-
BIST 100
15807,88%-0,41
-
DOLAR
44,45% 0,09
-
EURO
51,16% 0,00
-
GRAM ALTIN
6343,13% -1,16
-
Ç. ALTIN
10645,44% 0,00
Lübnan hükümeti, Litani'nin kuzeyinde silahların toplanması için ordudan plan istedi
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Lübnan Bakanlar Kurulu, Litani Nehri'nin kuzeyinde silahların devlet kontrolünde toplanmasına yönelik bir plan hazırlanması talimatı verdi. Karar, hükümette Hizbullah'ı temsil eden iki bakanın itirazına rağmen alındı.
Lübnan hükümeti, perşembe günü yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında, ordu komutanlığından Litani Nehri'nin kuzeyinde silahların yalnızca devletin kontrolünde toplanmasına yönelik bir plan hazırlanmasını istedi. Söz konusu planın şubat ayında hükümete sunularak tartışılması öngörülüyor. Karara, hükümette Hizbullah'ı temsil eden iki bakanın itiraz ettiği belirtildi.
Bu karar, Lübnan ordusunun aynı gün yaptığı ve Litani Nehri'nin güneyinde silahların devlet denetimine alınmasını hedefleyen planın ilk aşamasının hedeflerine ulaşıldığını duyurmasının ardından geldi. Ordu, yayımladığı açıklamada, Litani'nin güneyinde yer alan ve siyonist işgal altında bulunan bölgeler dışındaki alanlarda kontrolün sağlandığını bildirdi.
Açıklamada, bölgede patlamamış mühimmat ve tünellerin imhasına yönelik çalışmaların sürdüğü, silahlı grupların yeniden kapasite oluşturmasının engellenmesi için tedbirlerin devam ettiği vurgulandı. Ancak ordunun açıklamasında, siyonist rejimin süren saldırıları, işgal altındaki noktalar ve ateşkes ihlallerinin, devlet otoritesinin tesis edilmesini ve silahların toplanmasını olumsuz etkilediği ifade edildi.
Lübnan Cumhurbaşkanı Jozef Avn, Başbakan ve Meclis Başkanı, ordunun güneydeki adımlarına destek verirken, siyonist rejim bu açıklamalara şüpheyle yaklaştı. İşgal basınına yansıyan açıklamalarda, Hizbullah'ın Litani'nin güneyinde hâlâ varlık gösterdiği belirtildi.
Lübnan hükümeti, geçen yıl Ağustos ayında aldığı kararla silahların yalnızca devletin elinde toplanmasını öngören bir planı kabul etmişti. Hizbullah ise bu karara karşı çıkarak, silahsızlanmanın Lübnan'ı siyonist tehditlere karşı savunmasız bırakacağını belirtmiş ve işgalcilerin Lübnan topraklarından çekilmesi gerektiğini vurgulamıştı.
Öte yandan siyonist rejim, Kasım 2024'te imzalanan ateşkes anlaşmasına rağmen Lübnan'a yönelik saldırılarını sürdürmeye devam ediyor. Güney Lübnan'daki bazı tepe ve sınır noktalarının hâlen işgal altında olduğu, hava saldırılarının ise neredeyse günlük olarak devam ettiği bildiriliyor. (İLKHA)
Bakan Kurum: Gıda israfı sadece bugünü değil, yarını da tüketir
Hindistan'a ait LPG tankerleri Hürmüz Boğazı'ndan geçti
Pezeşkiyan: ABD'de halk, ülkeyi yöneten israilli krallardan yoruldu
Adana’da bir binanın damında torpillerin patlaması sonucu 1 kişi hayatını kaybetti
Kuzey Kore'de yeni nesil roket motoru test edildi
COP31 kapsamında Çevre ve İklim Medya Turları'nın ilki düzenlendi
Muğla'da kaçak avlanan 80 kilogram kefal balığına el konuldu
ABD'den Katar'daki vatandaşlarına uyarı
Arap Birliği Genel Sekreterliğine Nebil Fehmi seçildi
Manisa'da uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama
CHP Genel Başkanı Özel hakkında soruşturma başlatıldı
Dışişleri Bakanı Fidan, Pakistan Başbakanı Şerif ile görüştü
Gazze'de alıkonulan 5 Filistinli esir serbest bırakıldı
Mersin'de trafik kazasında yaralanan kişi hayatını kaybetti
Çin ile Kuzey Kore arasında uçak seferleri yeniden başlatılacak
Meteorolojiden çok sayıda il için sağanak uyarısı
Dışişleri Bakanı Fidan, Mısırlı mevkidaşı Abdulati ile görüştü
Gazze'de can kaybı 72 bin 278'e yükseldi
İçişleri Bakanlığından 18 il için kar ve sağanak uyarısı
Slovakya’dan AB’ye veto tehdidi
Harkov Bölgesi'nde bir yerleşim yeri daha Rusya'nın kontrolüne geçti
Yapıcıoğlu'ndan IKBY Başkanı Barzani'ye "geçmiş olsun" telefonu
Uzmandan obezite uyarısı: Hareketsiz yaşam obezite riskini artırıyor
Mardin’de kuyumcudan 60 bin liralık yüzük çalındı: O anlar güvenlik kamerasına yansıdı
Siirt’te uyuşturucu operasyonu: 9 kilo 700 gram esrar ele geçirildi
Gaziantep’te çocuklar camide buluştu
Malatya'da zincirleme kaza: 1 ölü, 1 yaralı
Ankara'da feci kaza: 1 ölü, 4 yaralı
Gaziantep’te çok sayıda elektronik ürün ele geçirildi: 1 gözaltı
Ticaret Bakanlığı: israil ile ticaret iddiaları yalandır
Yükleniyor







