DÜNYA 18.03.2025 01:28:25 0

M23, DR Kongo hükümetiyle doğrudan görüşmelere katılmayı iptal etti

M23, DR Kongo hükümetiyle doğrudan görüşmelere katılmayı iptal etti
Haberi Sesli Oku

23 Mart Hareketi (M23) adlı isyancı grup, Angola'nın başkenti Luanda'da yapılması planlanan Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DRC) hükümetiyle görüşmelerin "uygulanamaz hale geldiğini" söyledi.

Ruanda destekli M23 isyancı grubu, daha önce Kongo hükümetinin yanında yer alacağını doğrulamasının ardından artık barış görüşmelerine katılmayacağını duyurdu. Kongo hükümeti, M23'ün görmezden gelinmesine rağmen Luanda'da Angola arabuluculuğunda yapılacak toplantıya katılmaya devam edeceğini açıkladı.

M23'ün görüşmelerden çekilmesi, Avrupa Birliği'nin M23 liderine ve Ruanda ordu komutanlarına yaptırım uygulamasının ardından gerçekleşti.

M23 sözcüsü Lawrence Kanyuka, X'te "bazı uluslararası kuruluşların, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki barış çabalarını kasıtlı olarak sabote etmek ve uzun zamandır beklenen görüşmeleri imkansız hale getirmek için çalıştığını" yazdı.

Kanyuka, "Luanda görüşmelerinin arifesinde kabul edilenler de dahil olmak üzere üyelerimize uygulanan ardışık yaptırımlar doğrudan diyaloğu ciddi şekilde tehlikeye atıyor ve herhangi bir ilerlemeyi engelliyor" dedi ve bu nedenlerden dolayı M23'ün "artık tartışmalara katılamayacağını" sözlerine ekledi.

Kanyuka, pazartesi günü yaptığı açıklamada, M23 heyetinin Angola'nın başkenti Luanda'ya gönderildiğini bildirmişti.

İsyancı grup, bu yılın başından bu yana binlerce kişinin ölümüne yol açan büyük bir saldırıyla, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin doğusundaki mineral açısından zengin önemli bölgeleri ele geçirdi.

Angola aylardır ateşkes arabuluculuğu yapmaya çalışıyor. Ruanda'nın DRC ile M23 arasında doğrudan diyalog konusunda ısrar etmesi ve Kongo hükümetinin bunu reddetmesi üzerine geçen yılın sonlarında barış görüşmeleri iptal edildi.

Ancak Luanda geçen hafta doğrudan barış görüşmelerine ev sahipliği yapacağını duyurdu.

M23 lideri Bertrand Bisimwa geçen hafta isyancıların Tshisekedi'yi müzakere masasına zorla oturttuğunu ilan ederek "Barış diyalogla başlar. Ne kadar erken konuşursak, barış o kadar erken gerçek olur." dedi.

İnsani kriz

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin doğusundaki çatışmalar, bu yılın başlarında M23 isyancılarının ani bir saldırı düzenleyerek stratejik Goma ve Bukavu şehirlerini ele geçirmesiyle tırmandı.

M23, Ruanda sınırına yakın, mineral zengini doğu DRC'de bir dayanak noktası için yarışan yaklaşık 100 silahlı gruptan biri. Çatışma, dünyanın en önemli insani krizlerinden birini yarattı.

Yılbaşından bu yana 7 milyondan fazla insanın yerinden edildiği, 7 bin kişinin de hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler'e göre Ruanda'dan yaklaşık 4 bin asker tarafından desteklenen M23, daha önce Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin başkenti Kinşasa'ya yürüyeceklerini ileri sürmüştü.

Ruanda, güçlerinin Kigali'ye düşman Kongo ordusu ve milislere karşı kendini savunma amacıyla hareket ettiğini söylüyor.

Doğu Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ni on yıllardır etkileyen çatışmanın kökeni, 1994'te Ruanda'da yaşanan soykırımın ülkeye sıçraması ve ülkenin geniş mineral kaynaklarının kontrolü için verilen mücadelen geliyor.

BM İnsan Hakları Konseyi, Şubat ayında her iki tarafın da tecavüz ve "kısa yoldan infaz" benzeri cinayetler işlediği iddiaları da dahil olmak üzere vahşetleri araştırmak üzere bir komisyon kurdu. (İLKHA)

Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Yiğit: Çiftçi desteklenirse ürün sayısı artar

Gazze'de katliam sürüyor: Son 24 saatte 46 şehit, 73 yaralı

Bingöl’ün üç ilçesinde fizik tedavi hizmetleri başladı

HÜDA PAR'dan Bursa İl Sağlık Müdürü'ne ziyaret

Gazze’de hamile kadınlar açlıkla boğuşuyor

Prof. Dr. Ahmet Tekin: Gazze yanarken susmak, yangına benzin taşımaktır

Siyonist saldırılarda Gazze'de 5 şehit: Siviller yine hedefte

Siyonist saldırılarda Gazze'de 5 şehit: Siviller yine hedefte

Siyonist saldırılarda Gazze'de 5 şehit: Siviller yine hedefte

Yorgun mermiler biri çocuk 2 kişiyi ağır yaraladı

Şanlıurfa'da trafik kazası: 1 ölü

YKS ve LGS’ye sayılı günler kala kaygıya dikkat!

Öğretmenleri taşıyan servis minibüsleri çarpıştı: 28 yaralı

Battalgazi Belediyesi'nden asfalt serimi çalışması

Batman Sanayi Sitesi Esnafı: Kavşak yapılmadı, mağdur ediliyoruz

Yahudi çeteler Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi

Gazze uyuşturucuyla mücadele müdürü şehit edildi

Hindistan'ın Pakistan'a yaptığı saldırılarda 40 sivil hayatını kaybetti

HAMAS: Gazeteci Hasan İsleih suikastı, işgalin yeni bir savaş suçu

Brent petrol 65 dolarda: Piyasalarda arz baskısı sürüyor

Adana İl Müftüsü Taşcı: Boykot, cihadın bir parçasıdır

Çınarlı çiftçiler: Ekinlerimiz kurudu ne su var ne elektrik

Batman'da müteahhit skandalı: Aynı daire birden fazla kişiye satılıyor

Geçen yıl 937 bin bebek doğdu

İhracat mart ayında yüzde 1,8 arttı

Batman Havalimanı 4 ayda 213 binden fazla yolcuya kapılarını açtı

Batman girişine simgesi petrol anıtı yerleştirildi

Yahudi çeteler Ramallah'ta tarım arazilerine saldırdı

İşgalcilerden Gazze'de yeni katliam: 3'ü aynı aileden 6 şehit

"Huzur İstanbul" uygulamasında 1017 şüpheli gözaltına alındı

Yükleniyor