• BIST 100

    17113,65%2,49
  • DOLAR

    43,64% 0,00
  • EURO

    51,92% 0,01
  • GRAM ALTIN

    6905,71% 0,11
  • Ç. ALTIN

    11731,12% 0,00

Malatya İli Süt Üreticileri Birliği Başkanı Kurtoğlu: Çiğ süt üretimindeki ihmaller halk sağlığını tehdit ediyor!

09 Ağustos 2025, Cumartesi 15:22
09 Ağustos 2025, Cumartesi 15:22
Malatya İli Süt Üreticileri Birliği Başkanı Kurtoğlu: Çiğ süt üretimindeki ihmaller halk sağlığını tehdit ediyor!
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Malatya'da günlük 400 ton süt üretiminin yapıldığını ancak bunun büyük kısmının kayıt dışı olduğunu söyleyen Malatya İli Süt Üreticileri Birliği Başkanı Aziz Kurtoğlu "7 bin 300 işletme var ama biz sadece 500 tanesinden süt alıyoruz. Bu da günlük 30 ton

Malatya İli Süt Üreticileri Birliği Başkanı Aziz Kurtoğlu, Malatya'da günlük üretim hacminin 400 tonu bulan çiğ süt ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Malatya'da süt üretiminin çoğunluğunun küçük aile işletmeleriyle devam ettiğini ifade eden Kurtoğlu "Malatya'da günlük 400 ton süt üretimi yapılıyor ancak bunun büyük kısmı kayıt dışı. 7 bin 300 işletme var ama biz sadece 500 tanesinden süt alıyoruz. Bu da günlük 30 ton süt topluyoruz demek oluyor. Kalan miktarın nereye gittiği bilinmiyor. Deprem sonrası süt toplama merkezleri kurarak üreticiyi destekleme girişimlerimiz oldu, fakat yine de kayıt dışı sütlerin akıbetini bilmiyoruz." dedi.

"Bu sütlerin bozulmadan ulaşması imkânsız"

Kurtoğlu, sokaklarda satılan sütlerin, sıcaklardan dolayı bozulmasını önlemek için kostik ve çamaşır sodası gibi kimyasallar karıştırılarak satıldığını tespit ettiklerini ifade ederek "Sıcak havalarda 300-400 araç evlere süt satıyor. Bu sütlerin bozulmadan ulaşması imkânsız. Bir damla kostik damlatılıyor ve sütün faydası gidiyor, insanları kanser ediyor." dedi.

"Bunlara gıda teröristleri diyorum"

Kurtoğlu "Bunlara gıda teröristleri diyorum. Terör örgütü kurşun sıkıyor ama bunlar gizlice zehirliyor. Valilik ve sağlık müdürlüğünün araştırma ve analizlerini arttırmaları gerekiyor. Ayrıca, hayvanlara verilen antibiyotiklerin kayıt dışı kullanımına çözüm bulunmalı. Bu usulsüz antibiyotik kullanımı hem sütlerde hem de etlerde ciddi riskler meydana getiriyor." dedi.

"Soğuk zincir şart!"

2025 yılında olmasına rağmen halen Malatya'da soğuk zincir altyapısının olmadığına dikkat çeken Kurtoğlu "Köylerde üretilen sütlerin muhafaza edilebileceği tank yok. Soğuk zincir altyapısı kurulursa annelerimiz, amcalarımız kendi ekonomik özgürlüklerine kavuşur." dedi. Belediyelerin soğuk zincirle sütlerin ekmek büfelerinde sağlıklı bir şekilde satılabileceğini belirten Kurtoğlu, bu konuda Eskişehir'i örnek gösterdi.

"Tarım İl Müdürümüz verdiği sözü unutmuş"

Deprem sonrası eski Tarım İl Müdürünün verdiği sözleri tutmadığını dile getiren Kurtoğlu "Deprem döneminde Malatya İl Koordinatörü olarak görev yapan Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Genel Müdürlüğünde görevli Mehmet Hasdemir ile bundan önceki Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit bize 'tankları kurun, eksiklikleri tamamlayacağız' dediler. Ama hiçbirini tutmadılar" diye sitem etti.

Son DAP projesinde ise mevcut il tarım müdürüne süt toplama merkezi sözü sorulduğunda 'unuttuk' yanıtını aldığını belirten Kurtoğlu "Nasıl unuttu bilmiyorum, belki Malatya ağır geldi. Ama biz takipçiyiz. Engelleyenler tarih önünde hesap verecek." şeklinde konuştu.

İldeki yetkililere çağrıda bulunan Kurtoğlu "Sözler tutulmadı, eksiklerimiz var. Bütçeler kırsalla paylaşılsın." dedi.

Kurtoğlu, süt fiyatlarının tatmin etmediğini, ancak devlet desteklerinin (buzağı, süt desteği, faizsiz krediler) faydalı olduğunu belirtti.

Son olarak gençlere çağrıda bulunan Kurtoğlu "Gelsinler, birlik yönetimine katılsınlar. İş garantisi veriyoruz" dedi.

Malatya'nın tarımsal komisyon kurması gerektiğini vurgulayan Kurtoğlu, kırsal kalkınma için birlikte çalışma kültürüne ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Avrupa başkentlerinde temel soru: ABD'ye güvenilebilir mi?

Siyonist rejim hapishanelerinde açlık politikası: "Janot"ta esirlere sistematik işkence

Pezeşkiyan: Dış müdahaleye boyun eğmeyeceğiz

Albanese geri adım atmadı: Soykırımı kınamayanlardan ders almam

Trump'tan yolsuzlukla yargılanan Netanyahu'ya açık destek

Siyonist rejim ateşkesi yine çiğnedi: Gazze'de 2 şehit, çok sayıda yaralı

Balıkesir açıklarında 36 düzensiz göçmen kurtarıldı

Meteorolojiden 49 il için sarı kodlu uyarı

Antalya'da şiddetli yağış ve fırtına nedeniyle eğitime ara

Kayseri-Kahramanmaraş kara yolu ağır taşıt trafiğine kapatıldı

Çanakkale'de uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

Şanlıurfa’da ‘Şehadet Gecesi’ programı düzenlendi

Irak’ta petrol rafinerisinde yangın: 1 ölü, 13 yaralı

Ukrayna: Rus petrolünün Doğu Avrupa'ya transit geçişi durduruldu

Türkiye ile Sırbistan arasında ortak bildiri

Diyarbakır'da zihinsel engelli yaşlı adamı arama çalışmaları sürüyor

Japonya'da kar felaketi: 46 ölü, 558 yaralı

Meksika'da kızamık salgında ölü sayısı artıyor

Ağrı'nın Eleşkirt ilçesinde yaşanan çığda mahsur kalan 4 personeli kurtardı

Bulgaristan'da seçim hükümeti kuruluyor

Meteorolojiden bazı bölgeler için fırtına ve kuvvetli yağış uyarısı

İstanbul'da toplu ulaşıma yüzde 20 zam

Konya ve ilçeleri için kuvvetli yağış uyarısı

MİT Başkanı Kalın, Libya Başbakanı Dibeybe ile görüştü

Milli Eğitim Bakanlığı 81 ile Ramazan genelgesi gönderdi

Mersin'de Sarısu Deresi’nde taşkın incelemesi

Şırnak'ta 1 kilo 431 gram Skunk ele geçirildi: 2 kişi tutuklandı

Mersin genelinde sağanak etkili oluyor

Siirt’te kontrolden çıkarak devrilen kamyonun sürücüsü yaralandı

Pakistan uzaya gözlem uydusu gönderdi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Avrupa başkentlerinde temel soru: ABD'ye güvenilebilir mi?

Siyonist rejim hapishanelerinde açlık politikası: "Janot"ta esirlere sistematik işkence

Pezeşkiyan: Dış müdahaleye boyun eğmeyeceğiz

Albanese geri adım atmadı: Soykırımı kınamayanlardan ders almam

Trump'tan yolsuzlukla yargılanan Netanyahu'ya açık destek

Siyonist rejim ateşkesi yine çiğnedi: Gazze'de 2 şehit, çok sayıda yaralı

Balıkesir açıklarında 36 düzensiz göçmen kurtarıldı