• BIST 100

    15811,53%0,87
  • DOLAR

    43,35% 0,25
  • EURO

    51,27% 0,73
  • GRAM ALTIN

    6944,72% 1,57
  • Ç. ALTIN

    11200,48% 2,32

Macron ve Tusk, yeni bir savunma anlaşması imzaladı.

10 Mayıs 2025, Cumartesi 00:06
10 Mayıs 2025, Cumartesi 00:06
Macron ve Tusk, yeni bir savunma anlaşması imzaladı.
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Polonya Başbakanı Donald Tusk, herhangi bir saldırı durumunda tarafların birbirine karşılıklı destek vermesini öngören bir savunma maddesi içeren yeni bir iş birliği ve dostluk anlaşması imzaladı.

Fransa'nın Nancy kentinde bir araya gelen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Polonya Başbakanı Donald Tusk, iki ülke arasındaki dostluk ve stratejik ortaklığı derinleştiren kapsamlı bir iş birliği anlaşmasını imzaladı.

17 başlıklı anlaşmanın "bir saldırganın saldırısı durumunda tarafların birbirine karşılıklı destek vermesini" öngören bir savunma maddesini içerdiği belirtildi.

İki ülke ordularının önümüzdeki aylarda ortak tatbikatlar gerçekleştireceğini açıklayan taraflar, özellikle Polonya'nın enerji dönüşümü çerçevesinde kurmayı planladığı yeni nükleer santrallerde Fransız teknolojisinin kullanılması konusunda da iş birliği hedefliyor.

Düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Macron, bu yeni iş birliğinin yalnızca savunma alanını değil, siber güvenlikten enerjiye, nükleer teknolojiden yapay zekaya kadar birçok stratejik alanı kapsadığını belirterek, "Bu anlaşmayla birlikte, dış müdahalelere, siber saldırılara ve demokratik süreçlerimize yönelen tüm tehditlere karşı ortak ve kararlı bir duruş sergileyeceğiz" dedi.

Fransa'nın nükleer caydırıcılık stratejisine de dikkat çeken Macron, "Fransa'nın hayati çıkarları, sadece kendi topraklarıyla sınırlı değildir. Avrupa'daki başlıca ortaklarımızın güvenliği de bu çerçevenin içindedir. Bu, 1960'lardan beri süreklilik arz eden bir doktrindir" açıklamasını yaptı.

Macron, Avrupa'nın savunma kapasitesinin kendi ayakları üzerinde durması gerektiğini söyleyerek, "ABD'li müttefiklerimizle iş birliğimizi sürdürüyoruz, ancak Avrupa artık kendi güvenliğini başka ülkelere emanet edemez. Stratejik özerklik, artık ertelenemez bir sorumluluktur" dedi.

Macron, Rusya'nın başkenti Moskova'da İkinci Dünya Savaşı'nın 80. yılını dolayısıyla gerçekleştirilen büyük askeri geçit törenine ilişkin olarak, "Başkan Putin, barıştan yana değil, savaştan yana. Onun uzlaşmacı bir niyet taşıdığını düşünenler artık yanıldıklarını kabul etmeli" şeklinde belirtti.

Polonya Başbakanı Donald Tusk da anlaşmanın Avrupa'nın güvenliği açısından tarihi bir dönüm noktası olduğunu vurgulayarak, "Bu yalnızca iki ülke arasında bir metin değil, Avrupa'nın kendini savunmaya hazır olduğunun somut bir göstergesidir. Fransa ve Polonya her şartta birbirine güvenebilir. Bu karşılıklı güveni kurumsal hale getirdik" şeklinde konuştu.

Tusk, nükleer caydırıcılık konusunda da Fransa ile ortak hareket etmeye açık olduklarını belirterek, "Herhangi bir tehdit durumunda, askeri destek dahil tüm yardımları sağlayacağımızı açıkça taahhüt ediyoruz" açıklamasında bulundu. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Beylikdüzü'nde yaşanan elektrik kesintisi mahalleliyi mağdur ediyor

Türkiye üniversiteleri THE 2026’da yükselişte

Çalışma Bakanlığı 100 iş müfettiş yardımcısı alacak

Endonezya'da heyelan: 16 ölü, onlarca kişi kayıp

Geçmeyen öksürük ve boğaz ağrısına dikkat: Uzmanından önemli uyarılar

Yoğun sis Çanakkale Boğazı’nı kapattı, feribot seferleri durdu

Microsoft’un bazı şifreleme anahtarlarını FBI’a teslim ettiği ortaya çıktı

Hindistan'da yarasa kaynaklı Nipah virüsü salgını meydana geldi

İşgal rejimi, ateşkese rağmen Gazze’nin farklı bölgelerini bombalıyor

HÜDA PAR, Suriye’deki mazlum Kürtler için yardım seferberliğini destekliyor

UNRWA: Gazze'de 600 bin çocuk eğitimden mahrum

Kanada Başbakanı'ndan, Trump'ın gümrük vergisi tehdidine tepki

Diyarbakır'da yaban domuzu sürüsü havadan görüntülendi

Yardımlara yönelik engellemeler Gazze’de ateşkesin içini boşaltıyor

Sivas’ta kar nedeniyle 493 yerleşim yerine ulaşım sağlanamıyor

Yüzde şimşek çaktıran hastalık günlük hayatı felç ediyor

MİT Başkanı Kalın, HAMAS heyetiyle bir araya geldi

Yetimler Vakfı’ndan Suriye’deki Kürtler için yardım çağrısı

Sınır kapıları ve havalimanlarında yüklü miktarda uyuşturucu ele geçirildi

Tesettüre giren yüzlerce genç kız için görkemli tören

Denizlerde hava: Ege'de fırtınamsı rüzgar uyarısı

Yapıcıoğlu: Asgari ücret aileyi de kapsayacak şekilde yeniden tanımlanmalı

Burdur'da zincirleme kaza: 1 ölü, 7 yaralı

Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve rüzgar uyarısı

Bayrampaşa Belediyesine ilişkin soruşturmada 8 tutuklama

HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı Suriye için yapılan yardım çağrısına destek oldu

Malatya'da bıçaklı kavga: 2'si ağır 3 yaralı

Malatya'da karbonmonoksit gazından zehirlenen 46 kişi hastaneye kaldırıldı

Lübnan’da 5 katlı bina çöktü: 2 kişi kurtarıldı, 3 kayıp

Karla kapalı köyde fenalaşan hasta 5 saatlik çalışmayla kurtarıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Beylikdüzü'nde yaşanan elektrik kesintisi mahalleliyi mağdur ediyor

Türkiye üniversiteleri THE 2026’da yükselişte

Çalışma Bakanlığı 100 iş müfettiş yardımcısı alacak

Endonezya'da heyelan: 16 ölü, onlarca kişi kayıp

Geçmeyen öksürük ve boğaz ağrısına dikkat: Uzmanından önemli uyarılar

Yoğun sis Çanakkale Boğazı’nı kapattı, feribot seferleri durdu

Microsoft’un bazı şifreleme anahtarlarını FBI’a teslim ettiği ortaya çıktı