Mardin TÜKODER Başkanı Öztürk: İlgili birimlerin gıda denetimlerini sıklaştırması lazım

RÖPORTAJ 2.11.2024 12:50:42 0
Mardin TÜKODER Başkanı Öztürk: İlgili birimlerin gıda denetimlerini sıklaştırması lazım
Haberi Sesli Oku

Ülke genelinde son zamanlarda gıda sektöründe ortaya çıkan tağşiş hakkında değerlendirmelerde bulunan Mardin Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Genel Başkanı Musa Öztürk, yetkili birimlerin bu konuda denetimlerin sıklaştırılması ve tağşiş yaptığ

Son zamanlarda gıda sektöründe hileli ürünlerin piyasaya sürülmesiyle insan sağlığını ciddi anlamda tehtid ediyor. Konuyla ilgili İLKHA’ya konuşan Mardin Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Genel Başkanı Musa Öztürk, tağşişin önüne geçmek için öncelikli olarak tüketicinin kendi sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

Öztürk, “Malum olduğu üzere son zamanlarda piyasaya sürülen gıdalara yönelik ilgili kurumlar, yaptıkları laboratuar sonuçları neticesinde gıdaların kalite standartlarını yakalamadıklarını tespit ettiler. Bazı ürünlerin içine yabancı maddelerin katıldığı gözler önüne serildi. Konuyla ilgili olarak başta resmi kurumların gerekli denetimleri yapması, buna aykırı davranan firmalara da gereken yasal işlemlerin yapılması gerekmektedir. Ancak bununla beraber tüketicilerin de atması gereken adımlar vardır.” dedi.

“En iyi denetim tüketicinin kendisidir”

Tüketicilerin üstüne düşen görevleri ve ürün alışverişinde dikkat etmeleri gereken hususlara değinen Öztürk, “Devlet kurumlarının yanında biz tüketicilere de ciddi görevler düşüyor. Elbette bizim de kedi sorumluluğumuz vardır. Bu sorumluluk maddi anlamda bize fayda sağlayacağı gibi sağlık açısından da bizim için önemlidir. Özellikle bir ürün alındığı zaman mutlaka ürün hakkında araştırma yapılması, ürüne ihtiyacın olup olunmadığına bakılması lazım. Bunun yanında mutlaka fiyat etiketine bakmayı ihmal etmemek, ürün ambalajında firma adresinin bulunmasına dikkat edilmelidir. Merdiven altı üretimlere itibar edilmemesi gerekir. Çünkü sağlık koşullarının uygun olmadığı yerlerde hem sağlık hem de maddi açıdan kişi zarar görmektedir. Aynı zamanda ürünlerin üzerindeki tarihlere de dikkat edilmesi lazım. Ayrıca ürünün ambalajında yer alan ‘içindekiler’ maddelerini de okuyup idrak edilmelidir. Etiket fiyatı ile kasa fiyatı arasında tutarsızlık olup olmadığına dikkat edilmelidir. Alınan ürünün etiket fiyatı ile kasadan geçirilen fiyatıyla karşılaştırılması daha sağlıklı olur. Bazen görevli memurlar da fiyat konusunda yanılabiliyor. Dolayısıyla tüketiciler olarak daha dikkatli davranılmalıdır. En iyi denetim tüketicinin kendisidir.” şeklinde aktardı.

“Her türlü haksızlığa müsamaha gösterilmemelidir”

Öztürk, denetimlerin periyodik bir şekilde sıklaştırılması gerektiğini vurgulayarak, “Bütün illerde devlet kurumlarının denetimle ilgili birim merkezleri mevcuttur. Bununla beraber şikâyet hatları da bulunmaktadır. Denetimler yapılıyor ancak makul bir seviyede veya istenilen bir durumda değil. Denetimler, belli vakitlerde periyodik bir şekilde sıklaştırılması, haksızlığa müsamaha gösterilmemesi, denetimlerin ciddiyetle sürdürülmesi eş-dost kayırılmamalıdır. Denetim birimleri yeterli seviyede var olmasına rağmen program açısından eksik durumda. İstenmeyen olaylar meydana gelmeden önce denetimler gerçekleştirmeli ki istenmeyen sonuçların önüne geçilebilsin.” ifadelerini kullandı.

Gıdaya hile karıştırılması durumunda tüketicilerin yapması gerekenlere vurgu yapan Öztürk, “Gıdaya tağşiş karıştırılması hususunda tüketicilerin yüzeysel gözlemleriyle tespit edilebilir. Ancak bu tür şüpheli durumlarda denetim kurumlarına mutlaka bildirmeleri gerekiyor. Çünkü tüketicinin her bir gıdayı laboratuarda incelemesi gibi bir imkânı yok. Bu konuda insanlarımızı duyarlı olmaya davet ediyoruz.” şeklinde ifade etti. (İLKHA)


Boğazına şeker kaçan öğrenciyi öğretmeni kurtardı

Kudüs'te bir genç şehit edildi

BM: 2025'te 305 milyon kişi insani yardıma ihtiyaç duyacak

Su sayaçları ve tesisatlarda donma riskine karşı uyarı

Öğrenciler için spor parkuru oluşturuldu

Rektör Demir: Engelsiz bireylerimize üniversitemizin kapılarını yıl boyunca açıyoruz

HÜDA PAR'ın arabuluculuğuyla bir husumet büyümeden sona erdi

Kontrolden çıkan otomobil elektrik direğine çarptı

Nükleer tesislerde organizasyon yapısı ve personel yönetmeliği belirlendi

Batman'da kayıp keçiler bulundu, sahibine teslim edildi

Altın fiyatları ne kadar?

Göç İdaresi Başkanlığı 10 denetçi yardımcısı alacak

Filistinli esirlere sistematik işkence yapılıyor: 47 şehit

Bakan Yerlikaya: 709 mağara, sığınak ve depo imha edildi

Döviz kurları güne nasıl başladı?

Karbonmonoksit zehirlenmesi şüphesiyle 21 işçi tedavi altına alındı

Meteorolojiden yağmur ve kar uyarısı

Dışişleri'nden Güney Kore'deki Türkiye vatandaşlarına uyarı

Benzinde indirim pompaya yansıdı

Sinop'ta kereste fabrikasında yangın

Otomobil ile motosiklet çarpıştı: 1 ölü

Doğu Akdeniz'de fırtına bekleniyor

Japonya Veliaht Prens ve Prensesi Türkiye'ye resmi ziyaret için gelecek

Siirt Üniversitesi ve TSE arasında iş birliği için ilk adım

Namibya'nın ilk kadın cumhurbaşkanı seçildi

Güney Kore Devlet Başkanı ilan ettiği OHAL'i kaldırdı

Gazze'deki Sivil Savunma: Refah'ta durum tam anlamıyla felaket

Gazze'deki 25 bin yaralı ve hastanın tahliye edilmesi gerekiyor

Bingöl Umut Kervan’ından 229 aileye yardım

Yapay zeka sohbetleri gençleri yalnızlaştırıyor!

Yükleniyor