• BIST 100

    9398,53%1,29
  • DOLAR

    38,75% 0,36
  • EURO

    43,69% 0,38
  • GRAM ALTIN

    4150,24% 1,14
  • Ç. ALTIN

    6711,63% -0,27

Mardin esnafı, park yasağına çözüm istiyor

GÜNDEM 8.03.2025 15:51:22 0
Mardin esnafı, park yasağına çözüm istiyor

Mardin’de 1. Cadde üzerinde uygulanan park yasağı, hem çarşı esnafını hem de alışveriş yapacak vatandaşı zor durumda bırakıyor. Esnaflar, yetkililerden yasağın esnetilmesini ve kısa süreli park imkânı sağlanması talebinde bulundu.

Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin 2025 yılı Ocak ayı UKOME toplantısında alınan karar doğrultusunda, 1. Cadde üzerinde 17 Ocak’tan itibaren park yasağı uygulamaya konuldu.

Yasağın amacı, turizm dönemlerinde trafik yoğunluğunu azaltarak, hem turistlerin hem de şehir sakinlerinin ulaşımını rahatlatmak olarak açıklandı. Ancak çarşı esnafı, yasağın turizm sezonu dışında da devam etmesinin ticari faaliyetlerini olumsuz yönde etkilediğini aktardı.

Park yasağı kapsamında, işletme veya dükkân tesislerinin önünde 10 dakikalık duraklama süresi tanınırken, esnaflar için mal indirme-bindirme amaçlı park yapma süresi hafta içi 05.00-10.00, hafta sonu ise 05.00-09.00 saatleri ile sınırlandırıldı. Ayrıca, aracını aylık park etmek isteyen esnafın 1000 TL ücret ödemesi gerekiyor.

Çarşı esnafı, park yasağının turizm sezonu dışında esnetilmesini ve en azından kısa süreli park izni tanınması çağrısında bulundu. Yetkililerden, otopark kapasitesinin artırılması ve esnafın mağduriyetini giderecek alternatif çözümler üretilmesi gerektiğini belirtti.

“Müşterilerimiz park yeri bulamayınca başka esnaflara yöneliyor”

Mardin çarşısında kuruyemiş satıcılığı yapan esnaf İbrahim Seçilmiş, park yasağının turizm sezonu haricinde kaldırılması gerektiğini belirterek, “Turizm sezonunda park yasağı getirilmesi güzel bir adımdır. Turistlerimiz rahatlıkla mekânları gezebilir. Ancak turizm sezonunun dışında park yasağı uygulanması esnaflara zarar veriyor. Misal ben bir kuruyemiş esnafı olarak bizden alışveriş yapan daimi müşterilerimiz var. Alışveriş yapmak isteyenler arabasını nereye park edecek? Otoparka bıraksa maddi külfet, dükkânın önünde bekletse ceza yiyecek. Şu an otopark ücretleri 100 liradan aşağı değil. Bu da müşterilerin gözünde büyük bir külfet oluşturuyor. Birkaç dakikalık alışveriş için bu kadar zahmete katlanmak istemeyenler, başka bölgelere yöneliyor.” şeklinde konuştu.

Esnaflar için alternatif bir çözüm önerisi sunan Seçilmiş, ”Bu sorun için en mantıklı çözüm ceplerin açılmasıdır. Ceplerde görevliler bırakılarak 15 dakika veya yarım saatlik kısa süreli park izni tanınabilir. Bu sürenin ardından araçların kaldırılması sağlanabilir. Bu sistem vardiya usulü ile kontrol edilebilir. Park yasağında esnafın da hatası var. Kendi aracımı çarşıya çıkarmıyorum çünkü dükkânın önüne 24 saat araç bırakmak ayıptır. 6 yıldır Cumhuriyet Meydanı’ndaki otopark vardı, o kapandıktan sonra ben minibüsle gidip gelmeye başladım. Esnaflara da iş yerlerine minibüsle gidip gelmelerini tavsiye ediyorum. Ancak şu an Ramazan ayında hurma satışlarımızın artması gerekirken, park yasağı nedeniyle işlerimiz olumsuz etkileniyor.” ifadelerinde bulundu.

“Yetkililerden akılcı bir çözüm bekliyoruz”

Yukarı Mardin Çarşısı’nda kahve ve kuruyemiş esnaflığı yapan İbrahim Akdoğan da park yasağının hem esnafı hem de müşterileri mağdur ettiğini belirterek, “Park yasağı sorunu ciddi anlamda hem alışveriş için gelen insanları hem de esnaf olarak bizleri etkiledi. Yetkililerden talebimiz, insanları mağdur etmeyecek daha akılcı bir çözüm üretmeleridir. Çarşıya sadece turistler gelmiyor, burada ikamet eden yerli halk da var. Ancak park yeri bulamadıkları için alışverişe gelemiyorlar. Gelen müşteriler için en azından 10-15 dakikalık kısa süreli bir park süresi tanınması gerekiyor. Yollara saksılar koymuşlar, bu güzel bir çözüm olmuş ama alışveriş yapacak müşteriler için bazı esnekliklerin sağlanması lazım. Tamamen park yasağı uygulamak, esnafı mağdur etmek anlamına geliyor.” dedi.

“Çarşının ortasına kadar yürümek 2 kilometreyi buluyor”

Çarşı esnaflarından İzzet Kavan ise, mevcut otopark kapasitesinin yetersiz olduğunu ve yaşlı, engelli bireylerin alışveriş yapmasının zorlaştığını vurgulayarak, “Park yasağı hem alışveriş yapacak insanları hem de esnafı ciddi anlamda etkiliyor. Çarşıda 60 araçlık bir otopark yapıldı ama yetmiyor. Şu an turist sezonu başlamadığı için çarşı nispeten sakin. Ancak sezon başladığında büyük sıkıntılar yaşanacak. Eskiden yaşlısı, engellisi, turisti arabasıyla gelip birkaç dakikada alışverişini yapabiliyordu. Ancak şu anda park yapılmaması için yollar saksılarla kapatılmış durumda. Araçlar yol boyunca duramadığı için çoğu kişi alışveriş için bir daha buraya gelmiyor. Çarşı esnafı olarak hepimiz bu durumdan olumsuz etkilendik.” ifadelerini kullandı.

Mal indirmede tanımlanan sürenin de yetersiz olduğunu belirten Kavan, şöyle devam etti: “Mal indirmede sadece 10-15 dakikalık bir süre tanınmış, bu da çok kısa bir süre olduğu için sıkıntı yaşıyoruz. İnsanlar alışverişe gelmek istiyor ama araçlarını park edecek yer bulamıyor. Diyarbakır Kapısı’na arabasını bırakmak zorunda kalanlar var. Oradan çarşının ortasına kadar yürümek 2 kilometreyi buluyor. Ramazan ayında bu kadar mesafeyi yürümek isteyen insan sayısı çok az. Yetkililerimizin bu soruna acilen bir çözüm getirmesini bekliyoruz.” (İLKHA)

Vali Köşger: Aile yapımız sistematik bir şekilde hedef alınıyor

Yapıcıoğlu'ndan babası vefat eden Özhan'a taziye ziyareti

Yemen'den işgal altındaki Filistin'e füze atıldı, işgalciler sığınaklara kaçtı

Çölyak hastalığı nedir, tedavi yöntemleri nelerdir?

Şanlıurfa'da traktör kazasında 1 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti

Gazze'ye destek için oturma eylemi başlatıldı

Yemen halkından Gazze için milyonluk gösteri: "Allah'ın kudretiyle ABD'yi yendik, israili de yeneceğiz"

Mardin’de öğrenciler tarafından geniş çaplı bir tatbikat gerçekleştirildi

Şanlıurfa’da uyuşturucu operasyonu: 311,5 kilogram uyuşturucu ele geçirildi

Fas'ta bina çöktü: 9 ölü, 7 yaralı

Kuzey Kore'den nükleer tatbikat

Halktan yetkililere çağrı: Gençler evlenemiyor, destekler arttırılmalı

Ormanların korunması amacıyla "Orman Benim" etkinlikleri yapıldı

Yeşilyurt Belediye Meclisi, mayıs ayı toplantılarını tamamladı

Eğitim- Bir-Sen Genel Başkanı Yalçın: Birleşmiş Milletler’in istatistik kurumundan bir farkı yok

Mardin’de “Kolluk Gözetim Komisyonu Toplantısı” gerçekleştirildi

Umut Kervanı Tarsus'ta mağdur ailelere gıda yardımında bulundu

Meteorolojiden bazı bölgeler için fırtına uyarısı

Gazze Şeridi'nde şehit sayısı 52 bin 787'ye yükseldi

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Engelleri birlikte aşıyoruz

On binlerce kişi Mescid-i Aksa'da cuma namazını kıldı

HÜDA PAR Ağrı İl Teşkilatından tabutlu eylem

Üniversite öğrencilerinden Gazze ve Yemen için vicdan çağrısı

Aile Danışmanı Terzi: Gençlerin dijital çağda kimlik inşasında aile bağları çok önemli

Mardin’de öğretmeni öldüren zanlı yakalandı

Malatya'da taziye evi temeli dualarla atıldı

Prof. Dr. Tarhan: Yediğimiz şeyler kişiliğimizi, davranışlarımızı da etkiliyor

Gazze için okullarda yardım seferberliği devam ediyor

HÜDA PAR GSM operatörlerinin altyapısındaki aksaklıkları Meclis’e taşıdı

Siirt Umut Kervanı Derneği'den yetim ve muhtaçlar yararına kermes

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ