EKONOMİ 21.04.2025 21:01:13 0

Malatya’da “zirai don” toplantısı

Malatya’da “zirai don” toplantısı
Haberi Sesli Oku

Malatya’da meydana gelen zirai don sonrası yapılan çalışmalar hakkında istişare ve değerlendirme toplantısı yapıldı.

Vali Seddar Yavuz’un başkanlığında Valilik Toplantı Salonunda tarımla ilgili kurum ve kuruluş müdürlerinin katılımıyla Zirai Don Sonrası Yapılan Çalışmalar Hakkında İstişare ve Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıya AK Parti Malatya Milletvekili İhsan Koca ve CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli, İnönü Üniversitesi Rektör Yrd. Prof. Dr. Mehmet Sağlam, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Murat Asma, siyasi partilerin il başkanları, Oda ve Borsa Başkanları, TARSİM Bölge Müdür Yardımcısı Cumali Ayhan da katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Vali Seddar Yavuz, “Büyük bir don afetiyle karşı karşıya kaldık. Bu afet, Malatya’nın en önemli gelir kaynağı olan başta kayısı olmak üzere birçok tarımsal ürünü olumsuz etkiledi. Sayın Cumhurbaşkanımız konuyla yakından ilgilenmiş, Tarım Bakanımız bizzat sahaya gelerek durumun ciddiyetini yerinde gözlemlemiştir.” dedi.

Yavuz, “Özellikle bazı bölgelerde don olayı nedeniyle ağaçlarımız ciddi şekilde etkilendi. Bu durumun çiftçilerimiz üzerindeki etkileri, ağaçlarımızın yeniden nasıl rehabilite edileceği, beslenmeleri ve diğer tarımsal alanlarda nasıl bir aksiyon planı izleneceğine dair geniş katılımlı bir istişareyi gerektirmiştir. Bu kapsamda önümüzde süreçte sahadan gelen bilgiler doğrultusunda yeniden değerlendirme toplantısı gerçekleştirilecek.” ifadelerini kullandı.

Toplantıda İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Üniversiteler, Ziraat Mühendisleri Odası tarafından gerçekleştirilen sunumların ardından TARSİM Bölge Müdürlüğü tarafından sigortanın işleyiş şekli ile ilgili bilgilendirme, Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bsı Müdürlüğünce de tarım teşvik kredileri ve hibeler hakkında bilgilendirmeler yapıldı. Akabinde konu ile ilgili alınması gereken tedbirler istişare edildi.

Toplantı sonunda; çiftçiler tarafından bu süreçte alınması ve uygulanması gereken tedbir ve işlemlerle ilgili konunun uzmanı ve akademisyenler tarafından belirlenen şu hususların kamuoyuna duyurulmasına karar verildi.

“1.Ağaçların gelişimi takip edilmelidir. Üreticilerimiz tarafından ağaçlar üzerinde herhangi bir budama ve kesim işlemi yapılmamalıdır.

2.Ağaç üzerinde küçük yaprak veya sürgün gelişimi olan bahçelerde monilya ve çil hastalığına karşı uygun bir fungusit ile ilaçlama yapılmalıdır.

3.Ağaç üzerinde sürgün ve yapraklar var iken don zararı nedeniyle kuru bir görünüm arz eden bahçelerde ana ve yan  dallarda oluşacak yeni sürgünlerin gelişimi beklenmelidir, o zamana kadar herhangi bir budama işlemi yapılmamalıdır.

4.Meyve bahçelerinde havasızlıktan dolayı kök çürüklüğü ve zamklanma oluşmaması için sürüm yapmak isteyen çiftçilerimiz kültüvatör ile basit yüzeysel bir sürüm yapmalıdır.

5.Yapılacak iş ve işlemlerle ilgili olarak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Ziraat Fakültesi ve İlçe Tarım Orman Müdürlükleri ile iletişime geçilerek teknik destek alınması, konunun uzmanı olmayan kişiler tarafından sosyal medya hesaplarından yayınlanan gerçek dışı bilgilere itibar edilmemesi önemle rica olunur.” (İLKHA)

HAMAS: Batı Şeria'da ev yıkma suçu işgalin faşizmini ortaya koyuyor

Gazze hükümeti: Toplu göç iddiaları yalan; büyük Filistin halkı bu topraklardan asla sökülemez

Siyer Vakfı Kurucusu Yıldırım: Ümmet-i Muhammed bozulduğu için insanlık bozuldu

Araç ineklere çarptı

Afganistan’da araç kanala düştü: 6 ölü

Mardin’de “dur” ihtarına uymayan sürücü kaçarken polise çarptı

Suriye'den getirildiği tespit edilen 2 anti-tank mayını imha edildi

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Çin'i ziyaret edecek

Bir ayda 6 kaza: Bingöl Caddesi’ne acil müdahale isteniyor

Bingöl’de araç lastiği hırsızı tutuklandı

Uganda'da mpox'tan ölenlerin sayısı 40'a yükseldi

Batman’da Sivil Toplumun Kalbi Atacak: Türkiye’ye Örnek Proje Hayata Geçiyor

HAMAS, sağlık görevlilerinin infazına ilişkin uluslararası soruşturma çağrısını yineledi

Kassam Tugaylarından tünel pususu: İşgal askerleri öldü ve yaralandı

Kişinin en çok önem verdiği konu neyse, vesvese oradan doğuyor!

Kütahya'da 4.3 büyüklüğünde deprem

Çin’den ABD’ye Tayvan uyarısı: Ateşle oynayanlar bunun içinde yok olacaklar!

Mevlid etkinliğine katılan çocuklar boykota devam mesajı verdi

Malatya’da “zirai don” toplantısı

DMM: Planlı sezaryen yasaklanmadı

Diyarbakır'da trafik kazası: 2 yaralı

"Ezan ve Filistin’le alay edildiği" görüntüler tepki çekti

Belediye Başkanı Er, Kuzey Kuşak Yolu 2'inci etap çalışmalarını inceledi

Afganistan’da 11 milyon çocuk felci aşılaması yapılacak

Emniyetten “gözaltında kötü muamele” iddialarına açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan: TÜRKSAT 6A ile haberleşme uydusunu üretebilen 11 ülkeden biri konumuna yükseldik

Çocukların akıllı telefona sahip olma yaşı düşüyor!

Polisten kaçmak için üst geçitten atlayan şahıs, aracın üzerine düştü

Menenjit saatler içinde ölüme neden olabiliyor!

15 bin sözleşmeli öğretmen alımı için başvurular başladı

Yükleniyor