• BIST 100

    9376,42%-0,45
  • DOLAR

    39,78% 0,05
  • EURO

    46,68% 0,69
  • GRAM ALTIN

    4265,02% 0,12
  • Ç. ALTIN

    6830,79% 0,36

Mardin İl Müftü Yardımcısı Zengin: Boşanmak çözüm değil, son çaredir

30 Nisan 2025, Çarşamba 03:35
30 Nisan 2025, Çarşamba 03:35
Mardin İl Müftü Yardımcısı Zengin: Boşanmak çözüm değil, son çaredir
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Mardin İl Müftü Yardımcısı Zübeyde Zengin, artan boşanma oranlarına dikkat çekerek, ailelerin dağılmaması için çözüm odaklı hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.

Ülke genelinde gün geçtikçe boşanma vakaları ciddi oranda artmakta. Mardin İl Müftü Yardımcısı Zübeyde Zengin, boşanmaların önüne geçmek için yapılması ve uygulanması gerekenlerle ilgili İLKHA'ya önemli açıklamalarda bulundu.

Zengin, boşanmaların artışına karşı ailelerin korunması gerektiğini vurgulayarak, çözümün boşanmada değil, birlikte emek vermekte olduğunu belirtti.

"Evlilik ciddi bir ahittir"

Evliliğin ciddi bir sözleşme olduğunu aktaran Zengin, "Aile dağılmasın diyoruz biz. Çünkü evlilikler kuruluyor, yuvalar kuruluyor ama daha eşler birbirini tam olarak tanımadan, sabretmeden, bazen sadece öfkeyle hareket ederek boşanma süreci başlayabiliyor. Gençler evlenmeden önce evliliğin ciddiyetini, bir ömür boyu sürecek bir sorumluluğu üstlendiklerini iyi kavramak zorundalar. Evlilik bir oyun değil, günübirlik bir karar hiç değil. Bu ciddi bir sözleşmedir, bir ahittir. Aynı çatı altında sadece güzel günleri değil, zor zamanları da birlikte geçirebilmeyi göze alarak yola çıkmak gerekir." dedi.

Evlilikle ilgili eğitim seminerlerine katılmanın çok daha faydalı olacağını dile getiren Zengin, "Evlilik ile ilgili seminerlere, programlara gençlerin katılmalarını özellikle tavsiye ediyoruz. Bu eğitimler, evliliğe hazırlık aşamasında olan gençlerin beklentilerini, sorumluluklarını ve karşılaşabilecekleri sorunları önceden görmelerine imkân sağlıyor. Bilinçle kurulan bir yuva, temeli sağlam atılmış bir bina gibidir. Depremde sarsılsa da yıkılmaz, çünkü temeli güçlüdür. Rabbimizin izniyle, bilgi ve bilinçle atılan her adım evliliği daha sağlam hale getirecektir." dedi.

"Önemli olan sorunlarla nasıl başa çıkıldığını bilmektir"

Zengin, eşlerin birbirlerinin daima destekçisi olmaları gerektiğini belirterek, "Evlilik bir erkek ve bir kadının sadece birlikte yaşaması değil, birlikte hayatı paylaşmasıdır. Bu da iki tarafın gayretiyle mümkündür. Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem), 'Kadınların sizin üzerinizde, sizin de onların üzerinde hakları vardır.' buyurmuştur. Hiçbir taraf tek başına her şeyin yükünü üstlenmemeli, her iki taraf da sorumluluk almalı, saygı ve sevgiyle hareket etmelidir. Ancak o zaman yuvada huzur olur. Eşler birbirinin hem arkadaşı hem sırdaşı hem de destekçisi olmalıdır. Sorunsuz bir aile yoktur. Her ailede zaman zaman sıkıntılar yaşanabilir. Önemli olan, bu sorunlarla nasıl başa çıkıldığını bilmektir. Kriz anında hemen 'Bitti' demek yerine, bir adım geri çekilip 'Nasıl çözebiliriz?' diye düşünmek gerekir. Öfkeyi kontrol etmek, birbirini dinlemek ve empati kurmak çok kıymetlidir. Bu beceriler aslında çocuklukta kazandırılmalı. Çünkü evlilikte kullanılan dil, sabır ve anlayış birikimle gelişir." ifadelerini kullandı.

Zengin, "Aslında evlilikte hepimiz bir bahçıvan gibiyiz. Bahçıvan, bahçesini güllerle donatmak için nasıl emek veriyorsa, sulamasını, budamasını aksatmıyorsa; eşler de evliliklerini bir gülistana çevirmek için aynı özveriyi göstermelidir. Her bahçede zaman zaman yabani otlar çıkar. Ancak bu otlar zamanında temizlenirse güllerin büyümesine engel olmaz. Aksi takdirde hem bahçenin estetiği bozulur hem de güller zarar görür. Evlilikte de böyledir. Sorunlar zamanında ve yapıcı şekilde ele alınmazsa ilişki yıpranır." şeklinde konuştu.

"İnsan kusursuz değildir, önemli olan güzellikleri öne çıkarabilmektir"

Sorun yaşanan ailelerde hakemlerin devreye girmesinin birçok olumsuzluğun önüne geçebileceğini ifade eden Zengin, "Evlilikte herhangi bir sorun olduğunda hemen mahkemeye başvurmak yerine önce aile büyüklerine danışılmalıdır. Kur'an-ı Kerim de bu konuda bize çok güzel bir yol gösteriyor. Erkeğin ailesinden bir hakem, kadının ailesinden bir hakem belirlenip çözüm aranmalı. Bu kişiler taraf tutmadan, hakemlik bilinciyle hareket etmeli. Peygamberimiz buyuruyor ki, 'Bir erkek eşinden nefret etmesin. Çünkü hoşlanmadığı bir huyu varsa, belki çok sevdiği başka bir huyu da vardır.' İşte bu bakış açısı çok önemli. İnsan kusursuz değildir, önemli olan güzellikleri öne çıkarabilmektir. Asıl amaç boşanmaları artırmak değil, tam tersine aileleri kurtarmak olmalıdır. Küçük tartışmalar büyümeden çözülmeli. Hemen 'Boşan gitsin' demek yerine, birlikte çözüm yolları aranmalı. Aile danışmanları ve rehberlik büroları bu yüzden var. Çünkü boşanmak elbette bir haktır ama İslam'da helallerin en sevilmeyenidir. Hele ki çocuk varsa, boşanmanın etkileri yıllarca sürebilir. Rabbimizden dileğimiz, evliliklerin huzurla devam etmesi ve çocukların sevgi dolu bir aile ortamında büyümesidir." dedi. (İLKHA)

Trafo patlaması izdihama yol açtı: 29 öğrenci öldü

BM: Gazze'de sağlık hizmetlerinden söz etmek mümkün değil

Sivas'ta 3,9 büyüklüğünde deprem

Büyükşehir Belediyesi'nden yerinde dönüşüm uyarısı

HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Durmaz’dan, ‘Uyuşturucu İle Mücadele Günü’ mesajı

Belediye Başkanı Geçit: Muharrem ayı; hüznün, ibadetin, şükrün ve paylaşmanın ayıdır

HÜDA PAR'dan Bingöl'de esnaf ziyareti

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Demir: Türkiye, içerideki kripto siyonistlerle yüzleşmelidir!

Şanlıurfa’da “Hayatı kolaylaştıran küçük adımlar” sergisi ilgi gördü

HÜDA PAR’dan Bingöl'de Yeni Mahalle'ye ziyaret

Şanlıurfa'da ezan ve hutbe yarışması düzenlendi

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Bu meclisin anayasa yapma yetkisi vardır

HÜDA PAR’dan eczacı ve doktorlara yeşil pasaport verilmesi hakkında kanun teklifi

Şanlıurfa’da düzenlenen fıstık panelinde verim ve kalite vurgusu

MASKİ'den Güneşli Mahallesi'ne içme suyu

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Kerbela, zulme karşı direnişin, hak ve hakikat uğruna verilen onurlu mücadelenin sembolüdür

Şanlıurfa'da traktör kazası: Sürücü yaralandı, araç ikiye bölündü

Aile Terapisti Aslan: İletişimsizlik ve dijitalleşme boşanmalarda büyük rol oynuyor

Anız yakan şahsa idari para cezası kesildi

Şanlıurfa'da bayat döner satışı yapan lokantaya 42 bin lira ceza

Hür Gençlik, Şırnak’ta madde bağımlılığına karşı broşür dağıttı

HAK-İŞ Ağrı Başkanı Yıldırım: "İşçinin iradesi kırmızı çizgimizdir"

Operatörlerin cayma bedeli oyunu: Operatör değiştiren vatandaşlar fatura şoku yaşıyor

Yeğenini kurtarmak isterken kanalda boğularak hayatını kaybetti

HAK-İŞ Malatya şubesinden kamu sözleşmesi tepkisi: İşçinin iradesi kırmızı çizgimizdir!

AİÇÜ tıp fakültesi mezuniyet töreni düzenlendi

Adana’da bağımlılıkla mücadelede kurumlar arasında iş birliği protokolü

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Çetin: Bağımlılıktan kurtulmanın ön koşulu bırakmayı istemektir

Okul binasının çatı sökümü esnasında yangın çıktı

Yaz Kur'an kursları için hazırlıklar tamam: Çocuklar camilerde hem ilim hem ahlak öğrenecek

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Trafo patlaması izdihama yol açtı: 29 öğrenci öldü

BM: Gazze'de sağlık hizmetlerinden söz etmek mümkün değil

Sivas'ta 3,9 büyüklüğünde deprem

Büyükşehir Belediyesi'nden yerinde dönüşüm uyarısı

HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Durmaz’dan, ‘Uyuşturucu İle Mücadele Günü’ mesajı

Belediye Başkanı Geçit: Muharrem ayı; hüznün, ibadetin, şükrün ve paylaşmanın ayıdır

HÜDA PAR'dan Bingöl'de esnaf ziyareti