• BIST 100

    13984,11%-0,37
  • DOLAR

    42,61% 0,04
  • EURO

    49,95% 0,25
  • GRAM ALTIN

    5791,92% -0,01
  • Ç. ALTIN

    9292,05% 0,00

Mardin Emlakçılar Birliği Başkanı Bulut: Denetimler yanlış ve yetersiz

04 Şubat 2025, Salı 11:41
04 Şubat 2025, Salı 11:41
Mardin Emlakçılar Birliği Başkanı Bulut: Denetimler yanlış ve yetersiz
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Emlak sektöründe uzun süredir birçok sorunun çözümsüz kaldığını belirten Mardin Yetkili Emlakçılar ve Tüm Emlak Danışmanları Birliği İl Başkanı Nedim Bulut, özellikle yetkisiz kişilerin piyasada rahatça faaliyet göstermesinin büyük bir problem olduğunu d

Mardin Yetkili Emlakçılar ve Tüm Emlak Danışmanları Birliği İl Başkanı Nedim Bulut, emlak sektöründeki denetim yetersizliği, vatandaşların dolandırıcılar tarafından mağdur edilmesi ve emlakçıların yaşadığı sorunlar hakkında İLKHA’ya önemli açıklamalarda bulundu.

Bulut, emlak sektöründe denetimlerin yetersiz ve yanlış şekilde uygulandığını dolayısıyla fahiş fiyatların önüne geçilemediğini kaydetti.

Son dönemde dolandırıcılık vakalarının arttığını vurgulayan Bulut, vatandaşların bu konuda yetkili emlakçılarla görüşmesi ve iyi bir analizin yapılması gerektiğini belirtti. Bulut, yetki belgesi olmayan kişilerin emlak alım-satım sürecinde yer almasının ciddi mağduriyetlere de yol açtığını ifade etti.

Emlak sektöründe uzun süredir birçok sorunun çözümsüz kaldığını belirten Bulut, özellikle yetkisiz kişilerin piyasada rahatça faaliyet göstermesinin büyük bir problem olduğunu dile getirdi.

Denetimlerin yanlış uygulanması nedeniyle resmi emlakçıların kısıtlandığını vurgulayan Bulut, “Biz gayrimenkul danışmanları olarak uzun yıllardır bu sektörde hizmet veriyoruz. Vergimizi ödüyoruz, muhasebe giderlerimiz, SGK maliyetlerimiz var. Ancak bizim yetkimiz olmasına rağmen ilan verme konusunda büyük engellerle karşılaşıyoruz. Sosyal medya platformlarında ve ilan sitelerine kısıtlamalar getirilirken, herhangi bir yetkisi olmayan kişiler istedikleri gibi ilan yayımlayabiliyor. Bugün bir manav bile rahatça ilan verebilirken, biz emlak danışmanları olarak engelleniyoruz. Bu durum piyasayı tamamen dengesiz hale getiriyor. Vatandaşlarımız da bu noktada mağdur oluyor çünkü dolandırıcılar boşluğu fırsata çeviriyor.” şeklinde aktardı.

Nedim Bulut

“Vatandaşlarımızın en büyük hatası, hızlı karar vermek”

Dolandırıcılık olaylarının giderek arttığına dikkat çeken Bulut, “Şu anda vatandaşlarımız dolandırıcıların hedefinde. Birileri telefonla arayıp kendisini ev sahibi olarak tanıtıyor, başka biri tapu memuru gibi konuşuyor, hatta savcı, hâkim gibi kendini göstererek insanları kandıranlar var. İnsanlar bu tür durumlara alışkın olmadığı için dolandırıcıların tuzağına kolayca düşebiliyor. Vatandaşlarımızın en büyük hatası, hızlı karar vermek. Güzel bir ilan gördüklerinde ya da uygun fiyatlı bir teklif aldıklarında hemen harekete geçiyorlar. Ancak iş işten geçtiğinde dolandırıldıklarını anlıyorlar. Biz her zaman söylüyoruz, lütfen resmi, yetki belgesi olan emlakçılarla çalışın. Yetkisiz kişilerden uzak durun. Çünkü yetkili emlakçılar olarak bizler her işlemi titizlikle yürütüyor, detaylı araştırmalar yapıyoruz.” ifadelerinde bulundu.

Emlakçılar olarak en büyük sıkıntılarının, kayıt dışı çalışanların denetlenmemesi olduğunu belirten Bulut, “Biz yetkili emlakçılar olarak bir mülkü satmadan önce detaylı analizler yapıyoruz. Fiyatlandırmasını belirliyoruz, tapu kayıtlarını inceliyoruz ve her şeyin yasal çerçevede ilerlemesini sağlıyoruz. Ancak yetkisiz kişiler herhangi bir denetime tabi tutulmadan fiyatları istedikleri gibi şişirebiliyor. Vatandaşlarımız da bu yüksek fiyatlara inanarak mağdur oluyor. Asıl denetim, bu kişilere yönelik yapılmalı. Resmi emlakçı zaten fahiş fiyat uygulayamaz çünkü bizim işimiz ticaret yapmak, bir algı yaratmak değil. Ancak şu anki sistemde denetimler yanlış uygulanıyor ve sektörde bir düzensizlik yaşanıyor.” şeklinde ifade etti.

“Bizlere karşı bir denetim yapılmak isteniyor ama yanlış şekilde ilerliyor”

Tekelleşmenin de büyük bir sorun haline geldiğini belirten Bulut, ilan platformlarındaki yüksek maliyetlerin emlakçıları zorladığını aktararak, “Sarı sayfalar dediğimiz ilan platformları şu anda bizler için büyük bir yük haline geldi. Aşırı yüksek fiyatlarla ilan yayımlamak zorunda kalıyoruz. Bizlere karşı bir denetim yapılmak isteniyor ama bu yanlış şekilde ilerliyor. Bunun yerine, kayıt dışı çalışan kişilerin tespit edilmesi ve piyasadan çekilmesi gerekiyor. Biz vergimizi veriyoruz, yasal prosedürlere uyuyoruz ama buna rağmen en büyük engellerle karşılaşan yine biz oluyoruz.” dedi.

Bulut, yetki belgesi olmayan kişilerle işlem yapılmaması gerektiğini belirterek, “Vatandaşlarımızın mağdur olmaması için mutlaka yetkili emlakçılarla çalışmaları gerekiyor. Tapu bilgilerini kontrol etsinler, emlakçının yetki belgesi olup olmadığına baksınlar. Eğer alım-satım yapacaklarsa mutlaka yüz yüze görüşsünler ve acele karar vermesinler. Şu anda dolandırıcılar öyle sistemler kuruyor ki sizi kandırdıklarında parayı ülkede bile bırakmıyorlar. Bu yüzden iş işten geçtikten sonra geri dönüşü olmuyor. Önlem almak vatandaşlarımızın elinde. Resmi emlakçılarla çalışarak bu tür mağduriyetlerin önüne geçebiliriz. Yetkisiz kişilerin sektörde barınmasını engellemek için devletimizin de daha sıkı denetimler yapması gerekiyor. Umarız en kısa zamanda sektörde düzenlemeler yapılır ve bizler de vatandaşlarımız da rahat bir nefes alırız.” şeklinde kaydetti. (İLKHA)

Dicle'de çıkan yangında bir işyeri küle döndü

Ankara İl Tanıtım ve Geliştirme Kurulu Toplantısı yapıldı

Gazze'de çocuklar ölümcül tehlikenin ortasında: Savaş kalıntıları her yerde

Fed kararı sonrası altın fiyatlarında son durum

Mersin’de "Radyasyon Acil Durum Tatbikatı" gerçekleştirildi

Mersin'de "Bağımlılıkla Mücadele Projesi" değerlendirildi

İstanbul’da ev yangınında 3 çocuk hayatını kaybetti

"Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası" okullarda etkinliklerle kutlanacak

Bakan Uraloğlu, TBMM Genel Kurulu'nda Bakanlığının 2026 yılı bütçesini sundu

Dolar kuru bugün ne kadar?

22 ilde DAİŞ operasyonu: 92 gözaltı

Meteorolojiden sağanak ve kar uyarısı

Şifa Tıp Merkezi'nde yeni toplu mezar: 30'dan fazla şehidin naaşı çıkarıldı

Halid Meşal: Filistinliyi Filistinli yönetir, kendi kaderini kendisi belirler

ABD Temsilciler Meclisi'nde Caesar Yasası'nı kaldıran tasarı kabul edildi

Trump yönetimi UNRWA'yı hedefe koydu: Washington'da "terör" yaptırımı senaryoları

Soykırımcı rejim, Gazze'de 5 Filistinliyi şehit etti

Trump, Gazze için kurulacak Barış Konseyi'nin tarihini açıkladı

İstanbul’da beton mikserinin içine düşen sürücü hayatını kaybetti

Cumhurbaşkanlığına Cevdet Yılmaz vekalet edecek

Erzincan’da 1 kilogram kokain ele geçirildi: 2 tutuklama

ABD, Venezuela açıklarında bir petrol tankerine el koydu iddiası

“24. İyilik Treni” Afganistan’a ulaştı

HAMAS, Batı Şeria’da arazi gaspının artmasının tehlikesine dikkat çekti

Malatya'da 6 kişinin yaralandığı zincirleme trafik kazası güvenlik kamerasında

Umut Kervanı Akçakale’de ihtiyaç sahiplerini sevindirdi

Malatya'da 3 aracın karıştığı zincirleme trafik kazasında 6 kişi yaralandı

Yüzer Güneş Enerji Santrallerinde yeni dönem başladı

Batman'da iki otomobil çarpıştı: 2 yaralı

İşgal rejimi, son bir yılda Suriye’ye 600 kez saldırı düzenledi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Dicle'de çıkan yangında bir işyeri küle döndü

Ankara İl Tanıtım ve Geliştirme Kurulu Toplantısı yapıldı

Gazze'de çocuklar ölümcül tehlikenin ortasında: Savaş kalıntıları her yerde

Fed kararı sonrası altın fiyatlarında son durum

Mersin’de "Radyasyon Acil Durum Tatbikatı" gerçekleştirildi

Mersin'de "Bağımlılıkla Mücadele Projesi" değerlendirildi

İstanbul’da ev yangınında 3 çocuk hayatını kaybetti