• BIST 100

    10616,18%2,41
  • DOLAR

    40,39% -0,01
  • EURO

    47,30% 0,57
  • GRAM ALTIN

    4411,17% 1,41
  • Ç. ALTIN

    7000,80% 0,75

Malatyalılar: Ramazan'ın manevi atmosferi anlatılmaz yaşanması gerekir

01 Mart 2025, Cumartesi 06:52
01 Mart 2025, Cumartesi 06:52
Malatyalılar: Ramazan
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Malatya'da Ramazan ayının ilk günü vatandaşlar, oruç ibadetinin huzurunu yaşarken manevi atmosferin çok farklı olduğunu ve her yerde hissedildiğini dile getirdiler.

11 ayın sultanı olarak kabul edilen mübarek Ramazan ayı dün akşam kılınan teravih namazı ve ardından yenilen sahurla başladı.

Ramazan ayının ilk gününde havanın güzel olduğu Malatya'da çarşıda ve pazarda ve Ramazan ayına özgü bir hareketlilik gözlemlendi. Mübarek Ramazan ayının ilk gün orucunu tutan vatandaşlar, duygu ve düşüncelerini İLKHA mikrofonuna anlattılar.

"İlkokuldan sonra oruç tutmaya başladım ve şimdiye kadar yediğimi hatırlamıyorum"

Ramazanın şehirde oluşturduğu farklılığa dikkat çeken Ramazan Ertuç, "Mutlaka manevi yönde bir farklılık oluyor. Çarşıda, pazarda bunu her yerde görüyoruz ve fark ediyoruz. İnşallah bu Ramazandan sonra da böyle devam eder. Memnunuz. Gittim, yarım kilo hurma aldım. İnşallah iftarı hurma ile açmayı nasip olur. İlkokuldan sonra oruç tutmaya başladım. Yaşım şimdi 60 ve bugüne kadar hiç yediğimi hatırlamıyorum. İnşallah bundan sonra da böyle devam ederiz. Allah ömür verdiği müddetçe de orucumuzu tutmaya çalışacağız. Bir de Ramazan ayında dünyaya geldiğim için Ramazan ayının benim için çok farklı bir değeri var." dedi.

"İnşallah Rabbim bunu her zaman daim eder"

Cemal Erdem ise, Ramazan ayının ilk gününü yaşamanın sevincini paylaşarak, "Allah'ımıza şükürler olsun, Ramazanın ilk gününü yaşıyoruz, mutluyuz. İnşallah Rabbim bunu her zaman daim eder." şeklinde konuştu.

"Ramazanı Ramazan gibi yaşayıp onun manevi atmosferini çevremize yaymamız gerekiyor"

Ramazan ayının sadece aç kalmakla sınırlı olmadığına vurgu yapan Mehmet Çiloğlan ise, "Ramazanımız hayırlı ve mübarek olsun. Rabbim âlem-i İslam'a huzur, bereket, sağlık nasip eylesin. Başta Filistin ve Gazze olmak üzere dünyanın neresinde ezilen, horlanan, hakir görülen din kardeşlerimiz varsa onlara huzur getirsin. Ramazanı sadece sözle değil, fiilen yaşamak gerekir. Ramazana uygun yaşayacaksın. Sadece aç ve susuz kalmakla insan oruç tutmuş olmaz. Ramazan dediğin zaman insanın vücudunun bütün azalarını ona göre dizginlemesi lazım. Ramazanı Ramazan gibi yaşayıp onun manevi atmosferini çevremize yaymamız gerekiyor." dedi.

"Bu atmosferi anlatmak değil, yaşamak gerekiyor"

Celal Öksüz ise, Ramazan ayının manevi değerinin yanında ekonomik boyutuna da değinerek, esnaflardan duyarlılık beklediğini ifade etti.

Öksüz, "Ramazan ayının hayırlı olmasını diliyorum. Bu mübarek ayda esnaflardan biraz daha duyarlılık bekliyoruz. Ramazan ayında bazı fırsatçı esnaflar fiyatları artırıyor, halkımız da bu konuda sıkıntı çekiyor. Ramazan'ın maneviyatını oruç tutan bilir, yaşayan bilir. Bu atmosferi anlatmak değil, yaşamak gerekiyor." diye konuştu.

"Hem manevi olarak huzur buluyoruz hem de beden sağlığımız için önemli"

Ramazan ayının manevi huzurunun yanı sıra sağlık açısından da önemli bir ay olduğuna dikkat çeken Hakan Çalışkan, "Dün ilk teravih namazımızı kıldık, bugün de inşallah ilk iftarımızı yapacağız. Ramazan ayı, 12 aydan farklı olan ve Rabbimizin bize sunduğu çok büyük bir nimet. Hem manevi olarak huzur buluyoruz hem de beden sağlığımız için önemli bir ay. Vücudumuz dinleniyor. Zengin, fakir demeden herkes aynı sofrada bir araya geliyor. Bu hiçbir ayda olmayan bir özellik ve çok önemli bir nimet." ifadelerini kullandı.

"Ramazan ele geçmez bir nimet"

Ramazan ayının insanı disipline eden bir ay olduğunu vurgulayan Mehmet Özsoy, "Allah'a çok şükür dün akşam ilk teravihimizi kıldık, mukabelemizi dinledik. Allah ömür verirse Ramazanın sonuna kadar devam edeceğiz. Ramazan, ele geçmez bir nimet, tabi bunu bilene. Bilmeyene anlatmanın bir anlamı yok. Ramazan ayı bereket ve rahmet ayıdır. Her şey boldur. Ama önemli olan Ramazan ayında kendine çeki düzen verebilmektir. Nefsini terbiye etmek zorundasın. Orucunu tutacaksın, Ramazanın kıymetini bileceksin ve gelecek yıllardaki Ramazanlara ulaşmak için dua edeceksin." dedi.

"Ramazanın manevi atmosferi paylaşmaktır"

Ramazan ayının paylaşma ve yardımlaşma ayı olduğunu belirten İhsan Dağgez, şunları kaydetti:

"Ramazan demek paylaşmak demektir. Sadece kendi nefsini düşünmeyeceksin. Çevrendeki fakir, yetim ve öksüzleri gözeteceksin, onlara yardımcı olacaksın. Ramazanın manevi atmosferi budur. Biz de ibadetlerle Ramazanı dolu dolu yaşamaya çalışacağız. Bizi bu senede Ramazana kavuşturduğu için Rabbimize hamdolsun." (İLKHA)

Pakistan'da silahlı çatışma: 6 ölü

Çin'de Wipha Tayfunu etkisini gösterdi

Sırbistan ile Kosova arasında yeni gerginlik!

Gazze'de acil ateşkes ve savaşın sonlandırılması için ortak bildiri

Yolcu otobüsü şarampole devrildi: 27 yaralı

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde “Turuncu Kod” tatbikatı gerçekleştirildi

Rusya-Ukrayna müzakereleri çarşamba günü İstanbul'da

Dışişleri Bakanı Fidan, İranlı mevkidaşı Erakçi ile görüştü

Dünya Gıda Programı: Yardıma ulaşmaya çalışan sivillere yönelik şiddet kabul edilemez

Meteoroloji uyardı: Çöl sıcakları geliyor

Mardin’de hafif ticari araç uçurumdan yuvarlandı: 2 yaralı

Guterres: Gazze'de yardıma ulaşmaya çalışan sivillerin öldürülmesi son derece vahşice

Iğdır'da uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı

Direniş gruplarından Abbas’a Tepki: Ulusal Konsey kararı tek taraflı ve dışlayıcı

Malatya'da 3. İl Koordinasyon Kurulu ve İl İdare Şube Başkanları toplantısı yapıldı

Sakarya'da başlayan orman yangını Bilecik'e sıçradı

Siirt'te anız yangını: İtfaiye ekipleri müdahale ediyor

Direnişin üst düzey yetkilisi: Gazze’deki hainler ve çetelerin listesi elimizde, hepsi yargılanacak

Macaristan, Rusya ve Sırbistan arasında yeni petrol boru hattı hazırlığı

Gölet kurudu, balıklar telef oldu

Yüzlerce Bedevi aile, Süveyda'daki yerlerinden edildi

Gümüşhane'de trafik kazası: 4 yaralı

İşçi servisi ile LPG yüklü tanker çarpıştı: 35 yaralı

Gaziantep'te LGS birincileri bir araya geldi

Gazze’de açlıktan ölümleri kınayan OCHA Başkanı’na işgalden "vize" engeli

Gazze açlıktan ölüyor: 19 kişi daha açlıktan öldü

Rusya, Ukrayna'ya yüzlerce İHA ile saldırdı

Dışişleri Bakanı Fidan, Ürdünlü mevkidaşı ile görüştü

Şırnak’ta asayiş ve uyuşturucu operasyonları: 59 gözaltı

Çin’in dev projesi komşu ülkeleri alarma geçirdi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Pakistan'da silahlı çatışma: 6 ölü

Çin'de Wipha Tayfunu etkisini gösterdi

Sırbistan ile Kosova arasında yeni gerginlik!

Gazze'de acil ateşkes ve savaşın sonlandırılması için ortak bildiri

Yolcu otobüsü şarampole devrildi: 27 yaralı

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde “Turuncu Kod” tatbikatı gerçekleştirildi

Rusya-Ukrayna müzakereleri çarşamba günü İstanbul'da