• BIST 100

    10084,77%1,99
  • DOLAR

    34,13% 0,00
  • EURO

    38,01% 0,26
  • GRAM ALTIN

    2886,56% 0,06
  • Ç. ALTIN

    4741,76% 0,29

Malatya'da ikinci kez yapılan 7'li çapraz karaciğer ameliyatı dünya tıp tarihine geçti

GÜNDEM 24.09.2024 12:40:50 0
Malatya

Başarıyla gerçekleştirdikleri 2'inci 7'li çapraz karaciğer naklinin önümüzdeki 50 yıl içinde dünyanın başka bir yerinde bu büyüklükte bir operasyonun gerçekleştirilmesinin mümkün görünmediğini kaydeden Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Nakli Enstitüsü Mü

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi karaciğer nakli için dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen hastalara şifa dağıtmaya devam ediyor. Dünya tıp tarihine geçecek önemli bir operasyonu ikinci kez gerçekleştiren merkez, 2'inci çapraz karaciğer naklini 14 ameliyathanede 50'si cerrah olmak üzere toplam 120 kişilik ekibin eş zamanlı ve aktif olarak görev yaptığı operasyonla başarıyla tamamlandı.

"Önümüzdeki 50 yıl içinde dünyanın başka bir yerinde bu büyüklükte bir operasyonun gerçekleştirilmesini mümkün görmüyorum"

Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, 7 donör ve 7 alıcıdan oluşan 7'li çapraz karaciğer naklini yaptıklarını belirterek, "Bu operasyon, dünya tarihinde ikinci kez yapılıyor ve ilki de yine Malatya’da gerçekleştirilmişti. Önümüzdeki 50 yıl içinde dünyanın başka bir yerinde bu büyüklükte bir operasyonun gerçekleştirilmesini mümkün görmüyorum.” dedi.

Dünyada bugüne kadar 17 tane 3'lü çapraz karaciğer nakli yapıldığını, bunların 14'ünün İnönü Üniversitesi'nde gerçekleştirildiğini anlatan Yılmaz, "Şimdiye kadar dünyada 7 tane 4'lü çapraz karaciğer nakli yapıldı bunların hepsi Malatya’da gerçekleştirildi. 3 tane 6'lı, 3 tane 5'li çapraz karaciğer nakli yapıldı. Bunların da hepsi burada gerçekleştirildi. Yedili çapraz karaciğer naklini yine ilk kez biz yapmıştık, ikinci 7'li çapraz karaciğer naklini de biz yaptık." şeklinde konuştu.

"Aynı anda 14 ameliyathanede 50'si cerrah olmak üzere toplamda 120 kişi bu operasyonlarda görev aldı"

Malatya'daki operasyon ekibinin güçlü bir kadrodan oluştuğunu ve dünyanın en iyileri arasında olduğunu belirten Prof. Dr. Yılmaz, dünya tarihine geçen 7'li çapraz karaciğer nakliyle ilgili şu bilgileri verdi:

"Aynı anda 14 ameliyathanede yürütüldü ve 50 cerrah aktif olarak çalıştı. Anestezistler, hemşireler, yardımcı personel, anestezi ve radyoloji teknisyenleri de dahil edildiğinde, toplamda 120 kişi bu operasyonlarda görev aldı. Böylesi karmaşık operasyonlar için güçlü bir ekip, gelişmiş fiziki olanaklar ve ileri tıbbi teçhizat gerekiyor. Burada inanılmaz bir eğitim potansiyeli var, genç akademisyenler yetişiyor ve her ne kadar bazıları batıya göç etse de bu güçlü yapıyı hiçbir şekilde zayıflatmıyor."

"Şimdiye kadarki yaptığımız çapraz karaciğer nakli sayısı 157 olacak"

Türkiye ve yurt dışından birçok hastanın Karaciğer Nakli Enstitüsüne başvurarak sağlıklarına kavuştuklarını vurgulayan Yılmaz, "İnanılmaz yapıda teçhizatımız var. Dünya çapında bir karaciğer nakil programı oluşturuldu. Bugün sanıyorum ki bu yılın 200’üncü karaciğer naklini yapıyoruz. Şimdiye kadarki yaptığımız çapraz karaciğer nakli sayısı 157 olacak. Azerbaycan, Suudi Arabistan, Kırım ve Yemen gibi ülkelerden gelen hastalar da çapraz karaciğer nakli sayesinde tedavi olma şansı yakalıyor." ifadelerini kullandı.

"Dünyada çapraz karaciğer nakli için adres olarak Malatya gösteriliyor"

Türkiye ve dünyada çapraz karaciğer nakli ve uyumsuz canlı donörlerle ilgili Malatya'nın adres gösterildiğinin altını çizen Yılmaz, "Ülkemizde ve dünyada karaciğer hastaları için önemli bir bilinç oluştu ve hastalar çapraz karaciğer nakli için Malatya’ya başvurmaya başladı. İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü çapraz karaciğer nakil sisteminin şu anda tüm dünyadaki küresel öncüsü diyebiliriz." şeklinde konuştu.

"Boston'dan iki bilim insanıyla birlikte çalışıyoruz"

Çapraz karaciğer nakillerinin birden fazla bilim dalının iş birliği ile başarılan bir yöntem olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Boston College’den iki bilim insanıyla birlikte çalışıyoruz. Prof Dr Tayfun Sönmez ve Prof Dr Utku Ünver, 2012'de çapraz böbrek nakilleriyle “Ekonomi Alanında Nobel Ödülü” kazanan ekipteki en önemli role sahip ekonomistler. Onların geliştirdiği algoritma sayesinde çoklu çaprazlar söz konusu, çapraz karaciğer nakli gerçekten son derece yenilikçi yaklaşım" dedi.

"Kırım'dan gelen anne karaciğerini başka hastaya verdi, kızı sağlığına kavuştu"

Yılmaz, "Bugün de nitekim 7 canlı vericili karaciğer nakli içerisinde, çapraz karaciğer nakli içerisinde bir hastamız Kırım'dan başvurdu, aslen Türk kendisi ama Kırım'da yaşıyor. Annesiyle birlikte geldi, uzun zamandan beri karaciğer nakli bekleyen bir kız çocuğu, bu çapraz karaciğer nakli sayesinde bir hastamızdan karaciğer grefti bulabildi, annesi de başka bir hastaya karaciğer verdi. Son derece iyi bir sonuç elde edebildik diyebilirim." dedi.

"Organ bağışını mutlaka artırmamız lazım"

Yılmaz, organ bağışının önemine vurgu yaparak, "Organ bağışını mutlaka artırmamız lazım. Halkımızın bu konuda duyarlı olduğuna inanıyorum. Yeni Sağlık Bakanımız Sayın Kemal Memişoğlu'nun da bu konuda son derece istekli ve aktif olduğunu biliyorum." ifadelerini kullandı. (İLKHA)


Seyir halindeki araç park halindeki araca çarptı

ATM'lerde belirli şifrelerin kullanımı yasaklanıyor

Kerbela'da "Mevlid-i Nebi" etkinliği

Diyarbakır'da TIR ile otomobil çarpıştı: 4 yaralı

Gıda Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı "Food Point" Bursa'da açıldı

Batman SGK İl Müdürü Gümüş: Kayıt dışı istihdam işletmelerin kepenk kapatmasına bile sebep olur

30 ilde "forex" operasyonu: 195 gözaltı kararı

Lübnan'da şehid sayısı 558'e yükseldi

Şırnak'ta operasyon: 69 gözaltı

THY, "Pakistan Havayollarının satın alınacağı" iddiasını yalanladı

Siirt’te bisikletli çocuğa otomobil çarptı

İşgalci katiller yeniden Lübnan'a saldırı düzenlediklerini duyurdu

Organ bağışı hakkında ne biliyoruz?

Küçük balık avlayan 4 kişiye 66 bin lira ceza

Siyonist rejim Lübnan'da bir gazeteciyi şehid etti

Soğuk algınlığı nedir, soğuk algınlığına ne iyi gelir?

Şırnak'ta yakıt deposuna gizlenmiş 24 kilo uyuşturucu ele geçirildi

Ankara'daki STK’lar “Filistin’e Destek Yürüyüşü” gündemiyle toplandı

Batman'dan siyonistlerin Lübnan'a yönelik saldırılarına tepki

Gazze'de soykırım: Şehid sayısı 41 bin 467'ye yükseldi

Spor ayakkabı, boyacılık sektörünü bitirdi

BM Filistin Raportöründen katil Netanyahu'ya: Yalan söylüyorsun

Irak'tan Lübnan'a insani yardım

Avusturya’da Filistin'e destek veren aktivistler seçimlerde “Liste Gaza” partisi ile yarışacak

Kışın habercisi alıç tezgâhlardaki yerini aldı

Gaziantep'te yağma ve hırsızlık suçlarından 3 kişi yakalandı

Afrika'da bu yıl 30 bine yakın M çiçeği vakası görüldü

Malatya'da ikinci kez yapılan 7'li çapraz karaciğer ameliyatı dünya tıp tarihine geçti

Batı Şeria'da 25 Filistinli daha esir alındı

TEKNOFEST 2024, Adana'da teknoloji tutkunlarını ağırlamaya hazırlanıyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku