• BIST 100

    14183,40%-0,38
  • DOLAR

    42,91% 0,17
  • EURO

    50,50% -0,24
  • GRAM ALTIN

    6269,36% 1,61
  • Ç. ALTIN

    10086,69% 1,00

Malatya'da yüzbinlerce fidan toprakla buluştu

11 Kasım 2025, Salı 16:23
11 Kasım 2025, Salı 16:23
Malatya
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Malatya'da "11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü" etkinliği kapsamında 733 bin 600 adet akasya, alıç, ardıç sedir ve karaçam fidanları toprakla buluşturularak can suyu verildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde, 81 ilde eş zamanlı olarak düzenlenen "11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü" etkinliği bu yıl "Sevdamız Yeşil Vatan" temasıyla Malatya'nın Battalgazi ilçesi Yeniköy Mahallesi'nde de saat 11.11'de gerçekleştirildi.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Malatya Orman İşletme Müdürü Osman Kayalar, ağaçlandırmanın iklim değişikliğiyle mücadelede hayati önem taşıdığını vurguladı.

"Sanayileşmenin hız kazandığı günümüzde havanın, suyun ve toprağın korunması daha fazla önem kazanıyor"

Kayalar, "Her yıl farklı temalarla kutladığımız bu kıymetli günü bu yıl da Yeşil Vatan Seferberliği sloganıyla siz kıymetli hemşerilerimizin katılımıyla hayata geçiriyoruz. Sanayileşmenin hız kazandığı günümüzde havanın, suyun, toprağın ve doğal güzelliklerimizin korunması her geçen gün daha fazla önem kazanıyor. Bakanlığımızın iklim değişikliğiyle ilgili aldığı kritik kararlar ve orman varlığının artırılması çalışmaları gelecek nesiller için büyük önem taşımaktadır." dedi.

"733 bin 600 adet fidan toprakla buluşturulacak"

Malatya'da yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi veren Kayalar, "Malatya Orman İşletme Müdürlüğü olarak kamu kurum ve kuruluşlarının sosyal sorumluluk projelerine teknik ve fidan desteği sağlıyoruz. Dilek Orman Fidanlığı'nda üretim devam etmekte olup, 2025 yılı itibarıyla 1 milyon fidan üretimi gerçekleştirilmiştir. Bu yıl 70 hektar ağaçlandırma, 1.200 hektar erozyon kontrolü olmak üzere toplam 1.320 hektar alanda toprak işleme çalışması yapılmıştır. Bugün bulunduğumuz alanda 2 bin 200 adet, il genelinde ise 733 bin 600 adet Akasya, Alıç, Ardıç, Sedir ve Karaçam fidanı toprakla buluşturulacaktır." ifadelerini kullandı.

Etkinlikte konuşan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Milli Ağaçlandırma Günü'nün sadece bir fidan dikme etkinliği olmadığını, doğaya karşı sorumluluğu hatırlatan anlamlı bir gün olduğunu belirtti.

"Bugünü sadece bir etkinlik olarak değil, doğaya ve geleceğe karşı sorumluluğumuzu hatırlatan bir farkındalık günü olarak görüyoruz"

Başkan Er, "Bugün ülkemizin geleceğine, doğamıza, yeşil vatanımıza sahip çıkmak için bir araya geldik. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın 2019 yılında yayımladığı genelgeyle 11 Kasım günü ‘Milli Ağaçlandırma Günü’ ilan edildi. Her yıl farklı temalarla Türkiye'nin dört bir yanında fidan dikimi gerçekleştiriliyor. Bu yılki temamız 'Sevdamız Yeşil Vatan'. Bugünü sadece bir etkinlik olarak değil, doğaya ve geleceğe karşı sorumluluğumuzu hatırlatan bir farkındalık günü olarak görüyoruz." dedi.

Konuşmasının devamında Peygamber Efendimiz'in "Kıyamet kopuyor olsa dahi elinizde bir fidan varsa onu dikin." hadisini hatırlatan Er, "Bugün diktiğimiz her bir fidan, geleceğe bırakacağımız en kıymetli mirastır. Toprağa dikilen her fidan sadece bir ağaç değil, bir umut, bir nefes, bir yaşamdır. Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak şehrimizin daha da yeşil hale gelmesi, park ve mesire alanlarının çoğaltılması için yoğun bir çaba harcıyoruz." ifadelerini kullandı.

Programda konuşan Vali Seddar Yavuz ise çevre bilincinin medeniyetle doğrudan bağlantılı olduğunu belirterek, doğa ile uyum içinde yaşamanın şehir kültürünün bir parçası olduğunu vurguladı.

"İnsanların günlük yaşamlarında çevreyle uyum içinde hareket etmeleridir"

Vali Yavuz, "Malatya kadim bir şehir; kültürün ve medeniyetin beşiğidir. Kadim şehirlerin en temel özelliği, insanların günlük yaşamlarında çevreyle uyum içinde hareket etmeleridir. Aksi durumda düzensizlik ve kaos kaçınılmaz olur. Bizler şehrimizi yeniden imar ve inşa ederken aynı zamanda düzen ve kural bilincini de hâkim kılmak için çalışmalar yürütüyoruz." dedi.

Yavuz, deprem sonrası yürütülen çalışmaların yanı sıra çevre bilincine de dikkat çekerek şöyle devam etti:

"Elbette deprem gibi büyük afetler kural algısını zedeleyebilir, kuralsızlık olağan hale gelebilir. Ancak biz, trafik ve asayiş denetimlerinden uyuşturucuyla mücadeleye, eğitim altyapısından sosyal projelere kadar geniş bir yelpazede düzeni sağlamak için çalışıyoruz. Özellikle ÖNEM projemizle dezavantajlı çocuklarımıza yönelik çalışmalarla onların özgüvenlerini ve kişisel gelişimlerini destekliyoruz."

"Nerede yeşil ve su varsa orada huzur ve mutluluk vardır"

Vali Yavuz, çevrenin korunmasının insan psikolojisi üzerindeki etkisine değinerek, "Bilindiği gibi cennet yeşil ve suyla tasvir edilir. Nerede yeşil ve su varsa orada huzur ve mutluluk vardır. Bu nedenle şehrimizi daha yeşil hale getirmeliyiz. Küresel ısınmanın arttığı bir dönemde çevreye daha duyarlı olmalıyız. Hepimiz inşaat faaliyetlerinden şikâyet ediyoruz, ancak çöpümüzü yere mi atıyoruz, yoksa çöp kutusu mu arıyoruz? Bu davranışlar gelişmişliğin göstergesidir." dedi.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri ve vatandaşlar, fidan dikim alanına geçerek fidanları toprakla buluşturdu.

Etkinliğe; Vali Seddar Yavuz, Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Vali Yardımcısı Ali Açıkgöz, ilçe belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluş yöneticileri, siyasi parti temsilcileri, STK üyeleri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. (İLKHA)

Yüksek tutarlı para transferlerine açıklama zorunluluğu

Yetimler Vakfı’ndan Etiyopya'daki yetimlere aralık ayı desteği

Ankara'nın radar adımı, siyonist rejimin hava alanını daraltıyor

Kayapınar Belediye Başkanı Özhan’dan Ömerli’ye tebrik ziyareti

Bitlis’te yoğun kar yağışı ve fırtına: 180 köy yolu ulaşıma kapandı

SPK’dan telefon dolandırıcılığına karşı uyarı

Memur ve emeklinin zam takvimi netleşiyor

Akdeniz için fırtına uyarısı

Uludağ’ın etekleri beyaza büründü, Bursa'da kar beklentisi sürüyor

Tekstil işçisinin boyun ağrısına bilimsel çözüm

Trambüs direğine çarpan araçta bir kişi hayatını kaybetti

Ankara'da bazı yollar iki gün kapatılacak

Öğrenciler Akkuyu santralini ziyaret etti

Mısır'dan Gazze için iki kırmızı çizgi

Otopark Yönetmeliği değişti

İkinci el araçta 6 ay ve 6 bin kilometre kuralı 1 Temmuz 2026’ya uzatıldı

Halep'te gerilim tırmanıyor: Suriye güvenlik güçlerine saldırı

Göçmen kaçakçılarına operasyon: 14 ilde 112 tutuklama

Mardin güne yoğun sisle uyandı: Görüş mesafesi 5 metreye kadar düştü

Akdeniz için fırtına uyarısı

Meteoroloji'den 38 il için kar yağışı uyarısı

Somali: Ülkemiz bir bütündür, israilin Somaliland'ı tanıması hükümsüzdür

Almanya kara kutu analizini reddetti: Libya uçağı için alternatif İngiltere

Trump: Zelenskiy benim onayım olmadan hiçbir karar alamaz

Maduro: ABD'nin hedefi doğal kaynaklarımızı yağmalamak

İşgal rejimi Bisan eyleminin failini açıkladı, Kabatiya'yı kuşattı

Gazze'de ateşkes yine delindi: 2 şehit

İzmir açıklarında sürüklenen lastik bottaki 37 göçmen kurtarıldı

Atama kararları Resmi Gazete'de

Bartın’da yoğun kar yağışı öncesi hazırlık toplantısı yapıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Yüksek tutarlı para transferlerine açıklama zorunluluğu

Yetimler Vakfı’ndan Etiyopya'daki yetimlere aralık ayı desteği

Ankara'nın radar adımı, siyonist rejimin hava alanını daraltıyor

Kayapınar Belediye Başkanı Özhan’dan Ömerli’ye tebrik ziyareti

Bitlis’te yoğun kar yağışı ve fırtına: 180 köy yolu ulaşıma kapandı

SPK’dan telefon dolandırıcılığına karşı uyarı

Memur ve emeklinin zam takvimi netleşiyor