• BIST 100

    16741,46%-0,12
  • DOLAR

    43,95% 0,17
  • EURO

    51,97% 0,15
  • GRAM ALTIN

    7320,06% -0,15
  • Ç. ALTIN

    11819,10% 0,00

Macron ve Tusk, yeni bir savunma anlaşması imzaladı.

10 Mayıs 2025, Cumartesi 00:06
10 Mayıs 2025, Cumartesi 00:06
Macron ve Tusk, yeni bir savunma anlaşması imzaladı.
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Polonya Başbakanı Donald Tusk, herhangi bir saldırı durumunda tarafların birbirine karşılıklı destek vermesini öngören bir savunma maddesi içeren yeni bir iş birliği ve dostluk anlaşması imzaladı.

Fransa'nın Nancy kentinde bir araya gelen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Polonya Başbakanı Donald Tusk, iki ülke arasındaki dostluk ve stratejik ortaklığı derinleştiren kapsamlı bir iş birliği anlaşmasını imzaladı.

17 başlıklı anlaşmanın "bir saldırganın saldırısı durumunda tarafların birbirine karşılıklı destek vermesini" öngören bir savunma maddesini içerdiği belirtildi.

İki ülke ordularının önümüzdeki aylarda ortak tatbikatlar gerçekleştireceğini açıklayan taraflar, özellikle Polonya'nın enerji dönüşümü çerçevesinde kurmayı planladığı yeni nükleer santrallerde Fransız teknolojisinin kullanılması konusunda da iş birliği hedefliyor.

Düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Macron, bu yeni iş birliğinin yalnızca savunma alanını değil, siber güvenlikten enerjiye, nükleer teknolojiden yapay zekaya kadar birçok stratejik alanı kapsadığını belirterek, "Bu anlaşmayla birlikte, dış müdahalelere, siber saldırılara ve demokratik süreçlerimize yönelen tüm tehditlere karşı ortak ve kararlı bir duruş sergileyeceğiz" dedi.

Fransa'nın nükleer caydırıcılık stratejisine de dikkat çeken Macron, "Fransa'nın hayati çıkarları, sadece kendi topraklarıyla sınırlı değildir. Avrupa'daki başlıca ortaklarımızın güvenliği de bu çerçevenin içindedir. Bu, 1960'lardan beri süreklilik arz eden bir doktrindir" açıklamasını yaptı.

Macron, Avrupa'nın savunma kapasitesinin kendi ayakları üzerinde durması gerektiğini söyleyerek, "ABD'li müttefiklerimizle iş birliğimizi sürdürüyoruz, ancak Avrupa artık kendi güvenliğini başka ülkelere emanet edemez. Stratejik özerklik, artık ertelenemez bir sorumluluktur" dedi.

Macron, Rusya'nın başkenti Moskova'da İkinci Dünya Savaşı'nın 80. yılını dolayısıyla gerçekleştirilen büyük askeri geçit törenine ilişkin olarak, "Başkan Putin, barıştan yana değil, savaştan yana. Onun uzlaşmacı bir niyet taşıdığını düşünenler artık yanıldıklarını kabul etmeli" şeklinde belirtti.

Polonya Başbakanı Donald Tusk da anlaşmanın Avrupa'nın güvenliği açısından tarihi bir dönüm noktası olduğunu vurgulayarak, "Bu yalnızca iki ülke arasında bir metin değil, Avrupa'nın kendini savunmaya hazır olduğunun somut bir göstergesidir. Fransa ve Polonya her şartta birbirine güvenebilir. Bu karşılıklı güveni kurumsal hale getirdik" şeklinde konuştu.

Tusk, nükleer caydırıcılık konusunda da Fransa ile ortak hareket etmeye açık olduklarını belirterek, "Herhangi bir tehdit durumunda, askeri destek dahil tüm yardımları sağlayacağımızı açıkça taahhüt ediyoruz" açıklamasında bulundu. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Peygamber Sevdalıları Vakfı'ndan salavat seferberliği mesajı

Işık: Gençlerimize infak bilincini aşılamak için rızık kavramını iyice öğretmemiz lazım

Buca’da süt mandırasında yangın

Batman'da yılkı atları gün doğumunda görüntülendi

Özel eğitim öğrencileri için yaşam becerileri etkinlikleri kitabı hazırlandı

Battalgazi’de karla mücadeleye gece denetimi

Batman’da Emekli TOKİ Sitesinde Yangın: Tahliyeler Başladı

Batman'da 33 hükümlü yakalandı

Şanlıurfa’da ruhsatsız silah operasyonu

Adana’da aranan 3 şahıs yakalandı

Kozluk ve Sason'da eğitime kar engeli

Din Hizmetleri Uzmanı Dr. Akşit: Zekât toplumsal dayanışmanın temelidir

Müftü Turan: Ramazandan sonra da 11 ayı Ramazan gibi yaşamalıyız

Hizmet üretici fiyat endeksi Ocak’ta yıllık yüzde 34,07 arttı

Gaziantep'te uyuşturucu operasyonunda 11 şüpheli tutuklandı

Brent petrol 71,22 dolardan işlem görüyor

2025 yılı IV. çeyreğinde yapı ruhsatı verilen bina sayısı yüzde 5,5 arttı

Adana’nın geleceğini şekillendirecek "Adana Eylem Planı" toplantısı yapıldı

FETÖ’den aranan hükümlü yakalandı

İşsizlik oranı yüzde 8,1’e yükseldi

Cuma hutbesi: Bağımlılıkla mücadelede Ramazan bir fırsattır

Kırmızı bültenle aranan 23 suçlu yakalandı

Venezuela Geçici Devlet Başkanı Rodriguez, ABD'den yaptırımları kaldırmasını istedi

Bitlis’te hayat durdu, 304 köy yolu ulaşıma kapandı

Yarısı Bizden’de yeni düzenleme: 31 Aralık’a kadar başvuranlar yararlanacak

"Yüzyılın Sosyal Konut Projesi"nde 3 il için kura heyecanı

İşgal reminin Gazze’ye hava saldırılarında 4 Filistinli şehid oldu

Prof. Dr. Necmettin Erbakan Hoca rahmet ve minnetle anılıyor

Benzine 1,11 TL zam geliyor

28 Şubat mağduru Rukiye Dal: Nerde bir öğrenci görsem ağlıyordum

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Peygamber Sevdalıları Vakfı'ndan salavat seferberliği mesajı

Işık: Gençlerimize infak bilincini aşılamak için rızık kavramını iyice öğretmemiz lazım

Buca’da süt mandırasında yangın

Batman'da yılkı atları gün doğumunda görüntülendi

Özel eğitim öğrencileri için yaşam becerileri etkinlikleri kitabı hazırlandı

Battalgazi’de karla mücadeleye gece denetimi

Batman’da Emekli TOKİ Sitesinde Yangın: Tahliyeler Başladı