Tarih: 17.10.2024 01:12

Malatya Valisi Yavuz: Şehrimizin depreme dirençli hale gelmesi için bu tür afetler aslında bir fırsattır

Facebook Twitter Linked-in

Vali Seddar Yavuz başkanlığında düzenlenen Afet İstişare ve Koordinasyon Toplantısında, ilde meydana gelen depremle ilgili alınan ve alınacak tedbirler ile hasar tespit çalışmalar ele alındı.

"Şehrimizin afetlere dayanıklı hale gelmesi için bu tür afetler aslında bir fırsattır"

Toplantıda konuşan Vali Yavuz, "Deprem gerçeği ve afetler bir kez daha kendini hatırlattı. Belki aradan geçen süre içerisinde birçok insan deprem gerçeğini unuttu ve yeni baştan binaları yıktırmamak için çaba sarf etti. Bunu da anlayışla karşılıyoruz; insanların büyük emekleri var. Uzun süre biriktirdikleri emekle yaptıkları binaların yıkılması kolay kabul edilecek bir durum değil. Hepimiz bunu anlayışla karşılıyoruz. Ancak şunu ifade etmem gerekir ki şehrimizin depreme dirençli, afetlere dayanıklı hale gelmesi için bu tür afetler aslında bir fırsattır" dedi.

"Zaman zaman eleştiri aldık, zaman zaman da anlaşılmakta güçlük çektik"

Göreve başladıkları günden bu yana şehrin yapısını değiştirmek adına adımlar attıklarını kaydeden Vali Yavuz, "Zaman zaman eleştiri aldık, zaman zaman da anlaşılmakta güçlük çektik. Ancak bugünkü depremle gördük ki, şahsen misafirlerimizle birlikte oturduğumuz odada bile binanın sallandığını hissettik. İki katlı bir yapıdan bahsediyoruz, çok katlı bir bina bile değil. Bu nedenle, durumun ciddiyetini takdirinize bırakıyorum. Ciddi bir sarsıntıyla karşı karşıya kaldık" ifadelerini kullandı.

"Okullarımızda sadece sıva çatlağı gibi küçük hasarlar olduğunu öğrendik"

Kale ilçesinde ve yakın kırsal mahallelerde taramaların devam ettiğini söyleyen Vali Yavuz, şöyle devam etti: "Bugün büyük bir mesai harcayan Büyükşehir Belediye Başkanımıza, ekibine, bakanımıza ve katkı sunan tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Kale ilçemizde memnuniyetle gördük ki yeni yapılarda herhangi bir sorun yaşanmadı. Okullarımızda ise sadece sıva çatlağı gibi küçük hasarların olduğunu öğrendik. Bu durum bize yeniden yapılan binaların güvenli olduğunu gösteriyor. Ayrıca, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız, AFAD, TOKİ teşkilatımız, güvenlik birimlerimiz ilk saatlerden itibaren yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürdü. Sahada da gereken gayreti gösterdiler. Allah'ın izniyle bu tür afetlerle bir daha karşılaşmayız. İçişleri bakanımız da İlimizde çeşitli incelemelerde bulundu. Cumhurbaşkanımız da bilgi aldı. Üniversite rektörlerimiz hızlıca harekete geçerek kampüslerdeki durumu kontrol ettiler. Elektrik ve sağlık ekiplerimiz de anında müdahale ederek süreçleri iyi bir şekilde yönetti."

Toplantı sonucunda alınan kararlar doğrultusunda, kentte yapılan saha incelemelerinde 11 okulda hafif sıva çatlakları ve küçük yapısal kusurların tespit edildiği, önleyici tedbirler alınması amacıyla, il genelindeki tüm resmi, özel ve yaygın eğitim kurumlarında eğitim-öğretime 17 Ekim 2024 Perşembe günü itibarıyla bir gün süreyle ara verildi.

Malatya genelinde yapılan incelemelerde herhangi bir ciddi yapısal hasarın bulunmadığı gözlemlenmiş olup deprem sonrasındaki duruma ilişkin detaylı veriler ve alınacak önlemlerle ilgili istişareler toplantıda ele alındı. (İLKHA)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —