• BIST 100

    14864,84%0,67
  • DOLAR

    43,15% 0,25
  • EURO

    50,27% 0,03
  • GRAM ALTIN

    6194,18% 0,00
  • Ç. ALTIN

    10114,17% 0,41

Mardin Emlakçılar Birliği Başkanı Bulut: Denetimler yanlış ve yetersiz

04 Şubat 2025, Salı 11:41
04 Şubat 2025, Salı 11:41
Mardin Emlakçılar Birliği Başkanı Bulut: Denetimler yanlış ve yetersiz
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Emlak sektöründe uzun süredir birçok sorunun çözümsüz kaldığını belirten Mardin Yetkili Emlakçılar ve Tüm Emlak Danışmanları Birliği İl Başkanı Nedim Bulut, özellikle yetkisiz kişilerin piyasada rahatça faaliyet göstermesinin büyük bir problem olduğunu d

Mardin Yetkili Emlakçılar ve Tüm Emlak Danışmanları Birliği İl Başkanı Nedim Bulut, emlak sektöründeki denetim yetersizliği, vatandaşların dolandırıcılar tarafından mağdur edilmesi ve emlakçıların yaşadığı sorunlar hakkında İLKHA’ya önemli açıklamalarda bulundu.

Bulut, emlak sektöründe denetimlerin yetersiz ve yanlış şekilde uygulandığını dolayısıyla fahiş fiyatların önüne geçilemediğini kaydetti.

Son dönemde dolandırıcılık vakalarının arttığını vurgulayan Bulut, vatandaşların bu konuda yetkili emlakçılarla görüşmesi ve iyi bir analizin yapılması gerektiğini belirtti. Bulut, yetki belgesi olmayan kişilerin emlak alım-satım sürecinde yer almasının ciddi mağduriyetlere de yol açtığını ifade etti.

Emlak sektöründe uzun süredir birçok sorunun çözümsüz kaldığını belirten Bulut, özellikle yetkisiz kişilerin piyasada rahatça faaliyet göstermesinin büyük bir problem olduğunu dile getirdi.

Denetimlerin yanlış uygulanması nedeniyle resmi emlakçıların kısıtlandığını vurgulayan Bulut, “Biz gayrimenkul danışmanları olarak uzun yıllardır bu sektörde hizmet veriyoruz. Vergimizi ödüyoruz, muhasebe giderlerimiz, SGK maliyetlerimiz var. Ancak bizim yetkimiz olmasına rağmen ilan verme konusunda büyük engellerle karşılaşıyoruz. Sosyal medya platformlarında ve ilan sitelerine kısıtlamalar getirilirken, herhangi bir yetkisi olmayan kişiler istedikleri gibi ilan yayımlayabiliyor. Bugün bir manav bile rahatça ilan verebilirken, biz emlak danışmanları olarak engelleniyoruz. Bu durum piyasayı tamamen dengesiz hale getiriyor. Vatandaşlarımız da bu noktada mağdur oluyor çünkü dolandırıcılar boşluğu fırsata çeviriyor.” şeklinde aktardı.

Nedim Bulut

“Vatandaşlarımızın en büyük hatası, hızlı karar vermek”

Dolandırıcılık olaylarının giderek arttığına dikkat çeken Bulut, “Şu anda vatandaşlarımız dolandırıcıların hedefinde. Birileri telefonla arayıp kendisini ev sahibi olarak tanıtıyor, başka biri tapu memuru gibi konuşuyor, hatta savcı, hâkim gibi kendini göstererek insanları kandıranlar var. İnsanlar bu tür durumlara alışkın olmadığı için dolandırıcıların tuzağına kolayca düşebiliyor. Vatandaşlarımızın en büyük hatası, hızlı karar vermek. Güzel bir ilan gördüklerinde ya da uygun fiyatlı bir teklif aldıklarında hemen harekete geçiyorlar. Ancak iş işten geçtiğinde dolandırıldıklarını anlıyorlar. Biz her zaman söylüyoruz, lütfen resmi, yetki belgesi olan emlakçılarla çalışın. Yetkisiz kişilerden uzak durun. Çünkü yetkili emlakçılar olarak bizler her işlemi titizlikle yürütüyor, detaylı araştırmalar yapıyoruz.” ifadelerinde bulundu.

Emlakçılar olarak en büyük sıkıntılarının, kayıt dışı çalışanların denetlenmemesi olduğunu belirten Bulut, “Biz yetkili emlakçılar olarak bir mülkü satmadan önce detaylı analizler yapıyoruz. Fiyatlandırmasını belirliyoruz, tapu kayıtlarını inceliyoruz ve her şeyin yasal çerçevede ilerlemesini sağlıyoruz. Ancak yetkisiz kişiler herhangi bir denetime tabi tutulmadan fiyatları istedikleri gibi şişirebiliyor. Vatandaşlarımız da bu yüksek fiyatlara inanarak mağdur oluyor. Asıl denetim, bu kişilere yönelik yapılmalı. Resmi emlakçı zaten fahiş fiyat uygulayamaz çünkü bizim işimiz ticaret yapmak, bir algı yaratmak değil. Ancak şu anki sistemde denetimler yanlış uygulanıyor ve sektörde bir düzensizlik yaşanıyor.” şeklinde ifade etti.

“Bizlere karşı bir denetim yapılmak isteniyor ama yanlış şekilde ilerliyor”

Tekelleşmenin de büyük bir sorun haline geldiğini belirten Bulut, ilan platformlarındaki yüksek maliyetlerin emlakçıları zorladığını aktararak, “Sarı sayfalar dediğimiz ilan platformları şu anda bizler için büyük bir yük haline geldi. Aşırı yüksek fiyatlarla ilan yayımlamak zorunda kalıyoruz. Bizlere karşı bir denetim yapılmak isteniyor ama bu yanlış şekilde ilerliyor. Bunun yerine, kayıt dışı çalışan kişilerin tespit edilmesi ve piyasadan çekilmesi gerekiyor. Biz vergimizi veriyoruz, yasal prosedürlere uyuyoruz ama buna rağmen en büyük engellerle karşılaşan yine biz oluyoruz.” dedi.

Bulut, yetki belgesi olmayan kişilerle işlem yapılmaması gerektiğini belirterek, “Vatandaşlarımızın mağdur olmaması için mutlaka yetkili emlakçılarla çalışmaları gerekiyor. Tapu bilgilerini kontrol etsinler, emlakçının yetki belgesi olup olmadığına baksınlar. Eğer alım-satım yapacaklarsa mutlaka yüz yüze görüşsünler ve acele karar vermesinler. Şu anda dolandırıcılar öyle sistemler kuruyor ki sizi kandırdıklarında parayı ülkede bile bırakmıyorlar. Bu yüzden iş işten geçtikten sonra geri dönüşü olmuyor. Önlem almak vatandaşlarımızın elinde. Resmi emlakçılarla çalışarak bu tür mağduriyetlerin önüne geçebiliriz. Yetkisiz kişilerin sektörde barınmasını engellemek için devletimizin de daha sıkı denetimler yapması gerekiyor. Umarız en kısa zamanda sektörde düzenlemeler yapılır ve bizler de vatandaşlarımız da rahat bir nefes alırız.” şeklinde kaydetti. (İLKHA)

talep ediyor. Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliğinden "KDV istisnası" açıklaması

Bakan Şimşek, enflasyon tahminini açıkladı

Diyarbakır’da buz tutan su kulesi tehlike saçıyor

Limanlarda aralık ayı yük elleçlemesi 49,8 milyon ton oldu

Türkiye’den Batı Trakya’daki okul saldırısına kınama

Fransa'yı Goretti Fırtınası vurdu: 6 yaralı

Dışişleri Bakanı Fidan Endonezya Dışişleri Bakanı ile görüştü

Mersin’de işletmelerin denetimleri devam ediyor 

Siirt’te yüksek riskli parotis ameliyatı gerçekleştirildi

Meteoroloji’den Marmara ve Ege için fırtına uyarısı

Suriye Cumhurbaşkanı Şara ile KDP Başkanı Barzani görüştü

Uzmanlardan dolandırıcılık uyarısı: Kapınıza gelen pakete dikkat

Mersin'de kamyonet ile motosiklet çarpıştı: 1 yaralı

Siirt'te kar yağışı nedeniyle mahsur kalan öğrenci servisi kurtarıldı

Konya Valisi Akın: Olumsuz hava koşullarının yol açtığı hasarlar hızla giderilecek

Almanya'da kış fırtınası: 3 ölü

Ateşkesi ihlal eden işgal rejimi dünden bu yana 15 Filistinliyi şehit etti

Prof. Dr. Denli: Yoğun kar yağışı kurak bölgelere can suyu olacak

AKOM’dan fırtına, yağmur ve kar uyarısı

Beyaz Baston Haftası’nda görme engelliler mağduriyetlerini dile getirdi

Motorine 93 kuruşluk indirim

Afgan yetkililer Host eyaletinde 17 kalkınma projesini başlattı

İçişleri Bakanlığından kuvvetli rüzgâr ve sağanak uyarısı

Ultra işlenmiş gıdalar mercek altında: Koruyucular diyabet ve kanser riskini artırabilir

Dr. Baran: Yapay zekâ ile kanserde erken teşhis mümkün; doğruluk oranlarını önemli ölçüde yükseltiyoruz

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Er, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı

BATSO Başkanı Demir’den 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Mesajı

Öztürk’ten 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Mesajı

Yemen’de BAE destekli Güney Geçiş Konseyi kendini feshetti

Bakan Fidan, Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani ile görüştü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


talep ediyor. Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliğinden "KDV istisnası" açıklaması

Bakan Şimşek, enflasyon tahminini açıkladı

Diyarbakır’da buz tutan su kulesi tehlike saçıyor

Limanlarda aralık ayı yük elleçlemesi 49,8 milyon ton oldu

Türkiye’den Batı Trakya’daki okul saldırısına kınama

Fransa'yı Goretti Fırtınası vurdu: 6 yaralı

Dışişleri Bakanı Fidan Endonezya Dışişleri Bakanı ile görüştü