Malatya'da kayısıda ilaç kalıntısıyla mücadele toplantısı yapıldı

Tarih: 18.03.2025 17:29 Güncelleme: 18.03.2025 17:29
Malatya
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült
Haberi Sesli Oku

Yaş kayısı ihracatında ciddi sıkıntılarla karşı karşıya olduklarına dikkat çeken Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, "Bu nedenle 2025 yılını 'İlaç Kalıntılarıyla Mücadele Yılı' ilan ettik. Üreticilerimizin ve bayilerimizin bu sürece hassasiyet

Dünya kayısı başkenti olarak anılan Malatya'da, kayısı üretiminde yaşanan ilaç kalıntısı sorununun çözümüne yönelik bir toplantı gerçekleştirildi. Malatya Ticaret Borsası ev sahipliğinde düzenlenen bilgilendirme toplantısında, doğru ilaç kullanımı ve ihracattaki riskler ele alındı.

"İhracatta büyük riskler söz konusu"

Toplantıda konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek, kayısı üretiminde zirai mücadelenin başladığını belirterek, ihraç edilen ürünlerde ilaç kalıntısına hassasiyet gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Çiçek, "Kayısı sattığımız ülkeler, özellikle tüketici sağlığı açısından çok daha titiz davranıyor. İlaç kalıntısı nedeniyle ihracatta büyük risklerle karşı karşıyayız. Doğru zamanda, doğru dozda ve doğru ilaç kullanımına dikkat etmeliyiz." dedi.

"Kayısıda ilaç kalıntısıyla mücadele yılı ilan edildi"

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan ise, dünya genelinde tarım ürünlerinde rekabetin arttığına dikkat çekerek, kayısının ihracattaki konumunu koruyabilmesi için ilaç kalıntısı sorununun çözülmesi gerektiğini söyledi. Özcan, "Özellikle Avrupa pazarı, pestisit tahlillerine büyük önem veriyor. Yaş kayısı ihracatında ciddi sıkıntılarla karşı karşıyayız. Bu nedenle 2025 yılını 'İlaç Kalıntılarıyla Mücadele Yılı' ilan ettik. Üreticilerimizin ve bayilerimizin bu sürece hassasiyetle yaklaşmasını bekliyoruz." diye konuştu.

"Tüketiciye güvenli ürün ulaştırmak önceliğimiz"

Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar da bitkisel üretimde dikkat edilmesi gereken hususlara değinerek, ilaçlama süreçlerinin mevzuata uygun şekilde yürütülmesi gerektiğini ifade etti. Kayısıda pazar payının kaybedilmemesini adına dikkatli olunması gerektiğini ifade eden Akar, "Ülkelerin bizden beklentileri her geçen gün artıyor. Amacımız, tüketiciye sağlıklı ve güvenli ürün ulaştırmak." dedi.

Toplantının ardından Tarım İl Müdürlüğü uzmanları tarafından zirai ilaç bayilerine yönelik "Pestisitler ve Güvenli Kullanımı ile Bitki Koruma Ürünlerinin Satışı ve Depolanması" konulu bir sunum gerçekleştirildi.

Toplantıya; Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yetkilileri ve zirai ilaç bayileri katıldı. (İLKHA)

MEAH'ta Tüp Bebek Merkezi açıldı

Gazze’de son 24 saatte 103 şehit daha: Toplam şehit sayısı 56 bin 259’a yükseldi

Mardin Emlakçılar Birliği Başkanı Bulut: Vergi politikası, piyasayı bitirme noktasına getirdi

Gazze'de yardım dağıtımına başlandı: Han Yunus'ta 70 yardım tırı silahlı çetelerce yağmalandı

Siirt Belediyesi’nden 30 bini aşkın kişiye sosyal destek

"Geleceğin Değerleri" yaz okulu başlıyor

Siirt Valiliğinden çevre yangınlarına karşı uyarı

Depo yangında maddi hasar oluştu

Avrupa Parlamentosu'nda Von der Leyen'in görevden alınması için girişim

Kuyumculardan sahte altın uyarısı!

Umut Kervanının beşinci sosyal market projesi, Bursa'da hayata geçti

Siyonist zindanlarda işkence: Uzuvların kesilmesi, tecavüz, askıya alma, elektrik verme, sıcak su dökme

Batman'da kapalı yöntemle mide kanseri ameliyatı başarıyla gerçekleştirildi

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Arnavutluk’ta imam hatiplilerin mezuniyetine katıldı

AYM’den engelliler lehine ÖTV düzenlemesine iptal kararı

Türk-İş Başkanı Ergun Atalay: Devlet kamu işçisinin talebine makul ve mantıklı cevap vermiyor

"Uyuşturucu ile topyekûn mücadele şart"

Sağlık Bakanlığından 81 İle "Teftiş Kurulu" genelgesi

Siyonist analistler: Gazze bataklığına saplandık

Siyonist rejimin Gazze'ye gün boyu saldırılarında 44 şehit

Öğrenciler için yaz tatili tavsiyeleri

Türkiye, Afganistan İslam Emirliği'nin Ankara Büyükelçisini resmen tanıdı

Bingöl’de 17 binden fazla kök kenevir ve skunk ele geçirildi

Yeşilyurt'ta parklar yenileniyor, sosyal yaşam alanları genişletiliyor

Yeşilyurt'ta parklar yenileniyor, sosyal yaşam alanları genişletiliyor

Battalgazi Belediyesi genç yetenekleri üniversite sınavlarına hazırlıyor

Batman'da trafik kazası maddi hasarla atlatıldı

Malatya'da yük treni otomobile çarptı: 5 yaralı

İslâm tarihinde bir dönüm noktası: Hicretin üzerinden 1447 yıl geçti

KVKK’dan SMS doğrulama kodlarıyla ilgili yeni düzenleme

Yükleniyor