• BIST 100

    14864,84%0,67
  • DOLAR

    43,15% 0,25
  • EURO

    50,27% 0,03
  • GRAM ALTIN

    6194,18% 0,00
  • Ç. ALTIN

    10114,17% 0,41

Mandalinada ihracat hedefi 600 milyon dolar

13 Ekim 2024, Pazar 10:52
13 Ekim 2024, Pazar 10:52
Mandalinada ihracat hedefi 600 milyon dolar
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

 Sonbaharın habercisi, grip ve soğuk algınlıklarının doğal şifa deposu satsuma mandalinada hasat ve ihracat zamanı geldi.

Ticaret Bakanlığı Ege Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü başkanlığında oluşturulan "Satsuma Mandarin Çeşidinin Kesim İhraç Tarihlerinin Belirlenmesi Komisyonu" tarafından İzmir'e bağlı ilçelerde emsal teşkil edecek bahçelerde yapılan incelemeler ve alınan numunelerin İzmir Laboratuvar Müdürlüğü'nde yapılan analizi sonucunda; Satsuma Mandarin çeşidinin 14 Ekim 2024 tarihinde kesimine, 18 Ekim 2024 tarihinde ihracatına izin verilmesi kararlaştırıldı.

Türkiye’nin yıllık 1,9 milyon ton mandalina üretimiyle dünyada ilk üç ülke arasında yer aldığı bilgisini veren Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, satsuma mandalinanın en çok sevlien mandalina türü olduğunu vurguladı. Uçak, "Türkiye’nin mandalinası hem iç piyasaya hem de ihracata yetecek seviyede. Tüm vatandaşlarımızı sonbahar ve kış mevsimlerinde sağlıklı ve dinç kalmaları için günlük 2-3 adet mandalina tüketmeye davet ediyoruz" dedi. 

Narenciye ihracatının yüzde 52’si mandalina

"Dünya genelinde mandalina üretiminden yüzde 5 pay alıyoruz" diyen Uçak sözlerini şöyle sürdürdü; "2023 yılında Türkiye’nin yaş meyve sebze ürünleri ihracatında mandalina 576 milyon dolarlık tutarla en çok ihraç edilen ürün oldu. 2023 yılındaki 1 milyar 112 milyon dolarlık narenciye ihracatından mandalina ihracatı yüzde 52 pay aldı. İnce kabuğu, aromasıyla en çok sevilen mandalina türü olan satsuma mandalinanın ihracatı 2023 yılında 134 milyon dolar olmuştu. 2024 yılının 9 aylık döneminde Türkiye’nin tüm türler toplamında mandalina ihracatı yüzde 3’lük artışla 228 milyon dolardan 235 milyon dolara yükseldi. 2024 yılı sonunda mandalina ihracatında 600 milyon dolara, satsuma mandalinada da 150 milyon dolar ihracat rakamına ulaşmayı hedefliyoruz."

İzmir’de satsuma rekoltesi 166 bin ton

İzmir’de bu yıl yaptıkları rekolte çalışmasına göre 166 bin ton satsuma mandalina üretimi beklediklerini aktaran Uçak şöyle devam etti; "İzmir Valiliği ve İzmir Tarım İl Müdürlüğü’nün Seferihisar, Menderes ve Selçuk’taki mandalina üreticilerine sağladığı 24 bin akdeniz meyve sineği tuzağı bu yıl akdeniz meyve sineğinin büyük ölçüde azalmasına katkı sağladı. Diğer zararlılarla mücadelede de başarılı bir sezon oldu. Mandalina kalitesi ihracat için uygun. Üreticinin emeğinin karşılığını aldığı bir sezon olması için ihracatçılarımız çaba gösterecekler. Üreticilerimiz ve ihracatçılarımız için verimli bir sezon olmasını diliyorum."

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği olarak, Ege Üniversitesi ile mandalinada kayıpları önlemek için kapsamlı bir çalışma yaptıkları bilgisini de veren Uçak, kayıpların sebeplerini belirlediklerini, bundan sonraki aşamada kayıpların önlenmesi için eğitim faaliyetleri gerçekleştireceklerini bunun sonucunda mandalina üretimindeki kayıpların minimize olacağını sözlerine ekledi.

İhracatta ilk üç ülke Rusya, Ukrayna ve Sırbistan oldu

Satsuma mandalina ihracatında Rusya Federasyonu 90 milyon dolarla lider ülke olurken, Rusya’yı 24 milyon dolarla Ukrayna ve 3,5 milyon dolarla Sırbistan izledi. Türkiye, 2023 yılında 47 ülkeye satsuma mandalina ihraç etti. (İLKHA)

Anahtar Kelimeler: mandalinada ihracat hedefi 600 milyon dolar

Malatya-Adıyaman yolu kar nedeniyle kapandı

Soğuk ve fırtına Gazze'de felaketi derinleştiriyor

Maduro'yu kaçıran ABD, Venezuela petrolünü masada paylaştı

BUDO seferlerine fırtına engeli

Erzurum’da 71 öğrenciye hafızlık belgesi takdim edildi

Uluslararası seviyede aranan şahıs sınır kapısında yakalandı

Batman’da pikap ile kamyonetin çarpıştığı kazada 1 yaralı

Kocaeli’de hırsızlık suçundan 19 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Adana'da kontrolden çıkan otomobil kaza yaptı: 3 yaralı

AB: Rusya’nın Oreşnik saldırısı AB ve ABD’ye uyarı niteliğinde

Trump gözünü Meksika’ya dikti: Kartellere karşı kara operasyonlarına başlayacağız

Gıda denetimlerinde 121 üründe sağlık riski, 1208 üründe tağşiş tespit edildi

Filipinler’de çöp yığını temizlik işçilerinin üzerine çöktü: 1 ölü, 38 kayıp

Güney Afrika Cumhuriyeti, Çin, Rusya, İran’dan ortak deniz tatbikatı

Kapıkule Sınır Kapısı’nın Bulgaristan tarafında 739 kilo esrar yakalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan 12. Necip Fazıl Ödülleri Töreni’nde konuştu

Besilik hayvan ithalatına ilişkin başvurular ileri bir tarihe ertelendi

Avustralya'da orman yangınları kontrol altına alınamıyor

Adana'da çok sayıda yol trafiğe kapatılacak

Gazze'de can kaybı 71 bin 409'a yükseldi

400 bin TL değerindeki beyaz eşya hırsızlığının şüphelileri yakalandı

Meteorolojiden 48 il için sarı kodlu uyarı: Çığ, fırtına, sağanak ve kar yağışı

Şirvan’da çığ alarmı: Köy yolu gece saatlerinde yeniden ulaşıma açıldı

ABD, Karayipler'de bir petrol tankerine daha el koydu

Kuzey Ege'de feribot seferlerine fırtına engeli

Erzurum’da 3 bin 623 araca mevzuata aykırı taşımacılıktan ceza uygulandı

ABD ve işgal rejiminin kışkırttığı İran'daki protestolarda camiler kundaklandı

AB'den Trump'ın uluslararası anlaşmalardan çekilme kararına kınama

Vali Vasip Şahin’den 10 Ocak İdareciler Günü mesajı

Ankara Valisi Şahin: Doğru ve güvenilir habercilik vazgeçilmezdir

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Malatya-Adıyaman yolu kar nedeniyle kapandı

Soğuk ve fırtına Gazze'de felaketi derinleştiriyor

Maduro'yu kaçıran ABD, Venezuela petrolünü masada paylaştı

BUDO seferlerine fırtına engeli

Erzurum’da 71 öğrenciye hafızlık belgesi takdim edildi

Uluslararası seviyede aranan şahıs sınır kapısında yakalandı

Batman’da pikap ile kamyonetin çarpıştığı kazada 1 yaralı