• BIST 100

    10698,13%1,25
  • DOLAR

    42,33% 0,08
  • EURO

    49,12% 0,14
  • GRAM ALTIN

    5469,00% -0,48
  • Ç. ALTIN

    9189,23% 0,00

Mardin esnafı, park yasağına çözüm istiyor

08 Mart 2025, Cumartesi 15:51
08 Mart 2025, Cumartesi 15:51
Mardin esnafı, park yasağına çözüm istiyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Mardin’de 1. Cadde üzerinde uygulanan park yasağı, hem çarşı esnafını hem de alışveriş yapacak vatandaşı zor durumda bırakıyor. Esnaflar, yetkililerden yasağın esnetilmesini ve kısa süreli park imkânı sağlanması talebinde bulundu.

Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin 2025 yılı Ocak ayı UKOME toplantısında alınan karar doğrultusunda, 1. Cadde üzerinde 17 Ocak’tan itibaren park yasağı uygulamaya konuldu.

Yasağın amacı, turizm dönemlerinde trafik yoğunluğunu azaltarak, hem turistlerin hem de şehir sakinlerinin ulaşımını rahatlatmak olarak açıklandı. Ancak çarşı esnafı, yasağın turizm sezonu dışında da devam etmesinin ticari faaliyetlerini olumsuz yönde etkilediğini aktardı.

Park yasağı kapsamında, işletme veya dükkân tesislerinin önünde 10 dakikalık duraklama süresi tanınırken, esnaflar için mal indirme-bindirme amaçlı park yapma süresi hafta içi 05.00-10.00, hafta sonu ise 05.00-09.00 saatleri ile sınırlandırıldı. Ayrıca, aracını aylık park etmek isteyen esnafın 1000 TL ücret ödemesi gerekiyor.

Çarşı esnafı, park yasağının turizm sezonu dışında esnetilmesini ve en azından kısa süreli park izni tanınması çağrısında bulundu. Yetkililerden, otopark kapasitesinin artırılması ve esnafın mağduriyetini giderecek alternatif çözümler üretilmesi gerektiğini belirtti.

“Müşterilerimiz park yeri bulamayınca başka esnaflara yöneliyor”

Mardin çarşısında kuruyemiş satıcılığı yapan esnaf İbrahim Seçilmiş, park yasağının turizm sezonu haricinde kaldırılması gerektiğini belirterek, “Turizm sezonunda park yasağı getirilmesi güzel bir adımdır. Turistlerimiz rahatlıkla mekânları gezebilir. Ancak turizm sezonunun dışında park yasağı uygulanması esnaflara zarar veriyor. Misal ben bir kuruyemiş esnafı olarak bizden alışveriş yapan daimi müşterilerimiz var. Alışveriş yapmak isteyenler arabasını nereye park edecek? Otoparka bıraksa maddi külfet, dükkânın önünde bekletse ceza yiyecek. Şu an otopark ücretleri 100 liradan aşağı değil. Bu da müşterilerin gözünde büyük bir külfet oluşturuyor. Birkaç dakikalık alışveriş için bu kadar zahmete katlanmak istemeyenler, başka bölgelere yöneliyor.” şeklinde konuştu.

Esnaflar için alternatif bir çözüm önerisi sunan Seçilmiş, ”Bu sorun için en mantıklı çözüm ceplerin açılmasıdır. Ceplerde görevliler bırakılarak 15 dakika veya yarım saatlik kısa süreli park izni tanınabilir. Bu sürenin ardından araçların kaldırılması sağlanabilir. Bu sistem vardiya usulü ile kontrol edilebilir. Park yasağında esnafın da hatası var. Kendi aracımı çarşıya çıkarmıyorum çünkü dükkânın önüne 24 saat araç bırakmak ayıptır. 6 yıldır Cumhuriyet Meydanı’ndaki otopark vardı, o kapandıktan sonra ben minibüsle gidip gelmeye başladım. Esnaflara da iş yerlerine minibüsle gidip gelmelerini tavsiye ediyorum. Ancak şu an Ramazan ayında hurma satışlarımızın artması gerekirken, park yasağı nedeniyle işlerimiz olumsuz etkileniyor.” ifadelerinde bulundu.

“Yetkililerden akılcı bir çözüm bekliyoruz”

Yukarı Mardin Çarşısı’nda kahve ve kuruyemiş esnaflığı yapan İbrahim Akdoğan da park yasağının hem esnafı hem de müşterileri mağdur ettiğini belirterek, “Park yasağı sorunu ciddi anlamda hem alışveriş için gelen insanları hem de esnaf olarak bizleri etkiledi. Yetkililerden talebimiz, insanları mağdur etmeyecek daha akılcı bir çözüm üretmeleridir. Çarşıya sadece turistler gelmiyor, burada ikamet eden yerli halk da var. Ancak park yeri bulamadıkları için alışverişe gelemiyorlar. Gelen müşteriler için en azından 10-15 dakikalık kısa süreli bir park süresi tanınması gerekiyor. Yollara saksılar koymuşlar, bu güzel bir çözüm olmuş ama alışveriş yapacak müşteriler için bazı esnekliklerin sağlanması lazım. Tamamen park yasağı uygulamak, esnafı mağdur etmek anlamına geliyor.” dedi.

“Çarşının ortasına kadar yürümek 2 kilometreyi buluyor”

Çarşı esnaflarından İzzet Kavan ise, mevcut otopark kapasitesinin yetersiz olduğunu ve yaşlı, engelli bireylerin alışveriş yapmasının zorlaştığını vurgulayarak, “Park yasağı hem alışveriş yapacak insanları hem de esnafı ciddi anlamda etkiliyor. Çarşıda 60 araçlık bir otopark yapıldı ama yetmiyor. Şu an turist sezonu başlamadığı için çarşı nispeten sakin. Ancak sezon başladığında büyük sıkıntılar yaşanacak. Eskiden yaşlısı, engellisi, turisti arabasıyla gelip birkaç dakikada alışverişini yapabiliyordu. Ancak şu anda park yapılmaması için yollar saksılarla kapatılmış durumda. Araçlar yol boyunca duramadığı için çoğu kişi alışveriş için bir daha buraya gelmiyor. Çarşı esnafı olarak hepimiz bu durumdan olumsuz etkilendik.” ifadelerini kullandı.

Mal indirmede tanımlanan sürenin de yetersiz olduğunu belirten Kavan, şöyle devam etti: “Mal indirmede sadece 10-15 dakikalık bir süre tanınmış, bu da çok kısa bir süre olduğu için sıkıntı yaşıyoruz. İnsanlar alışverişe gelmek istiyor ama araçlarını park edecek yer bulamıyor. Diyarbakır Kapısı’na arabasını bırakmak zorunda kalanlar var. Oradan çarşının ortasına kadar yürümek 2 kilometreyi buluyor. Ramazan ayında bu kadar mesafeyi yürümek isteyen insan sayısı çok az. Yetkililerimizin bu soruna acilen bir çözüm getirmesini bekliyoruz.” (İLKHA)

Tarihi köyün bozuk yol çilesi halkı canından bezdirdi

Sessiz ama tehlikeli bir hastalık: Aort anevrizması

Gaziantep'te 38 motosiklet sürücüsüne ceza kesildi

Şırnak'ta Gazze için düzenlenen hayır çarşısının geliri TDV hesabına aktarıldı

Malatya'da öğrenciler "EkoVizyon" çalıştayı ile çevreye değer katan fikirler üretti

Lübnan'da siyonist rejim saldırısı: Bir şehit

Marmara’nın en fazla tescilli ürüne sahip şehri: Bursa

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayyıldız: Gıda zehirlenmeleri arttı, etikete, hijyene ve soğuk zincire dikkat!

Adana Valiliği'nden öğretmenler tuvaletine gizli kamera yerleştirilmesine ilişkin açıklama

Siirt Şirvan’da iki kamyon çarpıştı: 1 yaralı

Ankara'da "Çatışmadan İstikrara ve Umuda Sudan" paneli düzenlenecek

HÜDA PAR heyeti, TOKİ hak sahipleriyle görüştü: Mağduriyetin takipçisi olacağız

İşgal ordusunda gizlenen kriz: Binlerce askerde beyin hasarı

Ani dolu yağışı tarım alanlarında büyük zarara yol açtı, çiftçi destek bekliyor

Batman Havalimanı 67 bin yolcuya hizmet verdi

Şırnak’tan Medine’ye ilk defa direk uçuş yapacak umre adayları dualarla gönderildi

Rusya, Kiev'le müzakereler konusunda Türkiye'de yapılacak temaslara katılmayacak

Mescid-i Aksa'ya yeni baskın: Hedef Kudüs'ü tamamen ele geçirmek

BESO Başkanı Çiftçi: Batman'ı e-ticaret üssü yapmaya kararlıyız

Batman'da koruyucu ailelere 450 bin liralık destek ödemesi yapıldı

Obezite ameliyatı olmak zorlaştı: Yeni yönetmelik değişiklikleri

Van'da üniversite ve ortaokul öğrencilerinden Gazze için etkileyici tiyatro

Özbekistan’dan 85 milyon avroluk yapay zekâ ve veri merkezi yatırım hamlesi

Siyonist rejim Han Yunus açıklarında Filistinli balıkçıları hedef aldı

İmam hatiplilerden Gazze için 81 ilde fidan dikimi

Gaziantep'te uyuşturucu ve silah operasyonu: 2 gözaltı

Palyatif bakım eğitim kursu için başvurular başladı

Bakan Işıkhan: İş gücü sayımızı artırmaya devam edeceğiz

Japonya'da küçük uçak düştü: 3 ölü

"Türkiye Yeşeriyor, Gazze Güçleniyor” projesi hayata geçti

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Tarihi köyün bozuk yol çilesi halkı canından bezdirdi

Sessiz ama tehlikeli bir hastalık: Aort anevrizması

Gaziantep'te 38 motosiklet sürücüsüne ceza kesildi

Şırnak'ta Gazze için düzenlenen hayır çarşısının geliri TDV hesabına aktarıldı

Malatya'da öğrenciler "EkoVizyon" çalıştayı ile çevreye değer katan fikirler üretti

Lübnan'da siyonist rejim saldırısı: Bir şehit

Marmara’nın en fazla tescilli ürüne sahip şehri: Bursa