GÜNDEM 7.11.2022 11:10:50 0

Mardin Eşiği’nde bulunan bitki türleri kuraklık tehdidi altında

Mardin Eşiği’nde bulunan bitki türleri kuraklık tehdidi altında
Haberi Sesli Oku

Mardin Eşiği’nde bulunan bitki türleri kuraklık tehdidi altında

Dünyada yaşanan hava değişiminin bitki türlerini de tehdit ettiği değerlendiriliyor. Mardin Eşiği’ndeki kurak şartlar altında yapraklardaki fotosentezin yavaşladığını ve bunun sonucu olarak filiz gelişiminin zayıfladığını belirten Mardin Artuklu Üniversitesi Kızıltepe Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Doğan, “Mardin endemikleri açısından zenginliklerini koruyabileceklerini düşünmekteyiz. Aksi halde endemik türler yok olabilir ve bununla birlikte yerli türlerin yerini, artan kuraklık stresine daha iyi adapte olan yeni türler de alabilir” dedi.
Dünyada değişen iklim ve hava sıcaklıkları, endemik bitki açısından zengin olan Mardin Eşiği ve ülkemizi de tehdit ediyor. Kurak şartlar altında yapraklarda fotosentezin yavaşladığını ve bunun sonucu olarak filiz gelişiminin zayıfladığını belirten Mardin Artuklu Üniversitesi Kızıltepe Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Doğan, “Mardin endemikleri açısından zenginliklerini koruyabileceklerini düşünmekteyiz. Aksi halde endemik türler yok olabilir ve bununla birlikte yerli türlerin yerini, artan kuraklık stresine daha iyi adapte olan yeni türler de alabilir” değerlendirmesinde bulundu.

'12 bitki türü için dünyadaki tek yetişme yeridir”
Sahip olduğu biyolojik zenginliğinden dolayı Mardin Eşiği’nin önemli doğa alanı olarak ilan edildiğini hatırlatan Prof. Dr. Doğan, “Alan, dünya ölçeğinde tehlike altında olan 12 bitki türü için dünyadaki tek yetişme yeridir. Mardin geveni, Midyat geveni, çomak geveni, özmayasıl, Mardin soğanı, ballı kurtkulağı, hoca çiğdemi, Mardin salkımı, süt otu, Zınnar soğanı ve Mardin çiğdemi gibi bitkiler endemik bitkilerdir. Buğdaygiller ailesinden birçok tür bölgede yetişmektedir. Yabani buğday ve arpa önemli cinslerdir. Bu endemik bitkilerden bazıları yöre halkı tarafından gıda ve tıbbi olarak kullanılmaktadır” diye konuştu.

“Endemik bitkilerin yaşam alanları daralmakta”
İnsan faktörünün endemik bitkileri olumsuz etkilediğini değinen Prof. Dr. Doğan, “Şehirleşme, sanayi, tarım, turizm, hayvancılık ve anız yakma gibi doğrudan veya detaylı olarak yapılan insan faaliyetleri bitki çeşitliliği üzerinde baskı oluşturan en önemli etmenlerdir. Bu etkinlikler sonucunda bölgede yetişen endemik bitkilerin yaşam alanları daralmakta, nesilleri tehdit altına girmekte ve bu baskı her geçen gün artmaktadır. Son yıllarda kuraklığın da kendini iyice hissettirmesiyle beraber tehdit seviyesi daha da çok artmaktadır” şeklinde ifade etti.

“Endemik türler yok olabilir”
Kuraklığın oluşturduğu stresin bitki büyümesini ve verimini etkileyen en yaygın çevresel stres faktörlerinden biri olduğunu kaydeden Doğan, “Bitkiler yaşamları boyunca en az bir kez susuzluk dönemi ile karşılaşabilirler. Kurak şartlar altında yapraklarda fotosentez yavaşlar ve bunun sonucu olarak filiz gelişimi zayıflar. Kuraklık ihtimalinde, eğer kuraklık boyutu çok ciddi değilse, endemik türlerin sahip oldukları mekanizmalarla varlıklarını sürdürebileceklerini ve Mardin endemikleri açısından zenginliklerini koruyabileceklerini düşünmekteyiz. Aksi halde endemik türler yok olabilir ve bununla birlikte yerli türlerin yerini, artan kuraklık stresine daha iyi adapte olan yeni türler de alabilir” ifadelerinde bulundu.
[gallery ids=',57427']

Gazze'de şehit sayısı 50 bin 609'a yükseldi

Çin'den ABD’ye tarife misillemesi

Bingöl'de uyuşturucu operasyonu

Siirt’te traktör devrildi: 1 ölü

Gaziantep'te sahte gübre operasyonu: 3 kişi yakalandı

ABD’yi vuran hortumda ölü sayısı 7'ye yükseldi

Mısır'ın askeri yığınağı siyonist rejimi rahatsız etti

Siyonist rejim Gazze'de su arıtma tesisini bombaladı

İran ve Yemen'den birlik vurgusu: Müslümanlar birleşirse düşmanlar baskı kuramaz

BM: israilin Suriye’ye saldırıları istikrarı tehdit ediyor

Bakan Yerlikaya'dan sürücülere bayram dönüşü uyarısı

ABD'den Filistin'e destek veren bir üniversiteye daha fon kesme tehdidi

Motosiklet sürüşünde kask takmanın önemi nedir?

Tereyağı ve sade yağda yeni kriterler belirlendi

Adaylar hafta sonu e-YDS maratonu için ter dökecek

UNRWA: Gazze'de açlık ve çaresizlik yayılıyor

Ramazan Bayramı'nda Diyarbakır'da 25 ton ciğer tüketildi

Lübnan'daki Suriyeli sığınmacılara gıda yardımları azaldı

TOKİ 44 ilde arsaları açık artırmayla satışa sunuyor

İşgalciler, Gazze'nin kuzeyinde işgal alanını genişletiyor

Kazası geciktirilen oruçlar için fidye veya ceza var mıdır?

Rusya: Ukrayna'ya ait 107 İHA saldırısı engellendi

Diyarbakır'da tarihi köprünün ihtişamı hafriyat altında kayboluyor

Dicle Elektrik Şırnak'taki yatırımları açıkladı

Brent petrolün varili 69 dolar seviyesinde

ABD Senatosu, siyonist rejime silah satışını iptal etme tasarısını reddetti: Soykırım ortaklığı devam edecek

Altın fiyatları gerilemeye devam ediyor

Euro neden yükseliyor?

Ülke genelinde hava bugün nasıl?

Siyonist rejim Gazze'yi aralıksız bombalıyor

Yükleniyor