• BIST 100

    10586,32%0,96
  • DOLAR

    41,26% 0,02
  • EURO

    48,34% 0,01
  • GRAM ALTIN

    4834,70% 0,51
  • Ç. ALTIN

    7864,15% -0,34

Mardin Emlakçılar Birliği Başkanı Bulut: Denetimler yanlış ve yetersiz

04 Şubat 2025, Salı 11:41
04 Şubat 2025, Salı 11:41
Mardin Emlakçılar Birliği Başkanı Bulut: Denetimler yanlış ve yetersiz
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Emlak sektöründe uzun süredir birçok sorunun çözümsüz kaldığını belirten Mardin Yetkili Emlakçılar ve Tüm Emlak Danışmanları Birliği İl Başkanı Nedim Bulut, özellikle yetkisiz kişilerin piyasada rahatça faaliyet göstermesinin büyük bir problem olduğunu d

Mardin Yetkili Emlakçılar ve Tüm Emlak Danışmanları Birliği İl Başkanı Nedim Bulut, emlak sektöründeki denetim yetersizliği, vatandaşların dolandırıcılar tarafından mağdur edilmesi ve emlakçıların yaşadığı sorunlar hakkında İLKHA’ya önemli açıklamalarda bulundu.

Bulut, emlak sektöründe denetimlerin yetersiz ve yanlış şekilde uygulandığını dolayısıyla fahiş fiyatların önüne geçilemediğini kaydetti.

Son dönemde dolandırıcılık vakalarının arttığını vurgulayan Bulut, vatandaşların bu konuda yetkili emlakçılarla görüşmesi ve iyi bir analizin yapılması gerektiğini belirtti. Bulut, yetki belgesi olmayan kişilerin emlak alım-satım sürecinde yer almasının ciddi mağduriyetlere de yol açtığını ifade etti.

Emlak sektöründe uzun süredir birçok sorunun çözümsüz kaldığını belirten Bulut, özellikle yetkisiz kişilerin piyasada rahatça faaliyet göstermesinin büyük bir problem olduğunu dile getirdi.

Denetimlerin yanlış uygulanması nedeniyle resmi emlakçıların kısıtlandığını vurgulayan Bulut, “Biz gayrimenkul danışmanları olarak uzun yıllardır bu sektörde hizmet veriyoruz. Vergimizi ödüyoruz, muhasebe giderlerimiz, SGK maliyetlerimiz var. Ancak bizim yetkimiz olmasına rağmen ilan verme konusunda büyük engellerle karşılaşıyoruz. Sosyal medya platformlarında ve ilan sitelerine kısıtlamalar getirilirken, herhangi bir yetkisi olmayan kişiler istedikleri gibi ilan yayımlayabiliyor. Bugün bir manav bile rahatça ilan verebilirken, biz emlak danışmanları olarak engelleniyoruz. Bu durum piyasayı tamamen dengesiz hale getiriyor. Vatandaşlarımız da bu noktada mağdur oluyor çünkü dolandırıcılar boşluğu fırsata çeviriyor.” şeklinde aktardı.

Nedim Bulut

“Vatandaşlarımızın en büyük hatası, hızlı karar vermek”

Dolandırıcılık olaylarının giderek arttığına dikkat çeken Bulut, “Şu anda vatandaşlarımız dolandırıcıların hedefinde. Birileri telefonla arayıp kendisini ev sahibi olarak tanıtıyor, başka biri tapu memuru gibi konuşuyor, hatta savcı, hâkim gibi kendini göstererek insanları kandıranlar var. İnsanlar bu tür durumlara alışkın olmadığı için dolandırıcıların tuzağına kolayca düşebiliyor. Vatandaşlarımızın en büyük hatası, hızlı karar vermek. Güzel bir ilan gördüklerinde ya da uygun fiyatlı bir teklif aldıklarında hemen harekete geçiyorlar. Ancak iş işten geçtiğinde dolandırıldıklarını anlıyorlar. Biz her zaman söylüyoruz, lütfen resmi, yetki belgesi olan emlakçılarla çalışın. Yetkisiz kişilerden uzak durun. Çünkü yetkili emlakçılar olarak bizler her işlemi titizlikle yürütüyor, detaylı araştırmalar yapıyoruz.” ifadelerinde bulundu.

Emlakçılar olarak en büyük sıkıntılarının, kayıt dışı çalışanların denetlenmemesi olduğunu belirten Bulut, “Biz yetkili emlakçılar olarak bir mülkü satmadan önce detaylı analizler yapıyoruz. Fiyatlandırmasını belirliyoruz, tapu kayıtlarını inceliyoruz ve her şeyin yasal çerçevede ilerlemesini sağlıyoruz. Ancak yetkisiz kişiler herhangi bir denetime tabi tutulmadan fiyatları istedikleri gibi şişirebiliyor. Vatandaşlarımız da bu yüksek fiyatlara inanarak mağdur oluyor. Asıl denetim, bu kişilere yönelik yapılmalı. Resmi emlakçı zaten fahiş fiyat uygulayamaz çünkü bizim işimiz ticaret yapmak, bir algı yaratmak değil. Ancak şu anki sistemde denetimler yanlış uygulanıyor ve sektörde bir düzensizlik yaşanıyor.” şeklinde ifade etti.

“Bizlere karşı bir denetim yapılmak isteniyor ama yanlış şekilde ilerliyor”

Tekelleşmenin de büyük bir sorun haline geldiğini belirten Bulut, ilan platformlarındaki yüksek maliyetlerin emlakçıları zorladığını aktararak, “Sarı sayfalar dediğimiz ilan platformları şu anda bizler için büyük bir yük haline geldi. Aşırı yüksek fiyatlarla ilan yayımlamak zorunda kalıyoruz. Bizlere karşı bir denetim yapılmak isteniyor ama bu yanlış şekilde ilerliyor. Bunun yerine, kayıt dışı çalışan kişilerin tespit edilmesi ve piyasadan çekilmesi gerekiyor. Biz vergimizi veriyoruz, yasal prosedürlere uyuyoruz ama buna rağmen en büyük engellerle karşılaşan yine biz oluyoruz.” dedi.

Bulut, yetki belgesi olmayan kişilerle işlem yapılmaması gerektiğini belirterek, “Vatandaşlarımızın mağdur olmaması için mutlaka yetkili emlakçılarla çalışmaları gerekiyor. Tapu bilgilerini kontrol etsinler, emlakçının yetki belgesi olup olmadığına baksınlar. Eğer alım-satım yapacaklarsa mutlaka yüz yüze görüşsünler ve acele karar vermesinler. Şu anda dolandırıcılar öyle sistemler kuruyor ki sizi kandırdıklarında parayı ülkede bile bırakmıyorlar. Bu yüzden iş işten geçtikten sonra geri dönüşü olmuyor. Önlem almak vatandaşlarımızın elinde. Resmi emlakçılarla çalışarak bu tür mağduriyetlerin önüne geçebiliriz. Yetkisiz kişilerin sektörde barınmasını engellemek için devletimizin de daha sıkı denetimler yapması gerekiyor. Umarız en kısa zamanda sektörde düzenlemeler yapılır ve bizler de vatandaşlarımız da rahat bir nefes alırız.” şeklinde kaydetti. (İLKHA)

Malatya'daki tren kazasında 50 ton mazot sızdı

Fransa'da bir okulda bıçaklı saldırı: 2 kişi yaralandı

Kayseri’de iki otomobil çarpıştı: 3 ölü 3 yaralı

BATRAY’ın ilk etabı için Ulaştırma Bakanlığı nezdinde ilk görüşme gerçekleştirildi

CHP’li Beykoz Belediyesi’nde ardı ardına istifalar geldi

Yemen'e saldırıda 9 şehit 118 yaralı: Saldırıların büyük kısmı engellendi

Siirt'te ilkokul öğrencilerine ağız ve diş sağlığı eğitimi

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde mesai dışı poliklinik hizmeti genişliyor

İzmir’in ardından Muğla’da da planlı su kesintileri başlıyor

Siirt’te “Hazreti Peygamber ve aile ahlakı” konferansı: "Medya aracılığıyla aile yapısı zedeleniyor"

Bursa’da patlamamış el bombası bulundu

Nasıroğlu: BATRAY Batman’a modern bir ulaşım vizyonu kazandıracak

İstanbul merkezli 5 ilde sahte belge operasyonu: 46 gözaltı

ABD Büyükelçiliği önündeki Gazze nöbeti 21. gününde devam ediyor

Çocuğa gösterilen aşırı özen, okula uyumu zorlaştırıyor!

Mersin'de servis araçları mercek altında

İstanbul’da 10 gündür park halindeki araçtan ceset çıktı

Teknoloji kullanımı, genç yaşta boyun fıtığı riskini artırıyor!

Mardin’de çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirildi: 2 kişi yakalandı

İşgalci rejim, Yemen'e saldırdı

Umut Kervanı Konya'da onlarca aileye yardımda bulundu

HÜDA PAR Buca İlçe Başkanı Şani'den grevdeki işçilere destek

Mardinli onlarca öğrenciden Küresel Sumud Filosuna destek

Sánchez'den siyonistlere: Kazanmasak bile, uğruna savaşmaya değer davalar vardır

"Sosyal medyada geçirilen uzun saatler kaygı ve depresyon riskini artırıyor"

Konya’da Manifest grubunun konseri gelen tepkiler üzerine iptal edildi

Konya'da ağustos ayında bin 932 kaza meydana geldi

Şehit Polis Sabri Kün İlkokulu velileri: Çocuklarımıza branş öğretmeni istiyoruz

Fransa'da okula bıçaklı saldırı: 2 ağır yaralı

Mardin’de hafif ticari araç yol kenarına savruldu: 4 yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Malatya'daki tren kazasında 50 ton mazot sızdı

Fransa'da bir okulda bıçaklı saldırı: 2 kişi yaralandı

Kayseri’de iki otomobil çarpıştı: 3 ölü 3 yaralı

BATRAY’ın ilk etabı için Ulaştırma Bakanlığı nezdinde ilk görüşme gerçekleştirildi

CHP’li Beykoz Belediyesi’nde ardı ardına istifalar geldi

Yemen'e saldırıda 9 şehit 118 yaralı: Saldırıların büyük kısmı engellendi

Siirt'te ilkokul öğrencilerine ağız ve diş sağlığı eğitimi