• BIST 100

    15755,07%-0,74
  • DOLAR

    44,45% 0,28
  • EURO

    51,22% -0,05
  • GRAM ALTIN

    6331,15% 1,36
  • Ç. ALTIN

    10545,00% -0,65

Madencilerden yönetmelik değişikliğine tepki

01 Ekim 2024, Salı 17:04
01 Ekim 2024, Salı 17:04
Madencilerden yönetmelik değişikliğine tepki
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Egeli madenciler, Orman Kanunu’nun 16. Maddesinin Uygulanması Hakkındaki Yönetmelik değişikliğinin madencilik faaliyetlerine büyük sekte vuracağını ifade ederek tepki gösterdi.

Madenciler olarak orman alanlarının sadece binde 3’ünde maden arama faaliyetlerinde bulunduklarını dile getiren Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ormanlarla ilgili bütçesinin yüzde 50’den fazlasının orman bedelleri aracılığıyla Türk madencilik sektöründen tahsil edildiğine dikkati çekti.

“Orman yollarını biz iş makinelerimizle açıyoruz, orman yangılarında, depremlerde tüm gücümüzle sahada yer alıyoruz” diyen Alimoğlu, “Gelişmiş toplumlara baktığınız zaman madenlerini azami seviyede ekonomiye kazandırdıklarını görürsünüz. Gelişmişlikle madenlerin toplumların hizmetine kazandırılması arasında doğru yönlü bir ilişki vardır. Biz hem gelişmiş toplum olmak istiyoruz hem de madenlerin ekonomimize kazandırılmasının önüne engeller koyuyoruz. Bu mantıkla ilerleyemeyiz” diye konuştu.

Söz konusu değişiklikle, madencilik sektörünün geleceğinin tamamen Orman İdaresinin insafına bırakıldığını ifade eden Alimoğlu, “bu şartlarda bizim madencilik faaliyeti yapıp yapamayacağımıza Orman İdaresi karar verecek gibi görünüyor, artık maden ruhsatlarımızı da onlardan mı alacağız?” şeklinde serzenişte bulunarak; değişikliğin ivedilikle geri çekilmesini talep etti.

Alimoğlu “Bütün hayatımız Maden; bizler sektör olarak önce insan, sonra çevre daha sonra sürdürülebilir mottosu ile ülkemize ihracat ve istihdam olarak katkıda bulunduğumuz halde bunca engellemeye inanamıyorum.” dedi.

Alimoğlu; madencilik faaliyetlerinin, ekonomik değer yaratabilecek bir madeni çıkarmak için büyük  sermaye gerektiren uzun vadeli ve riskli yatırımlar olduğunu,  dolayısıyla devletin bilakis destekleyici, cesaretlendirici ve özendirici olması gerektiğini ifade ederek “Yönetmelik değişikliğinin yaratacağı olumsuz süreçten sadece biz değil, bizim çıkardığımız madenleri girdi olarak kullanan diğer sanayi sektörleri de etkilenecek. Bizim faaliyetlerimizin sekteye uğraması, zincirleme etki yaratarak, diğer sektörlerde de üretimin ve ihracatın azalmasına, istihdamda gerilemeye,  sektörlerin ithalata yönelmesine ve doğal olarak cari açığın artmasına neden olacak. Dolayısıyla, ülke ekonomisini derinden sarsılacaktır” şeklinde konuştu. (İLKHA) 

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Memur-Sen’den ABD Büyükelçiliği önünde 'Savaşa Hayır' eylemi

Konya’da motosiklet hırsızı yakalandı

Gaziantep'te bya silahlı saldırı gerçekleştiren şahıs yakalandı

Van’da seyir halindeki araç alev aldı

Batman'da 7 araçlı zincirleme trafik kazası

Alzheimer hastalarına teknolojik koruma: 93 kişiye GPRS takip cihazı

ABD, İran topraklarından zenginleştirilmiş uranyumu çıkarabilir mi?

İran, Körfez operasyonlarını sürdürüyor: Kuveyt ve Suudi Arabistan'daki ABD üsleri hedef alındı

Bener’den mazlumlar için çağrı: Bir mümin zulme kayıtsız kalamaz

Marmaris Belediyesi’nde rüşvet operasyonu: 13 gözaltı

İzmir’de hastanede taciz iddiası

Trump’ın politikaları Londra’yı alternatif ittifaklara itiyor

Diyarbakır’da silahlı kuyumcu soygunu kameralara yansıdı

HAMAS: İşgalcilerin Mescid-i Aksa'yı kapatma kararı planlı bir Yahudileştirme girişimidir

İstanbul’da engelli vatandaşlar için "Engelsiz Şarj" uygulaması hayata geçirildi

Batman'da sel riskine karşı kuşaklama projesiyle kalıcı çözüm başlıyor

Yeşilyurt Belediye Başkanı GEÇİT, vatandaşların taleplerini dinledi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Stratejik iletişim, bir iç güvenlik unsuru haline de gelmektedir

Kanada'da İslami eğitim veren okullara ilgi artıyor

Hasarlı araçlar üzerinden dolandırıcılık: 29 şüpheli hakkında gözaltı kararı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Uluslararası sistem neredeyse her alanda büyük bir meşruiyet krizi yaşıyor

Tarihi cami siluetlerini tesbih tanelerine işliyor

Adalet Bakanı Akın Gürlek, Türkiye Barolar Birliği Başkanı ve heyetini kabul etti

Bursa’da uyuşturucu operasyonu

Şanlıurfa'da uyuşturucu operasyonu: Ruhsatsız silah ve uyuşturucu ele geçirildi

İzmir’de dolmuşta doğan bebek devlet gözetimine alındı

Adalet Bakanı akın Gürlek KKTC İçişleri Bakanı Dursun Oğuz ile bir araya geldi

Motorine 6,23 liralık zam bekleniyor

Karlıova’da 229 deprem konutları için kuralar çekiliyor

Konya’da yatırımlar masaya yatırıldı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Memur-Sen’den ABD Büyükelçiliği önünde 'Savaşa Hayır' eylemi

Konya’da motosiklet hırsızı yakalandı

Gaziantep'te bya silahlı saldırı gerçekleştiren şahıs yakalandı

Van’da seyir halindeki araç alev aldı

Batman'da 7 araçlı zincirleme trafik kazası

Alzheimer hastalarına teknolojik koruma: 93 kişiye GPRS takip cihazı

ABD, İran topraklarından zenginleştirilmiş uranyumu çıkarabilir mi?