• BIST 100

    15807,88%-0,41
  • DOLAR

    44,46% 0,10
  • EURO

    51,26% 0,10
  • GRAM ALTIN

    6491,78% 1,16
  • Ç. ALTIN

    10645,44% 0,00

Malatyalılar: Ramazan'ın manevi atmosferi anlatılmaz yaşanması gerekir

01 Mart 2025, Cumartesi 18:52
01 Mart 2025, Cumartesi 18:52
Malatyalılar: Ramazan
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Malatya'da Ramazan ayının ilk günü vatandaşlar, oruç ibadetinin huzurunu yaşarken manevi atmosferin çok farklı olduğunu ve her yerde hissedildiğini dile getirdiler.

11 ayın sultanı olarak kabul edilen mübarek Ramazan ayı dün akşam kılınan teravih namazı ve ardından yenilen sahurla başladı.

Ramazan ayının ilk gününde havanın güzel olduğu Malatya'da çarşıda ve pazarda ve Ramazan ayına özgü bir hareketlilik gözlemlendi. Mübarek Ramazan ayının ilk gün orucunu tutan vatandaşlar, duygu ve düşüncelerini İLKHA mikrofonuna anlattılar.

"İlkokuldan sonra oruç tutmaya başladım ve şimdiye kadar yediğimi hatırlamıyorum"

Ramazanın şehirde oluşturduğu farklılığa dikkat çeken Ramazan Ertuç, "Mutlaka manevi yönde bir farklılık oluyor. Çarşıda, pazarda bunu her yerde görüyoruz ve fark ediyoruz. İnşallah bu Ramazandan sonra da böyle devam eder. Memnunuz. Gittim, yarım kilo hurma aldım. İnşallah iftarı hurma ile açmayı nasip olur. İlkokuldan sonra oruç tutmaya başladım. Yaşım şimdi 60 ve bugüne kadar hiç yediğimi hatırlamıyorum. İnşallah bundan sonra da böyle devam ederiz. Allah ömür verdiği müddetçe de orucumuzu tutmaya çalışacağız. Bir de Ramazan ayında dünyaya geldiğim için Ramazan ayının benim için çok farklı bir değeri var." dedi.

"İnşallah Rabbim bunu her zaman daim eder"

Cemal Erdem ise, Ramazan ayının ilk gününü yaşamanın sevincini paylaşarak, "Allah'ımıza şükürler olsun, Ramazanın ilk gününü yaşıyoruz, mutluyuz. İnşallah Rabbim bunu her zaman daim eder." şeklinde konuştu.

"Ramazanı Ramazan gibi yaşayıp onun manevi atmosferini çevremize yaymamız gerekiyor"

Ramazan ayının sadece aç kalmakla sınırlı olmadığına vurgu yapan Mehmet Çiloğlan ise, "Ramazanımız hayırlı ve mübarek olsun. Rabbim âlem-i İslam'a huzur, bereket, sağlık nasip eylesin. Başta Filistin ve Gazze olmak üzere dünyanın neresinde ezilen, horlanan, hakir görülen din kardeşlerimiz varsa onlara huzur getirsin. Ramazanı sadece sözle değil, fiilen yaşamak gerekir. Ramazana uygun yaşayacaksın. Sadece aç ve susuz kalmakla insan oruç tutmuş olmaz. Ramazan dediğin zaman insanın vücudunun bütün azalarını ona göre dizginlemesi lazım. Ramazanı Ramazan gibi yaşayıp onun manevi atmosferini çevremize yaymamız gerekiyor." dedi.

"Bu atmosferi anlatmak değil, yaşamak gerekiyor"

Celal Öksüz ise, Ramazan ayının manevi değerinin yanında ekonomik boyutuna da değinerek, esnaflardan duyarlılık beklediğini ifade etti.

Öksüz, "Ramazan ayının hayırlı olmasını diliyorum. Bu mübarek ayda esnaflardan biraz daha duyarlılık bekliyoruz. Ramazan ayında bazı fırsatçı esnaflar fiyatları artırıyor, halkımız da bu konuda sıkıntı çekiyor. Ramazan'ın maneviyatını oruç tutan bilir, yaşayan bilir. Bu atmosferi anlatmak değil, yaşamak gerekiyor." diye konuştu.

"Hem manevi olarak huzur buluyoruz hem de beden sağlığımız için önemli"

Ramazan ayının manevi huzurunun yanı sıra sağlık açısından da önemli bir ay olduğuna dikkat çeken Hakan Çalışkan, "Dün ilk teravih namazımızı kıldık, bugün de inşallah ilk iftarımızı yapacağız. Ramazan ayı, 12 aydan farklı olan ve Rabbimizin bize sunduğu çok büyük bir nimet. Hem manevi olarak huzur buluyoruz hem de beden sağlığımız için önemli bir ay. Vücudumuz dinleniyor. Zengin, fakir demeden herkes aynı sofrada bir araya geliyor. Bu hiçbir ayda olmayan bir özellik ve çok önemli bir nimet." ifadelerini kullandı.

"Ramazan ele geçmez bir nimet"

Ramazan ayının insanı disipline eden bir ay olduğunu vurgulayan Mehmet Özsoy, "Allah'a çok şükür dün akşam ilk teravihimizi kıldık, mukabelemizi dinledik. Allah ömür verirse Ramazanın sonuna kadar devam edeceğiz. Ramazan, ele geçmez bir nimet, tabi bunu bilene. Bilmeyene anlatmanın bir anlamı yok. Ramazan ayı bereket ve rahmet ayıdır. Her şey boldur. Ama önemli olan Ramazan ayında kendine çeki düzen verebilmektir. Nefsini terbiye etmek zorundasın. Orucunu tutacaksın, Ramazanın kıymetini bileceksin ve gelecek yıllardaki Ramazanlara ulaşmak için dua edeceksin." dedi.

"Ramazanın manevi atmosferi paylaşmaktır"

Ramazan ayının paylaşma ve yardımlaşma ayı olduğunu belirten İhsan Dağgez, şunları kaydetti:

"Ramazan demek paylaşmak demektir. Sadece kendi nefsini düşünmeyeceksin. Çevrendeki fakir, yetim ve öksüzleri gözeteceksin, onlara yardımcı olacaksın. Ramazanın manevi atmosferi budur. Biz de ibadetlerle Ramazanı dolu dolu yaşamaya çalışacağız. Bizi bu senede Ramazana kavuşturduğu için Rabbimize hamdolsun." (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

İran: ABD askerleri Basra Körfezi'ndeki köpekbalıklarına yem olacak

Batı Şeria'da 21 bini aşkın ihlal: Saldırıların merkezinde Yahudi çeteler var

Ankara merkezli 22 ilde dolandırıcılık operasyonu: 29 tutuklama

Dolar ve Euro bugün ne kadar?

Altın yön arayışında: Ons ve gram altın bugün ne kadar?

Şanlıurfa’da tanker ile otomobil çarpıştı: Bir ölü, 5 yaralı

Şırnak'ta sel: Araçlarda mahsur kalanlar kurtarıldı

Fırtına deniz ulaşımını vurdu: İDO ve BUDO'da çok sayıda sefer iptal

Trump'tan yine tehdit: İran'ın petrolünü ve uranyumunu ele geçirebiliriz

18 il için "sarı" kodlu uyarı: Sağanak, kar ve fırtına bekleniyor

Gazze'de ateşkese rağmen katliam sürüyor: 2 şehit

Siyonist rejim ve ABD'den kirli saldırı: İran ve Lübnan'da sivil altyapı hedef alınıyor

İran ve Hizbullah'tan çok cepheli misilleme: ABD üsleri ve işgal hedefleri vuruldu

Bakan Kurum: Gıda israfı sadece bugünü değil, yarını da tüketir

Hindistan'a ait LPG tankerleri Hürmüz Boğazı'ndan geçti

Pezeşkiyan: ABD'de halk, ülkeyi yöneten israilli krallardan yoruldu

Adana’da bir binanın damında torpillerin patlaması sonucu 1 kişi hayatını kaybetti

Kuzey Kore'de yeni nesil roket motoru test edildi

COP31 kapsamında Çevre ve İklim Medya Turları'nın ilki düzenlendi

Muğla'da kaçak avlanan 80 kilogram kefal balığına el konuldu

ABD'den Katar'daki vatandaşlarına uyarı

Arap Birliği Genel Sekreterliğine Nebil Fehmi seçildi

Manisa'da uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

CHP Genel Başkanı Özel hakkında soruşturma başlatıldı

Dışişleri Bakanı Fidan, Pakistan Başbakanı Şerif ile görüştü

Gazze'de alıkonulan 5 Filistinli esir serbest bırakıldı

Mersin'de trafik kazasında yaralanan kişi hayatını kaybetti

Çin ile Kuzey Kore arasında uçak seferleri yeniden başlatılacak

Meteorolojiden çok sayıda il için sağanak uyarısı

Dışişleri Bakanı Fidan, Mısırlı mevkidaşı Abdulati ile görüştü

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İran: ABD askerleri Basra Körfezi'ndeki köpekbalıklarına yem olacak

Batı Şeria'da 21 bini aşkın ihlal: Saldırıların merkezinde Yahudi çeteler var

Ankara merkezli 22 ilde dolandırıcılık operasyonu: 29 tutuklama

Dolar ve Euro bugün ne kadar?

Altın yön arayışında: Ons ve gram altın bugün ne kadar?

Şanlıurfa’da tanker ile otomobil çarpıştı: Bir ölü, 5 yaralı

Şırnak'ta sel: Araçlarda mahsur kalanlar kurtarıldı