-
BIST 100
17927,98%0,02
-
DOLAR
44,89% 0,07
-
EURO
52,87% -0,11
-
GRAM ALTIN
6909,70% -0,62
-
Ç. ALTIN
11037,08% -0,56
Macron ve Tusk, yeni bir savunma anlaşması imzaladı.
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Polonya Başbakanı Donald Tusk, herhangi bir saldırı durumunda tarafların birbirine karşılıklı destek vermesini öngören bir savunma maddesi içeren yeni bir iş birliği ve dostluk anlaşması imzaladı.
Fransa'nın Nancy kentinde bir araya gelen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Polonya Başbakanı Donald Tusk, iki ülke arasındaki dostluk ve stratejik ortaklığı derinleştiren kapsamlı bir iş birliği anlaşmasını imzaladı.
17 başlıklı anlaşmanın "bir saldırganın saldırısı durumunda tarafların birbirine karşılıklı destek vermesini" öngören bir savunma maddesini içerdiği belirtildi.
İki ülke ordularının önümüzdeki aylarda ortak tatbikatlar gerçekleştireceğini açıklayan taraflar, özellikle Polonya'nın enerji dönüşümü çerçevesinde kurmayı planladığı yeni nükleer santrallerde Fransız teknolojisinin kullanılması konusunda da iş birliği hedefliyor.
Düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Macron, bu yeni iş birliğinin yalnızca savunma alanını değil, siber güvenlikten enerjiye, nükleer teknolojiden yapay zekaya kadar birçok stratejik alanı kapsadığını belirterek, "Bu anlaşmayla birlikte, dış müdahalelere, siber saldırılara ve demokratik süreçlerimize yönelen tüm tehditlere karşı ortak ve kararlı bir duruş sergileyeceğiz" dedi.
Fransa'nın nükleer caydırıcılık stratejisine de dikkat çeken Macron, "Fransa'nın hayati çıkarları, sadece kendi topraklarıyla sınırlı değildir. Avrupa'daki başlıca ortaklarımızın güvenliği de bu çerçevenin içindedir. Bu, 1960'lardan beri süreklilik arz eden bir doktrindir" açıklamasını yaptı.
Macron, Avrupa'nın savunma kapasitesinin kendi ayakları üzerinde durması gerektiğini söyleyerek, "ABD'li müttefiklerimizle iş birliğimizi sürdürüyoruz, ancak Avrupa artık kendi güvenliğini başka ülkelere emanet edemez. Stratejik özerklik, artık ertelenemez bir sorumluluktur" dedi.
Macron, Rusya'nın başkenti Moskova'da İkinci Dünya Savaşı'nın 80. yılını dolayısıyla gerçekleştirilen büyük askeri geçit törenine ilişkin olarak, "Başkan Putin, barıştan yana değil, savaştan yana. Onun uzlaşmacı bir niyet taşıdığını düşünenler artık yanıldıklarını kabul etmeli" şeklinde belirtti.
Polonya Başbakanı Donald Tusk da anlaşmanın Avrupa'nın güvenliği açısından tarihi bir dönüm noktası olduğunu vurgulayarak, "Bu yalnızca iki ülke arasında bir metin değil, Avrupa'nın kendini savunmaya hazır olduğunun somut bir göstergesidir. Fransa ve Polonya her şartta birbirine güvenebilir. Bu karşılıklı güveni kurumsal hale getirdik" şeklinde konuştu.
Tusk, nükleer caydırıcılık konusunda da Fransa ile ortak hareket etmeye açık olduklarını belirterek, "Herhangi bir tehdit durumunda, askeri destek dahil tüm yardımları sağlayacağımızı açıkça taahhüt ediyoruz" açıklamasında bulundu. (İLKHA)
Konya İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nden okullarda yeni güvenlik kuralları
Batman'da heyelana rağmen kanamalı gebe için seferberlik
İzmir’de baraj doluluk oranları yükseldi
Konya’da okul çevrelerinde güvenlik önlemleri artırıldı
Dünyanın en büyük buzdağı olan A23a tamamen parçalandı
Peygamber Sevdalıları Vakfı'ndan teşekkür mesajı
Çocuklarda cinsiyet ve kimlik karmaşasına karşı ailelere uyarı
Mardin’de silahlı saldırıya uğrayan çoban hayatını kaybetti
Mevlid-i Nebi etkinliğine farklı şehirlerden katılan vatandaşlar duygularını paylaştı
Tarım ve Orman Bakanlığı: Mart yağışları son 38 yılın en yüksek seviyesinde
İzmir Körfezi'nde kirlilik alarmı
Malatya'da yeni imar yolu açıyor
Kastamonu’da metil alkol operasyonu
Veysel Karani’de Öğrencilere “Başarıda Arkadaş Seçimi” Konferansı
Bakan Bolat: Türkiye-ABD ekonomik ilişkilerinde iş birliği mesajı
İzmir Buca’da zincirleme kaza: 3 yaralı
Mevlid-i Nebi etkinliğine katılan çocuklar: "Peygamber sevgisi zorlukları göze almaktır"
Tahran'dan ABD'nin İran ticari gemisine saldırısına kınama
Esnaf ve Sanatkârlar Odası’ndan Üyelere Sağlık Alanında Destek
Sözleşmeli böğürtlen üretimi için ön talep başvuruları başladı
İzmir’de otomobil piyasası durgun: “Talep ekonomik araçlara kaydı”
İzmir’de öğrencilerden öğretmenlerine anlamlı sürpriz
İranlı Tümgeneral Abdullahi: Düşmanın sözünden dönmesine kararlı bir yanıt vermeye hazırız
İletişim Başkanlığı’ndan "yaralı yok" iddialarına yalanlama
Moskova: 2026’da bin 700 kilometrekarelik alan güvence altına alındı
Yeryüzü Avukatları Derneği’nden Avrupa’da hak ve özgürlükler raporu
Şanlıurfa'da haklarında hapis cezası bulunan 2 kişi yakalandı
Şanlıurfa'da kayalıklarda mahsur kalan iki kardeş kurtarıldı
Hürmüz krizi sonrası iş dünyasına stratejik uyarı
Kontrolsüz ekran kullanımı psikolojimizi nasıl etkiliyor?
Yükleniyor







