Vali Seddar Yavuz’un başkanlığında Valilik Toplantı Salonunda tarımla ilgili kurum ve kuruluş müdürlerinin katılımıyla Zirai Don Sonrası Yapılan Çalışmalar Hakkında İstişare ve Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi.
Toplantıya AK Parti Malatya Milletvekili İhsan Koca ve CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli, İnönü Üniversitesi Rektör Yrd. Prof. Dr. Mehmet Sağlam, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Murat Asma, siyasi partilerin il başkanları, Oda ve Borsa Başkanları, TARSİM Bölge Müdür Yardımcısı Cumali Ayhan da katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Vali Seddar Yavuz, “Büyük bir don afetiyle karşı karşıya kaldık. Bu afet, Malatya’nın en önemli gelir kaynağı olan başta kayısı olmak üzere birçok tarımsal ürünü olumsuz etkiledi. Sayın Cumhurbaşkanımız konuyla yakından ilgilenmiş, Tarım Bakanımız bizzat sahaya gelerek durumun ciddiyetini yerinde gözlemlemiştir.” dedi.
Yavuz, “Özellikle bazı bölgelerde don olayı nedeniyle ağaçlarımız ciddi şekilde etkilendi. Bu durumun çiftçilerimiz üzerindeki etkileri, ağaçlarımızın yeniden nasıl rehabilite edileceği, beslenmeleri ve diğer tarımsal alanlarda nasıl bir aksiyon planı izleneceğine dair geniş katılımlı bir istişareyi gerektirmiştir. Bu kapsamda önümüzde süreçte sahadan gelen bilgiler doğrultusunda yeniden değerlendirme toplantısı gerçekleştirilecek.” ifadelerini kullandı.
Toplantıda İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Üniversiteler, Ziraat Mühendisleri Odası tarafından gerçekleştirilen sunumların ardından TARSİM Bölge Müdürlüğü tarafından sigortanın işleyiş şekli ile ilgili bilgilendirme, Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bsı Müdürlüğünce de tarım teşvik kredileri ve hibeler hakkında bilgilendirmeler yapıldı. Akabinde konu ile ilgili alınması gereken tedbirler istişare edildi.
Toplantı sonunda; çiftçiler tarafından bu süreçte alınması ve uygulanması gereken tedbir ve işlemlerle ilgili konunun uzmanı ve akademisyenler tarafından belirlenen şu hususların kamuoyuna duyurulmasına karar verildi.
“1.Ağaçların gelişimi takip edilmelidir. Üreticilerimiz tarafından ağaçlar üzerinde herhangi bir budama ve kesim işlemi yapılmamalıdır.
2.Ağaç üzerinde küçük yaprak veya sürgün gelişimi olan bahçelerde monilya ve çil hastalığına karşı uygun bir fungusit ile ilaçlama yapılmalıdır.
3.Ağaç üzerinde sürgün ve yapraklar var iken don zararı nedeniyle kuru bir görünüm arz eden bahçelerde ana ve yan dallarda oluşacak yeni sürgünlerin gelişimi beklenmelidir, o zamana kadar herhangi bir budama işlemi yapılmamalıdır.
4.Meyve bahçelerinde havasızlıktan dolayı kök çürüklüğü ve zamklanma oluşmaması için sürüm yapmak isteyen çiftçilerimiz kültüvatör ile basit yüzeysel bir sürüm yapmalıdır.
5.Yapılacak iş ve işlemlerle ilgili olarak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Ziraat Fakültesi ve İlçe Tarım Orman Müdürlükleri ile iletişime geçilerek teknik destek alınması, konunun uzmanı olmayan kişiler tarafından sosyal medya hesaplarından yayınlanan gerçek dışı bilgilere itibar edilmemesi önemle rica olunur.” (İLKHA)