• BIST 100

    17132,20%0,11
  • DOLAR

    43,72% 0,19
  • EURO

    51,92% -0,02
  • GRAM ALTIN

    7075,01% 2,56
  • Ç. ALTIN

    11673,05% -0,41

Malatya'da 1. Kayısı Paneli düzenlendi

27 Kasım 2024, Çarşamba 17:50
27 Kasım 2024, Çarşamba 17:50
Malatya
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Kayısının Malatya'nın ekonomik ve kültürel hayatındaki önemine vurgu yapan Malatya Valisi Seddar Yavuz, "Çiftçiliğin ne denli zor olduğunu bilen biri olarak, çiftçi kardeşlerimizin alın terinin karşılığını alabilmesi için elimizden geleni yapıyoruz." ded

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Battalgazi Konferans Salonu'nda 1. Kayısı Paneli düzenlendi.

Panelin onursal başkanlığını Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli üstlenirken, moderatörlüğü Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Yıldırım yaptı.

Panelde ele alınacak konularda konuşmacı olarak; Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Karlıdağ, Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Bayram Murat Asma, Rektör Yardımcısı- Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Orhan Gündüz, Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğr. Üyesi Doç. Dr. Ersin Oksal katıldı.

"Kayısı, çiftçilerimizin önemli bir gelir kaynağı olduğu gibi, ihracatımızda da büyük bir rol oynamaktadır"

Panelde bir konuşma yapan Vali Seddar Yavuz, Malatya denildiğinde akıllara ilk gelen şeylerden birinin kayısı olduğunu belirterek, "Kayısı, çiftçilerimizin önemli bir gelir kaynağı olduğu gibi, ihracatımızda da büyük bir rol oynamaktadır. Bu nedenle, kayısı üretiminin arttırılması ve kalitesinin yükseltilmesi büyük önem taşımaktadır." dedi. Yavuz, Malatya'da yaşayan herkesin, üniversiteler ve bilim insanları başta olmak üzere, üreten, ticaret yapan ve nihai tüketiciye kadar tüm paydaşların iş birliği içinde hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

Sürdürülebilirliğin günümüzde dünyadaki en önemli konulardan biri olduğunu ifade eden Vali Yavuz, "Birim alandan en fazla üretim ve en fazla gelir elde edebilmek için, kayısı üretiminde kullanılan budama tekniklerinden sulama yöntemlerine, gübrelemeye kadar her aşamada bilimsel yeniliklerin uygulanması büyük fayda sağlayacaktır." dedi. 

"TÜBİTAK ve diğer yetkin kuruluşların bu konuda katkı sağlaması, kayısının kullanım alanlarını genişletecek ve ürünün pazar payını artıracaktır"

Kayısının daha geniş kullanım alanlarına dönüştürülmesi için bilimsel çalışmaların artırılması gerektiğini vurgulayan Vali Yavuz, "TÜBİTAK ve diğer yetkin kuruluşların bu konuda katkı sağlaması, kayısının kullanım alanlarını genişletecek ve ürünün pazar payını artıracaktır. Bu alandaki AR-GE çalışmalarının, gıda mühendisleri ve sektör temsilcilerinin bir araya gelerek başlatacağı projeler ile kayısının değerini artırabileceğimize inanıyorum." ifadesini kullandı.

"Küresel ısınma ve iklim değişikliği, tarımsal üretimi olumsuz etkileyen en önemli faktörler arasında yer almaktadır"

Çiftçiliğin ne denli zor olduğunu bilen biri olarak, çiftçilerin alın terinin karşılığını alabilmesi için ellerinden geleni yaptıklarını belirten Vali Yavuz, "Küresel ısınma ve iklim değişikliği, tarımsal üretimi olumsuz etkileyen en önemli faktörler arasında yer almaktadır. Hocalarımızın bu konuda yapacağı açıklamalar, tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak adına yol gösterici olacaktır." dedi. Yavuz, su tasarrufu sağlayan ve verimli tarım yöntemleri üzerine yeni geliştirmeleri tartışmanın önemine değindi.

Vali Yavuz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, tarım sektörüne büyük önem verildiğini ve tarımsal üretimi artırmak için yoğun bir şekilde çalışmaya devam ettiklerini belirtti.

Program, konuşmalar ve sunumların ardından yapılan değerlendirme toplantısıyla sona erdi. Kayısı sektörünün geleceği, ulusal ve uluslararası pazarda karşılaşılabilecek fırsatlar ve tehditler üzerinde duruldu. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com
Anahtar Kelimeler: malatya'da 1. kayısı paneli düzenlendi
Anahtar Kelimeler: malatya'da 1. kayısı paneli düzenlendi

Rutte: AB, Ukrayna’ya ihtiyaç dışı silah vermemeli

Norveç ve Almanya’dan savunma iş birliği anlaşması

Dışişleri Bakanı Fidan, Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi Başkanı Şaas ile görüştü

Kayseri'de yolcu otobüsü ile kamyonet çarpıştı: 5 yaralı

Zelenskiy: Ukrayna'daki tüm enerji santralleri Rus saldırılarında hasar gördü

Malatya'da silahlı kavga: 1 gözaltı

Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani ile ABD’li mevkidaşı Rubio görüştü

ABD-İran müzakerelerinde ikinci tur Cenevre'de

Meteorolojiden denizlerde fırtına uyarısı

Siyonist işgalciler ateşkese rağmen saldırıyor: Gazze'de can kaybı artıyor

MİT Başkanı Kalın Münih Güvenlik Konferansı'na katıldı

Küba’da petrol rafinerisinde yangın 

Mersin'de 2 otomobil çarpıştı: 6 yaralı

Meteorolojiden bazı bölgeler için çığ uyarısı

Bulgaristan'da park halindeki bir tır'a başka bir tır çarptı: 2 ölü

Zelenskiy, NATO Genel Sekreteri ile görüştü

Dr. Tekruri: Şehitliği istemek, cihadı imkânlarımız el verdiği kadar yerine getirmek ile mümkün olur

Bitlis’te iş yerleri heyelanın altında kaldı

HÜDA PAR Batman İl Teşkilatı'ndan Kürtçe anadil yürüyüşü

Emine Erdoğan 22 okul kütüphanesinin açılışını yaptı

ABD ordusu Karayipler'de bir tekneye saldırdı: 3 ölü

Sağanak yağış Bitlis’te yolları göle çevirdi: Vatandaşlar yetkililere tepki gösterdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan BAE ve Etiyopya'ya gidecek 

Avrupalı gençler İstanbul’da HAKSİAD’ı ziyaret etti

Doğan: Kur’an-ı Kerim yalnızca yüzünden değil manasını anlayarak bilinçli bir şekilde okunmalı

Şanlıurfa'da sokak ortasında silahlı saldırı: 1 yaralı

Yeşilyurt Belediyesi minik yetenekleri sanatla buluşturuyor

Filistinli Aktivist Dr. Aldali: Ramazan ayının yaklaştığı bu günlerde Gazze’de insani kriz daha da derinleşmiş durumda

İstanbul Valiliği, hafızları umreye uğurladı

SCHR: israil 25 Ağustos’tan bu yana Suriye’de binden fazla ihlal gerçekleştirdi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Rutte: AB, Ukrayna’ya ihtiyaç dışı silah vermemeli

Norveç ve Almanya’dan savunma iş birliği anlaşması

Dışişleri Bakanı Fidan, Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi Başkanı Şaas ile görüştü

Kayseri'de yolcu otobüsü ile kamyonet çarpıştı: 5 yaralı

Zelenskiy: Ukrayna'daki tüm enerji santralleri Rus saldırılarında hasar gördü

Malatya'da silahlı kavga: 1 gözaltı

Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani ile ABD’li mevkidaşı Rubio görüştü