• BIST 100

    15807,88%-0,41
  • DOLAR

    44,37% 0,19
  • EURO

    51,18% -0,07
  • GRAM ALTIN

    6417,41% 2,74
  • Ç. ALTIN

    10535,37% -0,74

Mardin ÖNDER Başkanı Güneş: Gençlerimiz sosyal medyanın etkisiyle sahte hayatlara özenmekte

29 Mayıs 2025, Perşembe 12:13
29 Mayıs 2025, Perşembe 12:13
Mardin ÖNDER Başkanı Güneş: Gençlerimiz sosyal medyanın etkisiyle sahte hayatlara özenmekte
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Mardin ÖNDER İmam Hatipliler Derneği Başkanı Enes Güneş, gençlerin, ahlaki yönlerinin yozlaştığı, manevi iklimin zayıfladığı modern çağda, sosyal medyanın etkisiyle çoğu zaman sahte hayatlara özendiklerine dikkat çekti.

Mardin ÖNDER İmam Hatipliler Derneği Başkanı Enes Güneş, gün geçtikçe ahlaki yozlaşmanın arttığı, manevi atmosferin yerini popüler kültüre bıraktığı modern çağda gençlerin edinmesi gereken hayat tarzı hakkında değerlendirmelerde bulundu.

İLKHA’ya önemli açıklamalarda bulunan Güneş, gençlerin dijital çağda Hazret-i Muhammed'in (Sallallahu Aleyhi Vesellem) sünneti ve yüce kitap Kur’an-ı Kerim’i tam anlamıyla okuyamadığı gibi anlayamadığından da ahlaki yozlaşmanın daha çok arttığını kaydetti.

“Gençler, popüler olmak adına sınırları zorlayan davranışlar sergileyebilmektedir”

Ahlaki yozlaşmanın gençlerin hayat tarzındaki etkilerine değinen Güneş, “Ahlaki yozlaşma, gençlerin hayatına baktığımız zaman hayat tarzında en çok davranış biçimlerinde ve değer algılarında kendini göstermektedir. Saygı, sorumluluk, edep gibi geleneksel ve dini değerler zayıflarken; bireysellik ve gösteriş ön plana çıkmaktadır. Sosyal medyanın da etkisiyle gençler, çoğu zaman sahte hayatlara özenmekte, popüler olmak adına sınırları zorlayan davranışlar sergileyebilmektedir. Maalesef, helal–haram hassasiyetinde azalma ve aile bağlarının zayıflaması ahlaki yozlaşmanın somut örnekleridir. Bizler Mardin ÖNDER İmam hatipliler Derneği olarak, gençlerimizin ahlaki ve manevi yönden güçlü bireyler olarak yetişmesi için çalışmalar yürütüyor, onları hem medeniyet değerlerimizle hem de çağın gerekleriyle donatmaya gayret ediyoruz.” şeklinde ifade etti.

Popüler kültürün gençlerin değer yargılarını hızlıca etkilediğini belirten Güneş, “Popüler kültür, gençlerin değer yargılarını hızla etkilemekte ve dönüştürmektedir. Sosyal medya, dizi ve müzik gibi araçlar aracılığıyla dayatılan bireyci, tüketim odaklı yaşam tarzları; sabır, kanaat, saygı ve sorumluluk gibi geleneksel değerleri gölgede bırakmaktadır. Şöhret ve maddi başarı, ilim ve ahlakın önüne geçmektedir. Bizler Mardin ÖNDER İmam Hatipliler Derneği olarak, gençlerimizin milli ve manevi kimliğini koruyarak çağın gereklerini yakalayabilmesi için eğitim, rehberlik ve kültürel faaliyetler yürütüyoruz.” dedi.

“Manevi yönde tatmin olmayan birey, iç huzurunu dış etkenlerde aramaya başlar”

Güneş, manevi boşluğun beraberinde getirdiği sorunlara dikkat çekerek, “Manevi boşluk, bireyin hayatta bir amaç ve anlam duygusunu yitirmesiyle başlar ve bu durum birçok sorunu beraberinde getirir. Özellikle gençlerde kimlik bunalımı, yalnızlık, depresyon ve aidiyetsizlik gibi duygular ortaya çıkar. Bu boşluk zamanla madde bağımlılığı, sosyal ilişkilerde kopukluk ve hatta suça eğilim gibi ciddi problemlere yol açabilir. Manevi tatmin olmadığında birey, iç huzurunu dış etkenlerde aramaya başlar ki bu da sağlıksız davranışlara zemin hazırlar. Bu konuda bir diğer önemli husus ise manevi boşluk ki yalnızca dinsel inanç eksikliğinden değil, genel olarak insanın yaşamına anlam katamamasından kaynaklanır. Bu nedenle maneviyat, hem dini hem de felsefi ve insani boyutlarıyla bir bütün olarak ele alınmalıdır.” ifadelerini kaydetti.

Aile ve okulun, gençlere manevi anlamda destek sağlaması gerektiğini kaydeden Güneş, “Aile ve okul, gençlerin değer dünyasının inşasında en temel iki kurumdur. Aile sevgi ve iletişim temelli bir rehberlik sunmalı; çocuklarına sadece maddi değil, manevi anlamda da destek olmalıdır. Ev ortamı; saygının, merhametin ve inancın yaşandığı bir eğitim yuvası haline gelmelidir. Okul ise sadece akademik bilgi veren bir yer değil, karakter eğitiminin de merkezidir. Öğrencilere ahlaki ilkeler, sorumluluk bilinci ve toplumsal duyarlılık kazandırılmalı; öğretmenler de bu süreçte rol model olmalıdır. Bizler aile-okul iş birliğini güçlendirecek seminerler, değerler eğitimi programları ve sosyal projeler düzenleyerek gençlerimizin sağlam bir kimlik ve kişilikle yetişmesine katkı sunmayı amaçlıyoruz.” ifadelerin vurguladı.

Güneş, İslami içeriklerin dijital mecralarda görünürlüğünün sınırlı olduğunu belirterek, “Bugün dijital mecralar, özellikle gençler için en çok vakit geçirilen alanlar hâline geldi. İslami içeriklerin bu alanlardaki varlığı her ne kadar artsa da, görünürlük ve etki açısından henüz yeterli seviyede değil. Gençlerin ilgisini çekecek şekilde, çağın diline uygun ve kaliteli içeriklerin sayısı oldukça sınırlı. Dijital dünyada genellikle tüketim kültürünü öne çıkaran içerikler daha fazla ilgi görürken, İslami içerikler bu yarışta geri planda kalabiliyor. Bu nedenle, İslam’ın evrensel mesajını dijital çağın gereklerine uygun bir üslupla gençlere ulaştırmak ve bu alanda daha fazla üretim, iş birliği ve bilinçli teknoloji kullanımı sağlamak önceliğimiz olmalıdır.” dedi.

“Peygamberimizin hayatını tam anlayamadığından İslami çerçeveden uzaklaşıyor”

Maneviyatın güçlenmesi ve ahlaki yozlaşmanın önüne geçilmesi için Hazret-i Muhammed’in rol model olarak hayata tatbik edilmesi gerektiğini vurgulayan Güneş, “Gençlerimiz, maalesef şu anda sosyal medyanın etkisiyle İslami çerçeveden biraz uzaklaşıyor. Bunun da sebebi Peygamber Efendimiz Aleyhisselam’ın hayatını tam anlamıyla okuyamıyor ve anlayamıyor olmamızdır. Genelde bizlere küçükken Peygamber Efendimiz Aleyhisselam’ın mucizevî yönleri anlatılırdı. Bunlar her ne kadar önemli olsa da Peygamber Efendimiz Aleyhisselam’ın eğitime verdiği önemi, ahlaka verdiği önemi, ticarete verdiği önemi, büyüklerine, küçüklerine verdiği önemi, bunları ekstradan gençlerimize anlatırsak, Peygamber Efendimiz Aleyhisselam’ı o zaman rol model olarak hayatlarını aktarmalarına büyük bir yardımcı olacaktır. İnşallah bu konuda bizler de çalışmalar yürüteceğiz.” şeklinde kaydetti. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Arap Birliği Genel Sekreterliğine Nebil Fehmi seçildi

Manisa'da uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

CHP Genel Başkanı Özel hakkında soruşturma başlatıldı

Dışişleri Bakanı Fidan, Pakistan Başbakanı Şerif ile görüştü

Gazze'de alıkonulan 5 Filistinli esir serbest bırakıldı

Mersin'de trafik kazasında yaralanan kişi hayatını kaybetti

Çin ile Kuzey Kore arasında uçak seferleri yeniden başlatılacak

Meteorolojiden çok sayıda il için sağanak uyarısı

Dışişleri Bakanı Fidan, Mısırlı mevkidaşı Abdulati ile görüştü

Gazze'de can kaybı 72 bin 278'e yükseldi

İçişleri Bakanlığından 18 il için kar ve sağanak uyarısı

Slovakya’dan AB’ye veto tehdidi

Harkov Bölgesi'nde bir yerleşim yeri daha Rusya'nın kontrolüne geçti

Yapıcıoğlu'ndan IKBY Başkanı Barzani'ye "geçmiş olsun" telefonu

Uzmandan obezite uyarısı: Hareketsiz yaşam obezite riskini artırıyor

Mardin’de kuyumcudan 60 bin liralık yüzük çalındı: O anlar güvenlik kamerasına yansıdı

Siirt’te uyuşturucu operasyonu: 9 kilo 700 gram esrar ele geçirildi

Gaziantep’te çocuklar camide buluştu

Malatya'da zincirleme kaza: 1 ölü, 1 yaralı

Ankara'da feci kaza: 1 ölü, 4 yaralı

Gaziantep’te çok sayıda elektronik ürün ele geçirildi: 1 gözaltı

Ticaret Bakanlığı: israil ile ticaret iddiaları yalandır

Malatya'da "Bölgemizde işgalci israil ve ABD askerlerini İstemiyoruz" yürüyüşü

İran’dan ABD’ye uyarı: "Abraham Lincoln" menzile girerse füzelerle karşılık verilecek

Çin'de yüksek katlı binada yangın: 3 ölü, 23 yaralı

İran, Beerşeba kentindeki fabrikayı vurdu: İşgal rejiminde kimyasal sızıntı tehlikesi

İşgal rejimi ve ABD saldırılarına karşı İstanbul'da yürüyüş

Gazze'de sağlık krizi derinleşiyor: Yakıt, ilaç ve tıbbi malzeme yetersizliği nedeniyle hizmetler durma noktasına geldi

İSKİ Pendik’teki olayla ilgili iddiaları yalanladı

Dışişleri Bakanı Fidan mevkidaşlarıyla bir araya geldi

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Arap Birliği Genel Sekreterliğine Nebil Fehmi seçildi

Manisa'da uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

CHP Genel Başkanı Özel hakkında soruşturma başlatıldı

Dışişleri Bakanı Fidan, Pakistan Başbakanı Şerif ile görüştü

Gazze'de alıkonulan 5 Filistinli esir serbest bırakıldı

Mersin'de trafik kazasında yaralanan kişi hayatını kaybetti

Çin ile Kuzey Kore arasında uçak seferleri yeniden başlatılacak