• BIST 100

    10565,74%-0,59
  • DOLAR

    42,17% -0,01
  • EURO

    49,02% -0,28
  • GRAM ALTIN

    5558,99% -1,71
  • Ç. ALTIN

    9196,59% -3,17

Macron ve Tusk, yeni bir savunma anlaşması imzaladı.

10 Mayıs 2025, Cumartesi 00:06
10 Mayıs 2025, Cumartesi 00:06
Macron ve Tusk, yeni bir savunma anlaşması imzaladı.
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Polonya Başbakanı Donald Tusk, herhangi bir saldırı durumunda tarafların birbirine karşılıklı destek vermesini öngören bir savunma maddesi içeren yeni bir iş birliği ve dostluk anlaşması imzaladı.

Fransa'nın Nancy kentinde bir araya gelen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Polonya Başbakanı Donald Tusk, iki ülke arasındaki dostluk ve stratejik ortaklığı derinleştiren kapsamlı bir iş birliği anlaşmasını imzaladı.

17 başlıklı anlaşmanın "bir saldırganın saldırısı durumunda tarafların birbirine karşılıklı destek vermesini" öngören bir savunma maddesini içerdiği belirtildi.

İki ülke ordularının önümüzdeki aylarda ortak tatbikatlar gerçekleştireceğini açıklayan taraflar, özellikle Polonya'nın enerji dönüşümü çerçevesinde kurmayı planladığı yeni nükleer santrallerde Fransız teknolojisinin kullanılması konusunda da iş birliği hedefliyor.

Düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Macron, bu yeni iş birliğinin yalnızca savunma alanını değil, siber güvenlikten enerjiye, nükleer teknolojiden yapay zekaya kadar birçok stratejik alanı kapsadığını belirterek, "Bu anlaşmayla birlikte, dış müdahalelere, siber saldırılara ve demokratik süreçlerimize yönelen tüm tehditlere karşı ortak ve kararlı bir duruş sergileyeceğiz" dedi.

Fransa'nın nükleer caydırıcılık stratejisine de dikkat çeken Macron, "Fransa'nın hayati çıkarları, sadece kendi topraklarıyla sınırlı değildir. Avrupa'daki başlıca ortaklarımızın güvenliği de bu çerçevenin içindedir. Bu, 1960'lardan beri süreklilik arz eden bir doktrindir" açıklamasını yaptı.

Macron, Avrupa'nın savunma kapasitesinin kendi ayakları üzerinde durması gerektiğini söyleyerek, "ABD'li müttefiklerimizle iş birliğimizi sürdürüyoruz, ancak Avrupa artık kendi güvenliğini başka ülkelere emanet edemez. Stratejik özerklik, artık ertelenemez bir sorumluluktur" dedi.

Macron, Rusya'nın başkenti Moskova'da İkinci Dünya Savaşı'nın 80. yılını dolayısıyla gerçekleştirilen büyük askeri geçit törenine ilişkin olarak, "Başkan Putin, barıştan yana değil, savaştan yana. Onun uzlaşmacı bir niyet taşıdığını düşünenler artık yanıldıklarını kabul etmeli" şeklinde belirtti.

Polonya Başbakanı Donald Tusk da anlaşmanın Avrupa'nın güvenliği açısından tarihi bir dönüm noktası olduğunu vurgulayarak, "Bu yalnızca iki ülke arasında bir metin değil, Avrupa'nın kendini savunmaya hazır olduğunun somut bir göstergesidir. Fransa ve Polonya her şartta birbirine güvenebilir. Bu karşılıklı güveni kurumsal hale getirdik" şeklinde konuştu.

Tusk, nükleer caydırıcılık konusunda da Fransa ile ortak hareket etmeye açık olduklarını belirterek, "Herhangi bir tehdit durumunda, askeri destek dahil tüm yardımları sağlayacağımızı açıkça taahhüt ediyoruz" açıklamasında bulundu. (İLKHA)

Zonguldak’ta çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirildi

Tır ile otomobil çarpıştı: 2 ölü, 2 yaralı

Sözleşmeli öğretmen atamaları için tercih başvuruları bugün başlıyor

Ara tatil sona eriyor, 18 milyon öğrenci yeniden ders başı yapacak

İzmir açıklarında 18 düzensiz göçmen yakalandı

Konya’da sisli hava etkili oluyor

Feribot seferlerine fırtına engeli

Mardin’de pikap uçurumdan yuvarlandı: 2’si çocuk 6 yaralı

Konya’da çıkan yangında iki müstakil ev kullanılamaz hale geldi

Kongo'da maden sahasında göçük: 70 can kaybı

Konya’da firari hükümlü yakalandı

Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani Çin’e gidiyor

Trafik güvenliğini tehlikeye atan sürücü hakkında işlem yapıldı

Gıda zehirlenmesi şüphesiyle 15 kişi hastaneye kaldırıldı

Batman’da çocuk sağlığı hizmetlerinde yaşanan eksiklik tepkilere neden oluyor

DSİ 1389 personel alımı yapacak

Pasifik'te tansiyon yükseliyor: Çin gemileri, Japon adalarına yaklaştı

Karabük'te feci kaza: 2 ölü, 7 yaralı

Arakçi: israil ve ABD hedeflerine ulaşamadı, bu süreçte zayıf ve güçlü yönlerimizi gördük

Zap Suyu'na düşen pikapta 2 kişi hayatını kaybetti

İşgal askerleri Lübnan topraklarında UNIFIL askerlerini hedef aldı

Balıkesir’de art arda depremler

Gazze için 10 bin fidan dikildi

Rus ordusu Zaporojye Bölgesi’nde ilerliyor

Batman’da evde çıkan yangın kısa sürede söndürüldü

BM Raportörü Albanese: Ateşkese rağmen Gazze'deki soykırım devam ediyor

Parmağa sıkışan yüzük itfaiye ekiplerince çıkarıldı

HAMAS: Gazze'de alıkonulan 1468 Filistinlinin isminin yer aldığı listeyi teslim aldık

Filipinler'de halk yolsuzluğa karşı sokağa döküldü

Ukrayna ile Rusya arasında esir takası yeniden başlıyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Zonguldak’ta çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirildi

Tır ile otomobil çarpıştı: 2 ölü, 2 yaralı

Sözleşmeli öğretmen atamaları için tercih başvuruları bugün başlıyor

Ara tatil sona eriyor, 18 milyon öğrenci yeniden ders başı yapacak

İzmir açıklarında 18 düzensiz göçmen yakalandı

Konya’da sisli hava etkili oluyor

Feribot seferlerine fırtına engeli