararını kınadı

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi yıllık yüzde 35,11 arttı

Gaziantep’te aranan hükümlü yakalandı

Volkswagen 44 binden fazla aracı yangın riski nedeniyle geri çağırdı

Trump'tan "Küba" ve "Kanada" kararları

Gaziantep'te zincirleme kaza: 2 ölü, çok sayıda yaralı

Londra-Pekin temasları Washington’da endişe oluşturdu

Emlak danışmanları: Konut fiyatlarında artış kapıda, şu an alım için doğru zaman

Şanlıurfa’da yatırım vaadiyle ‘nitelikli dolandırıcılık’ operasyonu

Dış ticarette aralıkta ihracat yüzde 12,7 arttı

Nijer'de havaalanında saldırı: 20 ölü

TİHEK başvurularında ön eleme genişletildi

MEB yönetici görevlendirme sistemi değiştirildi

ABD Başkanı Trump 3 ülkeyi tehdit etti!

Yılın ilk enflasyon verileri 3 Şubat’ta açıklanacak

Restoran ve kafelerde zorunlu ek ücretler kaldırıldı

İstanbul merkezli izinsiz sermaye operasyonu

İstanbul’da suç örgütüne operasyon: 10 gözaltı

Devlet destekli zorbalık: ICE operasyonları krizi büyümeye devam ediyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İŞKUR'dan dezavantajlı bireylere kendi işini kurma desteği

Aile Hekimi Dr. Sılay’dan çocuklarda yüksek ateş uyarısı

Gazze'de doğum oranları düşüyor: Sağlık Bakanlığı işgalin yalanlarını rakamlarla çürüttü

SpaceX, Starship’in 12. test uçuşu için mart ayını işaret etti

Küba'dan Trump'ın tehditlerine tepki

Guardiola’dan Gazze açıklaması: Onları yalnız bıraktık

Gaziantep'te uyuşturucu ve ruhsatsız silah operasyonu: 2 kişi yakalandı