9383,03%0,89
34,34% -0,04
36,27% -0,12
2820,00% -0,81
4745,48% -1,60
Makina ihracatı yılın ilk 5 ayında artışa geçti
Türkiye'nin ihracatta sürekli büyüme gösteren sektörlerinden birisi de makina oldu.
Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) verilerine göre, Türkiye'nin makine ihracatı yılın ilk 5 ayında 2021'in aynı dönemine göre yüzde 8,3 artarak 10,1 milyar dolara ulaştı.
Makine imalat sanayisinin ihracatı ocak-mayıs döneminde serbest bölgeler dahil edindiği başarılı tabloda ilk kez cari açığı artan Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde azalma yaşadı.
Mayıs ayında en fazla ihracat Almanya'yaAA'nın haberine göre, mayıs ayı incelendiğinde en yüksek ihracat Almanya'ya yapılırken, onu İtalya ve Fransa izledi.
'AB ile ticari ilişkilerde uzun vadeli bir iş birliği stratejisi geliştiriyoruz'MAİB Başkanı Kutlu Karavelioğlu, AB ile ticari ilişkilerde uzun vadeli bir iş birliği stratejisi geliştirmeye odaklandıklarını ve bölgedeki her adımı dikkatle mercek altına aldıklarını söyledi.
'Sınırda karbon düzenlenmesi ve emisyon ticaret sisteminin etkileri takip edilecek'AB Yeşil Mutabakat Eylem Planı, Sınırda Karbon Düzenlenmesi ve Emisyon Ticaret Sistemi gibi uygulamaların sektöre nasıl etki edeceğini sürekli değerlendirdiklerini anlatan Karavelioğlu, 'AB Makine Direktifinin de revize edilerek yakın tarihte yürürlüğe girmesi bekleniyor. Bölgedeki görevli danışmanlarımız ile Avrupa makine ve teknoloji federasyonlarında ülkemizi temsil eden meslektaşlarımız yeni bir yönetmelik ve direktifler tsunamisi ile karşı karşıya kalacağımız konusunda bizi uyarıyor.' dedi.
'Makine ve teçhizat yatırımlarında büyüme 10 çeyrektir sürüyor'Karavelioğlu, ilk çeyrekte makine ve teçhizat yatırımlarının da büyümeyi desteklediğini kaydederek, şu değerlendirmelerde bulundu:
'Makine ve teçhizat yatırımlarında 2019 yılı dördüncü çeyreğinden başlayan büyüme 10 çeyrektir devam ediyor. Makine ve teçhizat üretimindeki artış da 7 çeyreğe ulaşmış bulunuyor. Son 2 yılda hem imalat yatırımlarımız hem de makine üretimimiz yüzde 50'den fazla arttı. Makine imalatında katma değerin yüksek, ithalat bağımlılığının düşük olması sayesinde sektördeki üretici fiyatları endeksi artışımız yüzde 71 ile, yüzde 132'yi bulan genel imalat sanayii ortalama endeksinin hayli gerisinde seyrediyor.'